Det danske magasin i Spanien
Jurabrevkassen – Vi var fire personer, som købte et hus i Andalusien i 1987. Der var tale om VPO (vivienda protección oficial).

Jurabrevkassen - Vi var fire personer, som købte et hus i Andalusien i 1987. Der var tale om VPO (vivienda protección oficial).

Hej!

Vi var fire personer, som købte et hus i Andalusien i 1987. Der var tale om VPO (vivienda protección oficial).
Min mand, som er spanier og min far, som var dansker står på skødet.
Huset har vi brugt i sommerferier m.m. og har alle fire ( mor, far, mand og mig) boet i Danmark.
For 1 1/2 år siden blev jeg separeret fra min spanske mand og han flyttede til Spanien, og bor i huset.
Vi er ikke blevet skilt endnu, da boet i Spanien jo først skal gøres op.
Mine forældre er begge døde indenfor det sidste år – og min far senest, for en måned siden.
Han sad i uskiftet bo og han har ikke oprettet noget testamente.

Nu kommer spørgsmålene:

1) Kan der være et problem med, at vi i fællesskab har købt et hus med VPO, når min far var dansker? Betyder det noget for hans og min mors del i huset? Kan man være flere ejere i et VPO-hus? Kan det tjekkes på et register, om min far også står som ejer?
 
2) Mine brødre og jeg har arvet mine forældres 50% af huset, hvilket svarer til 12,5% hver (vi er fire søskende). Hvordan forholder vi os til det? Kan vi kontakte en notar i omegnen og få dem til at ordne et arveudlægsskød? Kan det klares både med og uden advokat, og hvilke dokumenter skal fremlægges? Skal alle møde op eller kan en af os få fuldmagt?
 
3) Hvordan forholder jeg mig til den bodeling af rækkehuset, der vedrører skilsmisse fra min spanske mand? Skal jeg kontakte en notar? Hvilke rettigheder har jeg? Jeg har taget for givet, at jeg ejer 25%, da jeg også har betalt min del af huset.
 
4) Det skal siges, at min mand, som har bosat sig i huset, mener, at han blot kan blive boende der permanent. Han har ikke tænkt sig at betale os andre ud for at blive ene-ejer af huset, og mener i øvrigt ikke, at vi kan tvinge ham til at sælge?
Huset er betalt og der er ikke optaget lån i det.
Mine brødre og jeg har brug for lidt hjælp til at komme videre, og håber, at I vil svare på spørgsmålene.
 
Med venlig hilsen
Lise
 

Kære Lise

Tak for dit spørgsmål.

Jeg mangler informationer for at tage konkret stilling til din sag. Men tommelfingerreglen er, at VPO-huse kan købes af udlændinge. VPO-husene er, som regel, en måde, den spanske stat yder tilskud til boliger tiltænkt spaniere med beskedne indkomster, men udlændinge kan købe og stå på skøder. I kan alle stå på skødet og det kan nemt tjekkes i de offentlige registre, hvem der ejer huset. Man skal have et log-in til systemet, så spørg din advokat, om han vil hente oplysninger til dig. Man skal gå ind på www.registradores.org.
 
Arveskiftet kan fint klares fra Danmark, hvor I bor. Vi hjælper mange danskere med dette. I behøver ikke møde op i Spanien.
 
Notaren hjælper aldrig arvinger. Notaren er statens forlængede arm, og tjekker, at arveskiftet sker efter reglerne, men det er advokaten, der skal forklare både dig og notaren, hvorfor arven skal fordeles sådan, som vi mener fordelingen skal være.
 
Vi laver en fuldmagt til jer, som I skal underskrive foran notaren i Danmark. Derudover skal vi have kopi af pas og døds/begravelsesattest.
 
Din spanske mand ejer måske 50% af ejendommen, men det skal man tjekke i ejendomsregisteret. Du kan ikke tage for givet, at du ejer 25% af huset, selvom du har betalt for det. Hvis du og din mand er uenige, bør du kontakte din advokat for at få hjælp til bodelingen. Det er kompliceret, hvis I er uvenner. Heller ikke i dette tilfælde er notaren til nogen hjælp. Han må ikke rådgive, men kun tilsikre, at den spanske stats regler overholdes, herunder at der betales afgifter.
 
Der er mange skilsmisser, hvor det ender med, at man mister mange penge på at skændes om spanske boliger. Mit bedste råd er at lave en samlet ordning, hvor I bliver enige om fordelingen af alle jeres ting og penge. Hvis I står som ejer af dele af ejendommen, kan I naturligvis sælge jeres del, men der er ikke mange købere til et hus, hvor den delvise ejer, din mand, ikke vil sælge.
I ønskes held og lykke med at finde en holdbar løsning.
 
Venlig hilsen Martin Binzer Lind
Advokat med speciale i spansk-danske retsforhold
(taler spansk, engelsk og dansk)

Velkommen til La Danesa’s brevkasse om arv, testamente og boligjura.

Advokat Martin Binzer Lind besvarer spørgsmålene fra læserne vederlagsfrit og derfor er det nødvendigt, at spørgsmålene er klare og – måske – også af en sådan art, at andre læsere kan få glæde af svarene.
Send spørgsmålene til redaktionen på info@ladanesa.com
Af Martin Binzer Lind, Advokat Ret & Råd – Glostrup, Ballerup, Greve

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.