Det danske magasin i Spanien
Kuriøse fiestas og ferias año 2013

Kuriøse fiestas og ferias año 2013

Tomatkrig, vikingeslag og tyreløb, religiøse optog, pilgrimsfærd og menneskepyramider er blandt højdepunkterne på Spaniens kuriøse, kulturelle kalender.
Og hvis du vil tilrettelægge det nye års rejsekalender efter nogle af de mere usædvanlige, til tider virkelig sære og iblandt aldeles uforståelige begivenheder, så læs videre i oversigten over et udpluk af årets fiestas og ferias.

Januar:

Hellige konger og velsignelse af husdyr
• Hellig Tre Konger fejres tidligt om aftenen den 5. januar i alle byer med behørig respekt for sig selv med optog gennem byen, hvor de Tre Vise Mænd deler gaver i form af slik ud til børnene. Ofte fanges slikket dog af overivrige bedstemødre med omvendte paraplyer.D. 6. januar er den egentlige helligdag.

• San Antón kan opleves i alle byer, der har denne skytshelgen, f.eks. Mijas. Her valfarter man med hunde, katte, geder og andre kræ til kapellet San Antón, hvor dyrene velsignes.
D. 17. januar.

Februar:

Karneval i hele landet
• De fleste større byer fejrer karnevalet med prægtige optog, flottest er dem i Cádiz og Santa Cruz på Tenerife, der er det næststørste efter det i Rio de Janeiro.Karnevalet afholdes mellem d. 7. og 17. februar, i visse byer er det dog den følgende uge.

Marts:

Fallas i Valencia og påskeprocessioner i det ganske land
• Valencias afholder Fallas. I centrum af festivalen er de store dukker, de såkaldte ninots, der er lavet af papmache. Mange af dem adskillige etager høje, og de forestiller typisk kendte mennesker, politikere eller legender i satiriske udformninger. Festlighederne kulminerer i afbrændingen af dukkerne.D. 15. til 19. marts.

• Semana Santa. I hele påskeugen, fra d. 22. til 31. marts, er der religiøse processioner i stort set hver eneste af landets byer.
De mest spektakulære optog kan ses skærtorsdag og langfredag, hhv. d. 28. og 29. marts.

April:

Feria de abril, blodpølser og blomsterkors
• Årets byfest i Sevilla, kaldet Feria de Abril, er speciel pga. årstiden, da appelsintræerne blomstrer. Vær forberedt på en hel uge med seriøse mængder af mad og drikke.D. 16. april – 21. april.

• I Canillas de Aceituno, en lille bjergby nord for Vélez-Málaga, er indbyggerne så stolte af deres blodpølser, at de tilegner dem en helt dag, hvor man serverer pølse til de mange blodpølse-aficionados, der vælger netop denne dag til at kigge forbi.
D. 28. april.

• Cruces de mayo (majkors) afholdes fra slutningen af april i hele landet, men det i Córdoba overgår alle. Kæmpe blomsterprydede kors, som skal vise respekt for det kors, Jesus blev korsfæstet på, bæres gennem byerne. Selvom det er en religiøs fest, er små barer sat op langs ruterne, ligesom der spilles flamenco-musik dagen og natten lang.
D. 29. april – 2. maj.

Maj:

Heste-feria, patio-festival og romería
• Heste-feriaen, Feria del Caballo, i Jerez de la Frontera begyndte som var det Hjallerup marked tilbage i 1284 og er i dag et ugelangt, prægtigt skue af Andalusiens fineste heste. Ingen feria uden flamenco og sherry, og da slet ikke i Jerez.D. 6. – 12. maj.

• Patio-festival. Gå gennem Córdobas gamle bydels charmerende labyrint af gader og kig indenfor i de mange smukt udsmykkede patios, der disse dage er åbne for besøgende.
D. 8. – 19. maj.

• Romería de El Rocío er en pilgrimsfærd, hvor over en million mennesker hvert år valfarter til Rocío i Huelva for at se jomfruen, Virgen de El Rocío. Det skulle hedde Romería, fordi pilgrimsfærdene traditionelt førte til Rom.
D. 19. – 20. maj.

Juni:

Pescaito, San Bernabé, bålfest og Menorca amok Día del Pescaito i Torremolinos. 10-12 tons småfisk serveres til normalt 30.000 besøgende på strandpromenaden i La Carihuela.
D. 7. juni.

• Marbella fejrer sin skythelgen, San Barnabé, med en ugelang byfest.
D. 10. – 16. juni.

• Skt. Hans, her kaldet San Juan, fejres på stranden med bål og rigeligt med mad og drikke. Nogle steder afbrændes også figurer.
D. 24. juni.

• Menorcas udgave af San Juan, Sant Joan, betyder anarki på hele øen, men specielt i Ciutadella. Heste skridter gennem gaderne, gerne ind i butikker og banker, der serverer pomada (lokal gin med lemonade) til langt ud på morgenen.
D. 23. og 24. juni, men festlighederne varer en hel uge.

Juli:

Tyreløb og velsignelse af søfarere
• Landets mest omdiskuterede festuge er utvivlsomt San Fermín. Det er naturligvis i Pamplona, som alverdens Tv-stationer viser klip fra, når tyrene sammen med bysbørn og 1,5 millioner besøgende kl. 08.00 slippes løs i gaderne.
D. 6. – 14. juli.

• Virgen del Carmen er en tradition, der har eksisteret siden det. 16. århundrede. Statuer af Virgen del Carmen (én af Jomfru Marias mange titler) bliver transporteret fra kirken og ud på havet for at velsigne søfarere og fiskere. Festivitassen afholdes i flere byer, bl.a.: Málaga, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Los Boliches og Estepona.
D. 16. juli – eftermiddag/aften.

August:

Vikingekampe, feria, aste nagusia, misterio, marked og tomatkrig
• Galiciens ældste fiesta er vikingeslaget Romería Vikinga, som afholdes i Catoira (Pontevedra). Vikingeskibe sejler op ad floden Arousa og store kampe udkæmpes. Se, hvordan vore forfædre bliver myrdet – år efter år.
D. 4. august.

• Hver by sin byfest. Og den i Málaga overgår de fleste. Om dagen er byen smækket med telte, hvor der serveres vino fino og tapas, og gaderne lives op af festklædte og dansende mennesker. Om aftenen er festen henlagt til feria-pladsen uden for byen.
D. 9. – 18. august.

• Semana Grande, eller Aste Nagusia på baskisk, altså den store uge, er navnet på en årlig festival med kæmpe figurer og folk på stylter, der afholdes specielt i Bilbao og San Sebastián.
D. 10. – 17. august

• Nok verdens ældste religiøse skuespil, Misterio de Elche, afholdes i Elche/Elx ved Alicante. Skuespillene er blevet opført siden det 13. århundrede, og folk valfarter disse dage hertil fra hele verden.
D. 14. og 15. august.

• Middelaldermarked med kunsthåndværk, musik og mad fra hedengangne tider på borgen, Castillo Sohail i Fuengirola.
D. 15. – 18. august.

• Tomatfesten Tomatina i Buñol (Valencia) er landets, hvis ikke verdens, mest mærkværdige fest. Omkring 40.000 (voksne) mennesker kriges med 100 tons tomater. Et farverigt, i hvert fald meget rødt skue.
D. 28. august. Kampen foregår fra kl. 11.00-12.00.

September:

Høstfest og menneskepyramider
• I mange byer fejres vinhøsten, la vendimia. De fleste steder starter festlighederne d. 21. september, men ikke alle. Datoen kan også rykkes, hvis vejret påbyder tidlig eller sen høst. Eksempler på vendimia-fiestas: Cómpeta, Fiesta del Vino på Plaza de la Vendimia (normalt d. 15.), Manilva (normalt første søndag i måneden).

• Festes de la Mercè er navnet på den højst besynderlige fest i Barcelona, hvor 600 events finder sted, heriblandt de menneskelige pyramider kendt som castellers. Pyramiderne kan blive så høje som otte etager.
D. 20. – 24. september.

Oktober:

Den store suppedag og spanskhedens dag
• Día de las Sopas Perotas i Álora. Indbyggerne, kendt som perotas, er gode kokke, og det viser de denne dag. Der serveres dog ikke suppe på suppedagen, men alle får mulighed for at sætte tænderne i en ret med brødkrummer og grønsager.
Begyndelsen af oktober.

• Dagen, hvor Cristoffer Colombus ’opdagede Amerika’ fejres stadig. I større byer, specielt Madrid, er der denne Día de la Hispanidad, optog og militærparader.
D. 12. oktober.

November:

Kirkegårdsbesøg og slagtedag
• Allehelgensdag den 1. november fejres i hele landet med et besøg på kirkegården. Her mindes man de kære afdøde med hygge, mad og drikke.
D. 1. november.

• San Martín fejres med den store slagtedag, la matanza. I mange byer, specielt i bjergområderne, slagtes grise for dermed at tilberede pølser og skinker til den kommende vinter. Imens spises og drikkes der en hel del.
D. 11. november.

December:

Brødkrummefest, juleaften, verdiales og nytår
• Brødkrummefest i Torrox. To tons brødkrummer, flere hundrede kilo hvidløg og adskillige liter olivenolie konverteres til migas, som serveres til de omkring 40.000 besøgende.
D. 22. december.

• Juleaften er nok den mest stille aften i landet. Selv de fleste barer er lukkede, selv om de unge da ofte går i byen efter middagen med familien.
D. 24. december.

• Verdiales. Folklore og traditionel musik på ventaen i Puerta de la Torre ved Málaga. Pandas, eller lokale folkegrupper, er på scenen.
D. 28. december, som også er Día de los Santos Inocentes, der svarer til vores 1. april.

• Nytårsaften. Afholdes i Spanien som i de fleste lande iført det fine skrud, og med bobler og fyrværkeri, og så selvfølgelig de uundværlige 12 druer. Derudover er der midnatsmesse i de fleste kirker.
D. Ja, nemlig.

Vi tager forbehold for ændringer i datoer m.v.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.