Hun hævder ikke, at hun har fundet de vise sten. Hun påstår heller ikke, at hun har fundet svaret på gåden kaldet kræft, men holder fast ved, at hun har fundet en metode, som har frigjort hende selv for kræft.Hun og ægtefællen, Frederick Damore, befandt sig i 1995 på Lefkas. De levede et ganske sorgløst liv. Det var indtil hun fik diagnosticeret modermærkekræft, én af de mest aggressive former for kræft, og lægerne gav hende fire måneder at leve i.I dag, 14 år senere, bor parret på Costa del Sol. Nu hedder adressen Mijas, hvor familien flyttede til i oktober 2008.
“To dage efter at jeg havde opdaget, at et modermærke voksede, stod vi tilbage i København, hvor lægerne fortalte mig, at jeg havde fire måneder at leve i. Vort første barn var et halvt år gammel, og jeg satte mig for, at jeg ville finde kuren mod kræft,” fortæller Pernille Damore.
“Lægerne sagde, at det bare var uheldigt, at netop jeg havde fået kræft. Det hang dog ikke sammen for mig, at summen af hele mit liv skulle være denne sygdom. Efter det første chok sagde jeg ja til at blive opereret, men sagde nej til stråler og til en anden operation, da jeg var bange for, at de skulle skære hele mig væk,” fortsætter hun, men understreger, at hun nok i dag ville have valgt anderledes.
“De sagde dog, at jeg skulle vide, at det var mit eget ansvar, hvis jeg ikke lod mig operere igen, og det studsede jeg over, for hvis ansvar skulle det ellers være? Også det fik mig til at tænke på, at der måtte være en anden vej,” forklarer Pernille.
Hun læste alt om sygdommen, behandlingsmetoder og forskning for at finde en udvej. “Det handlede jo om at overleve. Lidt efter lidt begyndte jeg at se livet som en kalejdoskop. At hvis jeg foretog en lille ændring i alle livets aspekter, måtte jeg ende med et helt andet billede, end det, der havde givet mig denne sygdom.”
Indsigt og uddannelse
Jagten på helbredelse førte til indsigt i, hvordan kosten ikke blot påvirker mennesket fysisk, men også psykisk, og hvordan den mentale sundhed, vaner og kommunikation påvirker os fysisk.
“Konventionelle behandlingsmetoder skelner stadig mellem fysiske og psykiske sygdomme, men mennesket er meget mere komplekst end det. F.eks. kan en depression have fysiske årsager, mens overvægt ofte skyldes et psykisk problem,” forklarer hun.
Ved hjælp af først læsning, senere ved uddannelser som bl.a. detoxolog og heilpraktiker, kom Pernille frem til, hvordan hun skulle ændre kalejdoskopet i sit liv, og i denne proces fandt hun samtidig en dybere forståelse af sig selv og vigtigheden af at leve i nuet. Undervejs forsvandt kræften, selvom det først blev bekræftet i 2004. “Det er kun de seneste fem år, at jeg ikke har behøvet at bekymre mig om det, og jeg selv for alvor har kunnet koncentrere mig om at leve her og nu,” siger Pernille, hvis mand, Frederick, parallelt med hende gennemgik denne proces.
“Vort forhold er sådan. Han har min ryg. Han kæmpede lige så meget for min overlevelse som jeg selv. Samtidig er vi meget forskellige og komplementerer hinanden. Han forstår at bringe trådene sammen, er mere praktisk, mens jeg ser tingene i enkelte billeder,” forklarer hun.
Bøger, klinikker og chokolade
Indsigten førte senere til, at de begge begyndte at behandle andre med deres egen metode, der er kendt som Detox dit Liv, og er baseret på seks af hinanden afhængige punkter, som skal detoxes, eller – som hun nu foretrækker at beskrive det – finde det rigtige flow i: krop, kost, vaner, hjem, personlighed og kommunikation.
“Hermed opbygger man sig selv, sin krop og sin personlighed, vel at mærke med de ting, der er gode for én,” understreges det.
Metoden har foreløbig resulteret i udgivelsen af to bøger. Først en kogebog, kaldet Guide til Detox-kost, med gode råd og opskrifter, der viser detox fra den holistiske side og ikke kun som flertallet ser detox, nemlig asketisk, og Detox dit Liv, Damore-metoden. De åbnede også to klinikker i København, hvor de hjalp folk med spiseforstyrrelser, depressioner og andre livsstilsrelaterede skavanker samt problemer som følelsen af manglende tilstedeværelse i nuet, manglende fred med ens fortid eller indre dialoger.
“Som alternativ behandler i Danmark må man ikke annoncere, men vore første klienter henviste andre til os, og jeg har været så heldig, at nogle bekendte har fortalt offentligheden om mig, så dem, der havde prøvet alt inden for konventionelle behandlingsformer, fandt nemt frem til os,” fortsætter Pernille, der tillægger, at medierne i Danmark dog har haft meget fokus på alt det, man ikke må, når man detoxer, mens hun selv fokuserer mere på det, man godt må. Det man har behov for.
“Det hele drejer sig om, at vi skal lære at lytte til vores krop. Den fortæller os, hvad vi har behov for, men vi lytter bare ikke, fordi vores “vanehjerne” fortæller os, at selv de mindste ændringer er noget, der må bekæmpes. Også derfor er første skridt i det, som jeg ikke vil kalde et behandlingsforløb, snarere en ændring af livsstil, at kroppen skal detoxes, først derefter kan man høre de klare signaler, den sender,” siger Pernille og forklarer videre, at man bare skal spise en hel æske chokolade eller drikke et par flasker rødvin hver lørdag, hvis man gør det, uden at være selvfordømmende: “Det skal give fuld nydelse, også dagen efter, når man ser sig selv i spejlet. Det er dog “vanehjernen”, der overbeviser dig om, at du har lyst til chokolade. Hvem har ikke som barn fået besked om at spise op pga. de sultne børn i Afrika? Her har vi virkelig et godt grundlag for en spiseforstyrrelse. Vi er mestre i at overhøre vores krop. Men når man lytter, rigtigt lytter, så er vi der,” understreger hun.
