Det danske magasin i Spanien

Smerter og isninger i tænderne kan skyldes, at nerverne i tænderne er irriterede eller betændte. Ofte kan det være svært at mærke nøjagtig, hvilken tand der er smerter i. Det sker, at man tror, det er en specifik tand, der gør ondt, men i virkeligheden er det tanden ved siden af, der forårsager smerterne. Ofte kan det endda være svært at afgøre, om smerterne er i over- eller undermunden, og betændelse i tandkødet kan til og med føles som isninger eller smerter i tænderne.

Nye fyldninger
Det er desværre almindeligt at opleve isninger i tænderne efter, man har fået lavet en ny fyldning. Det gælder specielt plastikfyldninger, da det normalt tager et par dage, inden fyldningen er stabiliseret. Smerterne kan ofte vare i et par uger men nogle gange i længere tid. Så længe man oplever en løbende bedring, er der ikke nogen grund til at være urolig, men hvis det skulle ske, at der ikke sker en bedring, bør man kontakte sin tandlæge. I første omgang vil tandlægen slibe tanden for at se, om det hjælper på smerterne. Hvis ikke kan smerterne skyldes, at fyldningen ikke sidder ordentlig fast og derfor skal laves om (det gælder kun plastikfyldninger, ikke amalgamfyldninger).

Når man skærer tænder eller presser dem hårdt sammen
Man kan også få tandpine og isninger i en tand, hvis den bliver overbelastet, enten fordi man skærer tænder, eller fordi man presser tænderne hårdt sammen. Tandlægen kan nemt se, om det er tilfældet, da der vil være slibespor på tænderne eller i fyldningerne. Dette behandles ved at slibe tænderne, så de igen passer sammen eller ved at bruge en bideskinne, som tandlægen fremstiller, og som aflaster presset på tænderne.

Karies
Karies eller hul i tænderne er en anden årsag til smerter i tænderne.

Blottede tandhalse
En almindelig årsag til isninger i tænderne er følsomme tandhalse, som sker, når tandkødet trækker sig tilbage. Tandlægen kan pensle tanden med en form for lak, der indeholder fluor, og som i de fleste tilfælde hjælper på den blottede tandhals. Tandpasta med fluor styrker tandhalsene, så de ikke bliver følsomme, men man kan også bruge fluorholdige præparater som fx fluortabletter eller mundskyld med fluor. Der findes i dag flere typer tandpasta, der indeholder forskellige midler til at lindre eller bekæmpe isninger i tandhalsene. Hvis det ene præparat ikke hjælper optimalt, kan man altid prøve et andet. Hvis der ikke er noget, der hjælper, kan tandlægen lave en fyldning på den udsatte tand.

Revner
Isninger kan også skyldes, at man har revner i tænderne. Det er svært at opdage revnerne, hvis ikke man fjerner fyldningen i tanden, så der er derfor vigtigt, at man fortæller sin tandlæge, hvis man i perioder har smerter i den pågældende tand, ellers kan det være næsten umuligt for tandlægen at opdage revnen. Det er meget almindeligt, at der kommer revner i de store tænder i undermunden, og specielt hvis tanden har en amalgamfyldning. Tandlægen tager et røntgenbillede af tænderne for at se, om der er betændelse. Hvis man fortsat har smerter i tanden efter ovennævnte behandling, er det bedst at fjerne fyldningen og derefter tage stilling til, hvad der skal gøres.

Løse tænder
Løse tænder eller betændelse i vævet omkring tænderne kan også forårsage isninger og smerter. Det gælder først of fremmest de tænder, der har flere rødder. I en sådan situation er det nødvendigt at tage et røntgenbillede for at stille den rette diagnose. Behandlingen består i at fjerne betændelsen og skabe grundlag for, at patienten kan holde stedet rent for bakterier.

Ødelagte fyldninger
En ødelagt fyldning viser sig altid ved isninger i tanden. Diagnosen er altid nem at stille og kræver selvfølgelig, at fyldningen udskiftes.
Som sagt er der mange årsager til isninger og smerter i tænderne, hvorfor det af og til kan være svært at stille en diagnose med det samme. Hos Nordic Dental Centre starter vi altid med den behandling, der er mindst besværlig for patienten og som koster mindst. Hvis behandlingen ikke hjælper, undersøger vi problemet nærmere og fortsætter behandlingen, indtil problemet er løst.

Hvis du har spørgsmål, så kontakt Nordic Dental Centre.

Af Tanslæge Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.