Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Behandlinger hos fysioterapeuten foregår som regel på en briks eller i et træningsrum, men faktisk giver det ofte mere mening at møde din fysioterapeut i vandet. Læs her hvordan træning i vand kan komme dig til gode.

I vandet er vi vægtløse
Meget af det, der ikke kan lade sig gøre ved træning på land, kan foretages i vandet. I vand har vi opdrift, tæt på vægtløshed og modstand fra vandets strømme. Den eneste grund til, at vandtræning ikke er mere almindelig er, at det er dyrt at holde et bassin, træningen er tidskrævende og kan være besværligt med omklædning osv. Her på Costa del Sol har de fleste af os dog dagligt adgang til pool eller havet.
Kroppens bærende led aflastes i vandet, da man er tæt på vægtløshed. Dvs. at ankler, knæ, hofter og ryg kan trænes frit. Dette er særlig interessant ved slidgigt og ledegigt, men også ved belastede muskler og sener. Foruden vægtløshed er vandets strømme mod musklerne næsten som massage, der blødgører stive muskler. Modstanden fra vandstrømmene kan bruges til at træne dine muskler og samtidig øge din evne til at holde balancen.

Alle har gavn af vandtræning
Træning i vand er særlig godt for personer, der har svært ved at gå, fordi vandets opdrift ”holder” kroppen, og du kan koncentrere dig om gangfunktionen. Det samme princip gør sig gældende for eks. en dårlig skulder, der er svær at løfte. Her ”løfter” vandet armen, og skulderen kan bruges til at styre bevægelsen. Dette er kun et udpluk af problemer/skader, der med fordel kan trænes i vand, langt de fleste smertende led og muskler bedres ved træning i vand. Du kan altid spørge din fysioterapeut til råds, hvis du er i tvivl om netop dit problem kan afhjælpes med træning i vand.
Nu er det dog ikke kun dig med skader og smerter, der har gavn af at træne i vand – alle kan gøre det, og det er både sjovt og en nydelse i sommervarmen at bruge det kølende vand som træningsrum. Træning i vand kan både gøres på egen hånd efter instruktion af en person med uddannelse i vandtræning og på hold, hvor du guides igennem øvelser af en instruktør.

Brug vandet som sommerens træningsrum
Træning i vand bruges bl.a. af den aktive løber, fodboldspiller, badmintonspiller med eks. inflammation omkring achillessenen til at aflaste belastningen på senen. Her udnytter man vandets køling omkring senen, samtidig med at man arbejder med achillessenen, som den bruges i den sportsgren, udøveren kommer fra.
Lige så ofte bruges vand til ældre mennesker, der ikke har kræfter til at bevæge sig for meget omkring. De oplever ofte deres anden ungdom, fordi de næsten ubesværet kan bevæge sig rundt i vandet. Særligt til ældre bruger vi skumslanger, svømmeveste eller vinger, for at den ældre føler sig tryg og stabil.
I Danmark har gigtforeningen lavet undersøgelser, der blåstempler træning i vand som et af de vigtigste redskaber i genoptræning af ledsmerter relateret til slidgigt og leddegigt. Så grib muligheden og lad poolen være sommerens fitnesscenter. Du kan både få individuel instruktion hjemme hos dig selv eller deltage i bassin holdtræning med Centro Sanum.

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa