Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa juli 2013

Dagens spanske nyheder fra La Danesa juli 2013

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


De skylder hver 20.000 euro.

Spaniere synker dybere i moradset
Som et resultat af recessionerne, der siden 2008 har stået i kø, og EU’s hjælpepakke til de spanske banker er den offentlige gæld nu steget til over 20.000 euro per indbygger eller godt 937 milliarder euro, meddeler nationalbanken, Banco de España.
Det er første gang i historien.
Og det er første gang, at statens gæld overstiger 89,6 procent af bruttonationalproduktet (BNP).
Siden den nuværende konservative regering med statsminister Mariano Rajoy (PP) ved styrepinden for halvandet år siden kom til magten, er gælden steget med omkring 200 milliarder euro. Det svarer til en stigning på 20 procent af BNP.
Det er den samme gældsforøgelse, som den tidligere statsminister, José Luis Zapatero fra PSOE, opbyggede i sine næsten otte år ved magten. Det skal dog understreges, at han overtog en økonomi i absolut medvind, hvor gælden til tider blev reduceret.
Rajoys regering forventer, at gælden ved årets udgang vil være steget til 91,4 procent af BNP. Det svarer nogenlunde overens med den Internationale Valutafonds forudsigelse på 91,8 procent. Valutafonden forventer, at Spaniens gæld i 2018 vil være steget til 110 procent af BNP.
Til sammenligning er Italiens gæld på ca. 130 procent, mens Danmarks ligger omkring 45 procent af BNP.

 


Statsminister Mariano Rajoy og co. er ikke længere så populære.

PP mister en tredjedel af stemmerne
Var der valg i dag, ville regeringspartiet, Partido Popular (PP), miste omkring en tredjedel af de stemmer, som partiet fik ved valget i november 2011.
Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Sigma 2 for dagbladet El Mundo.
I 2011 fik PP 44,6 procent af stemmerne, mens kun 30,7 procent af vælgerne i dag ville sætte deres kryds ved partiet.
PP ville dog stadig få flere stemmer end det socialistiske oppositionsparti, PSOE, som ville gå fra 28,8 til 27,8 procent. I stedet ville flere vælgere stemme på venstrefløjskoalitionen Izquierda Unida (IU), som ville gå fra 6,9 til 14,3 procent.
63,6 procent af de adspurgte mener desuden, at PP har et ”dårligt” eller ”meget dårligt” image, hvilket bl.a. skyldes den florerende sag omkring partiets tidligere kasserer, Luis Bárcenas, der er beskyldt for at have svindlet sig til 48 millioner euro, og som hævder at have udbetalt bunker af sorte penge til ledende medlemmer af partiet.

 


Elpriserne stiger. Igen.

Regeringen på elselskabernes side
Elpriserne stiger i august med tre procent, og forbrugerorganisationen Organización de Consumidores y Usarios (OCU), mener, at regeringen står på elselskabernes og ikke forbrugernes side.
For en gennemsnitshusstand betyder det, at man kommer til at betale 940 euro om året for elektriciteten, og det er omkring 350 euro mere end i 2007.

 


Bøder til en værdi af en million euro bliver aldrig inddrevet.

Nu kan bøder til ikke-residenter og turister inddrives
Tidligere har det været umuligt for politiet i Málaga-provinsen at inddrive bøder, der er blevet givet til ikke-residenter, der ikke har en bil med spansk nummerplade, og turister. Men med et nyt system, FEMP, kan politiet i Málaga-provinsen og 30 andre provinser i landet, nu finde op til 90 procent af de personer, der har fået en bøde, selvom de ikke bor i Spanien, og inddrive op til 65 procent af de udstedte bøder.
Normalt går bøder til en værdi af cirka en million euro hvert år tabt i Spanien, fordi man ikke har haft midlerne til at finde lovovertræderne, når de først er vendt tilbage til deres lande. Man har derfor været nødt til at annullere bøderne.
Med det nye system vil bøden blive sendt til personens privatadresse i det land, hvor personen bor. Bøden og opkrævningen vil blive sendt til den pågældende person på dennes sprog sammen med en kode, der kan indtastes på FEMP’s hjemmeside. Her vil man kunne se, hvad sagen drejer sig om, samt gøre indsigelser, hvis man skulle ønske det. Hjemmesiden vil være tilgængelig på alle de europæiske sprog. Samtidig vil der være et telefonnummer til et callcenter, hvor man også vil blive betjent på sit eget sprog.
Bøden vil kunne betales via FEMP’s hjemmeside.

 


Mr. Goldfinger, mens alt var lutter idyl i Marbella.

Stadig intet nyt fra Sean Connery
Den 82-årige skotske skuespiller Sean Connery og hans hustru, Micheline Roquebrune, fik i maj en frist på seks måneder til at svare på spørgsmål angående salget af deres ejendom i Marbella, kendt som Casa Malibu. Ordren kom fra domstolen i samme by, hvorfra man leder undersøgelsen i korruptionssagen, der er kendt som Operación Goldfinger, og som er opkaldt efter Connerys James Bond-film af samme navn.
De to, som nu bor på Bahamas, blev først nævnt i sagen for tre år siden som en del af skandalen, hvori de er beskyldt for ulovligheder i forbindelse med salget af ejendommen, som de havde haft i omkring 20 år, og som de tilsyneladende solgte for 5,5 millioner euro.
Efter salget blev 72 lejligheder opført på grunden, selvom der kun var givet byggetilladelser til fem huse, og det skulle have givet et overskud på 53 millioner euro, hvoraf en del skulle være sendt til en oversøisk bankkonto. Domstolen mener, at Connery og Roquebrune skulle have været meddelagtige i dette nummer, og at de altså havde samarbejdet med det selskab, der stod bag opførelsen af lejlighederne.
Marbellas kommune skulle dermed være blevet snydt for 2,77 millioner euro.
Blandt de andre tiltalte i sagen er tidligere borgmester i Marbella Julián Muñoz (GIL) og den forhenværende tekniske direktør i kommunen Juan Antonio Roca, der begge er dømt skyldige i Malaya-sagen.
I 2010 var Connery og Roquebrune indkaldt til afhøring, men de udeblev, hvilket de begrundende med alder og dårligt helbred. Domstolen gav dem derfor tilladelse til at svare skriftligt på en række spørgsmål, og parret blev givet en sidste frist på seks måneder. Man tømmer postkassen hver dag i Marbella, og der er endnu intet svar fra Connery og Roquebrune, som, hvis de ikke overholder tidsfristen, vil blive mødt med en international arrestordre.

 


729 nudister badede søndag samtidig, og det gav en plads i Guinness Rekordbog.

Verdensrekord i nudisme
I Vera i Almería-provinsen blev en flok nudister søndag optaget i Guinness Rekordbog.
Verdensrekorden går ud på, at flest nudister har badet på samme tid. Hele 729 mennesker i Adam- og Eva-kostumer mødte op på stranden El Playazo for at deltage og komme med i den famøse bog.
Den tidligere rekord var fra New Zealand, hvor 506 nudister havde samlet sig på den samme strand.
Borgmesteren i Vera, José Carmelo Jorge fra PP, har kaldt rekorden for en ”enorm succes”.

 


Nyt lovforslag vil gøre det meget dyrere at køre med for høj promille.

Det bliver sandsynligvis meget dyrere at køre spritkørsel
Indenrigsministeriet undersøger muligheden for at fordoble bøden for spirituskørsel. I øjeblikket ligger den på 500 euro, men vedtages forslaget kommer det til at koste 1.000 euro, hvis man bliver taget med en promille på over den lovlige grænse på 0,25 promille. Grunden til, at man ønsker at hæve bøden til 1.000 euro, er, at der stadig er alt for mange der bliver stoppet med for høj promille – over de sidste 12 måneder er over 100.000 bilister blevet stoppet med en promille over det tilladte.
Hvis man har en promille på over 0,60, er der tale om en strafbar handling ifølge den spanske straffelov, og her gælder samme regler som før. Det vil sige fængselsstraf fra tre til seks måneder og fra seks til 12 måneder, hvis man ikke er i stand til at betale bøden, eller samfundstjeneste i 31 til 90 dage. Hertil skal lægges fratagelse af kørekortet til bil, motorcykel og knallert i et til fire år.

 


Feria de Málaga – årets byfest – skydes i gang den 10. august kort før midnat.

Kryds i kalenderen: Sydspaniens største byfest
Der danses sevillana i gaderne. Flamenco-musikken er allestedsnærværende. Ryttere og hestevogne har erstattet den normale trafik. Alle malagueños er stadset op i fineste puds. I centrum er der telte, hvor man kan forfriske sig med et glas sherry eller fino og fortrænge sulten med nogle skiver skinke eller et par tapas.
Det er Málagas festuge, Feria de Málaga. Og det er nok én af landets største og mest farverige ferias. Om aftenen er festen henlagt til Feria-pladsen uden for byen, hvor der er tivoli og koncerter.
Årets byfest skydes i gang den 10. august kort før midnat, hvorefter der er fyrværkeri over byen og koncert med Efecto Mariposa på stranden La Malagueta. Byfesten varer til den 19. august. Det er svært at komme ind til byen med egen bil, og det er så godt som umuligt at finde en parkeringsplads, så det anbefales at benytte offentlig transport. Der er bus fra den nordlige og østlige de af provinsen og tog fra Fuengirola, Benalmádena og Torremolinos.
Læs mere på www.feriamalaga.com.

 


Da La Peña de Dinamarca blev en del af det gode selskab. Fra venstre Morten Møller, Miguel Molina, Herdis Nysted og La Peñas næstformand, Uffe Madsen. Herdis Nysted, den mest trofaste danske Málaga CF-fan gennem tiderne, bliver klubbens frontfigur i samarbejdet.

Den store dag
La Peña de Dinamarca er blevet optaget i La Federación de Peñas Malaguistas.
Mandag den 15. juli blev en stor dag for den danske supporterklub af Málaga CF, La Peña de Dinamarca.
Den blev efter en længere proces optaget i sammenslutningen af fanklubber, La Federación de Peñas Malaguistas – kåret af Det Spanske Professionelle Fodboldforbund, som den absolut bedste og mest entusiastiske i La Liga.
Med omkring 230 medlemmer bliver La Peña de Dinamarca en af de største i sammenslutningen, som nu tæller ikke mindre end 41 klubber med samlet flere tusinde medlemmer.
La Federación de Peñas Malaguistas blev stiftet den 21. februar 2001, og siden 2003 har den tidligere Spies-medarbejder Miguel Molina været dens ihærdige og arbejdsomme formand med eget kontor på Estadio La Rosaleda.
Formålet med dette fankollektiv er at fremme glæden for ”blanquiazulez” Málaga CF samt animere og støtte spillerne.
Miguel Molina fortæller:
”Den fælles fanånd og venskaberne er grundlaget for vor forening. En fornøjelse, at Málaga-spillerne i gennem årene har givet os mange store oplevelser.
Og vi er taknemmelige for, at fodboldinteresserede udlændinge på Costa del Sol i stort tal bakker op omkring Málaga CF.”
La Federación de Peñas Malaguistas fremmer den begejstrede stemning på stadion ved Málaga CFs kampe ved at organisere mosaikker, balloner, trommeslager, kaste-papir, sange m.v.
Man arrangerer rejser til udekampe, hvor medlemsklubber har fortrinsret til billetter.
Endvidere holdes en årlig Peña-kongres.
La Peña de Dinamarca har nu eksisteret i fem år med en helt fantastisk tilslutning.
Formand Morten Møller siger:
”Optagelsen betragter vi som en blåstempling fra Málaga CF. Nu hører vi til det gode selskab og ser i øvrigt frem til endnu en begivenhedsrig sæson på La Rosaleda.”

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

 

Helligdage

22. juli:
Lokal helligdag i Cómpeta.

25. juli:
Lokal helligdag i Mijas.

15. august:
National helligdag, Asunción de la Virgen fejres.

 

Alhaurín de la Torre

26. juli kl. 22.30
Jazzfestivallen Portón del Jazz byder på koncert med Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet. Entré fra 10 euro. Se mere på www.elcorteingles.es/entradas.

 

Benalmádena

Juli og august
Tivoli World i Arroyo de la Miel er åbent hver dag kl. 18.00 – 02.00.

 

Frigiliana

Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Juli åbent kl. 10.00 – 15.00, der åbnes om eftermiddagen iflg. aftale. Ferielukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 29. juli
Kunstudstilling med værker af Roger Cummiskey og Enrique Linaza under titlen Ulysses kan ses på Restaurant Lucia. Åbent kl. 12.00-21.00. Lukket lørdag og søndag.

26. juli kl. 21.00
Trylleshow for store og små. Førstnævnte i Parque Yacimiento Romano, andet og tredje show i Parque de España og sidstnævnte i Parque del Sol. Gratis adgang.

23. og 30. juli kl. 21.30
Bandet Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang

29. juli kl. 22.30
Operaen Carmen opføres af Compañia Concerlírica på Castillo Sohail. Mere information på www.malagaentradas.com.

2. august kl. 21.30
Latinamerikanske rytmer med Son del Caribe i Parque de España. Gratis adgang.

