Kæmpe luksushotel på vej i Marbella
Årtiers største og mest ambitiøse hotelbyggeri er på vej i Marbella. På et grundstykke på 151.000 kvadratmetre i området Las Dudas de Zaragoza vil investeringsfonden Platinum Estates, som har base i Hong Kong, opføre et
fem-stjernet luksus hotel med 600 sengepladser. Selskabet har købt grunden for 50 millioner euro og budgetterer det samlede hotelprojekt til at koste 300 millioner euro. De store grundstykker er byggemodne, da de indgår i byplanlægningen fra 1986, som er den sidste byplanlægningsplan som Junta de Andalucía har godkendt. Første spadestik til det ambitiøse hotelprojekt vil dog først blive taget næste år, og da byggeriet forventes at tage mindst 12 måneder, vil de første gæster på det nye luksushotel først kunne checke ind i foråret 2019.
I Mijas er der også gode nyheder i hotelbranchen. Det legendariske Hotel Byblos har fået ny ejer, som vil gennemrenovere det efterladte fem-stjernede hotel for 60 millioner euro, og forventer allerede at slå dørene op til næste sommer.
Gang i boligsalget
Over de sidste to år er der kommet gang i 120 nye bolig- og byggeprojekter i Málaga-provinsen. Og det er både internationale og nationale promotors, der ser en lys fremtid for provinsen. Multinationale virksomheder som Taylor Wimpey og Crystal Lagoon har adskillige byggeprojekter i gang. Det samme gælder for de store nationale entreprenører Inmobiliaria del Sur, Mazabi og TM, som ellers hidtil kun har fokuseret på Costa Blanca. ”Der er god byggeaktivitet i både byer og langs kysten overalt i Málaga-provinsen. Det skyldes naturligvis de bedre tider, men også at tidens købere vil have nye boliger. Dertil kommer, at bankerne er ved at få tømt ud i deres store ”stocks” af ikke-solgte boliger, som de brændte inde med, da krisen brød ud i 2008,” siger Violeta Aragón, som er formand for sammenslutningen af konstruktører i Málaga-provinsen.
Hun mener, der i provinsen i dag reelt kun står rundt regnet 2.000 tomme boliger og ikke 11.000 som er det, ministeriet i Madrid antager, da myndighederne medregner boliger under opførelse og efterladte, faldefærdige boliger som er usælgelige og slet ikke til salg.
Violeta Aragón både håber og forventer, at udviklingen vil fortsætte og forudser prisstigninger på nybyggeri på mellem fem og ti procent for både indeværende år og 2017.
Iberia i problemer
Det spanske luftfartsselskab må i 2017 vinke farvel til 1.000 af sine 16.500 medarbejdere. Iberia afskedigede for en håndfuld år siden 5.000 ansatte, men har fortsat for mange folk på lønningslisten for at kunne klare sig i den hårde konkurrence. Nedskæringerne vil ramme afdelingen for vedligeholdelse af flyene, den centrale administration, kabinepersonalet og den såkaldte handling, som guider flyene på landjorden. Selskabet har i årets løb med succes åbnet nye ruter, men har også været nødsaget til at lukke destinationer ned. Alt tydede ellers på, at nedskæringer i Iberia var et overstået kapital, da selskabet i 2015, for første gang i 11 år, ansatte nye piloter.
Ny Danskerliste
Alle danskere kan fra i dag registrere sig på en ny liste i forbindelse med ophold i udlandet.
Danskerlisten giver Udenrigsministeriet mulighed for at kontakte danskere i udlandet i en krisesituation. Det kan være ved naturkatastrofer, terroraktioner eller væbnet konflikt i det land, du opholder dig i.
I den slags situationer kan det være nyttigt for udedanskere at få information om en sikker og hurtig måde at forlade området på.
Det er frivilligt, om man som dansker ønsker at registrere sig.
Danskerlisten kan bruges ved både korte rejser og længerevarende ophold i udlandet. Det nye system minder automatisk brugeren om at opdatere sine oplysninger senest 12 måneder efter sidste logon.
Du får adgang til Danskerlisten via et selvvalgt ID og password eller NemID.
Registrering sker via dette link:
http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/danskerliste/
Hvis man har brug for hjælp vedrørende Danskerlisten kan man kontakte Udenrigsministeriets Borgerservice (BBB@um.dk, telefon +45 3392 1112).
