Alle tænker på det, de fleste bekymrer sig om det, men mange gør ikke meget ved det. Enten har man for lidt på de rigtige steder eller for meget på de forkerte. Kun de færreste synes at være tilfredse med den fordeling, de nu engang er blevet udstyret med – af fedt. Er du fx tilfreds med dig selv og dit spejlbillede. Jeg beundrer egentlig de mennesker, der virkelig oprigtigt er upåvirkede af deres tykkelse, og SKAL tykke mennesker tabe sig, fordi det er vigtigt for deres mand/kvinde eller børn? Eller mere for deres egen sundhed?
Selv de magreste er i stand til at finde en delle, hvor andre kun ser skind og ben. Fedthysteriet kammer over for nogle, men i andre tilfælde ville det uden tvivl være klædeligt – og rigtig godt for helbredet – hvis der røg et par kilo af sidebenene. Hvor meget fedt, der bare er "helt fedt", opfattes forskelligt fra person til person. Det er til en vis grad noget, man afgør i samråd med sig selv og sit spejlbillede. Men fedt er også noget mere håndgribeligt, som man kan sætte tal på. Fedt har nemlig ikke kun noget med æstetik at gøre, men er i meget høj grad bestemmende for, hvor sund man er, og rigtig mange sygdomme er direkte relateret til overvægt. Det gælder fx forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, aldersbetinget sukkersyge, galdesten, blodprop, kræft i bryst, livmoder og tyktarm mm.
Frem med målebåndet
Der findes forskellige måder at finde ud af, om du er for tyk, og en meget simpel metode er med et målebånd omkring livet. Det er en god og effektiv sundhedsindikator. Vores taljemål giver et godt billede af, hvor meget centralt placeret fedt vi slæber rundt på. Og netop det centralt placerede fedt på maven er farligt for vores helbred, det kan virkelig skabe ravage for din sundhed, mens ekstraordinær polstring på bagdelen ikke er så farligt. Mænd med et taljemål på over 102 cm, og kvinder med mål over 88 cm løber en markant højere sygdomsrisiko end andre mennesker. I forhold til andre metoder har taljemålsmetoden den fordel, at den er enkel, og der skal ikke større udregninger til. Der er naturligvis forskel på menneskers størrelse, men taljemålet er forholdsvis uafhængigt af en persons højde. Og så måler du præcist på det fedt, som siger mest om vores sundhedstilstand modsat fx BMI-metoden, som måler forholdet mellem vægt og højde. Denne siger imidlertid ikke, om vægten er høj pga. mavefedt elller rumpefedt.
Det er vigtig aldrig at pådutte nogen et vægtproblem, de ikke selv føler, de har. Derimod kan denne enkle måde med at måle overvægten med et målemål, give et prej om, hvornår vægten rammer den øvre grænse for, hvad der er sundt.
Sådan gør du:
Du lægger målebåndet omkring maven midt mellem nederste ribbenskant og øverste hoftekant, og du kan så læse i skemaet nedenunder, om din vægt er tilpas, for høj eller alt for høj.
Taljemål og helbred:
Ingen særlig risiko Forhøjet risiko for sygdom Stærkt forøget risiko for sygdom
Mænd under 94 cm over 94 cm over 102 cm
Kvinder under 80 cm over 80 cm over 88 cm
Jeg møder mange patienter, som aldrig selv nævner deres overvægt eller ser de ekstra kilo som et problem, men det er selvfølgelig min pligt som fysioterapeut og behandler at gøre folk opmærksomme på dette, hvis de fx kommer til mig med ryg-, hofte-, knæproblemer eller andet, der er direkte relateret til overvægten. Derfor er det vigtig aldrig at støtte overvægtige i, at det er ok at vokse ud af Zara´s største tøjstørrelse, at udrydde det sidste af isdesserten eller at være for træt til at træne også i denne uge. Samtidig er det meget svært, hvis én, man holder af, bliver faretruende tyk, for skal man være en slags vægtpoliti, der påtaler det eller er kropsvægt et personligt anliggende?
Jeg kan give dig nogle meget effektive redskaber til at løse et overvægtsproblem, både hvad angår træning, kost og den mentale dimension. Sidste nye indenfor træning er powerhoop, en ny slags hulahopring, som går direkte ind og arbejder på mavefedtet og er super effektiv og genial træning for mave, ryg, baller, ben samt bækkenbund – og så kan du også få pulsen i vejret og træne din kondition. Vil du gerne have en sådan powerhoop og gøre noget ved mavedellen og din talje eller komme godt i gang med et fornuftigt træningsprogram, så kontakt mig endelig på tlf. 666-150-448.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001