En god lang nattesøvn er en drøm for de fleste, og din søvn er ikke bare vigtig, den er livsvigtig. Den giver dig energi til at klare dagligdagen, udrenser kroppens indre organer, renser dit sind for alt, hvad du bliver bombarderet med i løbet af dagen og holder sygdomme fra døren. Du har uden tvivl mærket det på din egen krop, hvor stor betydning en god nats søvn har for dit velbefindende. En god nats søvn giver energi og overskud, mens en dårlig nat føles som et uovervindeligt stadie af sløvsind. Kvaliteten af din søvn påvirker dit humør, koncentrationen og evnen til at yde noget, hvorimod mangel på søvn øger risikoen for hovedpine, migræne, depression, infektioner, forhøjet blodtryk, stress, overvægt og meget andet. Derfor er det klart bedst at sove igennem. Vågner du frisk og udhvilet, har du det bedste tegn på, at du har sovet rigtig godt. For nogle kan det klares på seks timer, mens andre har brug for ni timer. Antallet af timer er vigtig, men det er ligeså vigtigt, at du sover igennem og ikke vågner hele tiden. Det er nødvendigt for at nå både den dybe søvn og den vigtige REM-søvn. (REM står for Rapid Eye Movement, fordi du i denne søvnfase har hurtige øjenbevægelser.)
Søvnens betydning
For at have det godt om dagen må du sove godt om natten. Hver nat nulstiller du dit søvnbehov, hvis du får den søvn, du skal have. Du vågner frisk, veludhvilet og klar i hovedet, du er positiv, tolerant og åben overfor omverdenen. Hvis du derimod vågner efter for lidt eller for dårlig søvn, er du irritabel, har en kort lunte over for omgivelserne, er mere indadvendt, reagerer langsommere og din hukommelse svækkes. Du kan klare dig få døgn uden søvn eller en kortere periode med dårlig søvn, men efter kort tid, vil du begynde at mærke, hvordan din krop bliver påvirket af ikke at få den søvn og hvile, som du, din krop og dit sind har behov for. Søvnen er ekstrem vigtig for din krop, hjerne og velbefindende. Uden søvn bliver du stresset og stress er samtidig en af de hyppigste årsager til søvnløshed/dårlig søvn. Der er simpelthen alt for mange tanker, der knokler rundt i hovedet. Dette er en meget dårlig og ond cirkel, som du skal have brudt hurtigst muligt.
Søvnløshed
Søvnløshed driver rigtig mange mennesker i armene på medicinalindustrien og deres sovepiller, og dette kan være en løsning i en periode. Det er selvfølgelig vigtigt, at sovemedicin aldrig tages i længere tid, da det hurtigt skaber en afhængighed og har giver ubalancer i kroppen. Hver femte person i den vestlige verden lider af regelmæssige søvnproblemer, og mere end hver tredje har hverdagsproblemer, som følger af søvnforstyrrelser – alt for mange mennesker sover simpelthen for lidt. Hører du selv til i denne gruppe, lever du livet farligt, og sætter dit helbred på spil. Livet som sådan er for mange blevet søvnbelastende og især den stressende vestlige livsførelse er blevet det. Vi sover i gennemsnit halvanden time mindre, end før det elektriske lys blev opfundet. Nu tænder vi lysene i stedet for at gå i seng, og mange går sjældent i seng samme dag, som de stod op, derved bliver årtusinders søvnrytme forstyrret. Vi forstyrrer vores indre organur, og sjælen får ingen ro til at lade op i de timer, hvor den burde have komplet ro og mulighed opladning. Talemåden ”at sove på det ” er ikke det rene pjat. En god søvn hjælper på ALT, da kroppen i ro og fred arbejder med det, den er blevet bombarderet med i løbet af dagen, det du måske har lært eller skal tage stilling til eller beslutte dig for.
Hvad sker der, når du sover?
Under søvnen er du afslappet, og kroppen hviler og restituerer sig, men hjernen arbejder faktisk på højtryk under visse dele af søvnen. Søvnen består af forskellige faser. Under den normale søvn kan du vækkes mere eller mindre let, alt efter hvor i søvnstadiet du befinder dig. En hel nats søvn består af en cyklus, der gentages flere gange i løbet af natten. Denne cyklus kan inddeles i følgende stadier.
Stadie 1: Du har lige lukket øjnene, og glider efter kort tid ind i en døs, hvor du er let at vække. Efter 5 – 15 minutter ændres hjernebølgerne, og du glider over i en let søvn. Det er her, du kan opleve at kroppen kan give små spjæt.
Stadie 2: I dette stadig er du ca. 15 – 40 min, og der skal kraftigere stimuli til for at vække dig i stadie 2 i forhold til stadie 1. Herefter glider du ind i den dybe søvn.
Stadie 3 og 4: Disse to stadier er den dybe søvn. Hjernebølgerne i denne søvntilstand er langsommere med store udsving, og i disse stadier af søvnen er du meget svær at vække. Den dybe søvnfase varer ca. 30-40 min.
REM-stadiet: Efter den meget dybe søvnfase kommer en kort tid med let søvn, hvorefter du pludselig går over i en fase, hvor hjernebølgerne ser ud som ved vågen aktivitet. Samtidig kommer der livlige koordinerede øjenbevægelser – også kaldet Rapid Eye Movement – REM. Denne fase kaldes også for drømmesøvn, og de fleste kan huske livlige drømme, hvis de vækkes fra denne søvnfase. Efter drømmesøvnen følger en kort tid med let vågenhed, der som regel aldrig opleves.
Disse stadier danner en søvncyklus, som varer ca. 90-110 min. Natten igennem sover du den ene søvncyklus efter den anden. I nattens første søvncyklusser er den dybe søvn meget fremtrædende og drømmefasen meget kort. Dette ændrer sig sidst på natten, hvor der bliver betydelig mindre dyb søvn, hvorimod drømmesøvnfasen varer længere.
Vejen til en god søvn
Der er mange ting, du selv kan gøre for at få en god nats søvn. Regelmæssighed og ritualer er vigtige. Gå i seng på nogenlunde faste tidspunkter hver dag, og stå op nogenlunde samme tid hver dag. Udfør de samme ritualer inden sengetid. Læg tøj frem, tøm opvaskemaskinen, læs i en bog eller lyt til afslappende musik. Er der ting, du ikke har nået i løbet af dagen, kan det være en god idé at skrive en seddel med det, du skal huske næste dag. Sænk temperaturen i soveværelset, et køligt soveværelse, hvor der er luftet godt ud, giver bedre søvn. Spis rigtigt på de rette tidspunkter, et stort måltid med mange proteiner lige før sengetid samt indtagelse af stimulerende stoffer som kaffe, cola, alkohol mm kommer til at forstyrre søvnen. Snup en banan, spis et stykke fuldkornsbrød, drik en kop kamillete eller mælk med honning samt mandler – det er alle fødevarer, der får dig til at sove godt.
Når jeg har patienter med søvnproblemer, er min behandling blandet af ting, du selv kan gøre, såsom instruktion i åndedrætsøvelser og afslapningsteknikker, yogaøvelser der virker beroligende samt uddybning af ting, jeg har skrevet her. Samtidig vil behandlingen være i form af akupunktur med specielle punkter til søvnløshed samt kranio-sakralterapi, der også fremmer også god søvn.
Du sover 1/3 af dit liv – så hvis du bliver 80 år, så har du altså sovet 27 år – derfor kan du lige så godt gøre det ordentligt og få en dyb, uafbrudt søvn, der lader dig op, giver dig ny energi og gåpåmod til en ny frisk og dejlig dag. GOD NAT OG SOV GODT!
Månedens åndedrætsøvelse
Jeg har vist en række åndedrætsøvelser i La Danesa (fra og med januar 2011), som du, når du har den samlede serie, med fordel kan lave hver dag. Find de første otte øvelser i tidligere udgaver af La Danesa eller på www.ladanesa.com. Her får du øvelse 9:
Øvelse 9:
Den bløde mave – Dæmper nervøsitet:
1. Lig ned, og slap af i hele kroppen. Læg dine hænder på maven, og mærk efter, hvordan du trækker vejret hele vejen; først i maven, dernæst ved solar plexus og til sidst hvordan hele brystkassen åbner sig. Pust ud omvendt, mærk hvordan luften først forsvinder i maven, dernæst ved Solar Plexus og til sidst brystkassen.
2. Tag 5 dybe indåndinger. Når du trækker vejret ind, bliver din mave stor og rund, og når du puster ud, bliver maven flad igen.
Hold vejret – Afstresser:
1. Lig afslappet. Træk vejret dybt ned i maven, og pust langsomt og roligt ud i nogle minutter. Prøv at gøre ind- og udåndingen lige lange. Træk vejret dybt ind og tæl til 4, 7 eller 10, og gør det samme på udåndingen.
2. Træk nu vejret dybt ned i maven, mens du langsomt tæller til 4, hold vejret og tæl til 4. Luk øjnene, og observer, hvad der sker i kroppen, når den er helt stille. Fokuser på at mærke dit hjerte og din puls. Ånd roligt og langsomt ud, mens du tæller til 4. Gentag 5 gange.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001