Nyheder januar 2012

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Eurofighter på flybasen i Morón.

Forsvarsministerium betaler fly på klods

31,6 milliarder euro havde regeringen budgetteret til modernisering af forsvaret. Heriblandt luftvåbnet, der skal udstyres med 87 jagerfly af typen Eurofighter fra EADS, som samlet koster 12 milliarder euro.Spanien mangler dog stadig at betale EADS omkring 600 millioner euro, og det tal stiger hurtigt, informerer direktøren, Louis Gallois, eftersom betalingerne lader vente på sig, og renter og gebyrer løber op.
Derfor har forsvaret nu lavet en afbetalingsordning, hvormed man inden udgangen af det forgangne år skulle betale 309 millioner euro, mens den nye regering må slås med den resterende gæld, der formodes at løbe op i omkring 400 millioner euro.
Samtidigt har ministeriet annulleret købet af 10 af i alt 45 NH-90 transporthelikoptere.


Arabiske investorer viser interesse i Hotel Don Miguel i Marbella

Omkring 60 forskellige saudiarabiske investorer har vist interesse i at købe Hotel Don Miguel i Marbella.
Hotellet lukkede i oktober 2005, da omkring 250 ansatte mistede deres stillinger. Det blev drevet af hotelkæden Roc Hoteles, der leder flere hoteller i Spanien med sammenlagt 7.000 hotelsenge. Bygningen ejes dog af selskabet Sociedad de Inversiones y Promociones Turísticas Sipsa.
Specielt en saudiarabisk investeringsfond studerer netop nu seriøst mulighederne for at overtage det emblematiske hotel, som måske endelig kan åbne igen efter at have været lukket i over seks år.
Don Miguel har godt 500 værelser, mens dets grund for foden af La Concha er på 70.000 m2.

 

Billigere medikamenter medfører store besparelser

Med vedtagelsen af en ny lov om tilskud til medicin vil Junta de Andalucía fremover kunne gøre store besparelser. Junta de Andalucía har hidtil givet tilskud til specielle mærker af medikamenter, der generelt ligger prismæssigt højere end tilsvarende medikamenter fra andre fabrikanter. Disse mærker er blevet markedsført bedre, selvom de indeholder nøjagtigt de samme komponenter som billigere mærker. Junta de Andalucía forventer at kunne spare 200 millioner euro med vedtagelsen af den nye lov og vil dermed kunne dække underskuddet i den offentlige sygesikring Seguridad Social.

Loven møder dog stor modstand fra apotekerne, da de billigere medikamenter betyder et fald i apotekernes fortjeneste på salget af de populære mærker. De vil stadig kunne sælge de dyrere mærker, men da lægerne hos Seguridad Social fremover kun må skrive recepter ud på de billigere mærker, vil apotekernes fortjeneste falde. Da den nye lov kan få alvorlige konsekvenser for især apoteker i de mindre byer, afsætter Junta de Andalucía 10 millioner euro, der kan bruges som støtte i tilfælde, hvor apoteker lider store økonomiske tab.

Indtil videre omfatter den nye lov kun de mest solgte medikamenter.

Helles kvantespring

Pr. 1. januar har jeg taget værktøjskassen med hjem i kælderen, og har altså ikke længere min daglige gang i Norrbom Marketing i Centro Idea. Jeg fortsætter som redaktør for vore tre magasiner, La Danesa, Det Norske Magasinet og En Sueco, og vil selvfølgelig mødes med resten af redaktionen for at udvikle idéer og diskutere emner og vinkler på artiklerne.

Mine daglige gøremål i firmaet er uddelegeret til mine kolleger og min kompagnon, Martin Norrbom, og den ekstra tid, jeg nu har fået, vil jeg bruge til at beskæftige mig med mine BodyTalk-studier (med bl.a. anatomi, fysiologi, energimedicin, kvantefysik), skrive bog, redigere tekster, udvikle projekter på konsulent-basis etc.

I er, som altid, velkomne til at kontakte mig på helle@norrbom.com

¡Hasta la Vista!

 

Kong Baltasar frikendt

En dommer i Huelva afviste i december en sag mod en af de tre vise mænd, nemlig Baltasar. Han var blevet sagsøgt af en indbygger i Huelva for at have smidt en karamel i øjet på hende under optoget i forbindelse med helligtrekonger i 2010, forklarer avisen El Mundo.Dommeren, Javier Pérez Minaya, begrundede frikendelsen med, at alle må regne med en hvis risiko for at blive ramt af en karamel, en hændelse, der nu er døbt ’caramelazo’, når man deltager i et optog med de tre vise mænd, ligesom ”man ikke kan forestille sig” et optog, hvor de vise mænd, eller kongerne, ikke smider med karameller.
Pérez Minaya erkender samtidig, at der nok er et hvis venskab mellem ham selv og sagsøgte, eftersom han, så længe han kan huske, har modtaget gaver fra ham hvert år den 5. januar.
Men der er måske heller ikke tale om den rigtige Baltasar, fortsætter dommeren, som forklarer, at skadeslidte havde adresseret sin anklage – med store bogstaver og med fed skrift – til ham, altså Rey Mago Baltasar. For at stille den rigtige Baltasar for retten, skal man nemlig først finde ham, og den eneste person, man har, er den senegalesiske mand, der agerede Baltasar den 5. januar 2010.
Dommeren noterer, at man ved, at Baltasar kommer fra Mellemøsten, men at man ikke ved hvilket land.

”Efter over 2.000 år har man endnu ikke lykkedes med at afgøre, præcist hvilket land han stammer fra. Kun ved at kende hans nationalitet kunne man afgøre, hvor han skulle stilles for retten,” forklarer Pérez Minaya. Ved domstolen i Huelva blev det altså ikke.

Torre del Mar vender tilbage til historien

Det fæstningsværk, der formentligt udgør Torre del Mars oprindelse, er nævnt allerede i tekster fra den 10. århundrede, hvor det var en del af maurernes forsvarssystemer i Al Ándalus. Det fungerede som delvist forsvarsværk og havn frem til det 19. århundrede.
I dag er der næsten ikke noget tilbage af den oprindelige fæstning, der ligger ved Plaza de la Axarquía, hvor mere moderne bygninger er bygget op ad fæstningens mure. Men det nye byråd (PP) i Vélez-Málaga har besluttet, at de historisk interessante rester skal reddes for eftertiden, og at arbejdet skal påbegyndes i 2012.

Færre aborter i Málaga-provinsen

Antallet af aborter foretaget i Málaga-provinsen faldt for andet år i træk i 2010, oplyser sundhedsministeriet. Efter at have nået sit højdepunkt i 2008 med i alt 5.196 aborter faldt antallet i 2009 til 4.977 (fire procent) og i 2010 til 4.740, hvilket svarer til fem procent færre end året før. Der bliver dog stadig udført 13 aborter om dagen i provinsen, hvoraf 0,2 procent foretages på piger under 15 år. Halvdelen af de kvinder, der vælger en abort, er 20-29 år gamle, og 20 procent er 30-34 år. Fælles for de kvinder, der vælger at få foretaget en abort, er, at stort set alle har et lavere uddannelsesniveau end gennemsnittet. Knap fire procent har en universitetsuddannelse. Tallene fra sundhedsministeriet viser desuden, at det for 28 procent af kvinderne var anden gang, de fik foretaget en abort, mens det var første gang for 44 procent af kvinderne.

Lille dreng begravet levende

En seks år gammel dreng, Ridrigo fra Valladolid, døde i december efter han sneede inde efter en lavine på skisportsstedet Saas-Fee i Schweiz.Han stod på ski på løjperne sammen med en skiinstruktør, da lavinen ramte og begravede ham levende i sneen. Han lå begravet i 45 minutter, før redningsmandskabet fandt ham, hvorefter han blev indlagt med forfrysninger på et nærliggende hospital. Her døde han dog den følgende dag.
Drengens forældre vil nu sagsøge skiskolen, da de ikke mener, at instruktøren burde have taget børnene med op til 2.900 meters højde, mens de schweiziske myndigheder skal undersøge, hvorfor man var så længe om at finde drengen.

Nu terrorisme i Galicien – fire formodede aktivister fra Resistencia Galega anholdt

Bedst som de spanske myndigheder lader til at have en reel chance for at afslutte ETA’s terrorkampagne for et uafhængigt Baskerland, er der nu risiko for, at en lignende organisation, der har ulmet nogle år, planlægger flere attentater i Galicien.
Politiet i Vigo anholdt i december fire personer, to kvinder og to mænd, som er mistænkt for at tilhøre den galiciske organisation Resistencia Galega, der ønsker at løsrive Galicien fra det øvrige Spanien. I forbindelse med anholdelsen fandt politiet bl.a. fire bomber, tre af dem med en sprængladning på knapt seks kilo.

De fire personer er anklaget for at have planlagt at sprænge en bombe på Spaniens grundlovsdag den 6. december. På grund af anklagens karakter blev de i går transporteret til Madrid, hvor de er isolationsfængslede, og hvor de foreløbig er blevet forhørt af højesteretsdommer Eloy Velasco.

Siden 2005 er 12 personer blevet anholdt i forbindelse med den ekstremistiske gruppe.

Som det er tilfældet i Baskerlandet, er der måske heller ikke her tale om bare en enkelt gruppe mennesker, der er parate til at anvende vold for at forsøge at opnå en uafhængig stat. I hvert fald demonstrerede et halvt hundrede mennesker dagen efter mod anholdelserne foran museet for moderne kunst i Vigo.

De protesterede også mod ”undertrykkelsen af Galicien”.

Mørkelægning af Kystvejen definitiv

Kommunen i Marbella besluttede pr. 1. december, at man ikke længere vil betale for belysningen af motorvejsstrækningen A-7 til og omkring byen.Man havde dog håbet, at det ansvarlige ministerium, Fomento, ville indvillige i at betale regningen fremover, men det er endnu ikke sket.Derfor er der nu kun lys på strækningen mellem Puerto Banús og Guadalmina og fra Cabopino til selve Marbella.
Marbella er ikke den eneste kommune, hvor motorvejsstrækningen, den tidligere N-340, ikke længere er belyst. Heller ikke i Manilva, Estepona, Mijas eller Fuengirola er der længere lys langs vejen. Det er en strækning på ca. 70 kilometer.


Francos datter vil ikke flytte farens rester

Et ekspertudvalg, som blev nedsat af regeringen i maj til at anbefale en løsning på dilemmaet omkring gravstedet for faldne på begge sider i den spanske borgerkrig, Valle de los Caídos, anbefalede for nyligt at flytte diktator Francisco Francos jordiske rester derfra. Man anser, at det er bedre at grave hans rester op og endelig stede ham til hvile sammen med sin hustru på kirkegården Mingorrubio ved El Pardo uden for Madrid.Der var dog tale om en anbefaling, hvorfor regeringen og den katolske kirke først skal godkende en eventuel flytning.En tredje part, nemlig diktatorens eneste datter, Carmen Franco, er nu også kommet ind i billedet. Og hun er ikke indstillet på at lade farens rester grave op. I stedet kalder hendes advokat udvalgets forslag en ”fornærmelse mod intelligensen.”
Det bliver op til den nye regering at tage stilling til sagen – eller vælge ikke at træffe en beslutning. Foreløbig er der i hvert fald ingen afgørelse i sigte, og en talsmand for PP, Esteban González Pons, har allerede sagt, at ”spaniernes problem lige nu er ikke Franco, men arbejdsløshed”.

Svømmer til Spanien

Immigranter forsøger nu at komme ind i Spanien ved at svømme turen fra Marokkos kyst til Ceuta. Guardia Civil har netop tilbageholdt 43 håbefulde, men illegale immigranter ved den spanske enklaves kyst.Der er tale om en ny taktik. De aspirerende immigranter samler sig i grupper på flere hundrede nær stranden, og når de er omkring 100 meter fra vandkanten, løber de ud og kaster de sig i havet. Dermed overrasker de det marokkanske politi, som kun når at tilbageholde en del af dem.43 personer lykkedes altså at undslippe ved et ‘angreb’ i december og ved hjælp af bare en luftmadras eller et bildæk at svømme til Ceuta, hvor de blev anholdt af det spanske politi.
Det er ikke første gang, at immigranter forsøger at komme ind i Spanien ved at svømme til Ceuta i samlet flok. Politiet har siden juli anholdt 380 immigranter. De fleste af dem kommer fra landene syd for Sahara.


“Zara-manden” er Spaniens rigeste og nr. syv på Forbes-listen.

Inditex øger indtjeningen med 10 procent

Den spanske tekstilkoncern Inditex, hvis mest kendte brand er mode- og interiørbutikkerne Zara og Zara Home, opnåede en nettofortjeneste på godt 1,3 mia. euro i regnskabsårets første ni måneder – 10 procent mere end i samme periode sidste år. Salget steg i de første tre kvartaler af 2011 med samme høje procenttal til godt 9,7 mia. euros. “10 procent” kendertegner i det hele taget koncernens regnskaber, idet også omkostningerne til og med oktober 2011 steg med 10 procent, hvilket i øvrigt tilskrives noget så positivt som åbningen af et stort antal nye butikker.
Inditex fortsætter altså ufortrødent sin globale ekspansion med kreative multikoncepter og innovative forretningsplatforme, og hen mod årets slutning går det stadig fint for grundlægger Amancio Ortegas livsværk: Fra 1. nov. til 11. december steg salget med 11 procent, en stigning, der bl.a. er forårsaget af salg på de nye markeder i Taiwan, Sydafrika og Azerbajdjan, hvor Inditex for nylig har etableret sig med mode- og interiørbutikker.
I perioden februar til oktober 2011 åbnede Inditex 358 butikker på 45 forskellige markeder (79 alene i Kina) og har nu 5.402 butikker i 78 lande med en medarbejderstab på 106.251 personer.Ejeren af tekstildynastiet, 75 år gamle Amancio Ortegas, søn af en jernbanearbejder, droppede ud af gymnasiet, men startede med at sy kjoler og undertøj sammen med sin daværende hustru, Rosalia Mera, der rent faktisk endte på Forbes List of Fortune, alene pga. det beløb hun fik ved skilsmissen fra Ortega.
Han er i dag god for 31 milliarder dollars, hvilket placerer ham som nummer 7 på Forbes-listen. Han er Spaniens rigeste person og den 2. rigeste i Europa. I 1984 fik han sammen med sin anden hustru datteren Marta Ortega Pérez, der er dynastiets kronprinsesse. Hun skal giftes med Sergio Álvarez Moya i februar 2012 i La Coruña.

Inditex-koncernen ejer bl.a. Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home og Uterqüe samt flere web-shops.

For retten efter bizart selvmordsforsøg

Den 34-årige Santiago Manjón Bermúdez er nu stillet for rettet, efter han i 2010 overfaldt en politimand i et forsøg på at begå selvmord.
Hans plan var at overfalde politimanden med en kniv i håbet om, at denne så ville skyde ham.

”Jeg var desperat og ville have ham til at skyde mig. Jeg havde ikke selv mod til at gøre det,” har han forklaret. Det er sjette gang, han forsøgte at tage sit eget liv, men heller ikke i 2010 ville det lykkes.

Først købte han en køkkenkniv til tre euro, og med den gik han til området omkring Puerta del Sol i Madrid. Her sparkede han på en politibil for at få opmærksomhed. En betjent stod ud af bilen, bad om ID, og så angreb Manjón. Betjenten skød ham en gang, men Manjón fortsatte sine angreb, og betjenten skød ham to gange mere.

”Jeg havde ikke noget alternativ,” beklager han.

En af kuglerne fortsatte dog og ramte en tilfældig forbipasserende i øjet. Selv ikke fire operationer har kunnet redde øjet.

Togstationen i Arroyo renoveres

Togselskabet Renfe har meddelt, at man planlægger at renovere en del af togstationen i Arroyo de la Miel, Benalmádena.
Blandt forbedringerne er en ny rulletrappe mellem gadeniveauet og platformene.

Arbejdet starter den 10. januar og forventes at tage omkring en måned.

Overlever fald fra femte sal

En mand faldt i begyndelsen af december fra femte sal ved en boligblok i centrum af Marbella. Han var ved at male facaden, da løftekranen, han stod på, pludselig gav efter.
Han faldt flere etager gennem den tomme luft, indtil han få meter fra fortovet blev reddet af sikkerhedsudstyret, som han havde forsvarligt spændt fast.

Forbipasserende havde set manden falde, og de havde tilkaldt både politi og ambulance, men redningsfolkene kunne bare konstatere, at manden ikke havde lidt anden skade end en forskrækkelse.


De arkæologiske udgravninger i Torreparadones.

Kejser Augustos hoved fundet i Baena

Under udgravningerne i den gamle romerske by Torreparadones ca. 20 kilometer fra Baena (Córdoba) har arkæologer fundet et smukt hoved af hvidt marmor. Man mener, at den skal forestille kejser Augusto, der regerede det romerske rige i det 1. århundrede.
Hovedet er det seneste af en række interessante fund, som arkæologerne har gjort i denne historiske guldgrube. For et par år siden fandt man også hovedet af kejser Claudio.

Galicien har nu også AVE

Spaniens nordvestligste hjørne, Galicien, har nu også fået højhastighedstoget AVE.
Det forbinder Santiago de Compostela, La Coruña og Ourense, og den 150 km lange tur mellem de tre byer er mindsket med en time. Det har kostet 3,3 milliarder at konstruere togbanen.
Det er de første højhastighedsspor i Galicien, mens de første spor i Andalucien blev lagt for snart to årtier siden.


En dybtfølt påskønnelse af denne varme tanke er sendt fra alle i Cudeca til Doris Kajus, som her ses sammen med Cudecas grundlægger, Joan Hunt.

En generøs gave til Cudeca Hospice

I december besøgte danske Doris (Rikke) Kajus fra Fuengirola sammen med sine venner Cudeca Hospice i Benalmádena for at overbringe en stor julegave: 13.000 euro til pleje af hospicets patienter, der lider af fremskreden, uhelbredelig kræft.
Doris Kajus havde egentlig planlagt at testamentere pengene til hospicet, men da hun fik kendskab til den øjeblikkelige krise, som Cudeca befinder sig i, besluttede hun at give pengene som donation allerede nu. Denne generøse handling er en kærkommen gave til Cudeca-hospicet og er en hyldest til den meget specielle behandling, der gives til patienterne.

Julefest på plejehjemmene i Guaro og Torrequebrada

Igen i år er det lykkedes at holde julefester på de to plejehjem i Torrequebrada og Guaro. Vi har mærket, at det er krisetider, men takket være gode venner er det lykkedes. I Fuengirola modtager vi alle år stor støtte fra en dame, men ellers har vi desværre mistet nogle af vores sponsorer.
Vi blev som sædvanlig budt varmt velkommen både i Torrequebrada og Guaro, og der var fint julepyntet begge steder.

I Guaro stod et flot juletræ i indgangspartiet pyntet med ting, de ældre havde lavet. Det var bunde af vandflasker malet i forskellige farver, samt stjerner og engle lavet af æsker. Vi fik et smukt kort, som de ældre også havde lavet med både udklip og glimmer. De ældre, der kan, sad og arbejdede i terapien, da vi kom. Det er meget gribende at se, hvor gerne de vil vise deres ting frem. Nisser af nødder, armbånd af klips fra øldåser og vandflasker flettet med smukt bånd. Utroligt hvad der kan komme ud af næsten ingen ting. Men som plejerne sagde: ”Vi har ikke mange penge, så vi må bruge fantasien”. Vi fik alle en lille ting med hjem.

Tak til alle der har hjulpet med penge. Ellers var det ikke muligt.

Tak til Benny fra Europlantas, fordi du altid modtager os så venligt. Tak til julemanden fordi du stadig vil fortsætte sammen med os, og til Randi Brekke fordi du igen og igen er klar til at hjælpe. Også et stort tak til Trine Munk for indpakning af alle gaverne samt til Den Norske Skolen fordi Lucia/nissebørnene igen i år er blev kørt til plejehjemmene af deres forældre. Børnenes sanglærerinde Bjørk forlader os desværre, derfor et stort tak til hende for alle disse år. Også et stort tak til min mand.
Regnskabet bliver revideret af Randi Brekke.

Til alle dem, der har gjort disse arrangementer mulige, sender jeg mine bedste ønsker om et godt nytår.

Bodil Lok

Besparelser over hele linjen

Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, holdt d. 19. december sin åbningstale i kongressen, mens den spanske befolkning holdt vejret. Endelig skulle han forklare, hvilke tiltag han forventer at ville gribe til for at forbedre Spaniens økonomiske situation.
Som ventet talte konservative Rajoy om besparelser i den offentlige sektor i milliardklassen. 16,5 milliarder euro skal foreløbig barberes af statsbudgettet for 2012. Det vil bl.a. ske ved at sætte en stopper for offentlige investeringer, og der skal, i flg. Mariano Rajoy, ”spares overalt”. Han dækkede i sin 84 minutter lange tale over en række områder, som han ikke tidligere har afsløret.
Yderligere vil han flytte alle ikke-religiøse helligdage til mandage for at effektivisere arbejdsmarkedet, der lider under afbrydelser i forbindelse med helligdage midt i ugen. Han vil også ændre arbejdsmarkedslovgivningen, men detaljerede ikke i går, hvori disse ændringer kommer til at bestå. Dog nævnte han, at det skal blive lettere at drive en virksomhed her i landet, der vil blive givet et tilskud på 3.000 euro for den første fastansættelse, og små og mellemstore firmaer skal ikke længere betale moms på en faktura, før denne er betalt.Banksektoren kan også forvente at se ændringer fra den nye regering, der bl.a. vil have nationalbanken til at overvåge alle pengeinstitutterne.
Det eneste område, hvor Spaniens nye statsminister ikke vil spare, er på pensionerne. Som han lovede op til valget den 20. november, skal de ikke fastfryses, men stige i takt med forbrugerprisindekset.

Det er de vigtigste af de mål, han har sat sig for de næste fire år, hvor han skal lede landet, og som, mener han, skal føre Spanien ud af krisen og imødekomme kravene fra EU.

”De tager fejl, de som tror, at Spanien ikke er i stand til at indføre de nødvendige ændringer for at kunne blive et succesrigt medlem af euroens Europa,” insisterede den kommende statsminister, Mariano Rajoy.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa