Det danske magasin i Spanien

At skulle huske mennesker på at trække vejret virker helt absurd – for det er jo bydende nødvendigt for at opretholde livet. Indtil jeg en dag, for 15 år siden, mødte "medicinmanden", havde jeg ikke skænket mit åndedræt en tanke. "Husk at trække vejret", sagde han til mig. "Dybt ned i lungerne med det. Og du behøver jo ikke ligefrem at gøre det bagved en bus." Det var ordene. Snart glemte jeg imidlertid igen hans velmenende råd, og fortsatte med at trække vejret, som jeg altid havde gjort – kort og øverst oppe i brystet.

Det var først, da jeg begyndte at gå til yoga, at det med åndedrættet for alvor fik betydning i min hverdag. Her lærte jeg nemlig at trække vejret rigtigt, og at bruge vejrtrækningen til at styre mit iltre temperament, og i stressede situationer. Det har siden haft enorm betydning for mit velbefindende. Alle ved, hvordan selv små udfordringerne kan vokse sig til uoverskuelige problemer i nattens mørke. Man vender og drejer sig i sengen, hjerter hamrer i brystet og søvnen udebliver. Og det behøver ikke at have noget med et travlt job at gøre, men det kan være bekymring om børn og børnebørn, en mindre uenighed i familien eller en ven, som man er skuffet over.
Afhængig af situationen bruger jeg forskellige, simple vejrtrækningsteknikker til hurtigt at finde ind i søvnen igen. Mine muskler slapper af, hvilket betyder færre besøg hos massøren og jeg vågner glad og energisk op næste morgen. Er den virkelig slem, benytter jeg mig nogle teknikker, der kræver stor koncentration for at undgå, at mine tanker søger tilbage i det stressede spor. Og det virker – hver gang.

De fleste danskere er opdraget til at være autoritetstro, især når det gælder det etablerede sundhedssystemet. Siger lægen, at man skal tage blodtrykssænkende medicin, ja så gør man det, indtil han siger, at man ikke behøver det længere. Problemet er bare, at det siger han ikke. Der udskrives al for megen blodtryksmedicin. Det er så dejligt nemt! Men endnu nemmere – og bedre for patienten – ville det vel være, at bede dem om at trække vejret rigtigt. Misforstå mig ikke: der er sikkert mennesker, der har brug for medicinsk hjælp til at styre blodtrykket, men alt for ofte afprøves alternative løsninger bare ikke først. Igen helt absurd: hvorfor skulle det at trække vejret egentlig være et alternativ? Det burde altid være medicinen, der var det alternative – men det er en helt anden snak.

Blodtrykket er blot én af mange tilstande, man kan påvirke med vejrtrækningen, fx hænger hovedpine og åndedræt også sammen, og Lotte Paarup, som er lidt af en guru på åndedrætsfeltet, uddyber:
"Åndedrættet er kroppens vigtigste prioritet – hjertet kan ikke slå uden ilt. Ilt er cellernes vigtigste næringsstof, og over 90% af vores energi skal komme fra åndedrættet. Du trækker vejret i snit 20.000 gange om dagen – og forestil dig, at du gør den samme bevægelse forkert 20.000 gange hver dag, så har det en konsekvens. Det kan altså have en meget stor negativ indflydelse på vores sundhed, hvis vi ikke trækker vejret optimalt. Og omvendt kan det have en enorm sundhedsgevinst at optimere åndedrætsfunktionen – selv en lille forbedring gør en stor forskel".

Et godt åndedræt:
– fungerer som dit indre brusebad, hvor affaldsstoffer renses ud og ny næring sendes rundt via den øgede blodcirkulation samt massage af organerne for hvert eneste åndedrag.
– optimerer din fordøjelse ved at massere organer og tarme.
– virker som en beroligende pille for dit nervesystem, der holder balance imellem den del af nervesystemet, der populært sagt stresser kroppen og den del, der beroliger. Og ved bare et enkelt ekstra godt åndedrag sænkes fx mængden af stresshormon, der sendes rundt i kroppen.
– virker som en sprøjte, der sender energi rundt i kroppen og ilt ud til hver eneste lille celle – cellerne lever af ilt, som det vigtigste næringsstof.
– virker slankende pga. den forbedrede fordøjelse, cirkulation, udrensning og balancen i nervesystemet.
– giver ro til natten og fungerer som den bedste sovepille, du kunne ønske dig.
– giver smuk og vital hud. Hvis kroppen ikke kan komme af med de nødvendige affaldsstoffer via åndedrættet, sender den dem ud gennem huden. Kroppen afgiver ca. 70 procent af sine affaldsstoffer igennem vejrtrækningen.
– masserer din krop ved hvert eneste åndedrag. Ved en god vejrtrækning foregår bevægelse i kroppens muskler og led. Dette giver blodcirkulation og massage til primært ryg og bækken, men også hjertet får en vigtig massage.
– virker yderst positivt på tanker, følelser og kropskontakt – er sågar angst- og depressionsdæmpende.
– virker smertestillende, blodtryksnedsættende, selvhelbredende og meget meget mere…

Oplev en af Danmarks store kapaciteter på sundhedsområdet fortælle om åndedrættets betydning, når Lotte Paarup besøger Costa del Sol d. 11. marts. Foredraget og de efterfølgende kurser er arrangeret af La Danesa i samarbejde med Nykredit.

Tre mænd trækker vejret
Som optakt til Lotte Paarup-eventet på Roca Tranquila d. 11. marts, har La Danesa sat tre herboende mænd på opgaven: Træk vejret rigtigt. Til at vise dem, hvordan man gør, fik vi hjælp af fysioterapeut Betiina Larsen.
"Jeg fortalte kort de tre herrer om åndedrættets betydning både fysisk og mentalt, og derefter viste jeg dem tre basis-åndedrætsøvelser, som er gode at lægge ud med. De var meget positive og interesserede, selvom de ikke tidligere havde skænket deres vejrtrækning en tanke.

Vi talte med de tre, Bjarne Didriksen, Svend Aage Sørensen og Peter Jepsen, godt tre uger efter kurset for at høre deres kommentarer.

Bjarne Didriksen er 54 år, og bor på en finca i Mijas. Han bruger sin tid i haven, på golfbanen og på lange gåture sammen med sin kone Henriette og familiens tre hunde. Bjarne lagde for få år siden et travlt arbejdsliv bag sig.
"I Danmark var jeg automobilforhandler med eget værksted og tankstation samt autolakering og -opretning. Min arbejdsdag strakte sig ofte fra kl. 4.30 om morgenen til kl. 8.30 om aftenen. Det var selvfølgelig hårdt, men jeg var glad for mit job og meget bevidst om mit ansvar. Dog måtte jeg love min kone at afhænde forretningen, når jeg fyldte 50. At hun havde helt ret i det, viste sig en vintermorgen, hvor jeg sad i bilen. Pludselig kunne jeg ikke finde ud af, om jeg var på vej til arbejde eller på vej hjem. Jeg måtte ringe til Henriette for at finde ud af det. Da vidste jeg, at det var på tide at sige farvel til arbejdslivet.
Vi havde allerede en ferielejlighed i Spanien, hvor Henriettes forældre også bor. Og så havde vi købt en grund ude på landet i Mijas, som vi senere ville bygge et hus på. På kun tre måneder fik vi solgt vores hjem i Danmark, og vi rejste til Spanien, hvor vi nu bor på den finca, vi har fået bygget.
Det er svært at geare ned efter så mange år med travlhed. Især at lære, at mobiltelefonen ikke behøver at være tændt hele tiden. Men jeg er godt på vej".

Om åndedrætskurset siger Bjarne: "Jeg havde aldrig selv tænkt over, hvor stor indvirkning åndedrættet har på ens fysiske tilstand. Det er jo bare noget, man gør, trækker vejret, uden at spekulere over, om man gør det forkert eller rigtigt.
Når man så har fået lært, hvordan man gør det rigtigt, kan man tydeligt mærke en forskel. Det vil dog ikke sige, at jeg gør det rigtigt hele tiden. Det er ikke blevet en vane endnu, så jeg skal stadig gøre mig selv opmærksom på det.
Når jeg lægger mig til at sove, kommer jeg altid i tanke om det og bruger teknikken, som så gør, at jeg meget hurtigere finder ro og falder hen end før.
Jeg har også brugt det til golfen, især når jeg står og skal drive ud. Teknikken gør, at jeg slapper mere af i skulderne (som man jo bør) – om det kan ses på scoren i sidste ende, ja det må vi så se… Alle golfere burde tage et åndedrætskursus.

Jeg synes ikke, det har været svært at lære, men det er svært at huske at bruge teknikken, og ikke kun i bestemte situationer, hvor jeg ved, det allerede har hjulpet.
Kurset var lærerigt og Betiina er god til at lære fra sig. Jeg kan klart anbefale andre til at prøve det", siger Bjarne Didriksen.

62-årige Svend Aage Sørensen er uddannet bankmand og ejendomsmægler, og har i en årrække været EDC-mægler – og siddet i EDC Gruppens bestyrelse.
"Samtidig med, at jeg drev mæglerforretningen, startede jeg et byggefirma, og lavede et koncept med seniorboliger, som vi opførte flere hundrede af i Danmark.
Jeg solgte mæglerforretningen i 2002, hvor min kone, Anni, og jeg flyttede til Spanien. Vi ansatte samtidig en direktør i byggefirmaet, som senere har overtaget 50% af det.
I Spanien var det tanken også at opføre seniorboliger, men vi indså ret hurtigt at det ikke var så god en idé her som i DK. I øjeblikket arbejder vi på et koncept med at sælge anpartslejligheder i Spanien.
Jeg er så heldig, at begge mine døtre bor her med deres familier, så vi er ikke så tit i sommerhuset i Danmark. Jeg nyder livet og rejser en del sammen med Anni".

Om åndedrætskurset siger Svend Aage: "Det var nyt for mig, at man kan trække vejret på flere måder. Det er jo ikke noget man går og tænker over til hverdag, så derfor var det spændende at være til kurset hos Betiina.
Nu tænker jeg dagligt på at trække vejret på den ”rigtige” måde. Fire gange om ugen begynder jeg dagen med at gå en rask tur på 6 km i kuperet terræn. Turen tager en time, hvis jeg går hurtigt, og her kommer puls og åndedræt på arbejde.
Jeg kan endnu ikke mærke nogen forskel hverken fysisk og psykisk. Jeg kontrollerer mit blodtryk stort set hver dag, og heller ikke her er der endnu nogen ændring at spore.
Jeg kan godt forestille mig, at man kan bruge vejrtrækningen til at skabe ro i kroppen i stressede situationer, men har ikke været i disse situationer i denne periode – min kone har været ude og rejse…Men jeg laver mine øvelser hver dag, og husker på at trække vejret rigtigt. Før har jeg ikke brugt at trække vejret med maven, men det tænker jeg på nu, og er ved at indarbejde det som en vane. Så alt i alt har jeg fået en del ud af kurset", siger Svend Aage Sørensen.

Peter Jepsen er 61 år. Han har boet i Spanien i ni år sammen med sin kone Dorte og sønnen Filip.
"Jeg arbejder med ejendomsinvesteringer, finansiering og projekter, og i forbindelse med jobbet er jeg i Danmark ca. 1 uge hver måned. Ellers har jeg de seneste seks år brugt tid på Club Danés, hvor jeg er bestyrelsesmedlem. Jeg kan lide at dyrke min omgangskreds, at tage til fodbold i Málaga med min søn og at stå på ski. Og hver morgen træner jeg fysikken sammen med nogle venner. Resultatet er, at jeg har tabt mig uden at lave om på mine spisevaner.

Mentalt er jeg altid i gang. Jeg kan simpelthen ikke lade være. Jeg elsker at prøve noget nyt. At udforske nyt terræn, så da jeg blev spurgt, om jeg ville være med til åndedrætskurset, sagde jeg straks ja".
Om åndedrætskurset siger Peter: "Det var helt nyt for mig at tænke på min vejrtrækning. Før trak jeg altid vejret ind gennem munden, men, som Betiina siger, er det ikke det, munden er til. Nu forsøger jeg at ånde ind gennem næsen.
Jeg har gjort det til en vane at lave mine åndedrætsøvelser, inden jeg står op om morgenen, og igen når jeg ligger i sengen om aftenen. Det giver mig en afslappet fornemmelse. Når noget irriterer og jeg ikke kan sove, ved jeg nu, hvordan jeg kan slappe af og falde i søvn ved at trække vejret rigtigt.
Jeg har ikke været stresset, siden jeg var på kursus, men bliver jeg det, så vil jeg bruge vejrtrækningen til at styre det. For nu er jeg bevidst om det. Og det er 100% sikkert, at det hjælper. Om jeg også taber mig mere, må tiden vise.
Kurset var godt tilrettelagt, og det var nemt at lære. Alle burde gøre det. Yngre mennesker kan bruge det forebyggende, mens ældre mennesker kan rette op der, hvor det er nødvendigt", siger Peter Jepsen.

Af Helle Espensen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.