Nyheder december 2011

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Iñaki Urdangarin, der er gift med prinsesse Cristina, kongeparrets yngste datter, erklærer sig uskyldig.

Kongens svigersøn Iñaki Urdangarin mistænkt for korruption

Dommer José Castro Aragón fastholder, at forholdene omkring kong Juan Carlos’ svigersøn Iñaki Urdangarin og hans forretningspartner, Diego Torres’ aktiviteter i Instituto Noos skal undersøges. Urdangarin og Torres er mistænkt for at have tiltusket sig offentlige midler ved at tilbyde myndighederne – først og fremmest de baleariske, men også de valencianske – serviceydelser til ågerpriser via Instituto Noos, hvorfra pengene skulle være blevet overført til skuffeselskaber.

Instituto Noos er en organisation specialiseret i at arrangere sportsbegivenheder og konferencer, som Iñaki Urdangarin, der er tidligere professionel håndboldspiller, står bag. Det skulle være en ikke-lukrativ organisation, en slags NGO, men det mener dommeren tilsyneladende ikke, var tilfældet.

Castro Aragón, der også er ansvarlig for Palma Arena-sagen, har udtalt, at han har beviser på sin beslutning i de dokumenter, som politiet har beslaglagt under razziaer på Noos-kontorer i både Palma, Barcelona og Valencia. Instituto Noos skulle i 2005 og 2006 have tjent 2,3 millioner euro på at arrangere to konferencer omkring sport og turisme på vegne af den baleariske lokalregering, der dengang var ledet af Jaume Matas (PP). Han er i forvejen anklaget for korruption i forbindelse med opførelsen af sportsanlægget Palma Arena. Matas’ tidligere sportsrådmand, José Luis Ballester, der også blev arresteret i forbindelse med Palma Arena-sagen, har nære kontakter med Urdangarín.

Dommeren fortsætter sine undersøgelser, der foreløbig fokuseres på dokumentfalsk som skulle dække over 2,3 millioner euro.

Kongehuset har valgt ikke at udtale sig om sagen.

 


Fremover bliver togturen på kun to timer og 20 minutter.

Endnu hurtigere mellem Málaga og Madrid

Togturen mellem Málaga og Madrid skal nu blive endnu hurtigere. Det offentlige selskab, der er ansvarlig for landets togbaner, Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF), har meddelt, at man takket være en række forbedringer på linjen endnu engang vil være i stand til at afkorte turen.

Fra slutningen af december bliver togturen mellem de to byer forkortet med 10 minutter, og det vil sige, at en forbindelse uden stop undervejs kun vil vare to timer og 20 minutter.

Den maksimale hastighed vil stadig være 300 km i timen, gennemsnitshastigheden godt 200 km i timen.

 


Fuengirolas borgmester, flankeret af rådgivere poserer her efter at have inspiceret arbejdet på en rundkørsel.

Næsten normale tilstande på Mijas-vejen

Fra slutningen af november var der endelig nogenlunde normale tilstande igen på Mijas-vejen, altså landevejen mellem Mijas og Fuengirola, der ellers har været ufarbar i over et halvt år.

De vigtigste ændringer på strækningen er udvidelsen af kørebanerne og to rundkørsler, der skal forbedre sikkerheden på strækningen, som også forbinder de to byer med motorvejen. Derudover el tilkørsel til A 7 fra Avda. Clemente Díaz Ruíz i Fuengirola ikke længere muligt, da ministeriet for offentlige arbejder (Fomento) har anset den for at være for farlig.

Enkelte detaljer på vejen kan dog stadig mangle at blive helt færdige.

Arbejdet har ellers været forsinket på grund af økonomiske problemer hos konstruktionsselskabet Profasán og har kostet næsten otte millioner, der dog er betalt af El Corte Inglés (Hipercor S.A) som en del af aftalen omkring grunden, hvor Costa Mijas står.

 


Manuel Campa spår nu en vækst på 0,8 procent i indeværende år.

Regeringens regnestykke i sandhedens time

Få dage før parlamentsvalget erkendte den spanske regering endelig det, som de fleste eksperter længe havde sagt, nemlig at den økonomiske vækst i år langt fra bliver på 1,3 procent.

Det indrømmede statssekretær for økonomiske anliggender, José Manuel Campa, kort efter, at det statistiske institut (INE) havde offentliggjort tallene, der viser, at den spæde forbedring i økonomien samlet set var stoppet i årets tredje kvartal, hvor væksten var lig 0. Han spår nu i stedet, at væksten for året vil blive på 0,8 procent.

”Med de tal vi har nu, og de udsigter der er for vækst, og sådan som verdensøkonomien går, er det logisk at konkludere, at resultatet i dette kvartal [det fjerde], vil blive nogenlunde det samme, som det, vi hidtil har haft. Som et resultat af det, vil den gennemsnitlige vækst blive omkring det, vi har lige nu, hvilket vil sige 0,8 procent,” citeres Campa i El País.

Den procentsats stemmer overens med den Internationale Valutafonds forudsigelser, mens EU i stedet mener, at væksten kun vil blive på 0,7 procent.

Campa fastholder dog, at det årlige offentlige underskud af bruttonationalproduktet (BNP) vil blive reduceret til seks procent. Sidste år lød underskuddet på 9,2 procent. Både den spanske nationalbank og BBVA har ellers spået, at målet ikke vil blive nået på grund af regionernes manglende evne til at skære ned på deres udgifter.

 


Modstandere af højhastighedstog smider lagkage i hovedet på Yolanda Barcina.

Seks års fængsling for lagkagekastning

De tre aktivister som den 27. oktober smed lagkager i hovedet på formanden for Navarras lokalregering, Yolanda Barcina, kan risikere op til seks års fængsel. Det var konklusionen, efter højesteretsdommer Santiago Pedraz afgjorde, at tiltalen mod dem skal bibeholdes som et ”angreb på offentlig myndighed”.

Episoden fandt sted under et møde i et pyrenæisk arbejdsråd, kaldet Comunidad de Trabajo de los Pirineos, som blev afholdt i Toulouse i Frankrig. De tre aktivister, der alle kommer fra Navarra, tog til lagkagekastningen i protest mod konstruktionen af spor til hurtigtoget AVE i den nordspanske region. De er medlemmer af organisationen Mugitu, som mener, at hurtigtoget er ”miljøfjendtligt og antisocialt.” Meningen med aktionen var at ydmyge regionslederen, der tilhører det lokale parti Unión del Pueblo Navarro.

Aktivisterne er tiltalt for samme lovovertrædelse ved den franske domstol, hvor også fire franskmænd er anklaget for at have deltaget i aktionen.

 


Hælervarer i form af sydfrugter.

Fire personer anholdt efter tyveri af otte ton mango og avokado i Vélez-Málaga

Fire personer blev anholdt i november i Vélez-Málaga og anklaget for at have stjålet otte ton mangoer og avokadoer. De anholdte, der er mellem 19 og 46 år, skulle stå bag syv forskellige røverier på landejendommen i La Axarquía.

Politiet har i løbet af efteråret modtaget stadig flere anmeldelser fra frugt- og grønsagsavlere, som får sine afgrøder stjålet, og politiet har derfor øget overvågningen i området, specielt efter mørkets frembrud. Under disse patruljer har man anholdt flere personer, senest de førnævnte fire, som menes at komme fra Málaga.

De spiselige tyvekoster sælges nemt til mellemmænd i andre byer eller ved små boder langs landevejene.

 


Politiets lager ligner et hvilket som helst lager.

Det store narkorøveri

Narkorøveriet i midten af november var det største røveri af sin slags nogensinde i Spanien – og så skete det fra politiets lager på Muelle Heredia i havnen i Málaga.

Der blev stjålet omkring 300 kilo narkotika, mest kokain men også heroin, som samlet er så meget som 10 millioner euro værd på gaden.

Indbrudstyvene vidste, hvad de gjorde. De lykkedes at deaktivere både havneområdets og lagerets alarmsystemer, de brugte specialudstyr til at bryde ind i den sikkerhedsboks, hvor den hårde narko blev opbevaret, og de gik kun efter den, mens de efterlod en stor mængde hash.

Derudover fjernede de harddisken fra den computer, der opbevarede billeder taget af lagerets overvågningskameraer, ligesom de tog selve kameraerne med sig.

