Det danske magasin i Spanien
Frederiksdal Kirsebærvin til Julens Ris á la mande

Frederiksdal Kirsebærvin til Julens Ris á la mande

Frederiksdal Kirsebærvin er prisvindende og anmelderrost dansk kirsebærvin i verdensklasse. Vinen har fra begyndelsen opnået fornemme placeringer i både danske og internationale konkurrencer, ligesom anmeldere over hele verden har været begejstrede for den danske kirsebærvin. I 2021 vandt Frederiksdal Kirsebærvin Den Nordiske Madpris i kategorien Nordisk Råvareproducent. Det var de syv nordiske landbrugsorganisationer, der nominerede kandidaterne. Danske “Master of Wine” Jonas Tofterup har haft en finger med i spillet og fået lov til at hjælpe med i produktionen af denne vin som nu kan købes hos Birdie Vinos.

KIRSEBÆRARVEN

I Danmark har vi en lang og stolt tradition for produktion af kirsebærlikør. En hver gård med respekt for sig selv producerede i tidernes morgen deres egen likør bestående af saft, sukker og alkohol, frugtvine eller kirsebærvin, som var en blanding af fx æblevin og kirsebærsaft.

Vi drak det i Danmark. Og vores forgængere sørgede for, at de danske kirsebærdråber var at finde på barer og drinkskort over hele verden. Den danske kirsebærlikør var uundværlig i cocktails som fx Singapore Sling.

Så gik det hele lidt i glemmebogen i en årrække. Frugtvin og likør forsvandt til fordel for andre vine og blev synonym med noget alt for sødt, alt for billigt og alt for svingende kvalitet.

Indtil en tilfældig eftermiddag for snart et par årtier siden, hvor Harald Krabbe, der ejer Frederiksdal Gods, viste en nysgerrig journalist og vinnørd rundt i plantagerne på Frederiksdal.

Mødet satte gang i en vinrevolution på Lolland.

Stevnskirsebærret, som har optimale vækstbetingelser under danske himmelstrøg, skulle vækkes til live igen. Der skulle sættes nye standarder for kirsebærvin og likør. Alle skulle smage de intense kirsebær fyldt med syre og sukker og dermed kompleksitet.

Målet var at forfine og give nyt liv til kirsebærvinen, så Stevnskirsebærret med sin unikke, kvalitet, intensitet og komplekse smag kunne få sin gastronomiske eksistensberettigelse.

KIRSEBÆREVENTYRET

Det var et tilfældigt møde men en fælles passion for den gode smag, der var begyndelsen på Frederiksdal Kirsebærvin.

Godsejeren Harald Krabbe havde kirsebærtræerne, journalisten Morten Brink Iwersen lidenskaben for vin og kokken Jan Friis Mikkelsen passionen for råvarer af bedste kvalitet.

Sammen har de nyfortolket og udviklet kirsebærvinen, som ingen tidligere har været i stand til. Kvaliteten og intensiteten af vinen er unik og ikke set tidligere.

Som de første og hidtil eneste i verden lykkedes det at producere vin af kirsebær efter samme principper, som er benyttet i århundredes vinproduktion, hvor vinen vildtgærer og lagrer på egetræsfade.

Det var i 2006.

Siden har Frederiksdal Kirsebærvin udviklet sig fra at være en start-up-virksomhed med passionerede og innovative ildsjæle til at være Nordens største Vineri med distribution over hele verden og et fyrtårn, når det handler om udvikling af frugtvine.

Udgangspunktet er imidlertid stadig det samme – det er den gode smag og kvaliteten, der er i højsæde.

Stevnskirsebærret, der har vokset i Danmark i generationer, er udgangspunktet for den lollandske vinrevolution.

4912 HARPELUNDE

Frederiksdal Gods er en smeltedigel med historie, traditioner og generationers indflydelse på både bygninger, omgivelser og åndsliv.

Frederiksdal Gods er med den storslåede natur og vidderne en oase af fred og ro. De gamle egetræer vidner om et liv og en hverdag, der forgrener sig tilbage i historien, mens de nye plantager med uendelige rækker af Stevnskirsebær er et synligt bevis på, at der stadig plantes nyt – at der bygges videre og tilføres nyt liv til historien.

Det er her kirsebærvinen kommer fra – 4912 Harpelunde!

Godset ligger på den sydvestlige spids af Lolland i den sydlige del af Danmark med udsigt og udsyn over Langelandsbæltet.

Den smukke hvide hovedbygning er bygget i 1756, men historien går tilbage til omkring 1305, og har gennem tiderne tilhørt forskellige slægter – adelige, kongelige og visionære entreprenører.

Frederiksdal Gods har været i familien Krabbes eje i tre generationer. I dag drives godset af Harald Krabbe, som også ejer Frederiksdal Kirsebærvin.

DET BEDSTE KLIMA

Klimaet omkring Frederiksdal er optimalt for dyrkning af Stevnskirsebær. Den sydvestlige spids af Lolland er det tørreste og blandt de varmeste og mest solrige steder i Danmark. Og som endnu en fjer i hatten, så er den lollandske muld kendt for at være den bedste og fedeste i landet.

Frederiksdals fem plantager ligger generelt højt og tæt på Langelandsbæltet, hvor solens stråler reflekteres i vandet, så der kommer endnu mere lys til plantagerne. Det er som paradisets have for kirsebærtræer.

God vin bliver til i marken, derfor har det stor betydning, at kirsebærtræerne har optimale vækstbetingelser. Det handler blandt andet om klima og terroir, men det handler også om, at hvert enkelt træ får lys og luft, så det kan udvikle sig på en sund måde.

Træerne beskæres, så lyset kan trænge helt ind til de inderste grene. Det er med til at sikre, at alle bær udvikles i samme tempo. Det giver ensartede bær og dermed basis for en mere homogen vin.

PROCESSEN BAG KIRSEBÆRVINEN

Fra et kirsebærtræ bliver plantet, til der står en flaske Frederiksdal kirsebærvin på dit bord, går der minimum ni år.

Frederiksdal er et langsomt landbrug med dybe rødder.

Træerne er seks år gamle, inden der høstes kirsebær. Sådan er det, fordi træerne skal udvikles naturligt – det tager tid at slå rødder.

Herefter går der yderligere minimum tre år før vinen er færdig – men den er værd at vente på.

Frederiksdal er de første og indtil videre eneste i verden, der producerer vin af kirsebær efter samme principper, som man har brugt i århundredes produktion af druevin.

Stevnskirsebærret, som er fundamentet for vinen, kommer udelukkende fra Frederiksdals egne plantager. Vinen vildtgærer og lagrer både udenfor i glasballoner i alt slags vejr og indenfor i gamle franske egefade.

VIN I VERDENSKLASSE

Helt fra begyndelsen blev det besluttet – stik mod alle anbefalinger – at tre dogmeregler skulle følges på Frederiksdal:

Vinen vildtgærer

Vinen svovles ikke

Vinen bliver ikke filtreret

Alle regler følges stadig.

Når man tidligere har talt om kirsebærvin, kan det ikke sammenlignes med kirsebærvinene fra Frederiksdal.

Tidligere tiders kirsebærvin bestod typisk af saft, sukker og alkohol, som i bedste fald lagrede et par år på træfade, men der skete aldrig en gæring. Det er Frederiksdal de første og indtil videre eneste i verden, der gør. At vinen udelukkende består af kirsebær, og at den gærer, giver en intensiv og dub smagsoplevelse, som ikke kan sammenlignes med andre vine.

Når kirsebærrene få timer efter høsten ankommer til Vineriet pumpes de hele bær i fermenteringstanke med plads til omkring 20.000 l.

Her går vildtgæringen i gang. Efter tre til fem dage presses bærrene let og pumpes videre til ståltanke, hvor gæringsprocessen fortsætter de kommende måneder.

Når alkoholprocenten har nåede det ønskede niveau, som ligger omkring 14%, fordeles vinene:

Nogle vine kommer på 25 l glas-balloner og står udenfor på Rancio-pladsen, hvor den opbevares i minimum to år.

Vinen står udenfor i alt slags vejr – sol, regn, frost og sne – og udvikler en helt særlig smagsprofil. De siger, at den får smagen af Lolland. Metoden kendes fra Maderia, Porto og Banyules og Maury, hvor den er blevet benyttet i århundreder.

Efter et par år i ballonerne fortsætter vinen sin udvikling indenfor i yderligere et par år på franske cognacfade.

Andre vine kommer direkte fra ståltankene til forskellige franske egetræsfade, hvor de lagrer ofte i flere år.

Endelig forbliver en del af vinen på ståltankene, inden den flaskes. Det bliver til Frederiksdal Vintage.

Og så er der alle projekterne, som også er en del af Frederiksdals DNA. Projekter, der indtil videre har resulteret i mousserende vine, likør, eau de vie og vermouth.

Gå på oplevelse i Frederiksdals kirsebærunivers

Jonas Tofterup har hjulpet mig med at vælge de 3 nye vine som vi nu har på hylderne i vores butikker og som ikke må mangle på jeres bord juleaften.

VINTAGE

Årgangsvinen er den mest frugtige af Frederiksdals kirsebærvine – vinen har lagret på ståltanke for at bevare den friske smag af kirsebær. Årets julevin!!

Frederiksdals årgangsvin er en klassiker. Det er den mest frugtige af Frederiksdal kirsebærvine. Kirsebærrene kommer primært fra deres yngre træer, hvilket giver masser af frugtsmag og friskhed. En mindre del kommer fra de ældre træer, hvilket tilføjer struktur og intensitet til vinen. Vinen lagrer og tappes direkte fra ståltankene efter et års tid. Denne metode bevarer frugten bedst muligt og fastholder den intense smag af kirsebær. Vinen holder sig uden problemer i et par uger efter åbning, når blot den opbevares køligt.

GASTRONOMI

Mørk chokolade, friske og syltede bær, oste og risalamande

FREDERIKSDAL SUR LIE

Frederiksdal Sur Lie er både anmelderrost og prisbelønnet. ’Sur Lie’ betyder (på fransk), at vinen har ligget ’på bundfaldet’, altså gærresterne, i en længere periode. Metoden kendes primært fra Champagne, og giver i sig selv en federe, dybere og rigere vin. Desuden er Frederiksdal Sur Lie sammenstukket af flere årgange, der har lagret på franske egetræsfade på mellem 225 og 450 liter i minimum 6 måneder – noget meget længere. Vinen serveres ved 10-12 grader i hvidvinsglas – holder sig fint åbent i et flere uger, hvis den opbevares køligt.

GASTRONOMI

Mørk chokolade, blå oste, desserter med friske bær og risalamande

FREDERIKSDAL LIKØR

I en traditionel likør blander man saft, sukker og alkohol. I Frederiksdals version har kirsebærrene gæret en smule på skind og kerne, inden der tilsættes alkohol og sukker. Det giver kompleksitet og dybde. For at afrunde smagen har Frederiksdal Likør modnet på cognac fade i minimum 6 måneder.

Smagen er knivskarp med masser af kirsebærsødme. Frederiksdal Likør er skabt til cocktails, mørk chokolade desserter og blå oste – eller som en Kir Frederiksdal med Cava. Serveringstemperatur 10-12º.

GASTRONOMI

Mørk chokolade, friske bær, blå oste og som en del af en cocktail

Cherry Raspberry med Frederiksdal Likør og Fever-Tree Raspberry & Rhubarb Tonic Water – en pink festcocktail med masser af sødme. Det bliver din foretrukne velkomstdrink – giv den lidt ekstra kant med gin.

Hvorfor ikke bruge en af disse flasker som firmagave eller en værtindegave!

Bedre og mere dansk kan det ikke blive.

God jul til jer allesammen.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.