Asado er navnet på den argentinske nationalspise – kød der er grillet over åben ild.
Argentina er indbegrebet af store bøffer, asado og i det hele taget alt godt fra grillen.
Store saftige og smagsfulde stykker kød som Culotte, ribben, mørbrad og meget mere serveret med de klassiske saucer som “Salsa Criolla” levet på eddike, løg og tomat og “Chimichurri”, lavet af hakket persille, salt, peber, løg, paprika, oregano, hvidløg og olivenolie.
Selv om september måned har været lidt ustabil, kan vi sagtens stadig benytte grillen. Og vine som passer strålende til al grillmad er de argentinske lavet på druen Malbec. Prøv en, næste gang i holder grillaften.
Vinlandet Argentina
Argentina er verdens femte største vinproducerende land med en række fordele, der udskiller sig fra samtlige andre vinlande.
Landets vinområder har et meget stabilt klima med 300 solskinsdage om året. Et unikt mikroklima.
Højden af vinmarkerne er afgørende for landets vine og deres særlige kvalitet. De fleste vinmarker ligger i højder mellem 900 til 2000 meter, som gør modningsprocessen langsom og at frugtmængden i druen koncentreres. Større udsving mellem dag- og nattemperatur bevirker en accelerering af udviklingen af aromaer i druerne og giver mere aromatiske vine og opnår bedre struktur og fasthed. I de så tynde luftlag kan skadedyr aldrig blive noget problem og brugen af sprøjtemidler er overhovedet ikke nødvendig. De fleste Argentinske vine kan faktisk kalde sig for økologiske.
Og Argentina har et stort antal af upodede vinstokke. Altså de “originale” stokke importeret fra Europa, inden rodlusen Phylloxera i 1800-tallet hærgede Europa. I Argentina har det ikke været nødvendigt at pode. Vinmarkernes højde og det tørre klima er med til at sikre, at denne lus aldrig kommer til at blive noget problem.
Argentinas Malbec-drue laver vine til en hver lejlighed. Den bliver dyrket fra syd til nord og giver derfor vine med forskellige egenskaber.
Argentina har 5 vinregioner, hvoraf Mendoza er den absolut mest betydningsfulde. Områderne er fordelt på mere end 1.700 km og dækker 20 forskellige breddegrader og ligger i en højde mellem 500 m til knap 3000 m. (se kort). Geografisk er de alle fjernt beliggende fra Atlanterhavskysten og befinder sig omkring foden af Andesbjergene, som smyger sig hele vejen igennem Sydamerika fra det nordlige Colombia til grænselandet mellem Chile og Argentina.
Argentinernes vingårde befinder sig på den såkaldte ”gode” side af Andesbjergene. Stillehavsvinde fra Chile bærer nemlig tunge og regnfulde skyer mod bjergkæden, men stort set al nedbøren falder på den chilenske side. Argentina er benådet med, at nedbøren smides som sne på Andesbjergenes høje tinder og efterfølgende gør glædelig gavn som smeltevand for vinproducenterne.
Malbec druen
Malbecs fortid
Malbec ser ud til at have sin oprindelse i det sydvestlige Frankrig, hvor den var kendt under navnet Côt i Bordeaux, hvor den med sin mørke farve, rige blommeagtige frugt og intense tanninstruktur var en god samarbejdspartner til deres Cabernet Sauvignon og Merlot druer.
Men Malbec var ikke problemfri for franskmændene, da den krævede særligt solrige og varme år for at modne ordentlig. Den var samtidig frostfølsom og modtagelig for svampeangreb, og langsomt blev arealerne med Malbec vinstokke mindre. I dag dækker druen kun minimale arealer i det centrale Bordeaux, et pænt omfang i Loire og i Cahors.
Rejsen over Atlanten
Vi skal over 100 år tilbage i tiden – til 1852 hvor en af Argentinas mest indflydelsesrige præsidenter gennem historien Domingo Faustino Sarmiento lavede en kontrakt med den franske agronom Michel Aimé Pouget. Han skulle eksperimentere med forskellige vinplanter for at undersøge, hvad der egnede sig bedst til det argentinske klima. En af dem var Malbec og i 1865 anerkender man den første vinmark med Malbec. Vi skal helt frem til 1936, før Malbec viser, hvad den formår, når den dyrkes på det rigtige sted – i området Mendoza.
Spanske Codorniu i Argentina – Septima Malbec
I Mendoza har den spanske Cava producent Codorniu investeret i et vinhus, som hedder Bodegas Septima. I 1999 købte firmaet mere end 300 hektarer vinmarker, som allerede dengang var tilplantede med blandt andet druesorten Malbec.
I år 2000 byggede Codorniu et fantastisk vinhus lavet af sten hugget ud af Andesbjergene. De bedste ønologiske eksperter rykkede ind og Bodegaen blev udstyret med den sidste nye teknologi til vinproduktion.
Malbec druen dufter af modne kirsebær, blåbær, solbær og blommer, kombineret med noter af toast og vanilje fra fadet, den har lagret på. Meget mørk i farven. Den føles “fed” i munden, og der er ingen tvivl om, at druerne kommer fra et sted, hvor den har været velsignet med mange timers sol. I munden er vinen smagfuld, blød og saftig med fine bløde tanniner og en stor frugt. Passer godt til en grillaften og koster kun 11,65 €
Moët & Chandon i Argentina – Terrazas de los Andes
Også franskmændene har vist interesse for Argentina. Allerede i slutningen af 1950’erne blev chefvinmageren for Moët og Chandon – Renaud Poirier, udsendt til Sydamerika for at undersøge Mendozas vindyrkningspotentiale.
Terrazas de los Andes tager sit navn fra “Terrazas”, plateauer liggende ved foden af Andesbjergene. Regionen har et fremragende semi-ørkenklima velegnet til vindyrkning af bedste kvalitet.
Poiriers begejstring resulterede da også i, at Moët & Chandon for første gang etablerede en vingård uden for Frankrigs grænser. I 1999 åbnede Terrazas de los Andes, som oprindelig var en gammel spansk vingård fra 1898, der blev moderniseret. Terrazas de los Andes har specialiseret sig i, hvad de selv kalder for “high elevation grape cultivation” (vine som produceres i højtbeliggende terroir). Vinmarkerne ligger i 900-1400 meters højde, hvor temperaturforskellen mellem dag og nat er meget stærk og overstiger 15° C. Hvilket er vigtigt, hvis du vil lave kvalitetsvin. En tommelfingerregel siger, at jo højere man bevæger sig opad, jo større temperaturudsving er der mellem dag og nat med to altafgørende afledte effekter: syren bibeholdes og en stabil modning sikres. Efter en lang dag i solens stråler, hvor temperaturen kan runde 35 grader, er det alfa omega, at druerne bliver kølet af i løbet af natten, så syren (der er nødvendig for at sikre en god balance og lagringspotentiale) ikke ”brænder af”. Og hvad modning angår, så har videnskabelige studier påvist, at det er temperaturudsving, som sikrer, at druer når deres optimale modningsstadie.
Terrazas de los Andes er lavet af druer fra op til 80 år gamle vinstokke, håndhøstede, skånsomt presset og lagret på nye/delvist nye franske fade i 12 til 14 måneder.
Vinen har en dyb violet farve. Duften er frisk og frugtagtig, med noter af sorte kirsebær, blåbær, brombær, figner og syrlig kirsebær marmelade. Lagringen på fade giver vinen dybde med ristede noter og et strejf af vanilje. Smagen er koncentreret og velafrundet og giver plads til den karakteristiske smag af Malbec druen. Kan købes for 15,65€ hos Birdie Vinos.