Det danske magasin i Spanien
Spanske arbejdsløse flygter til udlandet

Spanske arbejdsløse flygter til udlandet

Den økonomiske krise har for alvor fået de spanske jobjægere til at vende blikket mod udlandet. Med den manglende udsigt til beskæftigelse vælger et stigende antal spaniere et jobeventyr i et andet land. Det er først og fremmest kommet Tyskland til gode, men også Danmark har oplevet en mindre stigning i den immigration, økonomer kalder ”positivt for samfundsøkonomien”.

Befolkningsudvekslingen mellem Danmark og Spanien har altid været en rimelig ensidig affære. Det kan Spaniens ekstreme arbejdsløshed på godt 25 % dog ændre på. Et stigende antal spaniere vælger nemlig at forlade hjemlandet i jagten på et job, og selv om det foreløbig er store økonomier som Tyskland, der har mærket mest til den voksende trend, kan mindre, men finansielt sunde lande som Danmark måske også se frem til et lignende indvandringsboom fra den sydlige EU-kollega. Tal fra Danmarks Statistik viser, at landet siden krisen begyndte i 2008 har oplevet en lille stigning i antallet af spanske indvandrere, som i 2011 udgjorde 260 personer. Det tal blegner dog noget i forhold til naboen mod syd. Tyskland modtog nemlig hele 21.000 spaniere sidste år, hvilket svarer til en stigning på 52 % sammenholdt med året før.

En fordel for Danmark
En øget indvandringsstrøm fra de kriseramte Middelhavslande kan få positive konsekvenser for dansk økonomi. Det er flere økonomer enige om. Michael Svarer, professor i nationaløkonomi ved Aarhus universitet, siger til Berlingske Tidende:

”Hvis vi kunne tiltrække flere arbejdsdygtige sydeuropæere, ville det bidrage til at lukke hullet i samfundsøkonomien.”

Nikolaj Malchow-Møller, professor i international økonomi ved Syddansk Universitet, mener også, der kan være god økonomi i at få flere udlændinge til landet.

”Øget indvandring fra Sydeuropa kunne være med til at løse vores arbejdskraftsbehov,” siger han ligeledes til Berlingske.

Højtuddannede indvandrere
For at indvandrerne skal blive en gevinst, kræver det dog, at de har arbejdsmæssige kvalifikationer, der efterspørges i Danmark. Hos Arbejdsmarkedsstyrelsen, hvis hovedopgave er at bistå til et velfungerende arbejdsmarked, fører man ikke statistik over, hvilke uddannelsesmæssige baggrunde indvandrerne kommer til Danmark med. Til gengæld kan organisationen fortælle, hvilke brancher indvandrerne finder beskæftigelse i, og her er det i høj grad de uddannelsesmæssigt tungere fagområder, som der traditionelt er stor efterspørgsel på i Danmark, der nyder godt af den spanske arbejdskraft.

”Ser man på tal for spaniere med arbejde og lønindkomst i 2011, så fylder – omregnet til fuldtidsstillinger – brancher som ”videnservice”, ”industri” og ”undervisning” en del. Det kunne indikere, at der er en del højtuddannede,” siger kontorchef i Arbejdsmarkedsstyrelsen Maria Nørby til La Danesa. Videnservice, industri og undervisning er blot tre af 21 forskellige brancher, men tegner sig tilsammen for 336 af de 905 spansk besatte fuldtidsstillinger. Det svarer til 37 %.

Trods den økonomiske krise skal man ifølge Maria Nørby ikke forvente et spansk indvandringsboom, som det er set i Tyskland.

”Manglen på arbejdskraft er lavere i Danmark (end i Tyskland, red.), men man kan godt forestille sig, at danske virksomheder i højere grad bliver opmærksomme på mulighederne for at hente højtuddannede i for eksempel Spanien og Portugal. Så vi forventer at se en mindre vækst den kommende tid,” siger Nørby, der desuden tilføjer, at et nyligt samarbejde mellem jobportalerne Workindenmark og EURES i Spanien har medført en vækst i antallet af spaniere, der lægger deres CV ind på workindenmark.dk.

Af Andreas Müller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.