Opbevaringen af dine vine er vigtig, specielt for os som bor i et land, hvor temperaturerne stiger betydeligt i sommermånederne.
God vin bliver bedre med alderen. Eller gør den? Jeg vil vælge at dele vinene op i tre grupper: Den, du skal drikke i dag, den, du skal drikke inden for de næste par år, og den, du kan gemme mange år endnu.
For de flestes tilfælde bliver der talt om røde vine, når man taler opbevaring, specielt her i Spanien. Men faktisk så gælder samme regler for vinene i alle farver.
Forbrugerstudier har vist, at over 80 % af al vin bliver drukket inden for 24 timer, efter den er købt. Du behøver egentlig ikke bekymre dig ret meget om, hvordan du opbevarer den type vin. For du skal virkelig mishandle den, hvis den skal nå at tage skade på så kort tid. Men det er dog muligt! F.eks. hvis du stiller en flaske i et solrigt køkkenvindue en varm sommerdag, eller hvis du glemmer en flaske i en 40–60 grader varm bil. Udover at vinen ikke har godt af så høje temperaturer og ikke mindst den hurtige opvarmning, så kan proppen skyde ud af flasken, hvis indholdet bliver for varmt.
Langt størstedelen af verdens vinproduktion bliver konsumeret inden for 2 år fra høsttidspunktet. Typisk kan en vin frigives til salg 4-6 måneder efter, at druerne er taget af stokken. Jo yngre vinen er, desto mere frisk, frugtig og saftig er den. En helt ung vin, uden fadlagring, bliver ikke bedre af at “ligge”, men taber langsomt sin frugt i løbet af et år eller to, alt efter kvaliteten.
Vine, som du køber hjem til hurtig nydelse, skal du blot stille et skyggefuldt sted i huset. Er det bobler, hvidvin eller rosé, kan du lægge flaskerne på køl med samme, så er de klar til servering senere.
Hvis vinen har en god kvalitet og er blevet lagret på egetræsfade, har vinen ud over at være frisk, frugtig og saftig modtaget værdifulde kvaliteter som en saftigere syre, der gør vinen læskende, højere tanniner (vinens naturlige konserveringsmiddel), der gør vinen mere fast og bedre til federe mad, og en eventuel begyndende aromatisk kompleksitet, der er større end frugtkomponenten alene. I de spanske vine er det bl.a. kategorien Crianza der er tale om her. Det er vine, som har lagret minimum 12 måneder på fad og som besidder kvaliter og smag, der går ud over frugten. Kan du godt lide vine, hvor tanninerne er rundere og vinen mere moden, kan vinen i denne kategori blive bedre for dig, hvis den får lov til at ligge et par år.
Køb eventuelt 6 eller 12 flasker, og knap dem op med 1 eller 2 måneders mellemrum. Så oplever du vinen på de forskellige stadier af sin udvikling.
Vinene i den tredje kategori er som regel dyre. Det er få vine til under 15 € flasken, som decideret bliver bedre af at blive gemt gennem flere år. Og typisk skal du væsentlig højere op i pris, før det giver økonomisk mening at købe vine med det formål at gemme dem i årevis.
De fleste holder af den friske frugt, men der findes også dem, der foretrækker en mere dæmpet, mild, elegant, moden og rundere smag i deres vine. Hvis du har det sådan, kan du med fordel gemme dine vine gennem flere år. Men pas på, at du ikke venter for længe.
Vinen, der skal gemmes, skal være robust for at blive bedre med alderen. Den bør både besidde en sund og koncentreret frugt, en kraftfuld struktur (syre + tannin) og være i god balance. Er vinens opbygning ikke tilstrækkeligt robust, vil den stærkeste komponent med tiden dominere de andre, og vinen kan tabe sin balance.
Selvom rødvinsdruer som tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, nebbiolo, sangiovese og gode udgaver af hvidvinsdruer som hvid tempranillo, albariño, chardonnay og riesling alle har et stort positivt udviklingspotentiale, skal der mere til end den rigtige druesort, for at vinen vinder ved lagring.
Potentialet sikres i lige så høj grad ved druens kvalitet og produktionsprocessen hele vejen fra marken til flasken, herunder ikke mindst ved hjælp af fadlagring, som kan være afgørende for en vins gemmepotentiale. Og så naturligvis producenten bag vinen.
Som jeg skrev i en tidligere artikel, kan man købe vinene En Primeur, store vine fra kendte vinhuse, købe dem billigere end markedsprisen og modtage dem, så snart de er færdiglagret og klare til salg. Her kan du købe dem til billige penge og lagre dem hjemme hos dig selv, indtil de er modne og passer dine smagsløg.
Der sker ikke noget, hvis din flaske står nogle dage inden brug, men ved du ikke endnu, hvornår du skal nyde vinen, kan du lige så godt gemme dine flasker i liggende position.
Hvorfor nu det?
Når vinen står, bliver korkproppen tør, hvis ikke den er i kontakt med vinen. Med tiden vil en tør prop krympe og lade ilt sive ind. Når vinen kommer i kontakt med ilt, udvikler den sig hurtigere – og i værste fald kan den ende med at blive oxideret.
Temperaturen er optimal omkring 12-16° C. Ved høj temperatur udvikler din vin sig hurtigere og omvendt ved lav temperatur. Minus 5° C og plus 35° C er de absolutte ydre ekstreme grænser, hvor vinen tager skade ved længere tids opbevaring.
Står din vin ved siden af ovnen, på en høj hylde eller (endnu værre) oven på køleskabet, udsætter du vinen for noget nær den værste behandling, den kan få. Al den kvalitet, som winemakeren med stor passion har sørget for at komme i flasken, går nemlig desværre hurtigt tabt.
Problemet med disse opbevaringssteder er, at de er alt for varme og har store temperatursvingninger.
Find et køligt rum: f.eks. under trappen, i bunden af et garderobeskab i et køligt rum eller ideelt set i kælderen. Eller hvis du har plads, så køb evt. et decideret vinskab, hvor temperatur og fugtighed kan styres. Undgå for alt i verden temperatursvingninger.
Vinens største fjende er ilten i luften. Hvis korkproppen tørrer ud og ikke slutter tæt, risikerer man at ilten trænger ind til vinen og nedbryder den. Derfor ligger man flaskerne ned ved længere tids opbevaring.
Hvis der bliver for tørt, risikerer propperne at tørre ind.
Du behøver ikke bekymre dig om fugtigheden, medmindre du har vine, der skal opbevares i rigtig mange år. Det svage punkt ved en vin, der opbevares i mere end 5 år, er korkproppen. Mens glasflasken er stabil, giver korken mulighed for, at vinen får tilført tilpas meget ilt, så den kan udvikle sig som ønsket. Derfor er det kritisk, hvis korkproppen bliver for tør, og man risikerer at ilten trænger ind til vinen og nedbryder den. Eller omvendt for fugtig og ligefrem angrebet af svampe, der kan give bismag til vinen. Derfor ligger man flaskerne ned ved længere tids opbevaring. En almindelig kælder med en let forhøjet fugtighed er et rigtig fint sted til langtidsopbevaring af vin. Har du ingen kælder, så bør du anskaffe dig et af de mere avancerede vinkøleskabe som har et indbygget system, der sikrer en tilpas fugtighed, hvis du vil gemme vine i flere år.
Den eneste umiddelbare ulempe ved for høj luftfugtighed er at etiketterne risikerer at blive grimme og derfor svære at sælge hvis man har købt dem som en investering. Et godt lille fif er, at man kan sprøjte et lag hårlak over etiketten, det holder den pæne.
De færreste tænker nok over, at lys også forringer vin under opbevaring. Det er lige så meget manglen på lys i en kælder, som det er temperaturen, der gør det til et eftertragtet sted at opbevare vin. Rødvine, som normalt lagres længst og ikke udvikler sig godt med masser af lys, fyldes også fra vinhusets side i farvede flasker for at beskytte vinen.
Som det forholder sig med mange andre væsker, f.eks. din yndlingsparfume eller den gode olivenolie, ødelægger lyset vinens fine duft- og smagspartikler og giver den alt for tidligt ældningstegn. Så opbevaring et lyst sted – den går ikke.
Når rødvinen opbevares ved rum-/stuetemperatur, er den også for varm til at servere. Alkoholen vil opleves stærkere og dermed dæmpe de fine duftnuancer. Det er synd!
Her på Costa del Sol kan det godt blive svært at holde en stabil og lav temperatur i vores hjem, så hvis du godt kan lide at drikke et godt glas vin, så anskaf dig et vinkøleskab, så du kan servere dine vine ved den rigtige temperatur. Uanset om den skal ligge i kort eller længere tid.
Vi har vinkøleskabe til salg i butikken i mange forskellige størrelser og prislejer, så inden det igen bliver varmt, kom forbi og se på et skab, som dækker dine behov, så du kan komme til at nyde dine vine sommeren igennem.
God fornøjelse og skål.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001