Kærlighed og busser
Når man vel er i mål, hvilket, insisterer Pernille, ikke er det egentlige mål, det er i stedet rejsen, stopper man ikke igen: “Når man først er begyndt at vågne af sig selv om morgenen og er fuld af energi, når man dyrker motion, ikke fordi man bør, men simpelthen fordi det føles godt, og når man elsker sig selv, er der ikke længere nogen grund til at gå tilbage til de gamle vaner, tilbage til det sted, hvor man ikke var lykkelig.”
Af de mange millioner mennesker, der som Pernille har stået med en kræftdiagnose i hånden, har størstedelen sikkert sat sig for at finde en kur, men ingen andre i verden er kommet frem til samme koncept. “Jeg tror, jeg lykkedes, fordi jeg er autentisk, at jeg ikke som mange er mere bange for at leve end for at dø. Desuden tænker jeg tværfagligt og ikke lineært, hvilket er det, som jeg, sammen med en del af mig selv, giver i mine behandlinger,” forklarer hun.
At man skal elske sig selv for at blive lykkelig, ligger hende meget på sinde. Vi danskere har svært ved det, og de af os, som måtte elske os selv, tør ikke sige det af frygt for at virke opblæste og selvfede. Det har Pernille altid turdet, og det er nok én af årsagerne til, at netop hun har fundet frem til en formel, der virker.
For nogle kan det tage lang tid, at opnå denne form for kærlighed. “Man vil dog kunne komme til at se og rumme, at alt i livet bunder i manglende kærlighed, manglende accept eller i svigt, og det skal der rettes op på,” siger hun. Med andre ord skal vi lære at forstå, acceptere og elske os selv – inklusiv ligtorne, appelsinhud og tvangstanker.
Rygeforbud, begravelser og en mormor
Selvom hun ikke påstår, at hun nødvendigvist kan helbrede andre, har mange kræftpatienter gennem årene opsøgt hende. “Jeg har stadig ikke det hele billede af, hvordan man helbreder. En kur for ét menneske, er ikke den rigtige kur for et andet, men vi finder ud af, hvad der er det bedste for den enkelte. Det er rent naturvidenskabeligt,” siger Pernille, der aldrig behandler rygere: “Det nytter ikke, at jeg tager deres helbred seriøst, hvis de ikke selv gør det.” Frederick tager derimod gerne rygere i behandling, bare deres mål er at holde op.
Hun ser ikke længere kræftpatienter. “Jeg har været med til for mange begravelser. I Danmark har lægerne ikke villet henvise cancerpatienter til mig, før de selv havde givet op, og der ikke var noget håb tilbage, men jeg har ikke en tryllestav. Dog har jeg lykkedes at forlænge nogles liv. F.eks. opsøgte en mand mig, da lægerne havde givet ham et halvt år at leve i. Han fik halvandet. I den tid nåede han at tage på ferie med sine børn og at få orden i sine sager,” fortæller hun.
Damore-metoden er ikke kun for akutte og livstruende sygdomme. Pernille fortæller om en mormor, der nærmest var slave af at bage kager til børn og børnebørn og hente dem i byen midt om natten, men ved at følge metoden fandt hun sit selvværd igen. Hun fortæller også om en kvinde, der led af stærk migræne, hvilket forsvandt under detoxen, men da hun så sit eget liv i øjnene, valgte hun at gå tilbage til sine gamle vaner. “Det kan være nemmere at finde komfort i sin sygdom, at gemme sig, end at se sit liv, som det er. Derfor skal dem, der melder sig, være kommet dertil, hvor de siger, at “nu er det nok, jeg orker ikke mere!” siger Pernille, der tror, at havde det ikke været for hendes sygdom, ville hun måske have valgt at læse til journalist eller læge. Hun tillægger: “Jeg kunne forestille mig måske at arbejde med Læger uden Grænser. Jeg har hele mit liv haft behov for være autentisk og for at kæmpe og gøre en indsats, hvor et nytter.”
Pernille Damores blå bog
Født: 30. maj 1967 i Glostrup
Bopæl: Mijas Costa
Civil status: gift med Frederick Damore
Børn: Benjamin på 14 og Amalie på 9
Uddannelser: detoxolog, heilpraktiker, akupunktør, KST terapeut, afspændingspædagog, regressionsterapeut
Detox Dit Liv-metodens seks faser
1. Krop: aktiver udskillelse og opbygning (homøopatisk medicin og motion)
2. Kost: lær hvilken kost, der giver din krop flow og energi
3. Vaner: gennemsku uhensigtsmæssige mønstre og vælge nye positive
4. Hjem: omgiv dig med alt, der giver energi og slip det, der dræner
5. Personlighed: forstå din hormontype og dyrk din kvindelighed/maskulinitet
6. Kommunikation: gennemsku, hvordan du taler med dig selv og andre
Detox-programmer
Har man sygdomme eller symptomer, kan man vælge at tage et privatforløb med konsultationer hos Frederick Damore. Pernille starter i november en detox-uddannelse her i Spanien, hun har sukkerafvænningshold og retreats i Tolox samt spa-rejser til Ungarn.
Læs mere på: pernilledamore.webs.com
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001