Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du hører det ofte: "Det er så sundt at gå med bare fødder", men er det nu også det? Hvad sker der, når vi smider de lukkede sko? Og hvordan opnår du sunde og sommerklare fødder? Vi giver dig her råd til, hvordan du selv kan give dine fødder en plejende massage.

Når vi skifter fra lukkede sko til sandaler og bare fødder, gennemgår fødderne biomekaniske forandringer, og føddernes miljø ændres totalt.
Nu kan det lyde som om, det næsten er usundt at lægge de lukkede sko på hylden, hvilket man ikke må tro. Det drejer sig om føddernes træningstilstand, fuldstændig som resten af kroppen. Hvis du eks. ikke er vant til at løbe, så skal du ikke starte med et maraton. Du må og skal træne og klargøre kroppen til belastningen. Sådan er det også med fødderne, hvis du er vant til, at fødderne støttes af sko, er det en stor udfordring pludselig at undvære den støtte, de lukkede sko giver. Afhængig af hvilken sko du benytter, støttes fodens svang, den langsgående og tværgående fodbue og samtidig gives en vis stødabsorbering eller udglatning af stødet ved fodisætning. Når du skal undvære denne støtte, øges kravet til føddernes muskler, hud, sener, ligamenter og fascier.

Stranden et godt underlag
Bare fødder skal kunne modstå den belastning og det slid, skoene normalt aftager. Det er altså vigtigt at bruge fødderne med omtanke og ikke "slide" dem ned, netop som du har smidt de lukkede sko. Når du går på stranden har du et optimalt underlag. Strandens sand understøtter foden og udgør et meget let slid mod huden. Modsætningen er at gå på asfalt eller ru fliser. Det er et hårdt underlag, der belaster fodens bærende strukturer og slider en hel del på huden. Du bør altså prioritere stranden frem for det hårde underlag.
Når dine fødder trænes til at kunne bære dig uden sko, vil du formentlig mærke noget muskelømhed. Det er samme princip, som hvis du var begyndt at løbetræne efter flere måneders pause, muskler og sener bliver ømme. Så for at få smidige og sunde fødder, bør du massere dem, ligesom du ville massere en hvilken som helst anden øm og overbelastet kropsdel.

Fodmassage-nøgle til sunde fødder
Du kan med fordel bruge en fugtighedscreme, så huden ikke får lov til at tørre ud og sprække. Du kan selv massere foden og evt. bruge en "spikeball", div. massageremedier eller dine egne hænder. Eller du kan vælge at gå til din fysioterapeut, fodterapeut eller massør. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan massere dine fødderne:
1. Masser fodens langsgående fodbue, fra hælbenets inderside til storetå. Brug lange dybe strøg med creme fra hælen og fremefter (se billede 1).
2. Masser fodens tværgående fodbue. Brug primært tryk lige bag tæernes grundled (se billede 2).
3. Motioner tæernes led ved at bøje og strække dem og ret dem til sidst ud, så de står lige og pæne ved siden af hinanden. Nogle tæer kan være skæve pga. af gigt eller dårligt fodtøj og kan derfor ikke rettes helt op, men gør det så godt som muligt (se billede 3).
4. Sæt håndfladen på hælbenet og kør rundt i cirkler, så hælbenet løsnes i forhold til de andre fodrodsknogler (se billede 4).
Massagen kan gøres efter behov og bør ikke være årsag til efterfølgende smerte, tværtimod. Jeg vil anbefale fem-ti min. til hver fod. Hvis du vil have en professionel behandling eller har nogle specielle behov, sygdomme, skader mm., kan du kontakte Centro Sanum.

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa