Det danske magasin i Spanien

Årets første højtid nærmer sig, og det giver endnu en god anledning til at samle familie og venner og dele et særligt måltid sammen.

For mig selv bliver påskedagene brugt til at slappe lidt af i, se de flotte optog i gaderne, spise ude, se venner og familie. På selve påskedag hører lammet sig til i vores familie, gerne en lækker krydret lammekølle med friske grøntsager og ovnstegte kartofler. Forhåbentlig er krisen med Covid19 vel overstået og vores butik åben igen, når min artikel kommer ud til jer, ellers kan I støtte os ved at købe vinene på vores website www.goodwinesforyou.com 

Påsken fejres med et festmåltid, som skal nydes i skønt selskab og med en masse god vin! Forhåbentlig.


Men hvad skal du så drikke til?

Det afhænger hovedsagligt af to ting: den valgte udskæring, og hvordan du krydrer og tilbereder dit lam. 

Lammemørbrad og –filet er mildtsmagende udskæringer, der ikke skal have for kraftige vine.

Lammerack, ofte kaldet lammekrone, er fileten på ben og med fedt. Det kræver lidt mere af vinen, da fedtet har brug for modspil.

Lammekøllen kan forberedes på flere måder, den kan være rosa eller gennemstegt. Mildt eller kraftigt krydret. I hvert fald er det en federe udskæring og med mere egensmag, så vinen skal også generelt være kraftigere.

Tag højde for krydderierne, hvidløg, fedt og tilbehør. Intensiteten og smagen stiger alt efter tilberedningen, tilbehør og sauce. En god idé er at finde en vin, som har den helt rette ”spicyness”, der kan matche de krydrede elementer fra lammekødets tilberedning. Jo mere krydderi, jo mere koncentration i vinen. 

Til en rosastegt lammemørbrad med en grøn salat kan du vælge helt fra en god rosévin til en lettere rød.  Til en lammekølle med hvidløg, rosmarin, og andre krydderier skal du finde en med mere krop, koncentration og/eller alkohol.

Nogle af mine personlige favoritter er:

Quinta Quietud fra DO Toro

Lavet på 100 % Tinta de Toro (Tempranillo) fra 60 år gamle vinstokke. Hos Quinta Quietud er alle vinmarkerne økologisk dyrkede og har altid været det.

I DO Toro opnås dagtemperaturer og solmængder højere end nogen andre steder i Spanien. De tilsvarende kolde nætter sørger for at sætte en bremse for druernes modning, og gør at vinen bevarer den nødvendige syre og friskhed. Druerne opnår hermed en helt særlig intensitet, saft og kraft, som passer fortrinligt til den traditionelle lammekølle. Vinene fra Toro er helt specielle, og jeg vil kalde dem maskuline. Jeg elsker dem med deres fylde og smag, men husk at en supervin som denne ikke altid rammer den brede befolknings smag. Så pas på med, hvem du serverer den for.

Druer, der bruges til at lave Quinta Quietud udsættes efter plukning for en nøje udvælgelsesproces, på sorteringsborde, der kun lader de bedste druer slippe gennem nåleøjet. Efter gæringen på det naturlige gær følger en lang maceration for at opnå den størst mulige mængde af farve, tanniner og smag. Derefter lagrer vinen ca. 21 måneder på franske egetræsfade.

Vinen har en meget intens farve. Stor, kompleks, duft og smag med masser af moden frugt, krydderier, læder og flot integreret egetræ. Den har en imponerende og tæt struktur, som vidner om stort potentiale – og er et flot match til påskelammet. Den kan blive din for kun 18,50 €

Vælger du at prøve Quinta Quietud kan jeg anbefale, at du dekanterer den et par timer før servering, og at du serverer den mellem 16 og 18 grader.

Finca La Blanquera (den hvide finca)

Fra Vinhuset Monteabellon i Ribera del Duero kommer mit andet bud til påskemiddagen. Kun 2.400 flasker er blevet produceret af denne vin fra de “hvide” marker, som familien betegner som deres bedste. Markerne ligger i 870 meters højde, og jordbunden består udelukkende af kalksten (deraf den hvide farve). Jordbunden kombineret med ekstreme vejrforhold med høje temperaturer om dagen og lave om natten, samt et lavt nedbør, giver de perfekte ingredienser til at opnå en drue med stor koncentration. 

De 100 % Tempranillo druer bliver naturligvis håndplukket og sorteret, så kun de bedste kommer i vinen. Efter en langsom gæringsproces, hvor man langsomt trækker farve, frugt og smag ud af druerne, bliver vinen lagret 36 måneder på nye franske egetræsfade. 

Familien med efternavnet Garcia, som står bag vinhuset Monteabellon, har dyrket druer og vin igennem flere generationer og leveret druer til bl.a. den berømte vingård Vega Sicilia. Det siger lidt om de kvalitetsdruer, der bliver dyrket her. Men i år 2000 blev familien enige om, at nu skulle det være slut med at sælge druerne fra, og at tiden var kommet til at få opfyldt deres ambitioner om at lave deres egne kvalitetsvine. Den velanseete ønolog Isaac Fernandez Montaña, hvis onkel var ansat hos Vega Sicilia hele hans liv, og som Isaac har stået i lære hos, arbejder for familien García og er med til at lave deres fantastiske vine. Der er investeret i moderne produktionsudstyr på Monteabellon, og i dag kan man besøge vinhuset, som ligger i den attraktive del af Ribera del Duero, som hedder Nava de Roa. Hele 98 hektarer, fyldt med kvalitetsdruer er, hvad Monteabellon byder på i dag, kun 19 år efter at beslutningen blev taget. 

Finca La Blanquera er lavet som en hyldest til Juanmas bedstefar. Da han i sin tid foreslog, at de dyrkede druer på de hvide marker, troede ingen, at det ville give et særligt godt resultat. Men nu ser familien, at han faktisk havde ret; Deres bedste druer kommer herfra, og laver en fantastisk dybrød og intens vin. Med vidunderlig aroma og smag af blåbær, blommer, violer og vilde krydrede urter, og de varme krydderier fra fadene. Kraftfuld og fyldig, men samtidig båret frem af en underliggende frisk mineralitet, som på underfundig vis får de spektakulære tanniner til at glide i baggrunden og gør, vinen føles fløjlsagtig i munden. Kan købes for 42,50 €. Dekantér vinen, så du kan nyde den fra første glas.

Vigtigst af alt er det selvfølgelig, at du drikker vin til, du selv godt kan lide. 

Det overskygger selv mine bedste gode råd. God påske!

Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.