 

Málaga

Indtil 29. september
Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

Indtil 6. oktober
Pablo Picassos familieportrætter i serien Álbum de Familia, som han malede i årene 1906-1971 kan ses på Museo Picasso.

Indtil 4. august
Skønheden og Udyret opføres som musical på Teatro Cervantes. Tidspunkterne varierer, og visse dage er der flere forestillinger. Ingen om mandagene. Se mere på www.teatrocervantes.com.

20. juli kl. 22.30
Los Morancos på slap line i tyrefægterarenaen La Malagueta. Entré fra 23 euro på www.malagaentradas.com.

27. juli kl. 22.30
Koncert med Mark Knopfler i tyrefægterarenaen. Entré fra 43,40 euro på www.elcorteingles.es.

29. juli – 4. august
World Padel Tour kommer til Málaga, nærmere betegnet sportscentret José María Martín Carpena. Læs mere på www.worldpadeltour.com.

 

Marbella

24. juli – 24. august
Starlite Festival er titlen på en fantastisk musikfestival, der igen denne sommer bringer en lang række af stjernenavne til byen.

• 24. juli: Bryan Adams.
• 27. juli: Jamie Cullum.
• 28. juli: Noa.
• 2. august: Una Noche Movida.
• 3. august: Julio Iglesias.
• 5. august: Buenavista Social Club med Omara Portuondo og Elíades Ochoa.
• 9. august: Sara Baras.
•11. august: Alejandro Sanz.
• 14. august: Malú.
• 15. august: Paco de Lucía.
• 16. august: Forever Michael & Whitney.
• 17. august: Enrique Iglesias.
• 21. august: UB40.
• 23. august: Grease en Concierto.
• 24. august: David Bisbal.

Koncerterne starter kl. 22.00 i Cantera de Marbella. Entré mellem 23 euro og 450 euro.

Læs mere på www.starlitefestival.com eller ring 902 750 787.

1. august kl. 22.00
Michael Bolton giver koncert på tennisklubben på Hotel Puente Romano. Entré fra 38.20 euro på www.elcorteingles.es.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Hele juli
Kunstneren Chandy Haggett udstiller på Hotel THR Mijas. Læs mere om kunstneren på hendes hjemmeside: www.chandyhaggett.com/about.php.

Indtil 19. august
Peter Stanway udstiller på Mijas Rådhus. Læs mere om udstillingen og kunstneren på www.peterstanwayart.com.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

Indtil 31. juli
Udstilling af Chus Moyanos fotografier i Centro Cultural Villa de Nerja.

24. – 27. juli
Grotten i Nerja danner en usædvanlig ramme om tre koncerter og en balletforestilling under Festival Internacional de Música y Danza de la Cueva de Nerja:

• 24. juli: Salzburg Soloist String Quartet spiller værker af Mozart, Verdi, Bizet, Piazzolla.
• 25. juli: Ballet med Victor Ullate Ballet.
• 26. juli: Koncert med Pastora Soler.
• 27. juli: Manolo Sanlúcar og Málagas Filharmoniske Orkester.

Man kan læse mere om festivallen og grotten og købe entré på www.cuevadenerja.es.

 

Dagens spanske nyheder fra La Danesa mandag den 15. juli:


Den amerikanske flådes base i Rota, Cádiz.

USA vil betale 200 millioner euro for at have missilskjold ved Cádiz
De amerikanske myndigheder forventes inden for de nærmeste uger at formalisere en aftale om udstationering af fire krigsskibe ved flådebasen i Rota ved Cádiz, skriver avisen El País.
Aftalen betyder, at USA over de næste fire år skal betale 200 millioner euro for bl.a. vedligeholdelse af skibene, de såkaldte Destroyers. Det er det statsejede selskab Navantia, der får dette ansvar.
Skibene skal være en del af NATO’s avancerede anti-missilsystem, der skal beskytte alliancens medlemslande for indkommende missiler.
De første to skibe, Ross og Donald Cook, forventes at ankomme til Cádiz fra USA i 2014, mens de andre, Porter og Carney, følger efter i 2015. Sammen med skibene ankommer omkring 1.100 amerikanske soldater, 100 civile medarbejdere samt pårørende, der vil blive udstationeret på basen og i Cádiz.
Det var den forhenværende statsminister, José Luis Zapatero (PSOE), der i 2011 var lydhør overfor et amerikansk forslag om spansk værtsskab for en del af missilskjoldet. I forventning om at aftalen skulle komme i hus, har man i mellemtiden udvidet de eksisterende havnekajer på basen i Rota, så der også stadig vil være plads til de af den spanske flådes skibe, der er hjemhørende i Cádiz-bugten.
Aftalen er også ensbetydende med øget beskæftigelse i Cádiz, der er én af de provinser, som er hårdest ramt af økonomiske lidelser som eksempelvis arbejdsløshed.

 


Lejligheder og huse samt kontorer og butikslokaler er omfattet af den nye regel.

Ejendomme skal nu have energimærkning
Det er nu obligatorisk at energimærke sin ejendom i Spanien, hvis man ønsker at sælge eller udleje den. Reglen trådte i kraft den 1. juni.
Både lejligheder og huse samt kontorer og butikslokaler er omfattet af den nye ordning.
For at få denne energimærkning skal man have fat i en godkendt tekniker, som skal inspicere og mærke boligen.
Et eksempel på et firma, der tilbyder at energimærke ejendomme, er www.redformas.es, men det anbefales, at man kontakter mere end et firma og sammenligner tilbuddene m.v.
En energimærkning gælder for en periode på ti år. Undlader man at energimærke ejendommen, vanker der bøder på op til 6.000 euro.
Ansvaret for energimærkningen hører under regionerne, så f.eks. i Andalusien er det altså Junta de Andalucía, der er den ansvarlige administration. Læs mere om ordningen på www.agenciaandaluzadelaenergia.es.

 


Mariano Rajoy nægter at udtale sig.

Statsministeren stadig tavs omkring kasserers formodede millionsvindel
Den spanske statsminister, Mariano Rajoy (PP), er stadigvæk tavs i sagen omkring Luis Bárecenas, der gennem næsten 30 år var kasserer i det nuværende regeringsparti, og som nu er varetægtsfængslet.
Luis Bárcenas er mistænkt for at have svindlet sig til mindst 48 millioner euro, som han havde forsøgt gemme af vejen i Schweiz og andre skattely. Penge, som skulle stamme fra virksomheders og private velgøreres donationer til partiet i årene 1992 – 2008.
Visse donationer skulle være ulovlige, fordi de stammede fra virksomheder, der havde kontrakter med myndighederne, andre fordi de overskred det tilladte beløb på 60.000 euro.
Sagen kom frem i januar, da dagbladet El País offentliggjorde nogle tilsyneladende ”sorte regnskaber”, som Luis Bárcenas havde holdt. Heraf fremgår det tilsyneladende også, at flere medlemmer af PP havde modtaget penge under bordet, inklusive, mener avisen, manden som i 2011 skulle blive statsminister, Mariano Rajoy. Alle de nævnte personer i disse regnskaber nægter at have modtaget penge i lyssky kuverter.
PP afviser også at lade statsministeren svare på spørgsmål i Kongressen.
Men nu vil anti-korruptionsanklageren have dommeren til at indkalde et højtstående medlem af partiet til at vidne i sagen imod den tidligere bogholder. Man har peget på generalsekretæren, María Dolores de Cospedal.
Luis Bárcenas anses af kritikere for at være en omvandrende, men tikkende bombe under regeringspartiet, selvom han lige nu ikke går så langt,
”Lunten er allerede tændt,” udtaler talsmanden for venstrefløjspartiet IU, Cayo Lara.
Det ledende oppositionsparti, PSOE, krævede søndag statsministerens afgang.

 


Så er den første på vej til Australien.

Farvel til sporvognen i Vélez-Málaga
Desværre var driften af sporvognene i Vélez-Málaga en skidt forretning, og efter adskillige forsøg på at gøre det rentabelt, måtte myndighederne for måneder siden kaste håndklædet i ringen.
Sporvognene er derfor blevet udlejet, foreløbig for en periode på to år, til et transportfirma i Sidney for 200.000 euro.
De første vogne er nu sendt af sted, i første omgang til Santander, hvorfra de skal sejles videre til Australien.

 


August er ensbetydende med hesteløb i strandkanten.

Hesteløb på stranden i Sanlúcar de Barrameda
I omkring 160 år har man afholdt de spektakulære hestevæddeløb, Carreras de Caballos, på stranden i Sanlúcar de Barrameda i Cádiz-provinsen, og i år er naturligvis ingen undtagelse.
Se de flotte heste og ryttere ræse i strandkanten, ikke langt fra naturparken Coto de Doñana, mens solen går ned over Atlanterhavet.
I år afholdes løbene den 2., 3. og 4. samt 16., 17. og 18. august.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage


Helligdage

16. juli:
Lokal helligdag i Estepona, Fuengirola og Rincón de la Victoria.

22. juli:
Lokal helligdag i Cómpeta.

 

Alhaurín de la Torre

19. og 26. juli kl. 22.30
Jazzfestivallen Portón del Jazz byder på følgende:

 • 19. juli: AJM Big Band Featuring Perico Sambeat. Entré fra 10 euro.
 • 26. juli: Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet. Entré fra 10 euro.

Koncerterne starter kl. 22.30. Se mere på www.elcorteingles.es/entradas.

 

Benalmádena

Juli og august
Tivoli World i Arroyo de la Miel er åbent hver dag kl. 18.00 – 02.00.

 

Frigiliana

Indtil 7. september
Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Juli åbent kl. 10.00 – 15.00, der åbnes om eftermiddagen iflg. aftale. Ferielukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 16. juli
Feria i Los Boliches.

Indtil 29. juli
Kunstudstilling med værker af Roger Cummiskey og Enrique Linaza under titlen Ulysses kan ses på Restaurant Lucia. Åbent kl. 12.00-21.00. Lukket lørdag og søndag.

19. og 26. juli kl. 21.00
Trylleshow for store og små. Førstnævnte i Parque Yacimiento Romano, andet og tredje show i Parque de España og sidstnævnte i Parque del Sol. Gratis adgang.

19. juli kl. 21.30
Bossanova-koncert med Blu Mind i Parque de España. Gratis adgang.

19. juli kl. 22.30
Koncert med Vanessa Martin på borgen, Castillo Sohail. Entré fra 22,50 euro på www.malagaentradas.com.

23. og 30. juli kl. 21.30
Bandet Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang

29. juli kl. 22.30
Operaen Carmen opføres af Compañia Concerlírica på Castillo Sohail. Mere information på www.malagaentradas.com.

 

Málaga

Indtil 29. september
Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

Indtil 6. oktober
Pablo Picassos familieportrætter i serien Álbum de Familia, som han malede i årene 1906-1971 kan ses på Museo Picasso.

19. juli – 4. august
Skønheden og Udyret opføres som musical på Teatro Cervantes. Tidspunkterne varierer, og visse dage er der flere forestillinger. Ingen om mandagene. Se mere på www.teatrocervantes.com.

20. juli kl. 22.30
Los Morancos på slap line i tyrefægterarenaen La Malagueta. Entré fra 23 euro på www.malagaentradas.com.

27. juli kl. 22.30
Koncert med Mark Knopfler i tyrefægterarenaen. Entré fra 43,40 euro på www.elcorteingles.es.

 

Marbella

19. juli kl. 21.00
Teaterstykket Poeta y Mendigo opføres i kongrescentret.

24. juli – 24. august
Starlite Festival er titlen på en fantastisk musikfestival, der igen denne sommer bringer en lang række af stjernenavne til byen.

 • 24. juli: Bryan Adams
 • 27. juli: Jamie Cullum
 • 28. juli: Noa
 • 2. august: Una Noche Movida
 • 3. august: Julio Iglesias
 • 5. august: Buenavista Social Club med Omara Portuondp og Elíades Ochoa
 • 9. august: Sara Baras
 • 11. august: Alejandro Sanz
 • 14. august: Malú
 • 15. august: Paco de Lucía
 • 16. august: Forever Michael & Whitney
 • 17. august: Enrique Iglesias
 • 21. august: UB40
 • 23. august: Grease en Concierto
 • 24. august: David Bisbal

Koncerterne starter kl. 22.00 i Cantera de Marbella. Entré mellem 23 euro og 450 euro.
Læs mere på www.starlitefestival.com eller ring 902 750 787.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Hele juli
Kunstneren Chandy Haggett udstiller på Hotel THR Mijas. Læs mere om kunstneren på hendes hjemmeside: www.chandyhaggett.com/about.php.

19. juli
Peter Stanway holder fernisering på Mijas Rådhus. Udstillingen varer til den 19. august. Læs mere om udstillingen og kunstneren på www.peterstanwayart.com.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

Indtil 31. juli
Udstilling af Chus Moyanos fotografier i Centro Cultural Villa de Nerja.

24. – 27. juli
Grotten i Nerja danner en usædvanlig ramme om tre koncerter og en balletforestilling under Festival Internacional de Música y Danza de la Cueva de Nerja:

 • 24. juli: Salzburg Soloist String Quartet spiller værker af Mozart, Verdi, Bizet, Piazzolla.
 • 25. juli: Ballet med Victor Ullate Ballet.
 • 26. juli: Koncert med Pastora Soler.
 • 27. juli: Manolo Sanlúcar og Málagas Filharmoniske Orkester.

Man kan læse mere om festivallen og grotten og købe entré på www.cuevadenerja.es.

 

Dagens spanske nyheder fra La Danesa den 8. juli 2013:


Evo Morales’ fly under mellemlandingen på Gran Canaria.

Bolivias præsident blev forbudt at flyve over Spanien
Spaniens udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, udtalte den forgangne weekend, at de spanske myndigheder var blevet informeret om, at den amerikanske sladrehank Edward Snowden var om bord på Bolivias præsident, Evo Morales fly, da det blev forbudt at flyve over blandt andet Spaniens luftrum, mens han var på vej hjem fra et besøg i Moskva.
Informationen om, at Snowden skulle være med på flyet, kom tirsdag, hvorefter flere andre europæiske lande lukkede luftrummene, mens de spanske myndigheder – hævdede García-Margallo – aldrig forbød den bolivianske præsident at flyve over Spanien, men at ”tilladelsen udløb, da Morales blev forbudt at flyve over Frankrig, Italien og Portugal”.
Bolivia har med støtte fra flere andre sydamerikanske lande udbedt sig en undskyldning, hvilket udenrigsministeren ikke tænker at give, fordi ”luftrummet aldrig var lukket”.
Spaniens og Bolivias udlægninger af, hvad der senere skete, da Morales’ fly måtte mellemlande i Wien, er også modsigende. Spaniens ambassadør i Østrig, Alberto Carnero, forsøgte tilsyneladende at komme ombord på flyet ved at spørge, om han måtte drikke en kop kaffe med præsidenten. Ifølge Bolivia var det en undskyldning for at se, om Snowden skulle være med, mens Spaniens officielle forklaring lyder, at formålet var at være til rådighed for den bolivianske præsident.
Senere fik Morales’ fly tilladelse til at mellemlande på Gran Canaria, men alligevel er forholdet mellem de to lande kølet ned, og i Spanien hagler kritikken ned over regeringen og specielt udenrigsministeren. Tidligere statsminister Felipe González (PSOE) har kaldt hændelserne et ”vaudeville show”, mens formanden for IU, Gaspar Llamazares, mener, at García-Margallos egne forklaringer får ham til at ”ligne en løgner”.
Hvorfra informationen om, at den eftersøgte tidligere spion skulle være om bord på flyet, er ikke blevet offentliggjort.
Bolivia er et af de sydamerikanske lande, der har tilbudt Edward Snowden asyl.

 


Strandferie stadig populært; her ved Santander.

Optimisme i feriebranchen
2013 bliver bedre end 2012, spår ferieindustriens brancheforening, Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT), der repræsenterer 14.000 hoteller.
Man forventer således, at hotellerne i strandområderne i gennemsnit vil få en belægning på over 80 procent, mens resultatet for hotellerne i storbyerne og i de rurale områder anses som værende mere usikkert.
Det er fortrinsvist de mange udlændinge, der er med til at fylde hotellerne; heriblandt englændere, tyskere, franskmænd og nordboer i nævnte rækkefølge.
Frem til den 15. juni havde turisterne desuden spenderet syv procentpoint mere end i samme periode sidste år, og derfor spår man en gennemsnitlig stigning i forbruget på 2,5 procent, ligesom man forventer mellem 0,9 og 1 procent mere flytrafik, og at der i løbet af året vil komme 58 millioner udlændinge til Spanien. Det vil i så fald være tæt på rekordåret 2007, hvor 59,2 millioner udlændinge valgte at holde ferie i det stadig populære ferieland.

 


Burkaforbud skyldes ønske om større sikkerhed på offentlige steder.

Burkaer forbydes nu i Cataluña
Autonomiregeringen i Cataluña, La Generalitat, foreslår at forbyde brugen af burka på offentlige steder. Grunden til forbuddet er et ønske om større sikkerhed, da en tildækning af ansigtet på offentlige steder skaber utryghed. Det forsikres, at der på ingen måde er tale om religiøse motiver.
Forslaget kommer kun fire måneder efter, at den spanske højesteret annullerede lignende forbud i andre spanske regioner, blandt andet i Lleida, da forbuddet af burkaer blev anset som en begrænsning af den religiøse frihed.
La Genaralitat mener dog, at Cataluña har særskilt bemyndigelse til at kunne vedtage forbuddet af brug af burka på offentlige steder. Desuden vil forbuddet ikke kun omfatte burkaer men alle former for masker, der tildækker en persons ansigt, med andre ord også de masker som mange demonstranter anvender.
Forslaget vil nu blive taget op til debat, inden det bliver videresendt til godkendelse i systemet og derefter vedtages som lov.

 


Knoglerne fundet i bålet er menneskelige rester, bekræfter eksperter og retsmedicinere.

Snøren strammes om José Bretón
Der er nu snart gået to år siden, at søskendeparret Ruth og José forsvandt, mens de var på besøg hos deres far i Córdoba. De knogler, man fandt i et bål i José Bretons forældres have, var nok til at anholde ham, og sagen er nu i fulde gang.
Dog vides det endnu ikke med sikkerhed, om der er tale om knoglerne fra Ruth og José. Eksperter og retsmedicinere, der siden børnene forsvandt i oktober 2011, har undersøgt resterne fra bålet, bekræfter alle, at der er tale om menneskelige rester. Man har fundet dele af to forskellige kranier samt andre knogler og tænder, der beviser, at der er tale om to børn på henholdsvis to og seks år, samme alder som Ruth og José havde, da de forsvandt. Dog har det ikke været muligt at identificere resterne, da bålets høje temperatur på 800 grader har fjernet alle spor af DNA.
Flere naboer til José Bretons forældre har dog vidnet i retten om, at de ikke har set røg fra et bål fra nabogrunden, men at de kan huske, at der lugtede meget grimt på det tidspunkt, hvor det antages, at José Breton skaffede sig af med sine børn.

 


Indtægter fra flere sponsorer skulle være gået udenom selvangivelserne og direkte til konti i skattely.

Messi måske parat til at betale ni millioner euro for skattefusk
Lionel Messis advokater har nu holdt et møde med anklageren ved domstolen i Barcelona, som en opvarmende øvelse frem imod en mulig aftale i sagen, hvori FC Barcelona-spilleren er anklaget for at have snydt det spanske skattevæsen for 4,1 millioner euro.
Skattesnyderiet skulle være sket i årene 2007 til 2009, hvor indtægter fra flere sponsorer skulle være gået udenom selvangivelserne og direkte til konti i skattely. Avisen El País skriver, at det skulle være Messis far, Jorge Horacio, der stod for målmagerens pengesager.
Sagen kom frem i juni måned, og Messi skal egentlig stilles for en dommer den 17. september. Men, skriver El País, hvis han opnår en aftale og betaler skattevæsnet inden da, har han mulighed for at slippe med en mindre bøde. Det skulle i så fald betyde, at han skal betale de 4,1 millioner euro, han er beskyldt for at have snydt for, plus fire millioner euro i bøde og en million euro i renter; altså omkring ni millioner euro.

 


Elías Bendodo (t.v.), og Ángel Nozal viser, hvor gangstien skal anlægges.

Gangsti mellem Mijas og Marbella
Det bliver snart muligt at gå, løbe eller cykle på en sti mellem Mijas og Marbella.
Det er Mijas kommune og provinsstyrelsen i Málaga, der er gået sammen om at anlægge en gangsti mellem El Torreón i La Cala de Mijas og Calahonda Royale ved den østlige del af Marbella.
Det er en strækning på seks kilometer. Stien bliver op til seks meter bred, og anlagt så nær kysten som muligt.
Projektet, som nu er i licitation, er netop blevet præsenteret af formanden for provinsstyrelsen i Málaga, Elías Bendodo (t.v.), og Mijas’ borgmester Ángel Nozal (begge PP).

 


Vikinger genopstår i Galicien.

Vikingerne invaderer
Hvis man kommer forbi Galicien i august, kunne det være værd at kigge forbi Catoria i Pontevedra-provinsen. Her afholdes den 4. august Galiciens ældste fiesta, som er vikingeslaget kaldet Romería Vikinga. Vikingeskibe sejler op ad floden Arousa og store kampe udkæmpes under festlig tumult.

 


Rene Schaefer, direktør for Nikki Beach Marbella, Jack Penrod ejer og idemanden bag Nikki Beach med klienter. Fotos © Gary Edwards.

Nikki Beach Marbella: 10 års fødselsdagen, der blev fejret i pomp og pragt
Fredag den 5. juli kunne Nikki Beach i Marbella fejre 10 års fødselsdag, og vanen tro levede Nikki Beach op til forventningerne. Den faste DJ Mario Zarate var på plads, Julio Cuba spillede elektrisk violin, og Florencio Cruz spillede saxofon. Der var tryllekunstnere, lysshow, festfyrværkeri og en upåklagelig service og modtagelse af de mange gæster. Alt i bedste Nikki-stil. Mere end 1000 gæster nød aftenen fra kl. 21.00 til kl. 02.00, hvor festen lukkede. Næste fødselsdagsfest bliver jo først næste år! Men inden da er der mulighed for at nyde både frokost og middag på Nikki Beach hele sommeren i en helt igennem autentisk middelhavsatmosfære, hvor glamour og det naturlige touch er helt afgørende for følelsen af noget ganske specielt.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage

 

Helligdage

16. juli:
Lokal helligdag i Estepona, Fuengirola og Rincón de la Victoria.

22. juli:
Lokal helligdag i Cómpeta.

 

Alhaurín de la Torre

12., 19. og 26. juli kl. 22.30
Jazzfestivallen Portón del Jazz byder på følgende:

 • 12. juli: Robert Cray. Entré fra 15 euro.
 • 19. juli: AJM Big Band Featuring Perico Sambeat. Entré fra 10 euro.
 • 26. juli: Andrea Motis & Joan Chamorro Quartet. Entré fra 10 euro.

Koncerterne starter kl. 22.30. Se mere på www.elcorteingles.es/entradas.

 

Benalmádena

Juli og august
Tivoli World i Arroyo de la Miel er åbent hver dag kl. 18.00 – 02.00.

 

Frigiliana

Indtil 7. september

Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Juli åbent kl. 10.00 – 15.00, der åbnes om eftermiddagen iflg. aftale. Ferielukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 16. juli
Feria i Los Boliches.

Indtil 29. juli
Kunstudstilling med værker af Roger Cummiskey og Enrique Linaza under titlen Ulysses kan ses på Restaurant Lucia. Åbent kl. 12.00-21.00. Lukket lørdag og søndag.

19. og 26. juli kl. 21.00
Trylleshow for store og små. Førstnævnte i Parque Yacimiento Romano, andet og tredje show i Parque de España og sidstnævnte i Parque del Sol. Gratis adgang.

19. juli kl. 21.30
Bossanova-koncert med Blu Mind i Parque de España. Gratis adgang.

19. juli kl. 22.30
Koncert med Vanessa Martin på borgen, Castillo Sohail. Entré fra 22,50 euro på www.malagaentradas.com.

23. og 30. juli kl. 21.30
Bandet Banda Municipal de Música giver koncert i Parque de España. Gratis adgang

29. juli kl. 22.30
Operaen Carmen opføres af Compañia Concerlírica på Castillo Sohail. Mere information på www.malagaentradas.com.

 

Málaga

Indtil 29. september
Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

Indtil 6. oktober
Pablo Picassos familieportrætter i serien Álbum de Familia, som han malede i årene 1906-1971 kan ses på Museo Picasso.

19. juli – 4. august
Skønheden og Udyret opføres som musical på Teatro Cervantes. Tidspunkterne varierer, og visse dage er der flere forestillinger. Ingen om mandagene. Se mere på www.teatrocervantes.com.

20. juli kl. 22.30
Los Morancos på slap line i tyrefægterarenaen La Malagueta. Entré fra 23 euro på www.malagaentradas.com.

27. juli kl. 22.30
Koncert med Mark Knopfler i tyrefægterarenaen. Entré fra 43,40 euro på www.elcorteingles.es.

 

Marbella

8. – 11. juli kl. 22.00
V Festival Internacional de Piano Verano Clásico – klassiske sommerkoncerter, kan opleves i Teatro Ciudad de Marbella. Entré fra 17.60 euro på www.elcorteingles.es.

12. juli kl. 21.00
Trylleshow, Un Mundo de Ilusión, kan ses i kongrescentret. Entré 12 euro.

19. juli kl. 21.00
Teaterstykket Poeta y Mendigo opføres i kongrescentret.

24. juli – 24. august
Starlite Festival er titlen på en fantastisk musikfestival, der igen denne sommer bringer en lang række af stjernenavne til byen.

• 24. juli: Bryan Adams.
• 27. juli: Jamie Cullum.
• 28. juli: Noa.
• 2. august: Una Noche Movida.
• 3. august: Julio Iglesias.
• 5. august: Buenavista Social Club med Omara Portuondp og Elíades Ochoa.
• 9. august: Sara Baras.
•11. august: Alejandro Sanz.
• 14. august: Malú.
• 15. august: Paco de Lucía.
• 16. august: Forever Michael & Whitney.
• 17. august: Enrique Iglesias.
• 21. august: UB40.
• 23. august: Grease en Concierto.
• 24. august: David Bisbal.

Koncerterne starter kl. 22.00 i Cantera de Marbella. Entré mellem 23 euro og 450 euro.
Læs mere på www.starlitefestival.com eller ring 902 750 787.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Hele juli
Kunstneren Chandy Haggett udstiller på Hotel THR Mijas. Læs mere om kunstneren på hendes hjemmeside: www.chandyhaggett.com/about.php.

19. juli
Peter Stanway holder fernisering på Mijas Rådhus. Udstillingen varer til den 19. august. Læs mere om udstillingen og kunstneren på www.peterstanwayart.com.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

Indtil 31. juli
Udstilling af Chus Moyanos fotografier i Centro Cultural Villa de Nerja.

24. – 27. juli
Grotten i Nerja danner en usædvanlig ramme om tre koncerter og en balletforestilling under Festival Internacional de Música y Danza de la Cueva de Nerja:

• 24. juli: Salzburg Soloist String Quartet spiller værker af Mozart, Verdi, Bizet, Piazzolla.
• 25. juli: Ballet med Victor Ullate Ballet.
• 26. juli: Koncert med Pastora Soler.
• 27. juli: Manolo Sanlúcar og Málagas Filharmoniske Orkester.

Man kan læse mere om festivallen og grotten og købe entré på www.cuevadenerja.es.

Dagens spanske nyheder fra La Danesa den 1. juli 2013:


Finansminister Cristóbal Montoro arbejder med et ineffektivt skattesystem.

20 procent af Spaniens økonomi er sort
Skattetrykket i Spanien er blandt det højeste i Europa. Alligevel bidrager skatterne kun med 31,4 procent af bruttonationalproduktet, mens det til sammenligning er gennemsnitligt 39,5 procent i eurozonen.
Det kan, mener avisen El País, kun tilskrives en stor skatteunddragelse, og man regner med, at sort arbejde står for 20 procent af landets økonomi, hvilket svarer til, at skattevæsnet årligt snydes for omkring 70 milliarder euro.
Siden den spanske økonomi i 2007 begyndte at blive dårligere, er skatteindtægterne faldet med omkring 200 milliarder. Der er det samme som 20 procent. I et forsøg på at kompensere for det, har den konservative (PP) regering, fra den i slutningen af 2011 overtog regeringsledelsen, indført omkring 30 skattereformer. Men det ønskede resultat udebliver, og der er mere forvirring end klarhed, og der udføres sort arbejde og snydes i stor udstrækning.
Samtidig med at man søger efter flere skatte-euro, ønsker andre medlemmer af PP at sænke indkomstskatten, men finansminister Cristóbal Montoro modsætter sig. Han mener ikke, at der er plads til det, hvilket er set ud fra devisen om, at man ikke kan give skattelettelser uden at skære yderligere ned på udgifterne.
Det spanske skattesystem får også skylden for at være ineffektivt, fyldt med undtagelser og fradrag, hvilket alt sammen er med til at reducere skatteindtægterne. Derfor har EU nu bedt Spanien om at gennemgå skattesystemet inden marts 2014, og Montoro formoder, at regeringen kommer til at følge Unionens retningslinjer.
EU opfordrer også Spanien til at fjerne nogle af indkomstskatterne og eliminere flere af virksomheders skattelettelser, som i øjeblikket koster staten omkring 16,4 milliarder euro.
Foreløbig går regeringen efter flere indtægter i form af afgifter, og det er netop blevet vedtaget at lade afgifter på CFC-gasser, anvendt i blandt andet airconditionanlæg, tobak og alkohol stige, hvormed man forventer at indhente en milliard euro.
Afgifterne er lyn-indført, og for eksempel stiger prisen på cigaretter nu med ca. 15 procent.

 


”Hvad pønser Griñán på,” synes José Luis Zapatero (t.v.) og Alfredo Pérez Rubalcaba at tænke.

Socialistisk kannibalisme?
José Antonio Griñán, som er lederen af det socialistiske parti, PSOE’s andalusiske afdeling og siden 2009 formand for lokalregeringen, Junta de Andalucía, har meddelt, at han ikke stiller op ved næste lokalvalg, der normalvist ikke skal afholdes før i 2016. Han mener at have gjort sit, og at man bør indføre en regel, der dikterer, at én person ikke kan lede en lokalregering i mere end to perioder af fire år.
Samtidig har han dog opfordret sin kollega, formanden for socialisterne i hele Spanien, Alfredo Pérez Rubalcaba, om at melde ud, hvorvidt han ønsker at fortsætte som partiets spidskandidat frem til og inklusive det næste parlamentsvalg.
Det kunne være et forsøg på rettidig omhu, men timingen synes bemærkelsesværdig.
I går, søndag, kom tidligere statsminister José Luis Zapatero så på banen, da han under et partimøde manede til ro i rankerne og opfordrede medlemmerne til at støtte Rubalcaba.

 


Hvert år protesterer dyreværnsforkæmpere, foreløbig til ingen nytte.

Bestialske San Fermín
Spaniens mest grusomme festuge er San Fermín, der afholdes den 7. – 14. juli. Det sker naturligvis i Pamplona, hvor tyre, skræmt fra vid og sans af nogle af bysbørnene og de omkring 1,5 millioner besøgende, hver morgen slippes løs i gaderne. De løber til tyrefægterarenaen, hvor et larmende menneskehav møder dem, og hvor de senere på dagen skal udsættes for tyrefægtning.
Tyreløbene vises hver morgen kl. 08.00 på spansk tv, hvorefter der også transmitteres direkte fra Pamplonas hospitaler, hvor bl.a. læger interviewes omkring de skadedes tilstande.
Siden 1922, hvor man begyndte at holde regnskab, er 15 personer omkommet efter sammenstød med tyrene.

 


Strejken forventes endegyldigt afblæst i morgen.

Også muligt at tanke i juli
Spaniens mægtigste fagforeninger, UGT og CCOO, havde truet med at lade ansatte på landets tankstationer strejke i juli måned.
Det skyldtes, at fagforeningerne ikke var blevet enige med arbejdsgiverne om en ny overenskomst for de ansatte.
Nu forventer parterne alligevel, at de den 2. juli bliver enige om nye aftaler omkring blandt andet lønninger, vagtordninger og sikkerhed på tankstationerne, og dermed skulle det alligevel blive muligt også at tanke bilen i hele juli.

 


Baltasar Garzón lyttede sig til de første spor af PP-kasserens bedrageri.

Bárcenas fængsel er terapeutisk
Den suspenderede højesteretsdommer Baltasar Garzón mener, at varetægtsfængslingen af Luis Bárecenas, der gennem næsten 30 år var kasserer i det nuværende regeringsparti, PP, er en ’terapeutisk nødvendighed for det spanske samfund’.
Bárcenas, der endelig blev sat bag tremmer i slutningen af sidste uge, er mistænkt for at have svindlet sig til mindst 48 millioner euro, som han havde forsøgt at gemme af vejen i Schweiz og en række andre skattely.
Garzón blev for alvor kendt også udenfor Spanien, da han i 1998 beordrede anholdelse af Chiles tidligere diktator, Augusto Pinochet. Men den spanske dommer blev sidste år kendt skyldig i selv at have overtrådt loven, efter han havde beordret aflytninger af samtaler mellem ledende politikere og forretningsfolk, der var anklaget i korruptionsskandalen, kendt som Gürtel, og deres advokater.
Garzóns straf lød på 11 års suspension som dommer. Men det var netop via denne sag, at den formodede korruption i PP’s regnskabsafdeling kom for dagens lys.
”Nu rækker alle deres hænder i vejret, fordi 48 millioner euro er fundet. Jeg rakte mine hænder i vejret for flere år siden, og jeg betalte konsekvenserne,” udtaler Garzón, der i øvrigt har tilbudt at repræsentere den amerikanske sladrehank Edward Snowden, som stadig lader til at befinde sig i Moskvas internationale lufthavn.

 


Grotten danner en spektakulær scene.

Kryds i kalenderen: Festival i Nerja-grotten

Grotten i Nerja danner den 24. – 27. juli en usædvanlig ramme om tre koncerter og en balletforestilling. Det er 54. år, der afholdes Festival Internacional de Música y Danza de la Cueva de Nerja, som denne gang byder på følgende arrangementer:

• 24. juli: Salzburg Soloist String Quartet spiller værker af Mozart, Verdi, Bizet, Piazzolla.

• 25. juli: Ballet med Victor Ullate Ballet.

• 26. juli: Koncert med Pastora Soler.

• 27. juli: Manolo Sanlúcar og Málagas Filharmoniske Orkester.

Man kan læs mere om festivallen og grotten og købe entré på www.cuevadenerja.es.

 

¿Qué pasa? – aktiviteter de kommende dage


Helligdage

16. juli:
Lokal helligdag i Estepona, Fuengirola og Rincón de la Victoria.

22. juli:
Lokal helligdag i Cómpeta.

 

Benalmádena

Juli og august
Tivoli World i Arroyo de la Miel er åbent hver dag kl. 18.00 – 02.00.

 

Frigiliana

Indtil 7. september

Se Arne Haugen Sørensens separatudstilling, Englens Kamp med Duenden, i Galería Krabbe. Juli åbent kl. 10.00 – 15.00, der åbnes om eftermiddagen iflg. aftale. Ferielukket i august. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola

Indtil 29. juli
Kunstudstilling med værker af Roger Cummiskey og Enrique Linaza under titlen Ulysses kan ses på Restaurant Lucia. Åbent kl. 12.00-21.00. Lukket lørdag og søndag.

19. juli kl. 22.30
Koncert med Vanessa Martin på borgen, Castillo Sohail. Entré fra 22,50 euro på www.malagaentradas.com.

 

Málaga

Indtil 29. september

Udstilling af sort-hvide fotografier taget af den amerikanske fotograf Dennis Hopper kan ses på Museo Picasso, Palacio de Buenavista 8. Åbent kl. 10.00 – 20.00, fredag og lørdag til 21.00. I juli og august også åbent mandag. Læs mere på www.museopicassomalaga.org.

Indtil 6. oktober

Pablo Picassos familieportrætter i serien Álbum de Familia, som han malede i årene 1906-1971 kan ses på Museo Picasso.

1. – 7. juli
Terral 2013 – sommerkoncerter i Málaga:

• 1. juli: Málagas Filharmoniske Orkester.
• 2. juli: Andalusian Contemporary Ensemble.
• 3. juli: Tango med Pasión Vega og José Manuel Zapata.
• 4. juli: Janiva Magness.
• 5. juli: Ara Malikian i From the Beach to Radiohead.
• 1. – 2. juli: Workshop, Jugando con Música.
• 6. juli: Malia
• 7. juli: Chuco Valdés & The Afro-Cuban Messengers.

Entrepriserne varierer. Læs mere på Teatro Cervantes hjemmeside: www.teatrocervantes.com.

19. juli – 4. august
Skønheden og Udyret opføres som musical på Teatro Cervantes. Tidspunkterne varierer, og visse dage er der flere forestillinger. Ingen om mandagene. Se mere på www.teatrocervantes.com.

20. juli kl. 22.30
Los Morancos på slap line i tyrefægterarenaen La Malagueta. Entré fra 23 euro på www.malagaentradas.com.

 

Marbella

8. – 11. juli kl. 22.00
V Festival Internacional de Piano Verano Clásico – klassiske sommerkoncerter, kan opleves i Teatro Ciudad de Marbella. Entré fra 17.60 euro på www.elcorteingles.es.

12. juli kl. 21.00
Trylleshow, Un Mundo de Ilusión, kan ses i kongrescentret. Entré 12 euro.

19. juli kl. 21.00
Teaterstykket Poeta y Mendigo opføres i kongrescentret.

 

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Anden søndag i måneden kl. 09.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes ved kirken San Manuel, Mijas Costa.

Fjerde fredag i måneden kl. 10.00-14.00
Marked med økologiske fødevarer afholdes på Boulevar de La Cala de Mijas.

Hele juli
Kunstneren Chandy Haggett udstiller på Hotel THR Mijas. Læs mere om kunstneren på hendes hjemmeside: www.chandyhaggett.com/about.php.

19. juli
Peter Stanway holder fernisering på Mijas Rådhus. Udstillingen varer til den 19. august. Læs mere om udstillingen og kunstneren på www.peterstanwayart.com.

 

Nerja

Hver søndag kl. 10.00-14.00
Gratis entré til grotten, Cueva de Nerja, for fastboende i kommunen. Man skal bare medbringe dokumentation, f.eks. residencia.

Indtil 31. juli
Udstilling af Chus Moyanos fotografier i Centro Cultural Villa de Nerja.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa