Jeg skal fatte mig i korthed.
Vi er et ægtepar, ca. 60 år begge to, som har en ejerlejlighed fælles i DK og et lille hus fælles i Andalusien.
Vi har ingen fælles børn. Min mand har to børn, og jeg har tre.
Min mand har efter 40 års håb om kontakt til sine voksne børn (som ikke ønsker kontakt) besluttet, at de intet skal arve efter ham.
I DK har vores advokat lavet testamente og ægtepagt, hvor min mands halvdel gives til mig i gave, så ved hans død, er der intet til hans børn.
Vores advokat sagde, hun ikke kendte spanske forhold, så vi er på vej til en spansk advokat for at få lavet, hvis muligt, tilsvarende med vores spanske hus. Altså at jeg får hans del som gave ved hans død. Ved min død får mine børn alt.
Han er helt klar over, at ved min død ejer han intet, og ønsker ikke at eje noget. Jeg er tjenestemand og han vil arve min pension, og sammen med hans folkepension, er han helt tilfreds
Mine børn og børnebørn vil aldrig svigte ham, da han er meget elsket.
Alt dette er for at der intet skal være til hans børn. Når de ikke ønskede ham, mens han levede, skal de ikke have noget, når han dør – er hans motto.
1. Vi er gift
2. Han har flyttet sin folkeregisteradresse her til vores hus i Spanien. Han er altså resident. Han ville lægge DK bag sig.
3. Jeg bor som sagt i DK i vores lejlighed.
4. Vi betaler fuld skat i DK, det er altså ikke på grund af noget skattelettelse, men udelukkende, tror jeg, af psykologiske årsager.
5. Vi har et lån hos realkredit i DK-lejligheden på ca. 600.000 kr, og i Nykredit DK har vi et lån på 120.000 euros.
6. Jeg tager oftere hjem end ham, men vi er begge hjemme i sommermånederne og dec.
Findes der en løsning, selvom han er resident og jeg ikke er det, så han kan give mig sin halvdel ved sin død? – eller vil der være besværlige arvelove, der går i gang?
Mon du kan hitte rede i dette. På forhånd tak!
Med venlig hilsen Lis
Kære Lis
Tak for dit spørgsmål. Det er en situation, mange bokser med.
Det vil i jeres situation være bedst, at lade de danske arveregler gælde, når én af jer går bort. Det gør i bedst ved at bevare jeres danske testamente, hvor der forhåbentligt står, at I ejer hus og bankkonto i Spanien.
Der er lavet nogle EU-regler, der sikrer, at danskere med ejendom (aktiver) i Spanien, kan vælge at benytte de danske skifteregler, se EU-arveretsforordningen. Man laver et tillæg til det danske testamente. I tillægget skal man bestemme, at det er danske arveregler, der skal benyttes, også for den spanske ejendom og bankkonto. Og så er det vigtigt, at dansk testamente og tillægget “peger på hinanden”. Tillægget skal være på spansk og dansk. Man lægger det ind i det spanske testamenteregister. Husk at gå til dansk notar eller spansk notar med tillægget, før det sendes til testamenteregisteret. Det kan være svært at finde en advokat i Spanien, der kan hjælpe, men en dansk advokat kan fint lave tillægget hjemme fra Danmark.
Derved opnår I, at det danske testamente gælder, også for jeres spanske aktiver. Om I formår at gøre børn arveløse, er jeg mere tvivlende overfor. Det kan man hverken i Spanien eller Danmark. Men måske dit spørgsmål skal forstås sådan, at din mand har foræret dig alle aktiver som afgiftsfrie gaver, før han går bort.
Venlig hilsen Martin Binzer Lind
Advokat med speciale i spansk-danske retsforhold
(taler spansk, engelsk og dansk)
Kære Martin Lind
Vi er et par på 40 år, som er ude og kigge på et hotel, vi kan købe og drive. Vi bor i Danmark. Vi har selv frie midler til at finansiere købet. Hvad skal vi være opmærksomme på i forhold til jura og skat?
Hilsen Thomas
Kære Thomas.
Det lyder som en spændende drøm. Der er stor forskel på at købe en virksomhed i Danmark og Spanien. Én af forskellene er, at det kan tage noget tid at få de forskellige dokumenter registreret korrekt i Spanien. Spanien er heldigvis indstillet på at hjælpe udlændinge med at købe og sælge ejendomme, så det ender med, at alt registreres korrekt (det gør det ikke nødvendigvis i Tyrkiet, Kroatien, Italien).
Det første, I skal kigge på, er, om det er et aktieselskab, I køber eller om I køber en ejendom, der ejes af nogle personer. De fleste gange ejes hoteller af et selskab, så det er aktierne i selskabet, man ofte køber.
Det koster ca. 10%, ud over købesummen, at få registreret en ny ejer af aktierne. Det indbefatter alle omkostninger til skatter, afgifter, oversættelser og advokater.
Jeg anbefaler, at I kun byder på hoteller, der allerede har turistlicens. I skal også tjekke, at ejendommen er korrekt udmatrikuleret af kommunen. Og så skal I tjekke alkoholbevilling og bevilling til at drive restaurant.
Og så er der en bunke formalia, jeres advokat fra Danmark, eller Spanien, skal tjekke.
Du spørger ikke til budgetter mv., men I skal være opmærksomme på, at nogle sælgere hævder, at der kan lægges sorte penge til side. Det er absolut no go, at basere et budget på delvise sorte penge. De spanske myndigheder er blevet opmærksomme på de sorte penge.
Overvej at stifte et dansk holding selskab, der kan eje det spanske selskab. Derved kan I skattefrit føre overskud op i holdingselskabet, og stille og roligt geninvestere overskuddet eller udbetale det løbende til jer selv. Der er mange seniorer, der udbetaler penge fra holdingselskabet, til sig selv, stille og roligt, så de ikke skal betale topskat i Danmark.
Held og lykke med drømmen.
Venlig hilsen Martin Binzer Lind
Advokat med speciale i spansk-danske retsforhold
(taler spansk, engelsk og dansk)
Velkommen til La Danesa’s brevkasse om arv, testamente og boligjura.
Advokat Martin Binzer Lind besvarer spørgsmålene fra læserne vederlagsfrit og derfor er det nødvendigt, at spørgsmålene er klare og – måske – også af en sådan art, at andre læsere kan få glæde af svarene.
Send spørgsmålene til redaktionen på info@ladanesa.com