Det danske magasin i Spanien
Udflugt til Ciudad Real provinsen: El Castillo de Calatrava, El Volcán de Cerro Gordo og byen Almagro

Udflugt til Ciudad Real provinsen: El Castillo de Calatrava, El Volcán de Cerro Gordo og byen Almagro

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Vi fik mod på at besøge Ciudad Real provinsen da vi var i Daimiel, og nu ville vi se mere af denne fine provins. Ciudad Real provinsen er en af de fem provinser der ligger i regionen Castilla La Mancha, og nu tager vi på en skøn tredages udflugt for at udforske flere nye steder.

El Castillo de Calatrava

Vores første besøg var på en af Spaniens absolut flotteste borge med en fabelagtig beliggenhed: El Castillo de Calatrava. Der er ca. 300 km dertil fra La Herradura, så vi startede hjemmefra kl. 9 og var fremme ved 13 tiden efter et enkelt kaffestop på vejen. Calatrava borgen ligger i nærheden af byen: Calzada de Calatrava, og man skulle tro, at denne store seværdighed var godt beskiltet når man nærmer sig, men nej. Det var først inde midt i byen at vi så et skilt mod borgen ved at dreje hovedet til venstre. Borgen ligger 5-6 km. vest for Calzada og man kører igennem et flot landskab for at komme derhen.

Calatrava ordenen var en militær og religiøs orden, der blev grundlagt i 1158 i forsvarsøjemed. Sagen var den, at de kristne var midt i La Reconquista, altså tilbageerobringen af Spanien fra maurerne, og nu havde Alfonso VII vundet en stor sejr i dette område, så nu var det vigtigt at befæste sejren med en vældig borg. Derfor blev borgen bygget som en slags fremskudt dige imod maurerne og Calatrava ordenen blev dannet for at befolke borgen med soldater og munke. Soldaterne skulle kæmpe og forsvare, og munkene skulle tage sig af soldaternes åndelige behov, samt pleje dem hvis de blev sårede.

Borgen blev anlagt på en bjergtop 936 m.o.h og var derfor meget svær at angribe og let at forsvare. For at komme derop kører man på en gammel brolagt vej fra år 1560, der smyger sig op ad bjerget, og når man når helt op, er det den fantastiske beliggenhed, der er det mest slående. Det koster 2,5 € at komme ind på borgen, som nu efter 20 års renovation fremstår så fin som en 1000 år gammel borg kan. Det har været et kolossalt arbejde at renovere borgen og arbejdet pågår stadig, om end kun i enkelte hjørner. Der var tale om et kæmpestort borganlæg med sin egen mølle, teglværk, smedje, håndværkerboliger, kirke, kloster, begravelsesplads, forsvarstårn, beboelsessale og 46.000 m2.

Men det mest betagende er beliggenheden. Ligegyldigt hvorhen man retter blikket oppe fra bjergtoppen, bliver man imponeret over landskabet og udsigten. Et besøgt på Calatrava borgen er et must, som ikke kan anbefales nok. Se http://castillodecalatrava.org/ for at få blod på tanden og se åbningstider.

El Volcan de Cerro Gordo

Kun ca. 10 km. fra borgen i nordlig retning ligger Spaniens første besøgbare vulkan i nærheden af byen Granátula de Calatrava. Vi havde aldrig hørt om vulkaner på den iberiske halvø, men her i Cuidad Real provinsen lå der intet mindre end 500 vulkaner for millioner af år siden. Nu er de temmelig eroderede og stikker ikke så højt op i landskabet (ca. 60 m.), men nu er man begyndt at grave dem ud for at udnytte de mineraler, der findes i dem. Se: https://volcancerrogordo.es/

Man kan få en guidet tur hver lørdag og søndag kl. 16 og 17, så vi troppede op lidt i 4 en søndag. Vulkanen ligger nord for Granátula og var heller ikke godt beskiltet, men vi fandt den dog. Der var ikke et øje at se, da vi kom, og vi tvivlede på om der overhovedet kom nogen, men 5 min. i 4 kom en person der tog imod penge: 1,5 € for pensionister, samt en geolog. Geologen kastede sig ud i et gevaldigt foredrag om vulkaner og vi var mildest talt overvældede over den strøm af information der væltede ud: her var stadig vulkansk aktivitet, gas sivede ud og insekter faldt om og døde når de overfløj hullet, der var adskillige gejsere, der af og til sprang med vandsøjler. Disse gejsere ligger i dag alle som én på privat jord og kan ikke besøges af offentligheden, men vi så fotos af dem. Tænk sig at have en gejser i sin baghave!

Vi blev fortalt om forskellige vulkan typer og det er jo spændende, hvordan flydende lava fra jordens indre vælter ud til glæde eller gene for beboerne. På den kanariske ø La Palma var det til stor gene i år, men millioner af år efter udbruddene er det til glæde. For her, midt på den castilianske højslette, ligger der nu et skatkammer af mineraler, der kan udvindes, sælges og bruges til utallige formål. Det er det multinationale firma Lafrageholcim der står for udvindingen, og det er på grund af dem, at man overhovedet kan besøge vulkanen. Men nu er den udgravet og der er bygget stålbroer som man kan gå på rundt i kanten. Man kan også gå op på vulkanens kant og kigge ned på den side, hvor udvindingen finder sted.

Firmaet har fået tilladelse til at udgrave 50 (!) vulkaner i området, for i dag er de som en mine, hvor man kan hente nyttige mineraler, hvoraf der findes utallige, hvis navne gik hen over mit hoved. Men en stor skat ligger altså her i Castilla La Manchas undergrund.

Spredt rundt omkring så vi vældige klippeblokke så store som biler og disse er opstået fordi der, under hele den castiliansk højslette, ligger milliarder og atter milliarder af hektoliter vand i den porøse undergrund. Der skete så det, at når jordskorpen åbnede sig for at slippe lava ud, så blev denne hurtigt afkølet af vandet og dannede en prop i jordskorpen. Proppen standsede for en tid lavastrømmen, men så blev trykket for stort og op fløj disse store propper. Uha, uha…. Disse vældige vandførende lag hedder aquíferos og dem er der utallige af under højsletten og de har stor betydning for livet på højsletten, som vi skal se i næste artikel.

Almagro

Byen Almagro med 9.000 indbyggere ligger kun 15 km. nord for vulkanen og her skal vi overnatte på Paradoren, som er et ombygget kloster fra 1600 tallet. Vi fandt et febertilbud til 102 € pr. dobbeltværelse med morgenmad, så vi var glade.

Almagro er især kendt for to ting: La Plaza Mayor, som blev anlagt af den tyske Fugger famile i 1600 tallet. Fugger familen var bankfolk og lånte Carlos V penge – mange penge. Da det kneb med tilbagebetalingen fik Fuggerne koncessioner på de meget rige kviksølvminer i Almadén og stenrige blev de. De byggede derfor den flotte og meget usædvanlige plads i Almagro samt det lige så specielle komediehus:  Corral de comedias de Almagro – det eneste af sin art der er tilbage i Spanien. Dermed kom Almagro på seværdighedslisten og er i dag meget besøgt. Så snart vi ankommer til byen haster vi derfor hen på pladsen for at få vædet ganerne og spise et par tapas. Et herligt sted at sidde og hænge ud. Vi smutter lige hen i komediehuset og beundrer dets originalitet, og tager derefter en runde i byen for at beundre de mange fine facader og porte. Vi spiser på Paradoren, som i dette tilfælde kan bryste sig af at have en anstændig kok, så alt er vel. I morgen skal vi videre til de helt specielle Lagunas de Ruidera.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa