Det danske magasin i Spanien

Danmark er ikke ligefrem det første land, man tænker på, når ordet vin kommer på tale, men faktisk bliver der produceret vin i vores lille Danmark, og her er lidt informationer om, hvordan vinlandet Danmark ser ud i dag.

EU har inddelt landet i fire regioner: Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm.
I 2006 fik danskproduceret vin lov til på etiketten at anføre druesorter og årgang. Der er aktuelt 56 vinavlere, som er godkendt til at sælge deres vin.
Den første danske vingård, der fik tilladelse (i 2001) til at sælge sin vin, var Domain Alsgaard (lidt nordvest for Helsingør). Skærsøgaard Vin (ved Kolding) er Danmarks største vingård med et beplantet areal på ca. 4 ha. (ca. 13.000 vinstokke). Vingården ejes af Sven Moesgaard.
Faktisk eksisterer der også noget, der hedder Dansk Sommelier Forening, og som hvert år kårer de bedste danske vine i forbindelse med Dansk Vinskue, og én gang om året, som regel den anden lørdag i september, bliver Dansk Vindag afholdt. Her holder medlemmer af Danske Vinavlere åbent hus med det formål at vise offentligheden, hvor omfattende og mangeartet dansk vinavl er i dag.
Danmark producerer alt fra røde, hvide, rosé, mousserende og dessertvine.
Den mest dyrkede og anvendte druesort til de røde vine hedder Rondo. Det er den, man kalder Danmarks rødvinsdrue og den som siges at være tæt på det idelle at dyrke i Danmark. Vinene lavet på Rondo-druen har en ganske kraftig og markant smag, let-krydret bær/frugtig på sin helt egen måde. Om man kan lide den, afhænger af smag og behag.
Druesorter som fx Cabernet Sauvignon og Merlot modner slet ikke så nordligt, så man har måttet fremavle druer med specielle egenskaber, herunder at de kan modne så højt oppe i nord. Alligevel må man tilsætte sukker til mosten for at nå op på de 12% alkohol, som er den øvre grænse for Regional Vin i Danmark (Regional Vin er navnet på det højeste kvalitetsniveau i dansk vin).

Er dansk vin kun kendt i Danmark?
Nej, faktisk har den danske, mousserende vin DON’s vundet sølvmedalje for 3. år i træk ved den internationale prestigefyldte franske konkurrence for Champagner, Effervescent du Monde 2009. Den bliver beskrevet med følgende ord: ”En duft af frisk lime med en tæt cremet, jomfruelig ristethed. Attraktive bobler.”
For omkring 10 år siden begyndte de engelske mousserende vine af og til at vinde over franske Champagner i internationale konkurrencer. Ved konkurrencen i 2007 skete det samme for en dansk mousserende vin, Skærsøgaard DON’s Cuveé 2006. Det var en overraskelse i den danske vinverden. I 2008 opnåede en DON’s Pink 2007 igen en sølvmedalje. Og proppen sprang helt ud af flasken, da DON’s Cuveé Brut 2008 igen fik sølv blandt 519 mousserende vine fra 24 lande ved den netop afsluttede internationale konkurrence i 2009.
”Jeg synes, det er en fantastisk udvikling, at kvaliteten nu er konstant høj, og at det ikke blot er en enlig svale. Det gør Danmark til et attraktivt vinland. Klimamæssigt er mousserende vin et koldklimaprodukt. Det er her, de fine syrer udvikler sig optimalt. Ligesom syren i de danske æbler slår de spanske. Når historien om dansk vinproduktions udvikling skal skrives, tror jeg, at det netop er den internationale anerkendelse, der får danskere til at opdage, at der er sket et vinmæssigt gennembrud i deres eget område og i deres egen tid”, siger vinbonde Sven Moesgaard.
”Det er den udvikling, som giver en national vinidentitet, vi kan være stolte af. Vores gamle landbrugsland er nu i stand til at producere et af verdens mest forædlede produkter med værdighed”, fortsætter han. ”Når vi laver en mousserende vin, sker det med gammel håndværksmæssig tradition kombineret med den mest moderne teknik og overvågning.”
En flaske DON’s er fra druernes klipning og udtynding på marken forudset til at være et luksusprodukt. Den er fremstillet ved nænsomt pres af de hele drueklaser. Det giver et meget lavt udbytte, fordi kun den bedste jomfrumost bruges. Den relativt syrerige vin gæres koldt, stabiliseres og sættes til traditionel andengæring i flasker i 6 – 12 måneder. Siden bundfældes gæren i vinreoler, hvor flaskerne vendes og stødes. Til sidst fjernes gærresten ved frysning af flaskehalsen. I denne periode har flaskerne været i menneskehænder ca. 50 gange og er blevet puslet og plejet, hvilket afspejles dels i den høje kvalitet og dels i den høje pris (395 kr. eller 50€ pr. flaske). Vinene er hurtigt udsolgt, for der er trods alt ikke mere end én flaske pr. 2.000 danskere til rådighed.
Jeg skal til Danmark i februar, og der vil jeg benytte chancen til at få prøvet et par af de danske vine, for det lyder da attraktivt, ikke?

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.