Power Food – som din krop bare må have

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Der er nogle super sunde fødevarer, som ud over at være sunde, nærende og smage fantastisk også har nogle særligt gode indvirkninger på kroppen. Disse fødevarer kaldes power-food eller super-food. Jeg har valgt at nævne dem, jeg selv er afhængig af, som jeg spiser hver dag, og som min krop bare må have for at kunne fungere optimalt, give mig energi og velvære.

Power-food, som nedsætter kræftrisikoen
Broccoli, rosenkål og blomkål: Mange af de mikroskopiske plantestoffer, der findes i grøntsager, kan hindre kræftceller i at udvikle sig. Broccoli har på grund af sine utallige forgreninger en meget stor overflade, der giver ekstra mange af de gode plantestoffer. Ved tilberedning er det ekstremt vigtigt aldrig at koge grøntsagerne for meget, da de sunde stoffer dermed "koges ud".

Power-food, som virker betændelseshæmmende
Ingefær, hvidløg og paranødder: Stoffet "gingeroler", der findes især i ingefær, kan mindske betændelsestilstande i kroppen, og dets antibiotiske virkning skyldes formentlig stoffet allicin.

Power-food, som forbedrer fordøjelsen
Fuldkornsrugbrød, havregryn og ærter: En god fordøjelse er meget vigtig for kroppen og nedsætter risikoen for kræft i mave og tarmsystem, samt holder alle kroppens øvrige funktioner og energier i balance. Fuldkornsrugbrød indeholder både opløselige og uopløselige kostfibre, der sætter gang i fordøjelsen. De opløselige kostfibre medvirker til at give tarmindholdet fylde og smidighed og sørger for transporten i tarmsystemer. De uopløselige fibre er med til at forstærke transporten i tarmsystemet.

Power-food, som styrker kredsløbet
Makrel, sild og laks: Fede fisk indeholder N3-fedtsyrer, der medvirker til at sænke blodets fedtindhold. Samtidig nedsætter N3-fedtsyrer risikoen for, at fedt og kolesterol aflejres i blodårerne og forbedrer dermed kredsløbet. Desuden er de fede fisk rige på proteiner og antioxidanter.

Power-food, som forbedre restitutionen
Mandler, hasselnødder og valnødder: Når kroppen skal restituere sig efter træning, er det vigtigt for den at få genopfyldt protein- og kulhydratdepoterne. Her er mandler rigtig gode til at restituere kroppen, da de ud over at indeholde proteiner og kulhydrater også indeholder sundt fedt. De sunde fedtstoffer er med til at nedsætte ømhed efter træning. Mandler og de øvrige nødder er desuden sunde alternativer til slik eller som mellemmåltider.

Power-food, som øger forbrændingen
Chili, peberrod og sennep: Stærke krydderier er med til at sætte forbrændingen i vejret. Jo stærkere des højere forbrænding. Noget tyder dog på, at kroppen vænner sig til styrken, så der med tiden kræves mere for at opnå samme effekt. Chili er med til at øge stofskifteeffekten, og da den samtidig er en kraftig smagsgiver, er den velegnet til fedtfattige retter. Den stærke smag fremmer også mæthedsfølelsen.

Power-food, som giver øget energi til hjernen
Kartofler, banan og ris: Hjernen har brug for brændstof, og det får den ved hjælp af kulhydrater. Her er kartofler rigtig gode, da stivelsen i kartoflerne hurtigt spaltes til sukkerarter, der straks optages i blodet og sendes videre til hjernen. Ligesom kartofler indeholder bananer og ris mange kulhydrater og ikke meget protein. Det er ekstra godt for hjernen, da det er med til at fremme dannelsen af stoffet serotonin, som er et stof, der har indflydelse på vores humør.

Power-food, som styrker synet
Solbær, blåbær og brombær: Bærrenes høje indhold af anthocyaniner, der er mikroskopiske plantestoffer, er medvirkende til at forebygge natteblindhed og grå stær samt forbedre evnen til at tilpasse sig skiftende lysforhold.

Power-food, som styrker immunsystemet
Blåbær, mørk chokolade, te og rødvin mm.: Nogle stoffer er i en klasse for sig, fordi de har særlig god virkning på immunsystem og helbred. Det gælder især antioxidanterne, som bl.a. er vigtige for at forebygge de mest alvorlige sygdomme, såsom kræft og hjertesygdomme. Bare en halv kop blåbær giver lige så meget antioxidantkraft som fem portioner andre frugter og grøntsager, for eksempel ærter, gulerødder, æbler eller squash. Chokolade, te og rødvin har også et højt indhold af antioxidanter. Her er det dog vigtigt at huske på, at der er grænser for, hvor meget man kan indtage – et til to glas rødvin om dagen er sundt, og maks. 20-30 g mørk chokolade – mere end det er usundt. De bedste kilder til antioxidanter, nemlig frugt og grønt, indeholder også hundredvis af andre plantestoffer, bl.a. fytokemikalier, som i et fantastisk samspil forebygger både kræft og hjertersygdomme.
Jeg spiser så godt som hver eneste dag et eller andet fra hver af disse grupper power-foods. Hvis jeg en dag, af forskellige grunde ikke får spist disse fødevarer, kan jeg mærke det på min krop med det samme, og specielt dagen efter. Mit indre system føler, der er noget, som skal indhentes og mangler, og det mærker jeg i form af uoplagthed, træthed og en dvask følelse indeni mig. Så giv dig selv og din krop den tjeneste at prøve disse super sunde og effektive fødevarer, og mærk en forskel på dit helbred, dit humør, din indre balance og din energi.

Månedens yogaøvelse

Bagoverbøjning på pude:
Rul et tykt tæppe sammen, og læg dig oven på pøllen, så den ligger under skulderbladene. Dvs. at selve skuldrene ruller ud over pøllen og ned mod gulvet. Læg armene over hovedet. Træk vejret her helt roligt i ca. 5 min.
Når du skal ud af stillingen, så rul over på siden, og flyt pøllen væk, og rul tilbage på ryggen igen. Lig her, og træk vejret helt ned i maven og op gennem brystet, og mærk at lungerne har fået bedre plads.
Effekt: åbner skulderled og bryst. Giver bedre holdning og udvider lungekapaciteten.

Af Fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa