Det danske magasin i Spanien
To cykelture for et bedre klima

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

I anledning af FN’s forestående klimakonference COP15 i København har den danske ambassade i Madrid og det danske handelskontor i Barcelona afviklet to opsigtsvækkende cykelture for klimaet. Cykelturene, der havde deltagelse af mere end 3500 cyklister, blev gennemført i centrum af Madrid og Barcelona forud for klimatopmødet i København i december og i forbindelse med afholdelsen af forberedende møder i Barcelona. Eventene satte fokus på cykling, en klimavenlig dansk livsstil og gav de to byers befolkninger mulighed for at sende en besked til København med håb om et ambitiøst resultat af forhandlingerne. Cykelturen blev omtalt i en række spanske og internationale medier, bl.a. i Kina og Indien, og var sponsoreret af såvel spanske som danske virksomheder, der ønskede at benytte eventen til at signalere deres opbakning til kampen for klimaet.

Klima – en fælles sag
Kampen for et bedre klima vedrører alle, ikke mindst fremtidige genrationer, og det talrige fremmøde til de to cykelture for klimaet i Barcelona og Madrid viser, at der er bred interesse for klimaproblematikken i Spanien.
Det imponerende fremmøde af entusiastiske cyklister understreger også, at mange er begyndt at få øjnene op for cyklen som et klimavenligt alternativ til bilen. Eventen skabte opmærksomhed om cyklen som mere end blot nyttig til sportsbrug, men også som et gavnligt transportmiddel i hverdagen. En CO2 besparende løsning, som Danmark er forgangsland for.
Foruden deltagelse i cykelturene var der også skabt mulighed for, at hver enkelt deltager kunne give sin mening til kende i forbindelse med klimaspørgsmålet. I organisationsteltet og på cykelturenes hjemmeside var det muligt at skrive en personlig meddelelse. I alt blev 25.000 underskrifter og indspark til klimadebatten indsamlet, og de mange meddelelser vil nu blive overrakt til den danske regering.

Bred opbakning
Forud for startskuddene til de to cykelture viste en række kendte personligheder også deres interesse for at støtte op om kampen for et bedre klima. I Madrid gik sangerinden Christina Rosenvinge og den spanske verdensmester i svømning David Meca på talerstolen, efter de indledende bemærkninger, hvor de hver i sær understregede vigtigheden af at stå sammen for at gøre en indsats imod de globale klimaændringer.
Christina Rosenvinge dannede fortrop på cykelturen i Madrid, sammen med Danmarks ambassadør i Spanien, Lars Thuesen.
Foruden den brede opbakning fra lokale borgere og kendte personligheder, havde COP15-eventen ikke været mulig at realisere uden kommunal støtte fra Madrid og Barcelona og en lang række velvillige sponsorer; San Miguel, Font Vella, Correos og Novo Nordisk var hovedsponsorer, men også Hempel, Nilfisk, DSV, Vestas, Veritas, Rockwool, El Corte Inglés, Zurich, SAS og Lantmännen Unibake ydede vigtige bidrag. Herudover var der opbakning fra en lang række organisationer; BACC, Bureau Veritas España, Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta, Pedalibre, CBG., Pequevial og TBM.

David Meca og Christina Rosenvinge på talerstolen

Flere grønne initiativer fra den danske ambassade

Det er ikke kun cykelturene i Madrid og Barcelona, der har optaget ambassaden forud for klimaforhandlingerne i København. Ambassaden har sat andre grønne tiltag på dagsordenen, heriblandt en skolekonkurrence hvor 18 spanske gymnasier har konkurreret om den bedste idé til en effektiv energibesparingsmetode. Til den mest opfindsomme skole udloddede ambassaden en rejse til København for 27 personer, sponsoreret af SAS. Rejsen finder sted i december umiddelbart inden klimakonferencen, og i København vil eleverne få lejlighed til at se nærmere på Danmarks energipolitik.
Den danske ambassade gør selv en indsats for at skabe en mere miljøvenligt arbejdsplads og har indgået en aftale med Elsparefonden i Danmark om at reducere sit elforbrug med i alt 4,5 procent mellem 2009 og 2011. Ambassadens initiativer sker som et led i Danmarks stærke internationale indsats inden for miljø, energi og klima. Formålet med de grønne initiativer er dels at spare på energien til gavn for energiressourcer, klima og miljø samt bidrage med et godt eksempel i sammenhæng med lignende initiativer i Spanien. 

Af Anne Rasmussen og Caroline Eie Buskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa