Det danske magasin i Spanien
På den anden side… Skal vi forbyde rygning og sætte befolkningen på kollektiv slankekur?

På den anden side... Skal vi forbyde rygning og sætte befolkningen på kollektiv slankekur?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

I snart to år har Coronavirussen været det altoverskyggende i vores liv. Vi har lidt under omfattende indgreb i vores hverdag for at beskytte sundhedsvæsenet og redde liv. Det har påvirket vores økonomi, arbejdsmarked og BNP i en grad, vi ikke har set siden anden verdenskrig. Nu står vi endelig, hvor vi for et år siden havde drømt om at stå: Vi har en vaccine. Den er sikker, effektiv og 90 procent af den voksne befolkning har ladet sig vaccinere.  Alligevel er smittetal, test og restriktioner nu igen de tre mest anvendte ord i vores hverdag.

Jeg spørger mig selv – i dybeste alvor – om vi overhovedet er indstillet på at komme i gang igen? – Sådan rigtigt i gang som vi var det i 2019. Med ”vi” mener jeg os alle. Lige fra politikere til presse og borgere.

Det undrer mig, at vi i hele EU fortsat har fokus på mængden af smittede – i stedet for på mængden af patienter. Det er som om, vi ikke vil indse, at smitten er kommet for at blive, og at vi alle blive smittet på et eller andet tidspunkt – præcis som med andre vira bl.a. influenzavirussen. I dag fylder patienter med Covid-19 smitte cirka fem procent af de spanske hospitalers kapacitet. Vi kan godt blive enige om, at det er fem procentpoint for meget, men det er jo småting i forhold til mængden af patienter med diabetes, kræft, hjerte-kar-sygdomme, blodpropper, KOL og nyresygdomme. – Med andre ord: livsstilssygdomme.

Det undrer mig, at der under to års Coronakrise knap har været fokus på begrebet livsstilssygdomme, når det netop er borgere med disse sygdomme, der rammes hårdest – ud over de ældre og svage. I min optik er den stærk stigende mængde af borgere med livsstilssygdomme en større trussel mod sundhedsvæsenet end selve Covid-19 virussen, nu hvor vi har fået vaccinen. I min optik er det også en stor skam, vi slet ikke har haft en sundhedsdebat – og næppe får det. Myndighederne forbyder reklamer for tobak, spiritus og spil (nogle steder) og snart er der sikkert også noget andet, der forbydes. Men det er jo ikke oplysning og inspiration om sundhed og velvære – og det er det vi mangler!

Kræft har med årene udviklet sig til en folkesygdom. Hvorfor? – fordi alt for mange lever forkert. Vi stresser, dyrker ikke noget sport, spiser forkert – og alt for meget. Sidste tal fra WHO fortæller, at 20 procent af alle teenagere i EU i dag er overvægtige. Det lover ikke godt for fremtiden…

Tilmed er en ny livsstilssygdom netop kommet til; den mentale velvære. Næsten alle sundhedsvæsener i EU har fra næste år afsat flere ressourcer til afdelingerne for psykisk syge. Alt for mange har det skidt og er kommet i ubalance. Covid-19 pandemien har naturligvis ikke gjort det lettere, men – tilbage til start – er i villige til at komme videre nu?

Er vi villige til at acceptere de kolde facts? At acceptere virussen er kommet for at blive? Og acceptere, at det kommer til at koste menneskeliv? – også selvom næsten alle bliver vaccineret.

Trods vaccine mister 25.000 europæere hvert år livet til influenzavirussen.

Det har vi accepteret – måske fordi det har været sådan i et halvt århundrede og fordi det er de ældste af de ældste borgere, der oftest bukker under. Tilsvarende er der næsten én million europæere om året, hvis død kan relateres til tobak. De 100.000 kommer fra Spanien og både Danmark, Norge og Sverige ligger på den forkerte side af de 10.000 dødsfald. Det har vi også accepteret og valgt at leve med – måske fordi det er selvvalgt, om man ryger eller ej. Der er ingen tal for hvor mange, der hvert år dør af overvægt, men det er tilsyneladende ikke noget, der ødelægger menigmands nattesøvn. Det accepterer vi – uden problemer.

Men vil vi acceptere 25.000, 50.000 eller måske 100.000 årlige dødsfald relateret til Covid-19 virus i EU? Det er tilsyneladende blevet et meget, meget ømt punkt….

Influenza, tobak, fedme og stress kan vi leve med. Men Covid-19…?

Vel er Covid-19 ikke selvforskyldt, men man kan jo bare blive vaccineret. Tager du vaccinen fra Pfizer eller Moderna, er der ingen fare for, at du hverken dør eller bliver dødssyg. Og hvis du tilmed holder din kampvægt, løber en tur i aften og tager dine daglige vitamin- og mineraltilskud, så har du alle kort på hånden for at komme godt rundt om juletræet igen år.

Livet er skønt – men skånsomt. Acceptér det. Der er ikke plads til flere bump på vejen nu.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa