Hvis man har planer om at tage sin hund eller kat med ud at rejse, er det altid en god ide at forberede sig i god tid. Desuden skal man være opmærksom på, at der også er forskellige udgifter forbundet med en sådan rejse. De anbefales at begynde seks måneder før, man skal af sted, og man må regne med udgifter på omkring 200 euros.
Yderligere er det vigtigt, at man er klar over, at der er specielle regler for EU-landene, hvad angår indførslen af hunde og katte. De ofte strenge regler skyldes, at det pågældende land ønsker at undgå, at forskellige sygdomme kommer inden for landes grænser. I mange lande har man ikke haft tilfælde af hverken rabies eller rævebændelorm (ecinococcos) i mange, mange år. Der er selvfølgelig ingen garanti for, at man fuldstændigt kan undgå nævnte sygdomme, men ved at implementere strenge regler for indførslen af hunde og katte, er man i stor grad i stand til at undgå at disse sygdomme kommer indenfor landegrænserne.
Nødvendige forholdsregler
Det kræves først og fremmest, at hunde og katte mærkes med ID enten med en tatovering eller en mikrochip. Desuden skal hunden eller katten have et EU-pas, hvori det bekræftes, at det pågældende dyr er vaccineret mod rabies, samt at det har fået taget en blodprøve hvor det er blevet undersøgt, hvor modstandsdygtigt dyret er overfor rabiessmitte. Blodprøven må tidligst tages 120 dage efter den sidste vaccination imod rabies. Det anbefales, at hunde og katte vaccineres to gange med en måneds mellemrum, inden man tager blodprøven. Man skal være opmærksom på, at hunde skal være ældre end tre måneder og katte ældre end 12 måneder før vaccinationen kan foretages.
Det er ikke nødvendigt at gentage proceduren hver gang, man skal have sin hund eller kat med til udlandet. Hvis man har foretaget ovennævnte procedure en gang, og alt er i orden, behøver man ikke gøre det igen, forudsat at hunden eller katten bliver vaccineret mod rabies i henhold til de gældende regler. Hvad angår hunde anbefales det også, at de vaccineres mod leptospira og hvalpesyge. Hunden eller katten skal også undersøges og behandles for rævebændelorm senest 10 dage for afrejse. Dette skal ske hos en dyrlæge, hvorefter behandlingen indskrives i dyrets EU-pas.
Fortolkning af EU-landenes regler
De forskellige landes regler er ikke altid nemme at forstå, og ofte kan de synes ulogiske. Derfor anbefales det at overlade papirarbejdet til en dyrlæge, der kan lave et tidsskema for vaccinationer og de blodprøver, der er blevet foretaget. For at kunne gøre dette er det vigtigt, at man giver dyrlægen al den dokumentation, man har, på de senest foretagne vaccinationer.
De mest almindelige faldgrupper:
Selvom reglerne for indførsel af hunde og katte i de forskellige EU-lande er meget præcise, kan de være svære at forstå, og kan ofte fejltolkes. Her er nogle eksempler på regler, der nemt fejltolkes:
a) Hvis hunden eller katten årligt vaccineres mod rabies, kunne man fristes til at tro, at blodprøven kan foretages, hvornår det skulle væres, men sådan er det ikke. Som sagt siger reglerne, at blodprøven skal tages senest 120 dage efter den sidste vaccination mod rabies.
b) Det kan ske at hunden eller katten er vaccineret med en ikke-godkendt vaccine. Der findes specifikke regler for, hvilke vacciner der er godkendt. Dyrlægen kan være behjælpelig med dette.
c) Blodprøven er foretaget på et ikke-godkendt laboratorium. I Europa findes der kun 11 godkendte laboratorier, så hvis blodprøven er foretaget på et, der ikke er godkendt, er resultatet ikke gyldigt, og hunden eller katten kan ikke bringes uden for Spaniens grænser. Det eneste godkendte laboratorium i Spanien ligger i Granada.
Når en hund eller kat bringes til Spanien
De spanske myndigheder kræve, at dyret er ID-mærket med en mikrochip, at det har et EU-pas, og at det er vaccineret mod rabies mindst 30 dage og højest et år før det bringes ind i Spanien. EU-landenes regler kan være meget forskellige og ændres ofte, hvilket man selvfølgelig skal undersøge i god tid, før hunden eller katten bringes uden for Spanien. Soørg derfor en dyrlæge inden hunden eller katten tages med på ferie.
God rejse!
Susanne Kamu,
Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M.
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001