Det danske magasin i Spanien
Kranio-Sakral terapi – den blide behandling med den store effekt

Jeg har nu arbejdet med Kranio-Sakral terapi (KST) i fem år og jeg forundres stadig over, at en så ekstrem blid behandling kan gøre så meget. KST er den hurtigst voksende og en af de mest populære former for kropsterapier i USA. Den bruges på både raske og syge, på handicappede, ved stress, som smertebehandling og det er en fantastisk behandlingsform til børn med alle former for lidelser. Når jeg som fysioterapeut behandler med massage, bevæger jeg mig ofte dybt ned i de forskellige muskellag, hvilket tit kan mærkes, hvorimod teknikken bag KST består af let berøring med fem grams tryk forskellige steder fordelt på centralnervesystemet og specielt omkring kranieknoglerne. Berøringen minder om massage, men er så blød og blid, at du uden besvær slipper kontrollen og slapper af. Spændinger i hovedbunden og små ømme punkter, som har siddet og gnavet, vil blive løsnet og du vil opleve, at velbehaget breder sig fra hovedet ud til resten af kroppen, og det er netop meningen, da de spændinger, der måtte være i hovedet, forplanter sig til resten af kroppen. Efter en behandling med KST føler mange, at de når et dybere stade af afslappelse, end de nogensinde før har oplevet.

Det kranio-sakrale system
Systemet består af knogler, bindevæv, cerebrospinalvæske, muskler og ledbånd. Systemet sørger for de centralnervesystemets fysiske, kemiske og energetiske omgivelser. Man kan sige, at det kranio-sakrale system udgør selve organismens instrumentbræt og målet med KST er at få balanceret centralnervesystemet, krops- og kraniemuskulaturen samt bindevævet. Med andre ord at skabe et frit flow i kroppen, så nervesystemet, muskelsystemet, blodkredsløbet, vejrtrækningen, lymfesystemet samt kirtelsystemet kommer i balance. En behandling med KST giver mere end nogen anden form for kropsterapi en fantastisk afslappelse og stress-lettelse. En behandling varer 40-60 minutter og i den tid ligger du helt bogstaveligt talt med hovedet i mine hænder. Mine hænder og fingre glider blidt hen over hovedbunden og løsner små, ømme punkter, som måske har siddet og gnavet længe. Berøringen minder om massage, men er blødere, så du uden besvær slapper af. Teknikken består af en let berøring, cirka fem grams tryk – som vægten af et A-4 ark, fordelt på centralnervesystemet. Ideen er, at det er muligt at afslappe bindevævets membraner, der fysisk støtter hjernen og kranienerverne. På denne måde lettes et fysisk tryk på indeklemte nerver. Dette fremmer også cirkulationen af kranio-sakral væsken, som giver næring til og fjerner affaldsstoffer fra hjernecellerne.

Cerebrospinalvæsken
Hvert døgn risler en halv liter frisk hjernevæske igennem hjernen, den såkaldte cerebrospinalvæske. Denne produceres i nogle hulrum i hjernen, kaldet ventriklerne og består af vand med sukker, salte og proteinstoffer. Dens opgave er at beskytte centralnervesystemet, regulere trykket i kraniet og sørge for stofudveksling mellem blod og hjerne, herunder ilt, antistoffer og hormoner. Fra ventriklerne sies væsken fra blodet, hvorefter det pumpes ud i systemet omkring hjerne og rygmarv. Væsken genoptages siden atter til blodbanen. Væsken omgiver både hjerne og rygmarv og virker derfor som en slags hydraulisk støddæmper, der beskytter hjernen mod infektioner, ydre påvirkninger, slag, rystelser og lign. Endvidere sørger den for transport, den bringer næringsstoffer til og fjerner affaldsstoffer fra hjerne og rygmarv. Er der ubalancer i det kranio-sakrale system, kan det påvirke denne transport. Omkring hvert tiende sekund stiger trykket i hjernen, og de bevægelige hinder mellem kranieknoglerne spiler sig ud. Hvis kraniet ikke giver efter, bliver pulsen hæmmet, svag, ujævn eller skæv. Væsken presser i stedet indad mod hjerne og nerver, og det kan få skadelige følger. At pladerne i kraniet er fleksible betyder, at skulle den ene side af kraniet være mere fleksibel end den anden på grund af spændinger eller tryk, så kan skævheden forplante sig til resten af kroppen. Dette kan give sig udtryk blandt andet i form af migræne, hovedsmerter, kæbespændinger, visse typer for ordblindhed, hyperaktivitet, indlæringsproblemer hos børn, skæv rygsøjle, bækkenløsning og skævhed i bækkenet, menstruationsforstyrrelser samt problemer med øjnene mm., og det er ved disse former for ubalancer, at KST ofte har en god effekt. En ubalance i det kranio-sakrale system påvirker også kroppens øvrige funktioner: nervesystemet, muskelsystemet, blodkredsløbet, vejrtrækningen, lymfesystemet samt vort kirtelsystem. Fødselsskader, stress, slag mod hovedet, mod rygsøjlen eller andre dele af kroppen samt akutte eller kroniske betændelsestilstande kan bringe kranio-sakral-systemet i ubalance.

Kraniet har sin egen puls – den tredje puls
Hjertet har sin puls, lungerne en anden og kraniet en tredje. Kraniet er tidligere blevet betragtet som en kompakt rund skal af knogler, der er sammenvokset i sømmene og ubevægelige. Nu ved vi, at kraniets knogler er et fleksibelt system, hvor knoglesømmene er bevægelige og passer nøjagtigt ind i hinanden. Imellem sømmene er der bindevævshinder og blodårer. Igennem kraniet og rygsøjlen løber der en svag puls, som du ikke kan se med det blotte øje, men mærkes ved at placere hænderne let på kraniets flader. Denne tredje puls kaldes kranio-sakral rytmen, da den går fra kraniet til rygsøjlens nederste sammenvoksede hvirvler, korsbenet. Rytmen stammer fra cerebrospinalvæsken, der stødvis bliver pumpet ud fra hulrummene i hjernen.

Knogler, membraner og cerebrospinalvæske er i praksis indbyrdes forbundne, og det kranio-sakrale system fungerer derfor som et hele. Systemets balance er helt fundamentalt for kroppens sundhedstilstand. Hjernen, centralvervesystemet, hypofysen og blodets cirkulation til og fra hjernen ”hviler” i det kranio-sakrale system, og det er indlysende, at selv meget små ubalancer kan få store konsekvenser for hele kroppen. KST arbejder direkte med disse ubalancer.

Målet med Kranio-Sakral terapi
Målet med behandlingen er at få balanceret centralnervesystemet, krops- og kraniemuskulaturen samt bindevævet. Derfor skabes et frit flow i kroppen og du vil føle dig lettere, mere afslappet og gladere. Behandlingen består i let og smertefri manipulation af de fastlåste kranieknogler, massage af hovedskallen, nakken og kæben. Uanset hvor på kroppen der behandles gælder det, at jo blidere der behandles, desto større er virkningen. Behandlingen består både at massage af hovedbunden, nakken og kæben samt af resten af kroppens muskler og bindevæv efterhånden som behandlingerne skrider frem. Hovedbunden vil nærmest blive modulleret af fingerspidserne og det er en utrolig afslappende oplevelse. Sammen med den afslappende effekt føler mange efter en KST behandling, at de bliver mere klare mentalt, bedre kan koncentrere sig og bliver mere kreative og vågne i hovedet og sindet.

Hvis du vil vide mere om behandlingen eller bestille en tid til Kranio-Sakral terapi, kan jeg kontaktes på tlf. 666 150 448.

Akupunkturpunkter
Nr.1
Lokalisering: Under fodsålen på en linie trukket bagud imellem 2. og 3. tå. Punktet befinder sig på grænsen imellem forreste og midterste tredjedel af fodsålen. Nyrerne betragtes i den kinesiske medicin som ”livets rødder”, fordi de opbevarer livskraftens potentiale. Derfor er det også af rigtig stor betydning for dit velvære og din krops basale livsenergi, at nyre-energien er stærk. Dette punkt er nyre-meridianens førstepunkt, og et vigtigt punkt at give akupressur, hvis du vil øge din kropsenergi. Også et super godt punkt ved alle former for ledproblemer, urinvejsproblemer, menstruationsgener, overgangsalder mm.

Husk foredrag d. 5 marts på Hotel Beatriz kl. 18.00, hvor jeg bl.a. vil fortælle om og uddybe nyre-energien, og hvor vigtig den er for dit velvære

Af Fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.