De anvendte et køretøj, formentlig en lille varevogn, og politiet fandt et par dage efter røveriet en udbrændt vogn i et industrikvarter, hvor der lå rester af værktøj, som kan være det, der blev brugt til indbruddet. Varevognen var meldt stjålet.

Politiet afviser ikke, at betjente kan være involveret i røveriet.

 


Også Málagas lufthavn kan få en sådan scanner.

Kropsscannere på vej til Spaniens lufthavne

EU-kommissionen har netop godkendt det regelsæt, der giver grønt lys for kropsscannere i Unionens lufthavne.

Der er dog en del krav til scannerne, der selvfølgelig har fået meget kritik. Kravene skal sikre passagerernes ret til ikke at blive udstillet og set nøgne.

De spanske lufthavnsmyndigheder er dog nu udstyret med håndbogen og retten til brug af scannerne, men det er endnu ikke besluttet, om vi får dem at se her. Foreløbig anvendes kropsscannere kun i Holland og Storbritannien.

 

Ansatte overmander tyve

To tyve var mindre succesrige, da de i november forsøgte at plyndre en juvelerforretning i Puerto Banús.

De havde ringet på døren til forretningen, og da en ansat åbnede for at lukke dem ind, satte de en kæp i døråbningen for at sikre, at de nu også kunne komme ind, og at de kunne slippe af sted igen. Vel inde slog de forretningens to ansatte og truede dem med en kniv og en pistol, som senere viste sig at være en stødpistol. De tømte montrerne for de meste værdifulde genstande og stak af, ud på gaden.

De to ansatte havde i mellemtiden sundet sig og satte efter tyvene, og med hjælp fra en forbipasserende senegalesisk gadehandler lykkedes de at indhente og overmande tyvene og at holde på dem, til politiet nåede frem få minutter senere.

Den ene af tyvene er en voksen mand, den anden en fyr på 17 år. Begge kommer fra Estland og var indkvarteret på et hotel i Marbella.

 


Her ses Lars Viggo sammen med sin kone, Annette Tinning

Festhumør i Centro Idea

D. 15. november kunne Centro Ideas indehavere, Kasper og Lars Viggo Jensen, sammen med centrets lejere og medarbejdere fejre, at ombygningen af det tomme lokale i Centro Ideas front nu endelig kan gå i gang igen.

Den italienske restaurant Da Bruno genoptager nu arbejdet med at ombygge den tidligere møbelforretning til en stor flot restaurant – et arbejde som forventes at tage 4-5 måneder, og som gerne skulle resultere i yderligere ca. 300 gæster i Centro Idea om dagen.

 


Natalia Fuertes med billede af sin afdøde mor.

Søgte lægehjælp i 65 timer, nu sagsøger datter

Mari Carmen Mesa, en 65-årig kvinde fra Catalonien, søgte hjælp på fire forskellige hospitaler i hhv. Girona og Barcelona i sammenlagt 65 timer, før hun endelig blev opereret for aneurisme (pulsåreudvidelse, i dette tilfælde i hjernen). Og denne ventetid var sandsynligvis årsagen til, at hun døde seks dage efter operationen, der fandt sted på Barcelona Clinic Hospital, på foranledning af hospital Vall d’Hebron.

Hændelsen fandt sted i september, og nu sagsøger kvindens datter, Natalia Fuertes, hospital Vall d’Hebron. Hun mener desuden, at den lokale regerings besparelser på sundhedsvæsnet var medvirkende til moderens død.

Sagen er blevet et mareridt for både det internationalt respekterede Vall d’Hebron, hvor man nu erkender, at nogle ”tekniske fejl” forsinkede operationen med 30 timer, og at det var årsagen til, at den endelig blev foretaget på et andet hospital i byen. Sagen er også et mareridt for den catalanske lokalregering (CiU) og lederen Artur Mas, som bliver kritiseret for at have skåret for meget ned på tilskuddene til sundhedsvæsnet.

En talsperson fra hospitalet har dog sagt til El País, at operationens forsinkelse ikke skyldtes besparelser, men derimod vedligeholdelse af operationsudstyr.

 


Russerne vil have luksus til op til 10 millioner euro.

