Det danske magasin i Spanien
Forældre, børn og skolestart

Mange forældre står for at skulle sende deres barn i skole enten for første gang – eller endnu en gang efter ferien. I alle de mange år, jeg har arbejdet med børn, har jeg gjort den erfaring, at når vi får vores børn, elsker vi dem højt og ønsker dem det bedste her på Jorden. Som forældre har vi hver vores rygsæk med oplevelser, ressourcer, muligheder, følelser og fordomme, der gør vores opdragelse og omsorg for vore børn forskellig og individuel på godt og mindre godt.

Jeg oplever, at mange forældre går rundt i en konstant bekymring for, om de nu gør det bedste og det rigtige for deres barn. De læser diverse ”børnemagasiner”, går på nettet, studerer osv. Jeg er fra den gang, hvor der kun fandtes Benjamin Spocks bog om børneopdragelse. Da jeg absolut intet vidste om børn, ja jeg havde ikke engang holdt et spædbarn i armene før min førstefødte, blev bogen studeret grundigt fra A-Z. Han var jo ”eksperten” og måtte vide. Stakkels barn. At hun overlevede, betragter jeg i dag som et mirakel. Ved nr. 2 barn blev bogen kylet langt væk, og jeg lærte at bruge min sunde sans og ”mavefornemmelse". Selvfølgelig synes jeg, det er særdeles godt med viden, det må bare aldrig blive en erstatning for ens egne grænser, værdinormer og selvstændige tænkning.

Mine børn er fra den gang, hvor jeg var pavestolt af at have en stor sandkasse i haven, som jævnligt blev fyldt op med fint, hvidt sand. Dækken tænkte vi ikke over. Om sommeren, når vejret var skønt, blev køletasken pakket og både børn og hunde og naboernes børn og hunde drog af sted til stranden. Plastikposen var ganske vist opfundet, og blev brugt med isterninger i til at holde snapsen kold. Hundeposen var ikke opfundet. Hunde er af natur rimeligt renlige og ved instinktivt, at de skal fortrække til mere isolerede steder, når der skal besørges. Jeg kan simpelthen ikke huske, at have trådt i en hundehømhøm, men det kan være en erindringsforskydelse.

Jeg blev meget glad, da jeg for nogle måneder siden hørte en kvindelig professor fortælle om en undersøgelse, der viste, at børns immunsystem generelt var bedre hos de børn, hvor der var hunde i familien.

Inden I bliver forældre, vil jeg lige understrege, at det er godt at have forberedt sig til at være forældre, at vide noget om børn og deres udvikling både fysisk og psykisk, holde en god hygiejne, sørge for en god, sund og ren mad og en nogenlunde fast døgnrytme – ellers havde jeg næppe læst til sundhedsplejerske senere, men til alle forældre vil jeg pointere, at børn generelt er mere robuste og tåler flere forskellige udfordringer, end man umiddelbart tror. Det vigtigste er, for mig at se, at børn ved og mærker, at de er betingelsesløst elskede, og at vi rummer dem, lige som de er. Dette må endelig ikke forveksles med forkælelse, som er en ganske anden sag. Som forældre er det vigtigt selv at gå foran med et godt eksempel. Børn ”læser én” helt utroligt, og forældrenes opførsel og væremåde putter børnene i deres rygsæk, hvilket præger deres personlighed både i barne- og voksentilværelsen.

Kosten
Sørg for en god ernæring. Morgenmaden er vigtig. Start dagen på en god måde og lad hele familien stå så tidligt op, at morgenmaden kan indtages sammen i fred, ro og morgenhygge omkring bordet. Alt for ofte er dagens start noget med en mad i hånden og lidt at drikke, mens der suses rundt mellem skoletasker, badeværelser osv. Undgå så vidt muligt alle former for ufred, skæld ud osv. Børnene skal sendes af sted med glæde, fred og ro.
Skoletasken skal være pakket om aftenen, og skal der mad med i skolen, så forbered den dagen før. Det kan være en lille hyggelig overraskelse med en lille sund snack sammen med madpakken f.eks. en mandel-sesambar, sesambar med rosiner, minispeltkiks osv., eller lav selv dine egne sunde snacks, hvis du har overskud og tid.

Det er vigtigt, at børn får nogle gode fedtstoffer. Flere studier viser, at flerumættede fedtsyrer fremmer indlæring og hukommelse hos børn, så giv dem rigeligt med sunde olier såsom olivenolie, olier fra tidsel, solsikke, hørfrø, nødder, mandler, kerner, fede fisk osv.

Er dit barn mælkedranker, må du være opmærksom på, om der evt. kan være en jernmangel. Jern er et vigtigt spormineral og udgør ca. 65% af hæmoglobinmolekylet i de røde blodlegemer. C-vitamin forbedrer jernoptagelsen.

Begræns forbruget af mælkeprodukter. Mælk kan være vanskelig at fordøje – og er jo egentlig også produceret til kalve, og mange børn mangler ligefrem det enzym, der gør mælken fordøjelig. De fleste børn elsker yoghurt med frugt, men den er spækket med sukker. Brug hellere en naturlig økologisk yoghurt og put lidt frisk frugt ovenpå, gerne med lidt musli.

I stedet for mælk findes der i dag et utal af sunde, velsmagende mælkeerstatninger f.eks. sojamælk, quinoamælk, havremælk, mandelmælk m.m. Lær barnet at veksle mellem dem, idet de indeholder hver deres gode egenskaber. Og én ting, der lægger mig meget på sinde: lær barnet at drikke almindeligt vand.

Begræns forbruget af hvidt sukker, det mangler fibre og belaster blodsukkeret, tarmfloraen, immunsystemet og kalkomsætningen. Modermælken er sød, så vis mig den person, der ikke elsker sødt. Brug i stedet lidt tørret frugt, honning eller agavesirup, når sødetrangen tager over. Frisk frugt er også dejlig. Den kan imidlertid skabe koks i blodsukkeret, så lad frugt følge med lidt blodsukkerstabiliserende f.eks. groft brød.

Lav gerne en ugeplan for hvad familien skal have at spise, så du kan nøjes med at købe ind én eller to gange ugentligt. Det bliver billigere og sundere på den måde, for ved de daglige indkøb bliver der næsten altid puttet lidt ekstra i kurven, når der handles ind i

supermarkedet.

Sygdom
Der er altid mange faktorer, der spiller ind ved sygdom og andre lidelser.

Ofte får barnet flere infektionssygdomme den første tid efter at være begyndt i institution. Her spiller mange faktorer ind, så som stress i den nye, uvante situation, medfødte, arvelige gener osv. Det er summen af belastninger, der forårsager sygdom. Oplever I som forældre, at barnet gentagne gange bliver sygt efter at være startet skolen, bør I være opmærksomme på hkjælpe barnets krop til at modstå infektioner.

Klager barnet over ondt i maven, eller har en tendens til utilpasheder ved specielle lejligheder, der foregår på skolen f.eks. bestemte fag, visse lærere, udflugter, mobning osv. må der tages hånd om det.

Mange børn går ofte meget ensomme i lang tid med problemerne, inden vi, i vores travle hverdag, bliver opmærksomme på, at noget er galt.
Er der vedvarende maveproblemer, skal du selvfølgelig være opmærksom på, at der også kan være fysiske tilstande, der skal tages hånd om og at ikke alting bare er psykisk.

F.eks. er toiletforholdene på skolen totalt anderledes end de vante, så måske får barnet forstoppelse af at holde sig, måske er det luft i maven af spændinger, usikkerhed og nervøsitet m.m. Jeg må lige til skræk og advarsel fortælle mit eget eksempel, hvor Peter, der var en meget følsom dreng, pludselig fik meget ondt i maven. Jeg tog det som noget psykisk, pga. hans følsomhed, og bad ham lægge sig ind og hvile sig og tog derefter ud for at handle. Da jeg kom hjem, var smerterne stærkt forværrede, så vi drønede af sted til hospitalet. Det viste sig at være i 11. time, før det var blevet en perforeret blindtarm.

Finder du, at dit barn har mange humørsvingninger, f.eks. vrede, surhed, muthed eller "lukken sig inde på værelset", så kan det være tegn på for lavt blodsukker, eller en usikkerhed og forvirring om alt det, der sker omkring barnet. Observer det og se hvordan det udvikler sig, og tal evt med din læge om problematikken.

Søvn
Vær opmærksom på barnets nattesøvn. Lider det af søvnløshed? Får det tilstrækkeligt med søvn?, hvilket er en forudsætning for en god, harmonisk og balanceret hverdag. Jeg hører til den gammeldags type, der mener, at børn skal ordentlig tid i seng. Det er godt både for forældre og børn.

Således er der plads både til voksen- og børnetid. I skrivende stund er det højsommer og en meget sen og lun sommeraften. Jer har lige gået et par kilometer hjem fra byen. Der er et mylder af mennesker overalt. Det berører mig dybt med de mange overtrætte, skrigende børn, der sidder på forældres arme eller i barne- eller promenadevognen. Ingen har glæde af det, og jeg synes, det er så synd for alle parter.

Kosttilskud
Børn har brug for en del kalk. Vær opmærksom på, at der findes masser af meget letoptagelig kalk i grønne grønsager og f.eks. sesamfrø. Hader dit barn alt, hvad der overhovedet ligner grønsager, kan det være en idé at give dem en ”barne-grønt”, der smager godt, fra Solaray. Vil du gerne være sikker på, at dit barn får tilstrækkeligt med kalk, findes der f.eks. tygge-Calcium Kids med D- vitamin og frugtsmag. En velsmagende børnevitamin/mineraltablet kan f.eks. være Bamse børne/vit/mineral, OmniMINI tyggetablet med frugtsmag eller den flydende Mivitotal Kids.

Det allervigtigste er en sund kost, og at forældre er bevidste om overvejende at give deres barn så ren og økologisk en kost, uden tilsætningsstoffer, som muligt. Selv med den bedste kost, tror jeg alligevel, at det er godt med lidt kosttilskud. Mange grønsager og frugter når aldrig at blive rigtig modne, før de høstes, og det er i selve solmodningsfasen, at mange af vitaminerne og diverse næringsstoffer dannes. Desuden tilberedes megen mad ved kogning, stegning eller i mikrobølgeovn, hvilket også fjerner mange næringsstoffer og vitalitet fra maden. For slet ikke at tale om miljøforurening og evt. medicinrester m.m., der stiller store krav til immunsystemet og diverse udrensningsorganer.

Heldigvis findes der mange gode vitamin- og mineralprodukter og essentielle olier i handlen. Er barnet under 12 år, kan der bruges specielle børnekosttilskud. Er barnet 12 eller derover, kan gives et voksenprodukt.

Når der købes fedtsyreprodukter så vær opmærksom på, at kvaliteten kan svinge. Det gælder for alle fedtsyrer, både i kapselform og flydende, at de ikke må udsættes for sollys. Køb de mørke kapsler eller flydende olie i mørke flasker. Af produkter kan nævnes EPA-GLA + liquid, Udo`s Choice, Eye Q Chews med jordbærsmag m.fl.

Husk, som det allervigtigste, at kærligheden er den stærkeste kraft.

Af Anni Dahm, Anni´s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.