Det danske magasin i Spanien
Magnesium antistress-mineralet

Magnesium antistress-mineralet

Magnesium er en betydelig bestanddel af knoglernes og organernes materiale – og derfor uundværlig for vækst og sundhed. I dag betragtes magnesium som den store aktivator for cellestofskiftet. Det er fastslået, at mere end 250 enzymer (proteinlegemer med biologisk aktivitet) har behov for dette mineralstof som partner. Ellers er de ikke funktionsdygtige. Således er opbygningen og nedbrydningen af de tre næringsstoffer (fedt, proteiner, kulhydrater) afhængig af enzymer og magnesium. Proteinbyggesten (aminosyrer) kan kun blive transporteret gennem cellemembranerne i forbindelse med magnesium. Hele energistofskiftet er afhængigt af magnesium.

F.eks. fremmer magnesium ved legemlig belastning fedtstofnedbrydningen fra uønskede fedtlag. I sammenhæng hermed kunne der iagttages en udholdenhedsstigning på 40 % hos sportsfolk.

Halvdelen af kroppens magnesium befinder sig i knoglerne (byggestofreserver). Spædbørn har mest magnesium. Jo ældre et menneske bliver, desto mindre bliver bestanden. Den fremadskridende mangel fremmer karrenes og vævets forhærdning (forkalkning). Derved begunstiges også tandbeskadigelser, ryglidelser og platfodsdannelse.

Vort hjerte behøver magnesium
Eftersom magnesium forbedrer hjertets ydeevne, udvider hjertekransårerne, har en gunstig indflydelse på blodets koaguleringsevne (beskyttelser mod blodpropper) og forbedrer udnyttelsen af ilttilførelsen, bliver det stadig hyppigere anvendt til forebyggelse af hjerteinfarkt.

For blodkarrene er magnesium en biologisk blødgører, der tætner karvæggene, bidrager til normalisering af kolesterol- og blodfedtspejlet, holder blodkarrene bløde og elastiske og dermed virker forebyggende mod arteriosklerose.

Afspænding og bedre nervekraft
Mangel på magnesium betyder katastrofealarm for vort nervesystem. Mangelsymptomerne er mangfoldige og kan ytre sig i irritation, uro, hovedpine, migræne, vejrfølsomhed, søvnforstyrrelse, ømhed, depressioner, pirrelighed, lysfølsomhed, hjertebanken, angstfornemmelser og koncentrationssvækkelse.

Blødgører også for muskler og indvolde
Nerveirritation som følge af mangel på magnesium fører til disposition for kramper i musklerne, indvoldene og blodkarrene. Også her kan der opstå mangfoldige følgesymptomer: Kramper i blodkarrene, blodcirkulationsforstyrrelser, forhøjet blodtryk, nervøs o uregelmæssigt bankende hjertemuskel (også kammerflimren), smerter i baghovedet grundet kramper i nakkemuskulaturen, fremmer af hjerteinfarkt i stress-situationer.

Hos alkoholikere tydes motorisk uro, ildebefindende og mangel på appetit som typiske tegn på magnesiummangel: Alkohol forringer optagelsen af magnesium i blodet.

Balsam for hjertet, nerverne og sindet
Hjertet og nerverne er i dag udsat for særlig stor belastning. Man taler i den forbindelse almindeligvis om stress. Belastning har så absolut også sine positive sider, men kan udarte i negativ, skadelig stress (tidsnød, ærgrelser, sygdomme). Mangel på magnesium forstærker stress-indflydelsen og dens skadelige virkning på organismen. Nervesystemet tåler ingen belastning. Det fører igen til hjerte- og kredsløbsforstyrrelser.

Hvor stort er menneskets magnesium-behov?
Det nøjagtige minimumsbehov er ligeså ukendt som optimalbehovet. Man skønner, at behovet ligger mellem 250 og 600 mg. pr. døgn. Medicinere anbefaler 850 mg pr. døgn til forebyggelse af hjerteinfarkt og frem for alt mod geninfarkt.

Organismen optager kun ca. en tredjedel af næringens magnesiumindhold. Hovedandelen er ikke absorberbar og udskilles igen med afføringen. Ved sur mave er udnyttelsen endnu ringere. Ugunstig virkning på magnesiumoptagelsen har også: Alkohol, for meget fedt, proteinrig kost (mekanismen ukendt), afføringsmidler, ufornuftige slankekure og indtagelse af piller. Også mangel på B-vitaminer øger magnesium-mangelsymptomerne.

Magnesiummangel konstateres hyppigst hos: hjertepatienter, sukkersygepatienter, leversygdomme, kræftpatienter, ved lidelser i bugspytkirtelen, desuden hos gravide kvinder, ammende mødre og under opvæksten.

Truet er principielt enhver, som foretrækker forfinet, mineralfattig kost. Magnesium anbefales for øvrigt også til forebyggelse af stendannelser i nyrerne. Magnesium som tabletter og som urte-magnesiumeliksir – kan købes hos Vitamina i Centro Idea.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.