Det danske magasin i Spanien
COP15 set i et spansk bakspejl – Spanien lænede sig op ad EU under COP15

COP15 set i et spansk bakspejl - Spanien lænede sig op ad EU under COP15

Zapatero ville have aftale for enhver pris. ”Vi kan ikke rejse os fra bordet, uden at have en aftale. Ingen må rejse her fra,” sagde statsminister José Luis Zapatero den 18. december ved 22-tiden.
”Vi er lige nu ved et meget kritisk punkt. Vi fortsætter med at arbejde på fire punkter; tilpasning, formidling, teknologi og finansiering,” sagde miljøminister Elena Espinosa.
Problemerne var desuden, mente også de spanske udsendinge, at sætte tal på, hvor meget CO2-udslip hvert land skulle tillades samt det stadig ubesvarede spørgsmål om gennemsigtighed.
En slags aftale kom dog som bekendt i hus.

EU’s og Spaniens bedste bud
Spanien tilbød at følge EU’s mål, som lød på at nedbringe CO2-niveauet med 20 procent i forhold til 1990. Det tilbød de at hæve til 30 procent, hvis andre lande (USA, Kina osv.) ville gøre en markant indsats.
EU har som langsigtet mål at nedbringe CO2-udslippet med 80-95 procent i 2050, hvilket dermed er et fælles mål for medlemslandene.

Ikke imponeret
Dagbladet El Mundo var ikke imponeret over resultatet og skrev bl.a. i en leder:
”Vi har tabt 20 år. Vi er tilbage i 1989. I 2010 skal vi begynde forfra.
CO2-udslippet vil fortsat blive øget, og efter København, accelereres farten. Temperaturen vil fortsat stige, og regnen vil flytte længere mod nord. Obama har udfordret videnskabsfolkene. Han har sagt, at de fremover skal være mere ’aggressive’. Hvad forestiller han sig?
Resultatet var forventet.
Hvordan kunne Spanien hjælpe med at forcere en aftale, når landet netop havde givet subventioner i form af en milliard euro til udslip af kuldioxid, og givet verden et klart eksempel på brutal overtrædelse af det, som landets eget parlament havde ratificeret, og tillade uslip af CO2, som kun var steget siden denne ratificering?
Vi er nødt til at arbejde hårdere. Vort mål kan ikke bare være at få en ny bil og et nyt TV hvert år. På én eller anden måde skal vi overleve som civilisation. Gør vi mon det?”

Demonstrationer ikke kun på dansk jord
I mange spanske byer blev der afholdt demonstrationer for at skabe mere opmærksomhed omkring klimatopmødet og at presse den spanske regering til at kæmpe for en bæredygtig aftale.

Et første skridt for meget
”Man har forspildt en historisk mulighed. En af de sætninger, der oftest blev gentaget af statslederne, var, at selvom aftalen ikke var det, man havde håbet, så var det ”et første skridt”, udtalte Aída Vila fra Greenpeace, Spanien.
Men aktivisten blev træt af så mange første skridt.
”Det første skridt blev taget i Rio de Janeiro i 1992, altså for 17 år siden. Nu var skridtet kommet til at gøre mere,” beklagede hun.

Retfærdig, ambitiøs og bindende
”Ved begyndelsen af klimatopmødet havde alle ONG’erne håbet på en aftale, som kunne døbes FAB (fair, ambitious og binding). Men den pagt, statslederne efterlod sig i København, var hverken eller. Vi er meget skuffede,” mente Mar Asunción fra WWF.

Rækker en god mening?
”Udfordringen er meget kompliceret, men at møde den, er uundgåeligt for os alle. Som Albert Einstein sagde: ”De største problemer, vi har, kan ikke løses med samme tankegang, som har kreeret dem.”
For at lykkes har vi derfor behov for meget mere modighed, at gøre en større indsats, samt at involvere alle parter i passende doser,” skrev José Luis Zapatero om emnet i maj 2009.

Intet familiefoto?
”Statslederne lod sig ikke engang fotografere til det traditionelle familiebillede,” anonym læser på www.elpais.es.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.