Det danske magasin i Spanien
ETA er tilbage – i fiktionens univers

ETA er tilbage – i fiktionens univers

I virkelighedens verden er ETA snart en saga blot, mener debutforfatter Lars Kofoed. I hans politiske thriller, Moncloa-syndromet, er sagen dog en helt anden. La Danesa har mødt Kofoed i Madrid til en snak om hans interesse for spansk politik, ETA og selvfølgelig hans nye bog.

Mens den baskiske terrorgruppe ETA heldigvis ikke længere er så synlige i virkelighedens Spanien, er der ingen tegn på svækkelse i Lars Kofoeds politiske thriller Moncloa-syndromet. Her krydses danske Henriks og oprørsbevægelsens veje uheldigvis, og dermed er der dannet grundlag for en hæsblæsende handling, hvor også regeringens og journalisten Navarros historier sideløbende indgår i det fint sammensatte plot.

Moncloa-syndromet er blevet til på baggrund af Lars Kofoeds store interesse for politik. Han følger den politiske scene i Spanien tæt og læser en masse om emnet. Fiktionsgenren har dog aldrig for alvor slået kløerne i ham, og derfor er det måske også en smule usædvanligt, at han nu er sprunget ud som forfatter i netop denne kategori.

”Jeg har altid læst meget, men egentlig ikke så meget krimier og politiske thrillere. Jeg har mere været til faglitteratur, hvor det meget er politiske emner, der optager mig,” fortæller Kofoed, som er fascineret af det politiske spil og psykologien bag det. ”Jeg synes, det er utrolig spændende at læse om de her magtmennesker. Hvor langt er de egentlig villige til at gå for at få eller bibeholde magten? Det synes jeg er virkelig interessant.”

Lang fødsel
Moncloa-syndromet har været undervejs intet mindre end 11 år, da Kofoed ved siden af forfattergerningen har været optaget af arbejde. Nu er bogen så endelig kommet på gaden, og det er selvsagt en stor forløsning for debutanten.

”Det er helt fantastisk endelig at se sin bog på gaden. Da jeg i sin tid fortalte min kone, at jeg ville skrive en bog, troede hun, jeg var blevet sindssyg. Vores tredje datter havde, ligesom sine to storesøstre havde haft det, fået kolik, og det var en periode med ikke alt for meget søvn,” fortæller den handelsuddannede Kofoed. Han fik en god og produktiv start med bogprojektet, men måtte efter nogle kapitler erkende, at arbejde og jobbet som far til døtre på nul, tre og fem var svært foreneligt med et forfatterskab. Desuden var det ikke så nemt at begå en velskrevet bog, som Lars Kofoed lige havde regnet med.

”Jeg burde have læst noget mere om skriveteknik med det samme, inden jeg gik i gang. Det kunne nok have sparet mig et par år. Det er helt vildt, så mange fejl jeg har lavet,” griner Kofoed.

Gør ondt at følge udviklingen
Tilbage i 1995 flyttede Lars Kofoed med sin spanske kone Masha til Madrid. Tilværelsen havde indtil da været noget omskiftelig for kosmopolitten Lars, der af arbejds- og uddannelsesmæssige årsager blev ført til Oxford, Berlin og Paris. Nu har parret så fundet sig til rette i de rolige omgivelser i Arturo Soria-kvarteret i det nordøstlige Madrid, hvor de fik investeret i bolig på den rigtige side af boblen. Herfra kan Lars Kofoed bekymret konstatere, at den økonomiske krise for alvor er blevet synlig i gadebilledet.

”Det gør virkelig ondt at se, hvor mange folk der roder i affaldsspande, og hvordan man nærmest står i kø foran supermarkederne, når de smider for gammel mad ud. Det er meget voldsomt at opleve,” mener Kofoed, der dog synes, at præsident Rajoy langt hen ad vejen håndterer situationen rigtigt. ”Rajoy gør jo, hvad han bliver nødt til. Men man kan også stramme garnet for meget, og det skal han passe på med.”

Lars Kofoed frygter, at en af nøglerne til en hurtig genopbygning af landet, den veluddannede ungdom, er ved at forlade den synkende skude.

”Det er frygteligt at se tendensen med, at unge, veluddannede spaniere flytter ud af landet, fordi de ikke gider arbejde for 800 euro om måneden. Det er i hvert fald ikke sådan, vi får gang i hjulene igen,” mener Kofoed, der til gengæld glæder sig over, at det ser anderledes lyst ud, hvad angår et af Moncloa-syndromets hovedtemaer; bekæmpelsen af terrorcellen ETA.

ETA-frit Spanien om 10 år?
”Det ser ud til, at ETA er ved at gå i opløsning. Man har selvfølgelig før set, at de holder lav profil for at reorganisere sig, men de er forhåbentlig på vej mod deres endeligt,” mener Kofoed, der har læst utallige bøger om bevægelsen. Han ser en række faktorer som afgørende for, at ETA synes på vej på mod sit fald.

”Der er flere ting i det, men særligt to har svækket ETA alvorligt gennem årene. Helt tilbage fra 80’erne, hvor franskmændene begyndte at tage bekæmpelsen af ETA seriøst, så de ikke længere havde et fristed i det franske baskerland, har de fået betydelig sværere arbejdsvilkår. Nummer to er, at man har været gode til at ramme dem på finanserne. Specielt de ting, samt at vi ikke har set meget til dem de sidste år, gør, at jeg tror, deres tid er ved at løbe ud,” vurderer forfatteren. Han forventer ikke at se ETA følge med resten af nationen ind i næste årti.

”Nej, jeg tror ikke, det er noget, der hedder ETA om 10 år. Men igen, man kan selvfølgelig aldrig vide, om der er en hård kerne, der pludselig bryder ud, men jeg tror, det er et overstået kapitel,” lyder den positive udmelding fra Lars Kofoed.

Den afgørende anmeldelse
Selv om det ikke er mere end nogle måneder siden, det 11 år gamle bogprojekt kom på gaden, er Lars Kofoed allerede nu et godt stykke inde i planlægningen af både bog nummer to og tre. Næste del i trilogien kommer til at tage udgangspunkt i terrorangrebet i Madrid 11. marts 2004, mens forfatteren ikke vil udelukke, at nummer tre kommer til at foregå i Andalusien. Under alle omstændigheder fortsætter han arbejdet med sin – på det danske marked for skønlitteratur – lille niche om spansk politik. I første omgang handler det dog om at få gang i salget af Moncloa-syndromet, og her er en god anmeldelse helt essentiel, mener Kofoed. Han har dog måttet sande, at det i sig selv er svært overhovedet at blive anmeldt.

”Jeg havde godt nok ikke regnet med, det var så svært at få en anmeldelse. I starten var jeg sådan lidt, ”nu har jeg været 11 år om at skrive den her God damn bog, og så vil I ikke engang anmelde den”,” griner Lars Kofoed, der for nylig med glæde kunne konstatere, at Jyllands-Posten havde tildelt Moncloa-syndromet flotte fire af seks stjerner.

En god anmeldelse kan La Danesa også bidrage med, da både redaktøren og undertegnede har været glimrende underholdt af Moncloa-syndromet.

Om Moncola-Syndromet:

Bogens handling
Henrik Madsen accepterer en udstationering i Madrid og håber, at han dermed vil kunne redde sit skrøbelige ægteskab og sin haltende karriere i et dansk medicinalfirma. Men han hvirvles ind i livsfarlige konspirationer udtænkt i Moncloa, det spanske statsministerium, hvor landets ministerpræsident har lagt en hemmelig plan for endelig at besejre ETA, den baskiske terrorbevægelse, og dermed sikre sig pladsen i historiebøgerne som en ægte statsmand.

Hans ambitiøse kvindelige viceministerpræsident bærer også rundt på en hemmelighed, som hun er sikker på vil kunne knuse hendes karriere, hvis politiske modstandere får nys om det.

Med livet som indsats, og på trods af den depression han kæmper med efter sin kones død, beslutter journalisten Navarro sig for at efterforske omstændighederne omkring et voldsomt bombeattentat på sin avis El Globo og kommer samtidig i besiddelse af dokumenter, som vil kunne føre ham på sporet af en omfattende sammensværgelse mod det spanske demokrati.

Uddrag af bogen
Manden lagde aldrig selv mærke til, hvor unormalt høj lyden altid var på hans lille fjernsyn i køkkenet, men hans hørelse var også blevet beskadiget efter flere års tro tjeneste som kommandoens tidligere bombeekspert. Han kunne derfor umuligt høre, at hoveddøren langsomt var ved at blive lirket op. Han tog en slurk af rødvinsglasset, bøvsede tilfreds og skruede yderligere godt op for lyden. Det blev hans anden skæbnesvangre fejl dén aften. Den første fejl havde han allerede begået, da han var trådt ind i køkkenet og havde lagt pistolen fra sig på køkkenbordpladen, mens han tilberedte aftensmaden. Alt for langt fra køkkenbordet, hvor han bagefter satte sig og spiste sin middag. Han var derfor fuldstændigt uforberedt og forsvarsløs, da mændene brasede ind i køkkenet.

Om forfatteren
Lars Kofoed er født i 1964 og har studeret og arbejdet i udlandet siden 1988. Efter en årrække i Paris, flyttede han i 1995 til Madrid, hvor han bor i dag og driver egen vineksportvirksomhed. Han er spansk gift og har tre døtre. Moncloa-syndromet er hans debutroman og første bind i en planlagt serie af politiske thrillers om den spanske journalist Navarros dybdeborende efterforskning af de beskidte intriger i magtens korridorer i spansk politik og efterretningsvæsen. Romanerne vil, som i tilfældet med Moncloa-syndromet, tage udgangspunkt i virkelige hændelser, som har fundet sted i det spanske samfund. (fra saxo.com)

Moncloa-syndromet kan lige nu erhverves billigst på plusbog.dk, hvor den koster 176,37 kr. ekskl. fragt.

Af Andreas Müller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.