Andalusian Soul
Málaga, Sevilla, Granada og Córdoba er gået sammen i et nyt projekt, som skal promovere de fire byer i Japan, Kina, Indien og USA. Projektet får titlen ”Andalusian Soul”, og den 22. september var de fire byer præsenteret samlet på en stor turist- og rejsemesse i Japan. Hidtil har de fire byer stået for deres egen individuelle markedsføring, men ressourcerne til en større indsats i så fjerne lande har været begrænsede. Tilmed har de fire byer erfaret, at det er svært at få publikum fra fjerne lande til at rejse langt for kun at besøge en enkelt by i Spanien. Disse to motiver er hovedargumenterne for det nye samarbejde, som nu igangsættes helt fra bunden og med ganske små midler.
Málaga står for at designe logo og profil, Granada producerer reklamefilmen, Córdoba står for hjemmesiden, og Sevilla forberedte standen til den første messe. Hver kommune investerer 18.000 euro i projektet, og Junta de Andalucía bidrager med 72.000 euro for at få projektet i gang.
”Sammen kan vi komme langt. Med fire interessante byer kan vi for alvor præsentere nogle gode, længerevarende rejser for et stort og købestærkt publikum, som vi i dag ikke har så godt fat i,” sagde Málagas borgmester, Francisco de la Torre, under projektets præsentation.
Men de fire kommuner og Junta’en kommer bestemt ikke til at stå alene. De statsejede turistinformationer, som er repræsenteret i 33 lande, vil nemlig også promovere det nye brand, som de fire spanske byer til sammen udgør. Samme opbakning kommer fra sammenslutningen af spanske rejsebureauer og tour operators.
Zara-ejeren er verdens rigeste
Ejeren af den spanske tekstilvirksomhed Inditex, Amancio Ortega, er ifølge det amerikanske tidsskrift Forbes i dag verdens rigeste mand. Samtidig med, at aktierne for Bill Gates’ Microsoft er faldet med 0,7 procent, er Inditex aktierne steget med 3,2 procent. Udviklingen på aktiemarkedet får de to rigmænd til at bytte plads i dysten om at være verdens rigeste. Forbes opgør den spanske forretningsmands formue til 78.600 millioner dollars. Amancio Ortega opbyggede Inditex helt fra bunden fra sin hjemby La Coruña i Galisien i 1963. Koncernen står bl.a. bag de kendte tøjmærker Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Oysho og Stradivarius, og virksomheden har mere end 152.000 medarbejdere fordelt over 7.000 butikker på frem kontinenter.
Boligpriserne stiger for alvor
3,9 procent er de spanske boligpriser samlet steget i årets to første kvartaler.
Tallene kommer fra det spanske boligministerium og dækker hele landet.
Det er niende kvartal i træk, at boligpriserne stiger, og intet antyder, at toppen endnu er nået. Det er specielt nybyggeri, der stiger i pris. 8,4 procent er priserne på nybyggeri steget i årets første to kvartaler.
Ny regering i Mijas
De mange politiske slagsmål i Mijas ser ud til at have nået sin ende. I september offentliggjorde byens borgmester, Juan Carlos Maldonado, et nyt samarbejde med PSOE. Maldonado og hans parti Cuidadanos har siddet på borgmesterposten det sidste halvandet år takket være støtten fra PP, men koalitionen kom fra starten i modvind. Det var indlysende, at PP, som Mijas’ største parti med 11 repræsentanter i byrådet, havde svært ved at arbejde med og under Maldonado og hans kun fem mandater. Kompositionen var yderst anormal men blev en realitet mod, at Ciudadanos som kompensationen støtter PP i amtsrådet i Málaga. Samarbejdet kom dog aldrig til at fungere. I stedet indlemmer Maldonado nu PSOE i sin lokalregering. Sammen tæller de 12 mandater i byrådet. Med støtte fra de to Podemos-mandater kan den nye regering få gennemført den pakke med 50 tiltag, de er blevet enige om. De 50 tiltag omhandler primært beskæftigelse, kultur og beskyttelse af de hårdest trængende i samfundet.
Otegi slettet fra valglisten
Det tidligere ETA-medlem Arnaldo Otegi fik ikke lov til at opstille ved regionalvalg i Baskerlandet den 25. september. Den spanske retsinstans ”Tribunal Constitucional” (Grundlovsdomstol) har nemlig stadfæstet Arnaldo Otegis inhabilitet frem til år 2021 og dermed slettet hans kandidatur for partiet Bildu.
Arnaldo Otegi var i slutningen af 70’erne og 80’erne aktiv i terroristgruppen ETA, og han er dømt for kidnapning, terrorhandlinger, røveri, afpresning og medvirken til befrielsen af et ETA-medlem i politiets varetægt.
Fra midten af 90’erne har han været politisk aktiv. Først i det nu ulovliggjorte parti Batasuna, som var ETAs politiske arm, og senest i Bildu, som er det næststørste parti i Baskerlandet efter det langt mere moderate nationalistparti PNV, som altid har fordømt ETA. ”De kan forhindre mig i at opstille, men jeg vil altid være partiets sjæl og stemme,” udtalte Arnaldo Otegi inden regionalvalget, som, selvom han var slettet fra valglisten, alligevel førte valgkamp.
Den 25. september afvikledes der også regionalvalg i Galisien.
Catalansk uafhængighedsvalg på vej
Rundt én million catalanere var søndag den 11. september på gaden i fem forskellige byer for at fejre den catalanske regionaldag ”La Diada”. Dagen bruges primært til at stedfaste et fortsat ønske om et uafhængigt Catalonien, som, bortset fra et par enkelte afbrændte spanske flag og fotos af kongen, altid forløber fredeligt.
Præsidenten for det catalanske parlament, Carles Puigdemont, gik forrest i det store optog i Barcelonas bymidte, hvorfra han bekræftede, at hans regering fortsat arbejder målrettet mod et catalansk uafhængighedsvalg. ”Det bliver i sommeren 2017, for vi skal have vores nye konstitution klar først, så catalanerne præcist ved, hvad de stemmer om,” forklarede han pressen. Centralregeringen i Madrid vil selvsagt forhindre dette valg, da det er mod den spanske forfatning.
Massiv registrering af udlejningsboliger
I maj åbnede myndighederne for registreringer af boliger til udlejning. Og siden da har 8.000 boligejere stået i kø for at få deres bolig registreret og dermed lovliggjort til udlejning. Ca. halvdelen af ansøgerne har nu fået deres registrering godkendt, og den sidste halvdel får det i løbet af et par måneder. Det lover Junta de Andalucías ansvarshavende for kultur og turisme. Junta’en er glædeligt overrasket over de mange ansøgere, som følger de nye regler, og nu lovliggør deres boligudlejning. Junta de Andalucía anslår dog, at der fortsat er omkring 10.000 boliger i Málaga provinsen med udlejere, som stadig ikke har søgt om den obligatoriske registrering. Alle udlejningsbureauer og udlejningsportaler har i dag pligt til at informere om de nye regler for udlejning.
Dansk gennembrud i Vuelta’en
Spanien Rundt blev det store internationale gennembrud for den unge, danske cykelrytter Magnus Cort Nielsen. Det danske talent kører for det australske hold Orica, og hans deltagelse i årets Vuelta a España var hans debut i et stort internationalt etapeløb. Magnus Cort vandt først massespurten på 18. etape med afslutning i Gandia (Valencia), og på den afsluttende etape i Madrid gentog han mesterstykket. Vel stillede de allerbedste sprintere ikke til start i årets Vuelta, men ingen er længere i tvivl om den unge danskers potentiale efter to så vigtige etapesejre.
Verdens bedste bjerg- og etapeløbsryttere var derimod at finde i feltet. Efter en tæt dyst trak colombianeren Nairo Quintana det længste strå. Andenpladsen gik til Chris Froome og Esteban Chavas blev tre’er. Den spanske stjerne Alberto Contador blev nr. 4.
Pedro Sánchez prøver igen
Anden afstemning om Mariano Rajoys indsættelse som statsminister gav samme resultat som den første afstemning; 170 stemmer for – og 180 stemmer imod. Resultatet bringer spansk politik tilbage på nulpunktet. Socialistpartiet vil hverken samarbejde eller acceptere en ny konservativ regering til trods for, at partiets eget forsøg på at samle regering i foråret mislykkedes. Tilsvarende har Partido Popular klart udmeldt, at de ikke vil acceptere en ny regering ledet af Pedro Sánchez, da PP i dag er et klart større parti end PSOE. Det hindrer dog ikke socialistpartiets leder i at gøre et nyt forsøg på at komme til magten. Efter afslaget til Rajoy ser Sánchez nu chancen for at gøre nyt forsøg for at blive statsminister. Sidst gik han i koalition med Cuidadanos, men det blev ikke varmt modtaget blandt de øvrige partier i parlamentet. I stedet vil han sandsynligvis forsøge sig med en koalition med Podemos og så håbe på, at Cuidadanos i det mindste ikke vil stemme imod, når han præsenterer sit kandidatur som statsminister. Den vej rundt vil han samle et simpelt flertal, som er tilstrækkeligt (i anden afstemningsrunde i parlamentet) for at blive statsminister. Flere politiske kommentatorer mener dog, det er fuldstændig utænkeligt, at Ciudadanos, direkte eller indirekte, vil acceptere en ny regering, hvori Podemos indgår. Derfor spøger et nyvalg til jul i horisonten.
Skolestart koster 670 euro
Et nyt skoleår er begyndt. Og det betyder nye udgifter for forældrene. Skolegangen er finansieret af det offentlige, men bøger, materialer og den obligatoriske uniform skal hver enkel familie selv finansiere. Det giver hvert forældrepar en gennemsnitlig udgift på 670 euro pr. barn, hvilket er en stigning på ni procent i forhold til sidste år. Forbrugerorganisationen Facua har i flere år gjort opmærksom på og kæmpet imod denne store udgift for mange familier. Organisationen foreslår nu, at hver enkelt skole etablerer et genbrugssystem, så skolebøger og uniformer videresælges til næste årgang for et mere beskedent beløb. Forbrugerorganisationen mener ikke, der er behov for at udskifte og forny undervisningsmaterialet hvert eneste år.
Turistsæsonen fortsætter
Sommeren synger på sidste vers, men solen skinner fortsæt på kystens turisme. September plejer at være lig med slutningen på turismens højsæson, men sådan blev det ikke i år. Costa del Sols hotelejerforening (Aehcos) melder om en belægningsprocent på over 75 procent og det til trods for, at juli og august har været de bedste nogensinde for Costa del Sol. Hotelejerforeningen peger på flere motiver bag den stigende turisme i september: Lidt lavere priser på fly og overnatning, færre folk på strandene og de mest besøgte turistattraktioner, samt lidt mildere temperaturer.
Svag stigning i arbejdsløsheden
Til trods for en fantastisk turistsæson i hele landet steg ledigheden i august med 14.435 personer. Det er ikke sket siden 2008, at arbejdsløsheden er steget i en august måned. Årets bedste turistmåned har skabt masser af arbejdspladser indenfor servicefagene, men langt de fleste er ansat på korttidskontrakter, hvoraf nogle udløb lige inden udgangen af august, og det ses på de nyeste ledighedstal. Indenfor industri, byggeri og landbrug er ledigheden steget svagt. Det skyldes sandsynligvis, at midlertidig ansættelse i disse sektorer bliver mere og mere anvendt, og det mærkes i en august måned, hvor aktivitetsniveauet kører på laveste plus og ikke giver anledning til kontraktforlængelse.
Den samlede ledighed i Spanien er i dag på knap 3,7 millioner personer.
17,7 millioner er tilmeldt Seguridad Social og dermed i (lovligt) arbejde.
Alameda’en i Málaga omlægges til gågade
Den centrale gennemkørselsvej i Málaga bymidte, La Alameda, skal omdannes til gågade inden år 2019, hvis det står til flertallet i Málagas byråd. Borgmester Francisco de la Torre ser projektet som kronen på værket i sit årelange arbejde på at få de centrale gader i byen omlagt til gågader. La Alameda vil i det nye projekt kun få en enkelt vejbane i hver sin kørselsretning, som vil blive anlagt yderst på den nye boulevard. Det er præcis samme model som kendes fra La Rambla i Barcelona. Da projektet berører infrastrukturen, skal planen godkendes af Junta de Andalucía, der som udgangspunkt ser positivt på projektet. De forventer blot, at kommunen i det nye projekt tager højde for de mange busruter og -stoppesteder, som i dag går gennem La Alameda, så de mange daglige brugere ikke bliver påvirket af omlægningen.
Mere svindel ved online boligudlejning
Spansk politi modtager næsten dagligt en anmeldelse fra feriegæster, som har booket og betalt for en feriebolig, der ikke eksisterer. Én daglig anmeldelse på landsplan er ikke meget, men antallet er stærkt stigende. Anmeldelserne kommer fra folk, der på portaler som Fotocasa, Idealista, Enalquiler, Milanuncios og Airbnb har set og reageret på annoncer for en feriebolig, som de finder interessant. Kommunikationen med udlejer foregår via mail, sms, WhatsApp og måske telefonsamtaler. Beløbet for lejeperioden betales, men feriegæsterne får sig en slem overraskelse, når de dukker op og ser, at boligen slet ikke eksisterer og nu ikke længere kan få kontakt til udlejer. Annoncen på ferieboligportalen har været falsk, og for lejerne er det næsten umuligt at få pengene tilbage, hvis der er blevet overført til en udenlandsk konto eller en PayPal konto. Politiet anbefaler derfor lejere kun at booke boliger, hvor der kan overføres til en spansk konto, ligesom de råder til at bemærke, om der i annoncen er et link til tidligere lejere, som kan kontaktes for en kommentar om boligen. Tages disse to forbehold kan en stor del af svindlen ifølge spansk politi undgås.
Forrygende turistsæson
Spanien er mere populær end nogensinde. I årets første syv måneder har over 42 millioner turister besøgt landet. Det er en stigning på 11 procent i forhold til sidste år. Den øgede interesse for Spanien mærkes også i Andalusien, hvor turismen i år er steget med 16 procent. Seks millioner udlændinge har indtil videre besøgt regionen i år. Men Andalusien er langt fra det mest populære rejsemål i Spanien. Med henholdsvis ti, otte og syv millioner turister er Catalonien, De Kanariske Øer og De Baleariske Øer de tre bedst besøgte rejsemål blandt udlændinge. Turismen i Spanien domineres fortsat af englænderne med over ti millioner feriegæster. Det er 15 procent flere besøgende end sidste år, så det engelske ”Brexit” har altså indtil videre ikke haft en negativ effekt på turismen.
De spanske pensioner halter
Pensionsalderen er blevet hævet, og andre krav er blevet strammet, men alligevel er der ikke ligevægt mellem indtægter og udbetalinger af de spanske pensioner. Alene i august måned blev der udbetalt 8.535 millioner euro i pensioner. Det er 3,2 procent mere end sidste år. Næste år vil indtægterne stige med 1,9 procent, men mængden af nye pensionister og udbetalingerne vil stige med 2,8 procent. Det er en udvikling, som sandsynligvis vil fortsætte frem til år 2035, og det bliver en af de store udfordringer for den kommende regering. Det er mængden af pensionister, der er voldsom stor, og ikke de enkelte udbetalinger. 66 procent af pensionisterne modtager en pension på under 1.000 euro om måneden. Den hyppigste udbetaling ligger på 600 til 650 euro. Kun én ud af 300 pensionister får udbetalt maksimumbeløbet på 2.567 euro.
Hajen i Fuengirola
Et stort samtaleemne på strandene i Fuengirola opstod, da al operativt mandskab den sidste søndag i august blev sat ind for at få de mange strandgæster op af vandet. En livredder på vandparken ”Water Park Fuengirola”, som ligger cirka tyve meter ude i vandet, var så sikker på at have set en haj i havet, at han omgående slog alarm. ”Den var tyve meter fra os. Den var stor, for den havde efterladt en stor mængde skum efter sig. Havde det været en delfin, var den kommet til overfladen flere gange for at trække vejret,” fortæller livredderen, der som det første fik evakueret sine gæster og lukket sin attraktion. Guardia Civil fik hurtigt skibe til Fuengirolas kyststrækning, men de fandt ikke nogen haj i området. Ved 18-tiden bejlede det grønne flag atter ved Fuengirolas strande, og havet var igen fyldt med glade strandgæster.
500 færre bankfilialer i Málaga
Bankernes spareplaner og digitale modernisering ses nu for alvor i bybilledet og mærkes på beskæftigelsen. Fra finanskrisens start i 2008 og frem til i dag har banker og sparekasserne nedlagt i alt 497 filialer i Málaga-provinsen. Det er en nedskæring på cirka en tredjedel. Samtlige banker har skåret ned, men mest markant er reduceringen af Bankias filialer, som er gået fra 40 til otte filialer i provinsen. De færre filialer har også betydet færre arbejdspladser. Ifølge fagforeningen CC.OO. er beskæftigelsen i sektoren gået fra 7.400 til 5.700 personer i samme periode. De fleste afskedigelser er sket ved naturlig afgang.
Pariserhjulet kører langsomt
Det store pariserhjul i Málagas nye lystbådehavn er genstand for stor debat nu, hvor lejeaftalen mellem kommunen og firmaet bag pariserhjulet udløber og skal genforhandles. Attraktionen har været velbesøgt men også til stor irritation for havnetrafikken og beboerne i området, som føler de bor midt i en forlystelsespark. Firmaet bag pariserhjulet har tilbudt at montere et nyt pariserhjul med en mindre ”fod”, som vil fylde mindre i det trafikerede havneområde. Men det er en dyr løsning, så firmaet forlanger en lejeaftale på 25 år som modydelse. Skal det krav opfyldes, skal pariserhjulet indgå i Málagas nye byplanlægningsplan. En revidering og godkendelse vil tage mellem 18 og 24 måneder. Parterne mødtes primo september for at forhandle og planlægge pariserhjulets fremtid.
Málaga tørster
Sommeren har været blid med to-tre varmegrader færre end sidste år. De frygtede varmebølger, der ligger sig som en tung dyne over Costa del Sol, har også været kortere og mildere i år. Til gengæld er der faldet mindre regn end i mange år, og det kan blive et problem. De sidste tre måneder er der ikke faldet så meget som en dråbe regn, og da foråret også var tørt, er beholdningen i Málaga-provinsens vanddepoter i dag nede på lavpunktet. Det kan blive et problem for provinsens beboere og medføre restriktioner på forbruget, hvis der ikke falder regn i løbet af efteråret. Det plejer der at gøre, men metrologerne melder indtil videre om nul regn de næste to måneder. Den manglende regn kan også blive et problem for landbruget, som dyrker avokado- og mangofrugter. Senest til november har landmændene brug for lidt vand for at høsten skal blive god.
Månedens Tweet
Diario de Gastronomía sætter på Twitter spørgsmålstegn ved vores viden om at opretholde en afbalanceret diæt.
Tvivlen opstår på baggrund af en nylig undersøgelse, foretaget af en forskningsgruppe fra Universidad Complutense de Madrid (UCM), som viser, at forbrugsmønstret i det spanske samfund har ændret sig de seneste år. Forbruget af grøntsager og især korn er nu markant lavere end anbefalet. Voksne spiser generelt for få bælgfrugter og for lidt korn, og kun 7,4 procent af spanierne opfylder de anbefalede kriterier for dagligt indtag. Til gengæld ses der ofte et overforbrug af proteiner og fedt – særligt mættet fedt – mens kulhydrater indtages i mindre mængder end anbefalet. Ændringerne i madvanerne har forårsaget en væsentlig ubalance i kosten, hvilket har medført, at det spanske samfund bevæger sig længere væk fra middelhavskosten, som ellers er kendetegnet ved at være en af de mest afbalancerede.
Undersøgelsen fra UCM indikerer, at der er manglende viden om retningslinjerne for en afbalanceret kost. De deltagende i undersøgelsen blev spurgt om, hvor stor en del, de tror, de forskellige fødevarer skal udgøre af det samlede kostindtag. Herudfra blev det klart, at svarene lå langt fra de anbefalede kostråd. Over 50% af vores kost bør bestå af kulhydrater, hvilket kun 12,9 procent af de adspurgte svarede rigtigt på. Undersøgelsen fastslog også, at det anbefalede indtag af korn, bælgfrugter og grøntsager er betydeligt højere end, hvad de adspurgte havde forventet.
Ifølge forskningsdirektør Dr. Pro. Beatriz Navia opnås den ideelle kost ved at øge indtaget af grøntsager og korn. Endvidere bør man i en afbalanceret kost prioritere forretter, garniture og brød – som typisk er rig på kulhydrater, grøntsager, korn og bælgfrugter – fremfor hovedretter. Dette betragtes som nyttige retningslinjer for at forbedre befolkningens ernæringstilstand.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001