Midt i maj tiltrak OECD’s seneste rapport om den sammensatte ledende indikator med data fra marts 2009 sig stor opmærksomhed. Rapporten afslørende en overraskende opbremsning i den økonomiske nedgang i fire lande: Kina, Frankrig, Italien og Storbritannien. Selvom OECD understregede, at de positive signaler fortsat er svage, så tolkede markederne dem som “grønne skud”, der er begyndt at vise sig i den globale økonomi og dermed som tegn på, at recessionen forhåbentlig snart er overstået.
Ved nærmere eftersyn er de gode nyheder i OECD’s analyse faktisk ikke, at der er et opsving i sigte – men kun, at nedgangen måske er ved at bremse lidt op. Markedets umiddelbart entusiastiske reaktion på rapporten aftog efterfølgende – omend kortvarigt – efter offentliggørelsen af nøgletal for euroområdet, der viste en nedgang på 2,5% i BNP på kvartalsbasis for årets første tre måneder. Tallene viste også et betydeligt fald på 3,8% i Tyskland, som er EU’s største økonomi og vigtigste eksportør – den værste udvikling, siden man begyndte at indsamle BNP-statistik på kvartalsbasis i 1970. Samme tendens kunne ses i Asien, hvor den økonomiske vækst i Japan aftog med 4% i løbet af perioden, hvilket var det største kvartalsvise fald, siden man begyndte at føre statistik i 1955.
Den aktuelle opgang på aktiemarkedet er imidlertid kendetegnet ved, at negative nyheder hurtigt inddiskonteres, og dårlige nøgletal stort set ignoreres, mens positive nyheder udløser en entusiastisk reaktion. Aktiemarkederne opfanger ofte slutningen på en konjunkturfase. Det er ofte markedsstemningen, der driver en gradvis bedring fra et lavpunkt, men fremgangen skal i sidste ende bekræftes af indtjeningsvækst for at være holdbar. Da den økonomiske nedgang følger et meget ujævnt mønster, kan det vare længere, før væksten materialiserer sig, så trods den nuværende optimisme er der klart en risiko for skuffelser.
Det er ikke til at vide, nøjagtig hvilken fase vi er nået til i det nuværende konjunkturforløb, eller om opsvinget bliver V-formet, som mange håber, eller W-formet, dvs. et opsving efterfulgt af et nyt tilbageslag, før det igen går opad, og økonomien bliver løftet ud af recessionen. Tal for en enkelt måned kan ikke tolkes som en trend, og vi har brug for mere information, før vi kan drage nogle rimelige konklusioner. Det eneste rigtige lyspunkt i OECD’s rapport er tegnene på, at der er ved at ske en opbremsning i den økonomiske nedgang. Hvis det holder stik, bør investorerne stille sig tilfreds med det i lyset af de meget alvorlige følgevirkninger, som man spåede, at recessionen ville få, da den startede.
Offentliggjort i samarbejde med Nordea Bank S.A. i Luxembourg – www.nordea.lu
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001