Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hvis du søger et eventyr, er Tanger ikke kun en indgangsporten til Marokko, men til hele Afrika. Tangier fortæller om farver, dans og krydrede oplevelser.

“Her mødes orientalske, marokkanske, mystiske, intime og internationale islæt, til forskel fra resten af ​​Marokko,” begynder Lorraine Kleinveld, ejer af pensionatet Kasbah Rose, som flyttede hertil fra Holland med hele familien for mere end 30 år siden.

Tingis, det navn, som fønikerne gaf byen allerede i 1400 f.Kr., bærer mange skatte og mærkes af den globale puls, der ætsede sig ind her i 1923-1956, da byen var en international zone. Under Anden Verdenskrig minglede spioner på Hotel Minza, og måske vil du føle dig som James Bond i Spioner dør ved daggry og Spectre, når du slentrer rundt i de smalle gyder i den gamle bydel (Kasban).

Start din rejse med et stort smil tilovers for det ukendte, genoplad opdagelsesbatteriet og giv tålmodigheden et ekstra løft. Til virkelig succesfulde dage er her nogle tip fra nogle af den gamle bys ildsjæle blandet med mine personlige favoritter:

Majid Rais El Fenni.

Skattejagt

Tanger er ikke Spanien eller Europa. Selvom der kun er 17 km til Tarifa, støder du på en helt ny verden ved Hercules søjler. Ignorer havnens bedårende sælgere og fortsæt bestemt ind og op i den smukke gamle bydel (Kasban), som tårner sig op, helst med en kyndig guide!

”Ægte kærlighed er som det vand, du drikker. Du skal komme hertil Tanger for at føle det,” siger Majid Rais el Fenni, antiksamler, som ”kun” har boet her i et halvt århundrede. I stueetagen i hans butik finder du muligvis en af ​​Marokkos største samlinger af antikke tekstiler, muslimske bryllupsdue og detaljerede blomsterborte. Det blandes finurligt med berberfolkets smykker i håndpoleret rav, sølv og koraller (i stueetagen). Hvis du virkelig ønsker at komme ind i hjertet af et marokkansk skatkammer, skal du altid gå en trappe op i butikken.

“Pas på, vi stjæler folks hjerter her,” siger Mohammed El Moustaoui fra Bazar Lahsen med et stort smil, og så tilføjer han: “Jeg råder dig til at forhandle hårdt for de skatte, du finder, og selvfølgelig er jeg bedre til det end min far, som jeg driver butikken med.”

(Husk at jo mere støvet stedet er, jo bedre priser kan du forhandle.)

Mohammed El Moustaoui, Bazar Lahsen.

Myntete vækker din kreativitet

”Del to eller tre glas te med os, så får du ikke kun en bedre pris, du får også vores historier,” siger Mohammed Ben Yamna fra Berber Textiles.

“Tanger er bare historier, en søgning efter en drøm,” siger Majid Rais el Fenni. ”Nogle finder den, andre gør ikke,” fortsætter han.

Inde i en af ​​butiksgaderne nær Majids skatkammer, møder jeg madhandleren Mohamed Mestor over en kop te, og han siger klogt: ”Du er i et muslimsk land nu, men inden du tog de religiøse briller på, skal du være menneskelig tolerant og venlig. Hvis du har gode intentioner, skal du gøre gode ting og leve som du vil leve.”

På Café Hafa, som har en vidunderlig havudsigt, kan du sandsynligvis få del i flere gode historier. Her var rockbandet Rolling Stones hyppige tedrikkere. Selv modeskabere som Yves Saint Laurent, skuespillere og kunstnere fra hele verden søgte efter Tanger og fandt et vandhul. Hver dag blandes nutidens kulturelle med hverdagen såvel som turisterne på Café Central på det lille torv Petit Socco.

Ønsker du at hænge ud i en endnu livligere mylder, midt i smeltediglen, skal du styre ret efter min personlige favorit Cinema Rif, en biograf, der blev åbnet i 1938, og som i dag drives som en almennyttig organisation, der siden 2006 har haft det formål at være et tværkulturelt mødested. Her kan du også få dine sko pudset for et par euro, mens mynteteen giver dig ny energi til at fortsætte din udforskning.

Mohammed Ben Yamna.

Det marokkanske køkken

En bys hjerte findes i maden og sådan er det også i Tanger.”Berbermarkedet foran den engelske kirke hver torsdag giver dig et indblik i bøndernes lækkerier såsom gedeost viklet ind i smukke grønne palmeblade, frugter og bær efter sæson, nødder, løg og meget mere”, fortæller Lorraine Kleinveld. Du kan finde flere af disse lækkerier i hendes fantastiske morgenbuffet på Kasbah Rose, der serveres med udsigt over tagene i den gamle bydel.

Association Darna har siden 1995 været et beskyttelseshjem for kvinder og børn. I deres restaurant, et par skridt væk fra Cinema Rif, tilbyder de en udsøgt to-retters frokost, der gør godt for både krop og sjæl.

“Følelsen af ​​at udrette noget, der er til gavn for andre, er magisk,” siger økonomichef, Abla Menebhi. De unge i restaurantens køkken får en anden chance i livet på deres vilkår, trænet under Darnas kyndige vejledning. Der er også en souvenirbutik, hvor genbrug er i fokus, som er skabt af kvinder i alle aldre, der har lært et nyt erhverv under Darnas sikre tag.

Fiskemarkedet i madhallen Tanger.

For at kunne nyde det marokkanske køkken derhjemme, skal du huske at efterlade plads i din taske til den marokkanske krydderiblanding Ras el Hanout (alle krydderhandlere laver deres egen variant), safran, spidskommen, ingefær, kanel, paprika, ja alt hvad der kræves for at skabe en velsmagende tagine, den marokkanske traditionelle lerkrukkegryde. Hvis du beder om en tagine, finder du dem på de fleste restauranter, og de er toppet med kylling, lam eller bare grøntsager.

Markedshallen er et utal af dufte, og dine sanser bedøves nærmest efter blot et par skridt ind i hallen. I den nederste del finder du frisk fisk næsten hver dag i ugen. Prøv dig gennem de forskellige olivenblandinger, før du finder dine favoritter. Marokkansk brød er et must til ethvert måltid, og det sælges nybagt i den midterste del af hallen. Man prutter ikke om prisen på maden i markedshallen.

Berbermarked.

Pandekagerne, Baghrir og Rghaif, er hurtige snacks, og hvis du gør hold ved morgenmaden, kan du forvente, at de serveres med honning, sukker og mindst to forskellige syltetøj. (Dette er mine børns store favoritter, og et must at tage med hjem fra mine forretningsrejser!)

Tanger’s nougat sælges lige uden for indkøbscentret i Hajj, der er godt besøgt, og der er ofte kø ved standen. Husk at bede om at få det hakket i mindre stykker for en mere delikat oplevelse.

På mit sidste besøg med min familie midt i en varm august måned afsluttede jeg en shoppingdag filosoferende med myntete i skyggen uden for Mohammed Ben Yamnas tekstilbutik: ”Jeg er glad her. Jeg er tilfreds. Dette er den bedste medina i Marokko,”siger han. Jeg nikker enigt og føler mig hjemme. Jeg synes, byerne i dette land er så forskellige, men det er tydeligt, at de internationale påvirkninger har kendetegnet den gamle bydel. Det er her, jeg har fået indblik folks liv og fantastiske historier i årevis nu. Mere om dem en anden gang.

Af Victoria Ahlén · Foto: Joakim Ahlén

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa