Det danske magasin i Spanien
Hvad betyder det at have ”stive” muskler, når man spiller golf?

Hvad betyder det at have ”stive” muskler, når man spiller golf?

Vi har det alle – nogle spændinger her og der, men når spændte muskler har været spændte for længe, så forkortes muskelfibre, muskelfascier, sener mv., og musklen går hen og bliver stiv. En stiv muskel kendetegnes ved, at det er decideret svært eller smertefuldt at strække den ud. Så hvis man spiller golf, og eksempelvis ryggens muskulatur er blevet stiv, så mindskes ryggens rotation og måske gør det tilmed ondt. Svaret er udstrækning af musklerne, vi fysioterapeuter kalder det fleksibilitetstræning.
Det kommer gerne med alderen, hvilket kan have mange årsager, men de fleste af os vil sikkert nikke genkendende til, at vi er mere stive i vores muskler nu, end da vi var yngre. I klinikken ser vi mange golfspillere over 50 år, der primært spiller for hyggens skyld. Det er altså golfspillere med generelt stive muskler. Så da golfsvinget er karakteriseret ved et krav om stor fleksibilitet i flere muskler i kroppen, vil effekten af golfsvinget dale i trit med graden af stivhed tager til i de vedrørte muskler.
Vores krop er dog så smart indrettet, at hvis ikke ryggen vil rotere nok, roterer vi bare noget mere i hofte og skuldre. Men så er problemet allerede startet. Dette problem kalder vi ”en kompensatorisk medbevægelse”. Denne kan redde os, hvis det drejer sig om en eller få gange, men hvis man konsekvent kompenserer med forøget belastning på andre led, så får man i sidste ende en skade, og ligeså vigtigt er det, at man næppe opnår en særlig god balance i sit sving.
Nogle fysioterapeuter er godt trænet i at kunne se biomekanisk uhensigtsmæssige kompensationer i golfsvinget og kan teste hvilke muskler, der skal strækkes ud. Som grundregel skal dette dog følges op med tests af hvilke muskler, der evt. er for svage, så man både får strakt de stive muskler ud og styrket de svage muskler for derved at opnå balance i muskelarbejdet under golfsvinget. Fuld fleksibilitet er ikke noget, der opnås/genvindes fra den ene dag til den anden, men er en proces hvor der langsomt genskabes normal stivhed i den berørte muskel. Så selvom man har lidt for stive muskler, behøver man ikke at holde sig fra golfbanen. Man skal bare sørge for en god opvarmning (særligt af de stive muskler) og være bevidst om og i stand til at kunne begrænse de kompensatoriske medbevægelser.
Hvis man har en golfskade, er det vigtigt at se på årsagen til skaden og ikke kun selve skaden. Meget tit er en ubalance over led med stive og/eller svage muskler årsagen til skaden, og den skal altså behandles sammen med den opståede skade, men så vil man også derefter opnå et bedre golfsving.
Husk, at man har større chance for succes i golf, hvis man har den nødvendige fleksibilitet – god fornøjelse!

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.