Det danske magasin i Spanien
Cartagena – en spændende historisk by

Cartagena – en spændende historisk by

Cartagena ligger i Murcia provinsen på det sydøstligste hjørne af Spanien, og det er en by, hvor historiens vingesus høres overalt. Byen blev grundlagt af fønikerne og opkaldt efter deres vigtigste by: Karthago. Det var rygter om rige sølvminer, der lokkede fønikerne til Spanien, og i Cartagena kunne de få et ideelt fodfæste på den iberiske halvø, fordi de fandt en fantastisk naturhavn her.  Byen blev anlagt omkring år 227 f.Kr. men var kun på fønikerne hænder i 18 år, indtil romerne erobrede byen i 209 f.Kr. Der var derfor romerne, der kom til at sætte det største præg på byen og nu skal vi ud og se på herlighederne.

På Plaza Juan XXIII er der masser af restauranter
Parti fra Cartagenas bymidte
Facaden på Cartagenas rådhus på Plaza del Ayuntamiento

I dag er Cartagena en livlig by med 218.000 indbyggere, og den emmer af velstand og gode vibrationer. Vi havde valgt at bo på hotel Alfonso XIII lige et stenkast fra den historiske bykerne, som engang var omringet af en bymur, hvoraf ca. halvdelen står tilbage. Vi startede med at gå ned ad adskillige gågader til Plaza del Ayuntamiento, hvor turistkontoret ligger. Her fik vi brochurer og kort, og så kastede vi os ud i fornøjelserne.

Gadeliv på Plaza del Ayuntamiento
Sådan så det romerske teater ud i 1991. Man kan næppe se det under husene.
Nogle måneder senere i 1991 har man fået fjernet nogle af husene

Lige overfor turistkontoret ligger det romerske teater med tilhørende museum, og det må være byens vigtigste turistattraktion. Det er helt specielt, for det var først i 1991, at man begyndte at udgrave teatret, og udgravningen stod først færdig i 2007. På museet kan man se nogle sjove fotos af, hvordan stedet så ud, før udgravningen begyndte. Der var bygget primitive huse op ad teatrets siddepladser og her boede der så mennesker ovenpå denne historiske ruin. Men bystyret satte alle sejl til for at lave en flot attraktion ud af ruinen, så nu går man først ind i et flot museum i tre etager med romerske fund fra udgravningen, og helt oppe går man gennem en korridor der er bygget under den gamle kirke Santa María La Vieja, og så kommer man ud midt i teateret. Flot er det og det står klart, at det har været en herkulisk og hundedyr opgave at få teateret til at tage sig så flot ud som det gør i dag. Museet er åbent 10-18. Mandag lukket.

Man kan gå rundt og op og ned ad de gamle trapper og så gå ud igen af den oprindelige indgangsdør til teatret. Så kommer man ud i en smal gade, og hvis man drejer til højre, kan man begynde opstigningen til borgen, som er byens næst vigtigste seværdighed.

Under udgravningen af teatret fandt man disse fine sager
Flere fund fra udgravningen af teatret. En rulletrappe fører gæsterne op til tunellen, der går under kirken og ud midt i teatro romano
En metalbro fører over nogle ruiner og munder ud midt i teateret

El Castillo de la Concepción er bygget på den højeste af 7 toppe, der ligger i og omkring byen, og toppen hedder det samme som borgen. Den er bygget i middelalderen, og har altså ikke noget med romerne at gøre. Det var araberne, som byggede den, og hvis der er noget, araberne var gode til, så var det at bygge borge. For fuldstændighedens skyld vil jeg lige nævne, at der findes over 10.000 araberborge på den iberiske halvø, så sig ikke at araberne lå på den lade side, hvad borgbyggeri angår.

Og her i Cartagena, med den fineste udsigt til den enestående naturhavn, blev borgen så bygget. Køn er den egentlig ikke, for den ligner en tung firkantet kasse, hvilket er usædvanligt for en araberborg.  Det skyldes faktisk, at borgen aldrig blev færdigbygget, fordi den mistede sin betydning som forsvarsværk. Lidt mystisk er det, men i dag kan man nyde udsigten deroppe fra – ned over byen og ud mod havet. Som et kuriosum bør det nævnes, at der er bygget et monstrum af en elevator, der går nede fra det flade land og op til borgen. Vi gik op, og det var ikke særligt svært, men det kan være godt at vide for gangbesværede, at man kan tage elevatoren.

Teateret ligger smukt i solen
Man kan færdes overalt i teateret på de oprindelige trapper
Teateret er meget flot restaureret

Inde i borgen har man udstillet diverse parafenalier af historisk interesse, og et helt rum er dedikeret til livet i Cartagena efter den kom på de kristnes hænder i 1245. Borgen bliver i dag ”bevogtet” af en flok påfugle, som sidder på gelænderet ind til borgen og kun modvilligt flytter sig, så man kan komme ind. De viser gerne deres fjerpragt frem og står og strutter med deres ynder både her og der. Et herligt syn.

Teateret er meget flot restaureret
Farvefoto fra 1991, da udgravningen blev begyndt
Dette monstrum af en elevator fører op til borgen

Men vi må ned igen og nu går vi hen imod resterne af det romerske forum: Forum Romanum. Det var her byens handelsliv foregik, aftaler blev indgået, det sociale liv udfoldede sig og varer blev handlet. Forum var enhver romersk bys hjerte. Når man i dag kigger ud over det areal, hvor forum lå, ser det ud som en rodebutik med ruiner spredt hist og her. Men lige ved siden af ligger det nye Museo del Foro Romano Molinete, som er anlagt ovenpå den mest centrale del af forum og udstiller fund fra stedet, bl. a. fine mosaikgulve og et helt hus, der har tilhørt en rig familie.  Museet er bygget ovenpå den mest interessant del af forum, og det byder desuden på en spændende rekonstruktion af dele af forum. Et sjovt besøg er det og et klart must. De lokale kalder denne del af forum Romanum for ”det lille Pompei”.

Dette monstrum af en elevator fører op til borgen
Vue fra borgen ned over det romerske teater og havnen bagved
Her ser man hvordan byen ligger bagved to moler med små fyrtårne

Nu er vores ganer blevet slemt tørre, men det kan der rådes bod på nede på Plaza San Francisco, hvor der serveres meget specielle øl, og hvor folkelivet kan beundres.

En anden af byens vigtige monumenter er Domus Porticus som er et romersk hus, der er blevet udgravet og som man kan kigge ned i fra nogle metalbroer der svæver over ruinen. Den var desværre lukket, den dag vi var der. 

Borgen er en stor firkantet kolos
To påfugle sidder på rækværket ind til borgen og flytter sig kun modvilligt.
En flok påfugle hører med til borgen

Da vi stod oppe i borgen og kiggene ned over byen, så vi en meget smuk hvid kuppel på en kirke, og nu starter jagten på denne kirke, som man ikke kan se fra gadeniveau, fordi gaderne er for smalle. Til sidst måtte vi spørge en lokal mand, og det viste sig, at kirken lå lige om hjørnet og hedder Iglesia de la Caridad. Desværre var den lukket, men en flot facade har den.

En påfuglehan viser gerne sin fjerpragt frem
Indgangen til museo del Foro Romano
Vue ud over den ikke udgravede del af Foro Romano

På vejen tilbage til hotellet krydser vi Plaza Juan XXIII, hvor der findes en del restauranter og her spiser vi aftensmad.

Facaden på den smukke kirke: Iglesia de la Caridad som har en smuk, hvis kuppel.
Her ses en bid af den hvide kuppel på Iglesia de la Caridad.
På Plaza San Francisco kan man få vædet ganen og samtidig beundre folkelivet

PS: Hvis man Googler Cartagena, skal man være opmærksom på at skrive Cartagena España, for ellers bliver man nemt ledt hen til Cartagena de las Indias, som ligger i Columbia og er en meget kendt og velbesøgt by – langt mere kendt end Cartagena i Spanien.

Folkeliv er der masser af på Plaza del Ayuntamiento

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.