Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder december 2010

Korte nyheder december 2010

Folkeregistret gør op med forrang til farens efternavn
Det spanske ministerråd har godkendt en reform iværksat af Folkeregistret, som vil lade forældrenes efternavne stå i alfabetisk rækkefølge, når der ikke kan opnås enighed om, hvilket efternavn der skal stå først. I henhold til den sidst gældende navnelov fra år 2000, blev farens navn automatisk foranstillet, i tilfælde af uenighed om rækkefølgen. Navnekonstellationen for den førstefødte ville desuden være bestemmende for de næstfølgende børn. Ligeså snart barnet bliver myndigt, vil det dog være muligt at ændre navnerækkefølgen.
Men selvom den seneste navnelov tillader, at morens navn bliver foranstillet, er det de færreste familier, der vælger denne navnerækkefølge. Ifølge justitsministeriets statistikker udgør disse blot 0,27 procent, hvilket svarer til 1.345 ud af de 492.931 spædbørn, der blev født i Spanien i 2009.
Eksperter advarer dog mod konsekvenserne af at vedtage en alfabetisk rækkefølge af efternavnene, eftersom denne løsning indebærer en risiko for, at navnene i den sidste halvdel af alfabetet vil forsvinde med tiden. Professor i civilret Patricia López Peláez påpeger bl.a., at det ville være mere rimeligt at slå plat og krone om, hvilket af navnene der skal stå først.
Hvis reformen bliver vedtaget, forventes den at træde i kraft i løbet af et par år. Initiativet møder imidlertid modstand fra Partido Popular, og partileder Mariano Rajoy vil kæmpe for, at forslaget ikke bliver gennemført.
På verdensplan er det kun Spanien, Portugal og Latinamerika, der benytter sig af både farens og morens efternavne. I Portugal kan man dog vælge mellem et eller to efternavne, og hvis der er uenighed mellem forældrene, bestemmer en dommer udfaldet.

Spaniens dyreste bil holder parkeret i Marbella


Den britiske bilproducent Aston Martin hæver det gennemsnitlige prisniveau på det spanske bilmarked med salget af den eksklusive One-77 model for i alt 1,8 mio. euro. Dette gør bilen til den dyreste bil, der nogensinde er solgt i Spanien. Køberen skulle dog også bruge en betænkningstid på fem måneder, inden han besluttede sig. Han er udlænding, midaldrende og forretningsdrivende – tydeligvis med en del succes. Han opholder sig i længere perioder ad gangen i Marbella, hvor bilen blev solgt af firmaet C. de Salamanca mod et reservationsdepositum på 400.000 euro. Men så kan køberen til gengæld også blære sig med at være ejeren af en Aston Martin limited edition, der kun produceres 77 stk. af på verdensplan.
Direktøren for C. de Salamanca, José Carlos de Salamanca, forsikrer, at modellen kan sidestilles med en Formel 1-bil: "Selvom en Aston Martin One-77 er meget mere potent; den er 100 % teknologi og elegance forenet i ét køretøj," siger han til diariosur.es.
One-77 er besiddelse af en 12 cylinders motor med 760 hestekræfter. Den har en tophastighed på 350 km/t, og accelererer til 100 km/t på bare tre sekunder.
Man kan læse mere om den eksklusive bil på hjemmesiden www.one-77.com.

Esteponas fyrtårn samlingspunkt for kultur og turisme
Estepona kommune vil i samråd med havnestyrelsen foretage en større renovering af kystområdet omkring fyrtårnet Punta Doncella. Grundens 5.500 km2 skal renoveres med anlæggelse af offentlige parkområder og fortovsbelægning med henblik på at lave et rekreativt område. Man vil gøre området mere attraktivt for besøgende ved at lave vandrestier og udkigsposter med udsigt over Gibraltar-strædet, fiskerihaven og vandsportsfaciliteterne i Estepona.
Derudover har man tænkt sig at benytte området til afholdelse af forskellige kulturelle aktiviteter, men fortsat bibeholde fyrtårnets maritime signalfunktion for de omkringsejlende både og skibe. Ydermere har kommunen planer om at forene kystpromenaden med havnen, og omdanne fyrtårnsboligen til et informationscenter om maritime observationer.
Bygningsarbejdet på kystområdet er del af det regionale renoveringsprogram Plan Qualifica. Da det ikke er et projekt, som skal finde finansiering på kommunalt plan, har agenturet søgt Juntaen om seks millioner euro.
Fyrtårnet Punta Doncella i Estepona er 22 meter højt og lyser for skibene hvert 15 sekund. Det blev bygget mellem 1861 og 1863 af ingeniøren Antonio Molina.

Ny cykelsti forbinder Arroyo de la Miel med Benalmádena Costa


Benalmádena kommune har igangsat arbejdet på en dobbeltrettet cykelsti med en samlet længde på 3,3 km, der skal forbinde Arroyo de la Miel med tennisklubben Club de Raqueta i Benalmádena Costa. Det første spadestik er allerede taget på Avenida del Cosmos, som er en af de vigtigste indfaldsveje til Arroyo de la Miel. Ruten er opdelt i seks afsnit og kommer til at løbe ad Calle de las Emeraldas, Avenida Mare Nostrum og omkring Avenida de las Palmeras og togstationen i Arroyo de la Miel.
Projektet er en del af det andalusiske regionsråds plan for bæredygtighed Urbana Ciudad 21. Arbejdet er blevet bevilget 384.395 euro og det skulle stå klart i februar 2011.
Derudover er man i Mijas ved at lægge sidste hånd på en fire kilometer lang cykelsti i Las Lagunas.

Flamenco og middelhavsdiæten sikret som kulturarv


UNESCO har nu anerkendt flamenco som spansk immateriel kulturarv. Spanien søgte om at komme med på UNESCOs liste i 2005, men blev afvist. Nu lykkedes det at opnå den længe ventede anerkendelse efter massiv opbakning, hvor blandt andet mere end 30.000 personer fra i alt 60 lande på internettet stemte for en bevarelse af flamencoen. Herudover gav verdenskendte flamencokunstnere støttekoncerter i Madrid.
Spanien fremlagde i alt fem kandidaturer for UNESCO, som alle blev godkendt. Tre af dem er udelukkende spanske, mens de øvrige; Middelhavsdiæten og Falkejagten deler kulturarv med en række andre lande. Udover den andalusiske flamenco, blev der indskrevet de catalanske mennesketårne "los Castells" og den traditionelle julesang fra Mallorca "Canto de la Sibila".
Årets UNESCO-udvælgelse foregik i midten af november i den kenyanske hovedstad Nairobi, og i alt 47 kandidater fra 33 lande søgte om at komme på Verdensarvlisten. Heraf fik hele 46 kandidater anerkendt deres immaterielle kulturarv.
UNESCOs anerkendelser af spansk immateriel kulturarv 2010 lyder således:
Flamenco: kunstform der fusionerer sang, dans og spil.
Castells: De menneskelige tårne fra Catalonien, som er en festtradition med mere end 200 års historie.
Cant de la Sibila: En sang der med sine rødder i Middelalderens Europa, synges i alle Mallorcas kirker juleaften.
Middelhavsdiæt: En social praksis, der er baseret på foreningen af viden, færdigheder og traditioner og som skaber en naturlig sammenhæng mellem det omkringliggende landskab og spisebordet.
Falkejagt: En jagtkunst fra den visigotiske periode, hvor jægeren benytter sig af trænede fugle.

Hospital Costa del Sol informerer patienter om lægeregning

Hospital Costa del Sol i Marbella er det første sygehus i Andalusien til at udsende informative fakturaer på operationer. Herefter følger resten af det andalusiske sygehusvæsen trop, med det formål at tilføje systemet gennemskuelighed for alle patienter.
Leder af regionens sundhedsråd, María Jesús Montero, har forklaret til diariosur.es, at det i første omgang informerer hospitalerne om udgifterne på operationer for brok, grå stær, fjernelse af galdeblæren samt diagnosticering af fordøjelses- og hjerteproblemer.
María Jesús Montero understreger, at der udelukkende er tale om informative regninger for patienterne. Man skal naturligvis ikke betale beløbet på fakturaen, når man er medlem af Seguridad Social. Initiativet er alene iværksat for at give patienter og borgere information om, hvad deres skattepenge går til på sundhedsområdet.
Til forskel fra andre regioner i Spanien beregnes den reelle pris på operationen. Der er ikke tale om et overslag eller en gennemsnitspris, men en nøjagtig beregning af alt lige fra den indledende lægeundersøgelse til den endelige diagnosticering.
Sundhedsrådet gør opmærksom på, at der er store prisforskelle inden for regionen. Disse faktorer er for eksempel forsikring, administration, rengøring og prøver.
María Jesús Montero afviser, at dette indebærer en risiko for, at billige operationer udkonkurrerer de dyre. "Indtil videre har priserne ikke været skjult for nogen. Den eneste forskel er, at vi nu videreinformerer beløbet direkte til patienten," forklarer lederen af Sundhedsrådet til diario.sur.es.
Inden udgangen af 2011 skal Andalusiens 45 hospitaler og flere end 1.500 ambulatorier have indført det informative faktureringssystem.

Priseksempler for hospitalsoperationer på Hospital Costa del Sol:
Operation for brok: 1.147 euro
Fjernelse af galdeblæren: 1.470 euro
Gastroskopiundersøgelse: 64,92 euro
Kolonoskopi: 202,13 euro (kikkertundersøgelse af endetarmen, tyktarmen og det sidste stykke af tyndtarmen)
Ergometri: 121,72 euro (Måling af muskelarbejde)
Kardiografi: 100,32 euro

Spaniens korruptionsniveau er faldet


Det viser de seneste indekstal udarbejdet af organisationen Transparency International, hvor Spanien rangerer som nummer 30 ud af 178 lande. Spanien er således rykket op på ranglisten fra en 32. plads sidste år. I vesteuropæisk sammenhæng ligger Spanien som nummer 18 ud af 30 lande, der ser sit korruptionsniveau overgået af lande som Italien og Grækenland, som ligger på en henholdsvis 67. og 78. plads på Corruption Perception Index.
På en skala fra 0-10, hvor 10 udgør den mindste grad af korruption, har Spanien en score på 6,1. Danmark ligger i toppen sammen med New Zealand og Singapore, som fik en score på 9,3, og er skarpt efterfulgt af Finland og Sverige, begge med 9,2 points. I sammenligning med det øvrige Skandinavien halter Norge en smule bagefter, eftersom landet indtager en 10. plads lige efter Australien og Schweiz. Sidste år lå Danmark på en 2. plads overgået af New Zealand.
Somalia ligger på sidstepladsen med en score på blot 1,1, og opfattes hermed som det mest korrupte land i verden. Afghanistan og Myanmar deler næstsidste pladsen med 1,4 point og på en 175. plads ligger Irak med 1,5 point.
Corruption Perception Index er beregnet på grundlag af 13 sammenlignelige opinionsundersøgelser i den offentlige og private sektor. De sammenfatter den aktuelle opfattelse af korruptionsniveauet på politisk såvel som administrativt plan. Bredt formuleret behandler undersøgelserne temaer som bestikkelse af embedsmænd, underslæb i offentlige fonde og brug af offentlige midler til privat brug.

Valencia den nye hip-by
Barcelona har gennem flere år været Spaniens mest hippe by, men skal man følge det trendsættende rejsemagasin Lonely Planet, må næste rejse gå til Valencia.
Magasinet har netop kåret de 10 af verdens byer, man bør besøge i 2011, og her ligger Valencia på en femte plads.
Listen ser således ud, fra nummer 1 til 10: New York, Tanger, Tel Aviv, Wellington, Valencia, Iquitos, Ghent, Delhi, og Chang Mai.
I sin begrundelse for Valencias udnævnelse skriver Lonely Planet bl.a.: Valencia er fuld af selvtillid. Igennem århundreder har Valencia været overskygget af de større spanske byer Barcelona og Madrid. Ikke længere. Samtidig med at den beholder sin provinscharme, har Spaniens tredjestørste by nu for alvor fået en plads på verdenskortet.

10-årig pige føder barn
En kun 10 år gammel pige fødte i slutningen af oktober en datter i Jerez de la Frontera. Den nyfødte vejede 2,9 kilo.
De lokale sociale myndigheder er nu ved at undersøge, om barnet skal tvangsfjernes, hvilket vil komme an på, om pigen gik til svangerskabskontrol i graviditetens sidste måned. Man regner ikke med, at der kan være tale om voldtægt, da pigen har en kæreste, der også er mindreårig.
Pigen kommer fra Rumænien, og sammen med sin familie kom hun hertil tre uger før fødslen. Den nybagte mormor, der endnu ikke er fyldt 30 år, havde været her en længere periode og hun citeres i dagspressen for at have sagt, at hun ønskede, at datteren skulle føde her, så barnet kan få spansk statsborgerskab.
I Andalusien fødte 48 piger under 15 år i 2008 (senest offentliggjorte tal) ifølge Spaniens nationale statistikinstitut (INE). I hele Spanien fødte 177 mindreårige i 2008.

13 år er en halv million euro værd
For 13 år siden blev Rafael Ricardi fra Puerto de Santa María dømt for voldtægt.
Efter 13 år viste en DNA-prøve imidlertid, at han var uskyldig. Myndighederne tilbød ham en kompensation på en halv million euro. Mandens advokat havde forlangt 10 millioner, men manden selv accepterede erstatningen for de tabte, 13 år.

Ny færgerute truer hvalbestanden i Gibraltar-strædet


Miljø- og dyrevelfærdsforkæmpere kritiserer ny færgerute i området, der tæller Middelhavets største hvalbestand, men selvom Ministeriet for offentlige arbejder (Fomento) ikke mener, at den nyindsatte færgerute er tvingende nødvendig, kan de ikke forbyde den. I stedet pålægges det færgekaptajnerne på ruten at nedsætte sejlehastigheden til 13 knob og holde et skarpt udkig efter hvaler i området.
Den nye rute forbinder Tarifa med den nye havn i Tanger, Tanger-Med, som er blevet bygget for at øge konkurrenceevnen overfor havnen i Algeciras.
Gibraltar-strædet er det område i Middelhavet, hvor der findes den største bestand af hvalarter, heriblandt grindehvaler, kaskelothvaler, spækhuggere og delfiner. Trods protester fra Greenpeace og andre miljøorganisationer er der endda planer om at indføre endnu en rute, der krydser området. "Færgerne på disse ruter sælger på deres hurtighed; de har ikke tænkt sig at sætte hastigheden ned," lyder vurderingen fra kampagneleder for økologiorganisationen for kystområder, Pilar Marcos.
Allerede i februar måned 2007 udsendte det Hydrogafiske Institut en bekendtgørelse, der gjorde opmærksom på tilstedeværelsen af kaskelothvaler i strædet. Men formanden for forskningscenter for bevarelse af Kaskelothvaler (Circe), Renaud de Stephanis, påpeger, at der siden 1996 er blevet registreret fire sammenstød med hvaler: "I 2002 observerede vi et sammenstød meget tæt på. En færge sejlede direkte ind i en kaskelothval, som efterfølgende blødte voldsomt," fortæller han.
I samarbejde med det spanske miljøministerium har Circe udarbejdet en rapport, der påviser sammenhængen mellem hurtigfærger og sammenstød med hvaler. Derudover advarer rapporten mod, at forøget støjforurening under vandet kan fremprovokere forvirring i opførslen hos delfinbestanden.

Carsten Frank maler for Afrika


Den danske billedkunstner Carsten Frank, der bor her på Costa del Sol, har det forgangne efterår arbejdet på et maleri for Afrika. Værket har titlen "Africa in Mind", og det er malet til projektet "Kunst for Afrika", iværksat af hjælpeorganisationen ADRA Danmark. Nødhjælpsprojektet har til formål at indsamle penge til huse for hjemvendte flygtninge i Burundi. Rent praktisk foregår det på den måde, at billedet bliver lejet ud til forskellige firmaer, for derefter at blive solgt på auktion blandt disse virksomheder. Herudover har Carsten Frank i samarbejde med Horsens Industrimuseum og to af museets erfarne litografer produceret 360 litografier af værket, hvoraf 332 er sat til salg for 1000 kr. pr. styk.
Carsten Frank og ADRA håber, at maleriet vil indbringe over 150.000 kr. til projektet. Og som Carsten Franks tidligere kunstsalg indikerer, så er der en god chance for, at billedet indbringer det forventede beløb.
"Jeg har rigeligt selv og kan ikke spise mig mere end mæt. Så jeg tænker, at det er nu, hvor det går mig godt, at det gerne må smitte af på andre – helt andre. Pludselig finder jeg ADRA, og dermed en god og anderledes vinkel på et betydningsfuldt projekt," fortæller Carsten Frank.
I 1983 deltog kunstneren i et filmprojekt i Columbia, hvor han skildrede livet i Bogotas slumkvarter. "Dengang mærkede jeg fattigdommen helt tæt på, og den gjorde et varigt indtryk på mig. Og nu har jeg igen muligheden for at opleve glæden ved at hjælpe," fortæller Carsten Frank.

Andalusiens jordpriser ligger over landsgennemsnittet
Gennem de to sidste årtier har priserne på landområder i Andalusien ligget over det nationale, spanske gennemsnit. Det gør de stadig, viser den seneste årsrapport for landbrugssektoren i Andalusien udarbejdet af andalusiske økonomer (Analistas Económicos de Andalucía).
Andalusien, De Kanariske Øer og Navarra er de eneste regioner, hvor priserne har oversteget landsgennemsnittet i perioden mellem 1990 og 2008. Bortset fra De Kanariske Øer er priserne steget markant de sidste ti år. Årsagen til dette forklares med byggeboomet, der især har bevirket en værdiopskrivning i de rurale områder, da der er mulighed for, at disse jordområder med tiden udvikler sig til byzoner. Gennemsnitsprisen ligger således i dag på 20.763 euro per hektar – knap 8.000 euro dyrere end i 2000.
Mellem 2001 og 2008 steg jordpriserne i hele Andalusien, men med betydelige prissvingninger mellem provinserne. For eksempel koster en hektar jord i Almería 34.450 euro, mens man skal slippe mellem 20.000-27.000 per hektar i Jaén og Córdoba.
På grund af krisen er den gennemsnitlige pris på et stykke jord i Andalusien dog faldet med fem procent i 2009. Olivenlundene er hårdest ramt af den negative vækst.

Contadors doping-forklaring holder ikke vand
Alberto Contadors forklaringer på sin positive dopingtest bliver nu skudt i sænk af den internationale doping-myndighed Wada. Efter et besøg hos slagteren i den spanske by Irun kunne Wada nemlig konstatere, at kødet ikke indeholder spor af dopingstoffet clenbuterol, som påstået af den tredobbelte Tour de France vinder. Der blev hverken fundet spor af clenbuterol i selve slagterbutikken, eller hos den distributør, kødet stammer fra. Det oplyser en rapport udarbejdet af doping-myndigheden, som El País har fået adgang til. Rapporten nævner desuden en EU-undersøgelse fra 2008, der viser, at én ud af 300.000 køer indeholder spor af stoffet clenbuterol, der er ulovligt i hele Europa
Contador og hans juridiske rådgivere afviser, at Wadas rapport kan bruges som bevis på, at forekomsten af clenbuterol skyldes doping og ikke inficeret kød.
Den medieombruste doping-skandale har udviklet sig til en mindre skyttegravskrig mellem den internationale cykelunion (UCI) og Wada, eftersom Contador blev testet positiv tre dage inden sin sejr. Men UCI valgte at holde resultatet hemmeligt, indtil det lækkede til den internationale presse.
Contador risikerer to års karantæne.

Store investeringer i Doña Ermita

Boligkvarteret Doña Ermita i Las Lagunas, Mijas, har fået renoveret 40 gader for 2,5 millioner euro. Igennem de sidste tre år har man fortaget forbedringer i boligrækkerne, hvor man blandt andet har investeret 334.000 euro i en gennemgående renovering af parken Pablo Ruiz Picasso. Her har man bygget en aflukket legeplads på knap 9000 m2, handicapvenlige installationer samt en terrasseforhøjning velegnet til afholdelse af middage og fester.
Ifølge talsmanden for kommunalrådet, Fuensanta Lima (PSOE), har formålet med investeringerne været at hæve bekvemmeligheden og sikkerheden for beboerne i rækkehusene.

Málagas metro udstilles på María Zambrano

Nu kan pendlere og toginteresserede få en forsmag på den kommende metro i Málagas undergrund. På stationen María Zambrano udstiller man frem til den 15. januar en prototype af de fremtidige metrovogne. Vogndesignet er udformet specielt til Málaga med inspiration i Picassos abstraktioner. De er designet af den velrenommerede italienske vognmager Giorgetto Giugiaro, som er verdensberømt for sit design af sportsvogne for blandt andet Ferrari.
Interiøret er dekoreret med linjer og cirkler i røde, gule og blå farver på en hvid baggrund med tydelig reference til blomsterbilledet Ramillete af Picasso. Vognens ydre sider er dekoreret med stjernebilledet Tyren og forrest på vognen det altseende øje, som henviser til det beskyttende øje på Málagas fiskerbåde, som er et symbol hentet i den fønikiske tradition.
Prototypen er konstrueret af metalbelagt træ og vinyl, og den har en længde på 13,8 m, en højde på 3,5 m og en bredde på 2,8 m. Vognene har plads til 221 personer, og hele metroen kommer til at bestå af 14 enheder, der skulle ankomme til Málaga fra fabrikken CAF i april måned næste år. Den samlede pris for metroen løber op på i alt 41 millioner euro.

Spansk-dansk politisamarbejde optrævler narkobande
Spansk og dansk politi har i samarbejde med Europol anholdt en international narkobande, der smuglede hash og narkotika til Danmark. Hashen blev skjult i tomme vinkasser, og blev smuglet til Danmark i varevogne.
Efter tre måneders efterforskning iværksatte politisamarbejdet den såkaldte operation Citron, og i begyndelsen af november den endelig føres ud i livet med elleve ransagninger i Mijas og Marbella samt forskellige steder i Danmark.
Aktionen førte til anholdelsen af syv bandemedlemmer og beslaglæggelsen af 270 kg hash af en gadeværdi på knapt 1,5 millioner euro, en revolver, en pistol, to jagtgeværer, ammunition, flere mobiltelefoner, bærbare computere, en emballeringsmaskine, vinkasser til smuglingen af hashen, og flere køretøjer. Herudover beslaglagdes 15.200 euro og 107.000 danske kroner i kontanter.
Efterforskningen startede i Danmark efter at politiet havde registreret en stigning i bandeaktiviteten, der stod for organiseringen af indsmuglingen af hash og kokain i Danmark fra Spanien.
Fem af de anholdte i Spanien er danskere. De sidder i dag i fængslet i Alhaurín de la Torre, foreløbig tiltalte for ulovlig våbenbesiddelse og narkotikasmugling.

Jeg håber ikke, du igen vil bede mig holde mund
Ordene kommer fra Hugo Chávez, Venezuelas præsident, som i december vil deltage på den årlige konference for spansktalende lande samt Brasilien, Cumbre Iberoamericana, som denne gang vil blive afholdt i Argentina.
Chávez har i den forbindelse udtalt, at han ser frem til igen at skulle mødes med Spaniens konge, Juan Carlos. "Men jeg håber ikke, at du denne gang vil bede mig holde mund," lyder det i et nærmest åbent brev fra præsidenten til kongen, der i 2007 med de berømte ord ¿Por qué no te callas? bad ham gøre netop det.
Nu refererer venezuelaneren til Juan Carlos som en gammel ven, hvilket skulle have forarget kongen, så alle venter med spænding på de tos sammenstød den 3. og 4. december i Mar del Plata.

Fodboldlandsholdet, Messi og Maurinho blandt årets Caganere


De fodboldspillere, som var med på landsholdet, da det i år vandt verdensmesterskabet, er blevet foreviget i form af en catalansk julefigur, en Caganer. Det samme er Messi og Maurinho, en tyrefægter og en række lokale politikere.
En caganer, som måske kan oversættes til en skiderik, viser virkelig en person, som sidder og forretter sin nødtørft. Det siges, at eftersom man dermed gøder jorden, skulle det give en god høst, og en figur skulle derfor symbolisere et ønske om lykke og rigdom.
Det er én af de mere sære blandt de gamle juletraditioner i den nordøstlige region. Figurerne stilles gerne op i julekrybberne, hvor de så står sammen med Jomfru Maria, Josef og lille Jesus. Sidstnævnte er ikke afbilledet som caganere, men det er alligevel en ære at blive foreviget som en skiderik, som det er sket for hele kongefamilie, heriblandt kronprins Felipe og prinsesse Letizia, som ses på billedet.

En million jobs i miljøbranchen
Spanien vil skabe en million jobs i miljørelaterede brancher, var et af de postulater, som statsminister José Luis Zapatero præsenterede sine kolleger for ved G-20 mødet i Seoul.
Han mener, og med rette, at Spanien er blevet et foregangsland, når det gælder satsninger på miljøvenlige tiltag, bl.a. sol- og vindenergi, uden at man dog kan opfylde de bindende løfter, man gav, da Kyoto-aftalen blev underskrevet.
Mens statsministeren ved udgangen af 2010 indrømmede, at han ikke havde meget at have sin optimisme i, insisterer han på, at regeringens satsning på vedvarende energikilder er den rigtige, også for at skabe arbejdspladser.
I dag beskæftiger miljøsektoren 200.000 personer. Zapatero vil altså øge dette tal til en million, hvilket bl.a. skal ske ved udvikling og produktion af en el-bil.

Nyhederne i tal

6 VM-fodboldkampe
Nåede blæksprutten Paul at spå udfaldet af, heriblandt spanske sejre i både semifinalen og finalen. Nu er den desværre afgået ved døden efter lang tids sygdom i Sea Life Oberhausen, Tyskland.

200 meter
Fra Marokkos kyst ligger Perejil. Google inkluderede derfor den spanske ø på sit internet-kort som værende marokkansk. Det gjorde de spanske myndigheder sure, og øen skal fremover beskrives som "omstridt område".

60 millioner euro
Skulle Sean Connery stille i kaution i den såkaldte Goldfinger-sag, hvori anklagerne mener, Marbella kommune er snydt for 2,7 millioner euro i forbindelse med formodet ulovlige opførelser af lejligheder.

0-4
Så stort tabte det spanske fodboldlandshold til Portugal i en venskabskamp den 17. november.

3,6
På richterskalaen målte et jordskælv i begyndelsen af november i Almería.

21.000 pornografiske billeder
Havde en præst i Castellón på sin computer, som han gemte i kirken. Billederne var fortrinsvis af mindreårige. Han er varetægtsfængslet.

90 grader
Er den nuværende kurve ved La Cala, på kystvejen mellem Marbella og Fuengirola. Den er én af landets farligste, og derfor vil Mijas kommune nu lægge vejen om. Hvornår det skal ske, er dog ikke oplyst.

26- til 40-årige
Mænd er de værste trafikanter. 93,5 % af dem, som skal igennem prøver for at optjene tabte point tilhører denne gruppe.

70 færre bøder
Om dagen, udstedte Guardia Civil i september i forhold til samme måned sidste år. Det færre antal bøder mistænkes at være en protest mod nedskæringer. Protesten kaldes bolis perdidos (tabte kuglepenne).

3 køer
Blev i slutningen af november ramt af et tog på strækningen mellem Lissabon og Madrid. En vogn med 41 passagerer blev afsporet, men ingen af dem kom til skade. Køernes tilstand er ikke offentliggjort. Uheldet skete på den portugisiske side af grænsen.

2012
Er året, NATO foreløbig har sat for tilbagetrækning af spanske styrker i Afghanistan.

55-årig mand
Fra Córdoba blev i november bidt ihjel af naboens Rottweilere. Hans søn, som forsøgte at redde ham, blev såret. Hundene var sluppet fra ejeren, som nu er anholdt.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.