Russiske investorer kan redde boligmarkedet i Marbella

Den russiske ambassade i Madrid har netop bekræftet, at russerne rigtigt gerne vil til Spanien – antallet af russiske besøgende er de seneste to år firedoblet, meddeles det.

Barcelona er stadig deres foretrukne rejsemål, men derefter følger Costa del Sol, eller nærmere betegnet det, som kaldes ”den gyldne trekant”, der er anført af Marbella, men også inkluderer Estepona og Benahavís.

De kommer ikke hertil for bare at holde ferie, men også for at investere i et ellers døsigt boligmarked, og de søger boliger i den mere ekstravagante ende af skalaen, hvor salgspriserne selv i dag ligger mellem seks og 10 millioner euro.

”Der er tale om meget velhavende kunder, som vil have luksuriøse boliger til meget høje priser, og som på forhånd er klare over, hvilke områder, der interesserer dem,” forklarer formanden for Federación de Urbanizadores y Turismo Residencial de Andalucía, Ricardo Arranz til Diario Sur. Han peger på La Zagaleta og Sierra Blanca som værende af speciel interesse for russiske købere.

Der findes ikke nogle konkrete tal på, præcist hvor mange russere som de senere år har købt bolig på Costa del Sol, men eksperter mener, at de i antal ligger på en tredjeplads efter saudiarabere og briter. Og antallet vokser altså, hvilket tal fra Costa del Sols turistorganisation, Patronato de Turismo de la Costa del Sol, også bekræfter: I årets første halvdel er antallet af russiske besøgende steget med 66 procent i forhold til samme halvår af 2010.

 

MoMa overgiver sig til Almodóvar

Pedro Almodóvar er netop blevet hyldet af MoMa, museet for moderne kunst i New York.

Museets ledelse fremhæver den spanske filminstruktørs evne til nytænkning, som det sås i filmen Hable con Ella (Tal til Hende).

Hæderen blev præsenteret under en gallamiddag på museet, hvor en række andre kendisser også var til stede, heriblandt Sara Jessica Parker, til hvem Almodóvar har sagt, at han gerne vil have hende med i en af sine film.

”Jeg er meget rørt. Det er 28 år siden, at en af mine film først blev vist her på MoMa. Jeg er meget stolt over, at de opdagede mig,” sagde en rørt Almodóvar i sin takketale.

 

De søger føde i jorden omkring golfbaner og boligkvarterer.

Vildsvin hærger golfbaner i Mijas

Antallet af vildsvin er de seneste år eksploderet på Costa del Sol. Fra at leve i rimelig fredelig sameksistens med områdets indbyggere, er dyrenes tilstedeværelse begyndt at blive en trussel mod golfbaner så vel som boligkvarterer, som de hærger i deres søgen efter føde. Både golfklubber og boligforeninger samt privatpersoner har klaget til kommunen over vildsvinene, som bl.a. graver i jorden efter larver og orme, hvilket selvfølgelig ødelægger græsset.

Problemet er så stort, at borgmesteren i kommunen, Ángel Nozal, nu har bedt både provinsstyrelsen og Junta de Andalucía om assistance. Foreløbig har provinsstyrelsen meddelt, at dets miljøafdeling vil tilbyde sin hjælp til at eliminere problemet inden for de gældende regler.

Det er kun lovligt at skyde vildsvinene i visse områder og på bestemte tider af året, som to personer måtte sande i sidste uge, da de blev anmeldt for at have skudt nogle vildsvin i skovene omkring Casares.

 


Fremover skal månen alene klare opgaven med at belyse stranden.

Fuengirola kommune slukker lyset

I Fuengirola vil belysningen langs strandene og i parkerne fremover blive slukket ved midnat. Kun i højsæsonen, hvilket vil sige juli og august, vil man vente til kl. 02.00 med at mørklægge de offentlige områder.

Initiativet vil betyde en årlig besparelse på omkring 80.000 euro.

Det kommer kort efter et andet drastisk tiltag, der skal skære ned på kommunens elregning; nemlig beslutningen om ikke længere at betale for belysningen af den del af landevejen A 7, som går gennem kommunen, fordi man mener, at staten bør betale for belysningen her.

 


Rækkerne af tiltalte i retten i Málaga.

87 erkender sig skyldige i sagen omkring det ”nigerianske lotteri”

Den enorme retssag i sagen omkring det ”nigerianske lotteri”, som efter planen skal starte i maj 2012, kommer til at gå langt hurtigere end forventet, eftersom 87 af de i alt 168 tiltalte har erklæret sig skyldige ved domstolen i Ciudad de Justicia i Málaga.

Sagen drejer sig om det store svindelnummer, som blev afsløret i 2005 i en aktion kendt som Operación Nilo. Nummeret gik ganske enkelt ud på, at de anklagede sendte breve til ofrene, hvori de forklarede folk, at de havde vundet i det nigerianske lotteri. Dog skulle de ”heldige vindere” lige sende et beløb, så udbetalingerne af præmierne kunne iværksættes. De anklagede skulle have snydt 247 personer, der aldrig havde købt noget nigeriansk lotteri, men som alligevel overførte beløb på mellem 525 og 96.000 euro.

Provinsdomstolen i Málaga havde kun kunnet opspore 113 af de anklagede, og af disse mødte 11 ikke op til afhøringen i går, og de er nu efterlyst, mens en enkelt allerede er fængslet grundet en anden sag. Foreløbig har kun 16 personer erklæret sig uskyldige, og de forventes at skulle gennem den egentlige retssag i maj næste år.

Langt størstedelen af de anklagede kommer fra Nigeria. De 87 som nu har tilstået, bliver straffet med 23 måneder og 15 dages fængsel samt en bøde på 1.800 euro.

 

Første tilståelse fra Roca

13 måneder og 104 afhøringer skulle der til, før den hovedmistænkte i korruptionsskandalen Malaya, Juan Antonio Roca, for første gang tilstod, at han har gjort noget ulovligt.

Den forhenværende rådmand med ansvar for byplanlægning i Marbella har nu indrømmet, at han modtog bestikkelse. Op til i alt 33,3 millioner euro skulle han have fået af firmaer, der var interesserede i at lave forretninger i Marbella. Ville man det i årene 1992 til 2003, måtte man først smøre den magtfulde Roca.

Af de 33,3 millioner mener han, at han har betalt mindst tre millioner euro ”i kuverter” til kollegerne i byrådet.

Han har også navngivet tre af de entreprenører, fra hvem han skulle have modtaget bestikkelsen. Det er ifølge El País den nu afdøde Emilio Rodríguez Bugallo fra Construcciones Salamanca, Francisco García Lebrón fra Aifos og Fidel San Román, der havde en række selskaber. Anklagerne mener dog, at Roca har modtaget penge fra i alt 16 entreprenører.

De fleste af dem modtog til gengæld byggetilladelser og rådgivning fra den venlige kommune. Iblandt var der dog et hul i systemet.

”I Fidel San Románs tilfælde var min rådgivning katastrofal. Han betalte mig en million euro, yderligere tre millioner til kommunen, og så afslog Junta de Andalucía at godkende byggetilladelsen. Nu har han et kønt stykke papir, ikke andet,” forklarede Roca.

Dermed argumenterede han også, at betalingerne ikke havde betydning for, hvilke firmaer, der fik hvilke byggetilladelser. Det punkt debatterede man stadig til lukketid under gårsdagens seance i retsbygningen i Málaga.

Rocas tilståelse er et enormt problem for mange af de øvrige 91 tiltalte i Spaniens største korruptionsskandale nogensinde. Han er den eneste af de anklagede, der stadig er fængslet, de øvrige er frigivet mod kaution. Både anklager og forsvarer har udtalt, at Rocas pludselige tilståelse ikke skyldes, at man har indgået en aftale om mindre straf, men at den kommer efter ”flere måneders betænkninger”.

 


Txapote under retssagen, hvor han var tiltalt for at have dræbt politikeren Fernando Buesa og dennes sikkerhedsvagt, Jorge Díez.

 

105 års fængsel til ETA-terroristen Txapote

ETA har måske nok erklæret fred, men det betyder ikke, at myndighederne ikke længere leder efter formodede terrorister eller at de ikke ufortrødent fortsætter med de igangværende retssager.

Således også sagen mod Txapote, eller Francisco Javier García Gaztelu, som højesteret i november idømte 105 års fængsel for at have stået bag drabene på den socialistiske politiker Fernando Buesa og dennes sikkerhedsvagt, Jorge Díez. Drabene fandt sted i 2000 i Vitoria, da Buesa og Díez var på vej til det lokale parlament, og en bombe sprængtes i bilen. To andre personer blev såret i det samme attentat.

Txapote skal desuden betale en erstatning til de to dræbtes efterladte på 500.000 euro.

Udover drabene var han også tiltalt for bl.a. lemlæstelse og dokumentfalsk.

Domsafsigelsen var den første mod den baskiske terrororganisation siden fredserklæringen den 20. oktober.

Txapotes akkumulerede straf er nu på over 300 år. Han afsoner i forvejen straffe for at stå bag det, som bedst kan beskrives som henrettelsen af den konservative politiker Miguel Ángel Blanco, og drabene på den socialistiske politiker Fernando Múgica, konservative Gregorio Ordoñez samt to betjente fra Guardia Civil i Aragón.

Domsafsigelsen skete samtidig, som José Luis Zapatero besøgte Vitoria. Det var den snart forhenværende statsministerens første besøg siden ETA’s fredserklæring.

Han mødtes da også med den baskiske regeringsleder, Patxi López (også PSOE), for netop at debattere de udfordringer, der skal takles for at opnå en varig fred og fredelig sameksistens i Baskerlandet.

Det var d kun anden gang i demokratiets historie, at en leder af den spanske stat besøgte Palacio Ajuria Enea, det baskiske parlament.

 

Guti træt af Tyrkiet

Der er kun gået et år, siden Guti forlod Real Madrid for at prøve kræfter og se grønnere græs hos en anden klub, nærmere betegnet Besiktas i Istanbul.

Foreløbig har han kun været på banen i sammenlagt 70 minutter denne sæson, og det har været medvirkende til, at han har besluttet sig for allerede nu at vende hjem til Spanien. Klubben skylder ham desuden 1,5 millioner euro og kan derfor ikke gøre meget ved, at Guti har revet kontrakten i småstykker.

35-årige Guti, eller José María Gutiérrez Hernández, leder nu efter en ny klub i hjemme Spanien.

 

Mariano Rajoy personificeret som skiderik

Både den kommende statsminister, Mariano Rajoy, og PSOE’s spidskandidat Alfredo Pérez Rubalcaba er blevet foreviget i en caganer, en lille figur, hvis catalanske navn nærmest kan oversættes til “skiderik”.

Udover de to spidskandidater til statsministerjobbet ved valget den 20. november finder man blandt årets nye figurer også fodboldspillerne Víctor Valdés, Cesc Fàbregas og Sergio Ramos.

Det er en stor ære at stå model for de små figurer, der hvert år dukker op frem mod jul, og som skal være en del af juleudsmykningen i alle gode, catalanske hjem og en hel del julekrybber i det øvrige Spanien.

Hvor stammer denne sære tradition fra? Læs hele historien på www.ladanesa.com.

 


Den andalusiske by er lige så sej som verdens normalvist berømmede storbyer, mener rejseeksperter.

Cádiz – verdens fjerde bedste rejsemål 2012

Byer som London, Hongkong og Santiago de Chile er ikke helt uventet at finde på rejsemagasinet Lonely Planets liste over de sejeste byer at besøge i 2012.

Mere overraskende for de fleste er det, at Cádiz i år har sneget sig ind på en fjerdeplads.

”Det ligner måske normalt en lomme af den gamle verdens Spanien, fuldendt med aldrende mænd i flade hatte, der tøffer omkring på pladser fyldt med cafeer. Men en gang om året undergår søvnige Cádiz en Supermand-agtig transformation og er vært for Spaniens mest uregerlige karneval – 10 dage med druk, sang og dans,” skriver Lonely Planet bl.a. om byen og begrundelsen for den fantastiske placering på listen. Rejsemagasinet nævner også Cádiz-boernes humoristiske sans, der kommer til udtryk netop under karnevalet i februar. Det nævnes også, at Cádiz i 2012 skal være den ibero-amerikanske kulturhovedstad, den første gang en europæisk by har denne ære.

Men det er dog ikke kun i 2012 eller udelukkende i februar, at Cádiz er noget helt specielt. ”Den tiltrækker måske ikke de samme folkemasser som Sevilla eller Córdoba, men få steder repræsenterer ånden af den modige andalusiske livsstil som Cádiz,” lovpriser rejsemagasinet.

 

Dansker anholdt for hashsmugling

En dansk statsborger blev i november anholdt på Costa del Sol for at smugle store mængder hash til Danmark.

Det danske politi havde bedt det spanske politi om at anholde den 34-årige dansker, efter de i oktober havde fundet et lager udenfor København, hvorfra sporene ledte til Sydspanien.

Den anholdte var ansat i et dansk flyttefirma, og benyttede tilsyneladende flyttetransporterne til også at transportere narkoen fra Spanien til Danmark. Der skulle være tale om over et halvt ton.

Han er blevet bragt til København, hvor han skal for retten. Det samme skal 11 andre tiltalte i sagen. Derudover er to anholdt i Marokko, hvor de er anklaget for at have smuglet hashen ud af det land og ind i Spanien.

 


Spaniens kommende statsminister, Partido Populars Mariano Rajoy.

Spanien får ny regering – PP’s majoritet absolut

Da PSOE med José Luis Rodríguez Zapatero i spidsen i 2004 overtog regeringsmagten efter otte år med PP og José María Aznar ved styrepinden, var der to millioner arbejdsløse i Spanien. I dag er her næsten fem millioner. Den store arbejdsløshed, den lave vækst og voksende usikkerhed var det, vælgerne straffede PSOE for ved parlamentsvalget den 20. november.

Præcis som alle meningsmålinger havde varslet, vandt Partido Popular og Mariano Rajoy dysten om de næste fire års regeringsmagt. Og det skete med den største sejr nogensinde i det konservative partis historie, mens PSOE havde det dårligste valg i denne demokratiske etape. PSOE fik kun 30 procent af stemmerne (omkring 13 procentpoint færre end ved sidste valg), mens PP vandt 44 procent (knapt fem procentpoint flere end i 2008). Både IU og UPyD fik en del af PSOE’s tabte stemmer, der ellers gik til PP.

Socialisterne fik kun 6.973.880 stemmer, mens de konservative fik 10.830.693, hvilket betyder, at de kommer til at regere med absolut majoritet.

Kongressens 350 mandater fordeler sig således:

PP: 186

PSOE: 110

CiU: 16

IU: 11

Amaiur: 7

UPyD: 5

EAJ-PNV: 5

Øvrige mindre partier i alt: 10

Stemmeprocenten var på knapt 72 procent.

Den kommende statsminister skal nu forsøge at styre Spanien ud af den økonomiske modvind. Målet et bl.a. et underskud på bare 4,4 procent på statens finanser i 2012. Han har dog allerede advaret om, at han ikke kan fremtrylle mirakler, men at han vil ”regere uden sekterisme. Ingen skal føles sig tilsidesat.”

Udover økonomien, og dermed arbejdsløsheden, den manglende vækst og andre gigantiske problemer, kommer sagsmappen omkring ETA til at ligge øverst på skrivebordet, når den 56-årige galicier og jurist træder ind ad døren til statsministerens kontor i La Moncloa.

Mariano Rajoy tiltræder dog ikke før den 20. december – en dato som måske fremskyndes til den 16. december – og de nye ministre kan først derefter blive taget i ed.

 

PP tager også Senatet samt Málaga-provinsen

I Málaga-provinsen havde PSOE ellers kørt udenrigsminister Trinidad Jiménez i stilling som partiets topkandidat til kongressen, men PP’s topkandidat og veteran, Celia Villalobos, hev også denne gang flest stemmer hjem.

Resultatet blev seks mandater til PP, mod bare tre til PSOE. Socialisterne mistede to mandater fra sidste valg, hvoraf det ene dog gik til IU, der ikke har haft en repræsentant for Málaga siden 2004.

Málagas borgmester, Francisco de La Torre, var desuden PP’s spidskandidat som provinsens kandidat til senatet.

PP vandt også absolut majoritet i senatet. Her havde det konservative parti allerede flest pladser, nemlig 98, men får nu 136 ud af bare totalt 208 mandater.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa