Julen er endnu engang over os og det er igen blevet tid til diverse julefrokoster og hyggestunder med venner, familie og kollegaer. Traditionelt er det jo øl og snaps, der kommer på bordet, men hvad nu hvis man, som jeg, ikke bryder sig om hverken øl eller snaps, men hellere vil nyde et glas vin eller to, hvilken vin skal man så vælge til de traditionelle julefrokoster?
Du skal begynde med at have lidt forståelse for de markante smagsmæssige udfordringer, som julemaden rummer. Fedt, syre, sødme, fylde, fisk, kød, syltede noter – og alt det på ét bord.
Vælg for eksempel en god fyldig, fadlagret hvidvin med god syre og personlighed til de indledende fiskeretter. Hvis jeg denne gang holder mig til spanske vine, ville jeg vælge en Ossian-hvidvin fra Castilla y León-området til 25 € pr. flaske.
Det er projekt, som startede i 2005 med små ni hektarer af marker beplantet med den nu efterspurgte Verdejo-drue, men med gamle præ-phylloxera-vinstokke, som nu er over 100 år gamle. Markerne befinder sig i en højde af 840-930 meter i et klima, der temperaturmæssigt svinger markant mellem dag og nat og dermed forlænger druernes modningsperiode, men til gengæld også højner kvaliteten og smagen. Vinen er lavet efter produktionsmetoderne i Bourgogne og kan minde lidt om en Puligny-Montrachet. Den lagrer ni måneder på franske fade, som giver den duft af ristet brød. Den er dejlig fyldig i munden med let smag af fersken, tropiske frugter og mandler, med en god syre som vil kunne rense munden mellem hver bid af diverse typer fisk på julebuffeten.
Vi går videre på buffeten til leverpostej, frikadeller, flæskestegen og rødkålen. Vi skal have fat på vine med masser af frugt, saft og kraft, men som samtidig er fløjlsagtige, elegante og finessedrevne. Sidst ankomne rødvin i butikken er lavet på 100 % Garnacha fra Aragón, hvor vinhuset med erfaring og omsorg for deres planter har formået at få det allerbedste ud af druen. I duften byder vinen sig til med kirsebær, blåbær og let ristede noter. Elementerne videreføres i smagen, hvor saft og kraft er indhyllet af sorte skovbær understøttet af gode, ranke tanniner. Vinen er kompleks, frugtdreven og intens, fuld af varme og moden frugt. Indbydende og rund i smagen.En stor frugtbombe! En vin der utvivlsomt vil kunne begejstre vinelskere og ydermere få leverpostej til at smage vidunderligt. Gala Placidia 100 % Garnacha har vundet guldmedalje i Mundus Vini i Tyskland og kan købes for kun 18,25 €.
Efter et langt arbejdsår, med travlhed, masser af udfordringer og en del vigtige beslutninger, skal december måned nydes, og de fleste drikker flere og bedre vine end resten af året. Vi flotter os gerne lidt og forkæler hinanden.
Sidste år skrev jeg efter reglerne om store vine til julemiddagen, men for mig personligt bliver de ligesom for store, saftige og kraftige til den smagsintense julemad, og jeg får fornemmelsen af, at vinen mætter for meget og der bliver ikke plads til maden. Så jeg plejer at vælge en mere “elegant” og mindre kraftig vinstil til anden og flæskestegen juleaften, men det bliver der lavet om på i år. Jeg har simpelthen forelsket mig i boblerne, som for mig er blevet løsningen på spørgsmålet om den perfekte drik.
Boblerne er festlige og fungerer rent teknisk godt sammen med julemaden, fordi deres syre og bobler renser munden for fedt og kraftige smage. Boblernes fylde og kompleksitet matcher fint kødretterne, og champagnens rene, friske frugt og stringente smag kan endda få mig til at spise sild uden karrysalat.
Champagne er så dejligt let og forfriskende, og gode bobler løfter altid stemningen og tilfører et strejf af en lækker luksusfølelse til enhver situation. Så i år skal vi kun have bobler!
Vi har fundet de rigtige glas frem. En stor champagne kræver opmærksomhed og skal derfor serveres i et glas, som kan forstærke oplevelsen. Et lille, smalt champagneglas giver slet ikke vinen mulighed for at vise, hvor fantastisk den er.
En champagnes duft er fantastisk og berusende og frigiver på grund af boblerne langt mere duft end en stille vin. Når boblerne brister på overfladen, transporteres aromastofferne hurtigt op til overfladen og den føles mere intens end en hvidvin. Vinen slynger vi rundt i glasset for at den åbner sig og aromaen kommer frem, men her i de mousserende vine gør boblerne arbejdet for os. Jeg har valgt et bredt champagneglas, hvor overfladen er stor nok til at frigive den vidunderlige duft. Og vi er klar til at frigive magien!
Start med at åbne den store majestætiske (dyre) champagne først. For vores vedkommende skal det være en Dom Perignon 2008, som har vist sig at blive til en ekstra god årgang med markant syre. I starten af aftenen har vi tid til at nyde vinen – vores smagsløg er intakte og vores sanser er vågne. Min Ruinart Blanc de Blanc skal ikke mangle, så jeg har sikret mig tre flasker, som allerede ligger på køl fra november måned. Vinen er nemlig udsolgt, så jeg går ikke ud fra at vi har noget tilbage i butikken til jul. Ruinart Blanc de Blanc er min velkomstdrink, en glad, elegant og smuk vin, som skal tjene det formål at få os i feststemning og åbne sindet samt smagsløgene for aftenens næste vin, Dom Perignon.
Senere på aftenen har jeg tænkt mig stadig at servere dejlige, festlige og skønne bobler, men jeg tror, at alle på det tidspunkt, nok ligger mere opmærksomhed på selskabet end på boblerne i glasset. Maden overdøver og slører vores sanser, så tiden er til at gå lidt ned i kategori, måske vælger jeg en Laurent Perrier Rosé til slut. Det skal være godt og festligt – men eftersom den står på snak og dans omkring juletræet frem for en seriøs smagning, giver det ikke mening at åbne de dyreste flasker i de sene timer.
Hvis jeg får min vilje, bliver det til tre forskellige mousserende vine juleaften. Jeg glæder mig allerede til at se, hvordan mine gæster modtager ideen. Inspirationen fik jeg efter en champagne-smagning for nyligt lavet af Möet Hennessy. Her fik vi prøvet flere forskellige kategorier i bobler sammen med madretter. Så lige nu sidder jeg stadig i en Champagne-boble og glæder mig til at åbne næste flaske.
En rigtig glædelig og boblende jul til jer.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001