Det danske magasin i Spanien
Spansk mode – Christóbal Balenciaga
Día-3
 
Spanien havner ofte i skyggen af nabolandene Frankrig og Italien, når det handler om mode. Det er synd. Spanien har nemlig, takket være sin rige kulturarv, meget at byde på i modeverdenen. Spansk mode er både eksperimentelt, minimalistisk, klassisk og trendy. Og nu, hvor selv Málagas modeuge bliver omtalt i de internationale modemagainser, synes vi, at tiden er inde til at præsentere nogle af landets egne modeskabere.

 
Vi begynder med den måske mest celebre og kendte af alle spanske designere, Cristóbal Balenciago. Han er blevet kaldt Haute Couturens mester og hans design, som har været med til at forandre den kvindelige silhuet, i både struktur og hvad angår uforudsigelige detaljer, er mageløs.
 
Der var en gang

Balenciagas aner strækker sig langt tilbage. Modehusets skaber, Cristóbal Balenciaga Eizaguirre, blev født den 21. januar 1895 i fiskerbyen Getaria i provinsen Gipuzkoa, Baskerlandet. Hans far var sømand og moren syerske, og begge strenge katolikker. Lille Cristóbal fulgte ofte med sin mor på arbejde. Nysgerrigt studerede han hende, og snart arbejdede han ved hendes side. Der i systuen begyndte drømmene at vokse om en dag selv at designe. Hver en ledig stund blev nu brugt til at skitsere tøj, og snart fik folk øjnene op for den unge Balenciagas talent. Det gjaldt også byens fineste dame, hertuginden af Casa Torres, som en dag gav ham et stykke stof samt en af hendes mest eksklusive kjoler. Ved at lade ham kopiere kjolen ville hun se, om den unge mand havde talent. Det blev starten på Balenciagas karriere og i de kommende år sendte hertuginden ham i lære hos de største skræddere og tog ham med på rejser til Paris – både for at arbejde og for at lære modeverdenens hovedstad at kende.
 
Hyldet af de store
Cristóbal Balenciagas karriere var i gang og hans første butik åbnede i San Sebastian i 1917. Allerede dengang så man hans kjoler båret af medlemmer af både det spanske og det østrigske kongehus. Senere åbnede han butikker i Madrid og Barcelona. Som mange andre gik Balenciaga imidlertid svære tider i møde, da borgerkrigen brød ud i 1936. Han besluttede sig da for at flytte til Paris, hvor han åbnede sit couture-hus året efter. Det blev omgående en succes, og han blev hyldet af datidens moderedaktører og celebriteter samt tidens andre modeskabere som fx Christian Dior og Chanel. Dog valgte han ikke at tilslutte sig den franske couture-organisation og fik således ikke ret til at kalde sine kreationer for haute couture – trods det avancerede håndværk han præsterede.
 
Balenciaga
 
Forandrede silhuetten
Alt, hvad Balenciaga skabte, blev populært. Helt fra de aller tidligste styles med traditionelle spanske detaljer kombineret med fantastiske broderier på spektakulære aftenrober, til de kollektioner, som blev præsenteret efter 2. verdenskrigs afslutning – kollektioner som kom til at forandre den klassiske silhuet. Hans design udfordrede modeverdenen, for i kollektionerne sås bl.a. løsthængende beklædningsgenstande, stor volumen, flydende taljer, tunikaer, ballonkjoler, baby-dollkjoler, puppe-kapper og pilleæskehatte, ikke at forglemme de populære påfugleslæb og de trekvartlange ærmer. Han blev kendt for at mestre kunsten at skabe illusioner, som fx den høje krave, som skænkede en hvilken som helst kvinde en smuk svanehals, ligesom at lade længderne være kortere fortil end bagpå, på både kjoler og kapper, for at give kvinden et højere look.
Fiskersønnen var professionel og perfektionist. Han slap drømmene løs, og skabte sofistikeret og samtidig balanceret mode. Sort var hans farve, men han var ikke bange for at tilsætte detaljer i hele farvepalletten inspireret af flamencoens passion. Ud over farverne inspirerede fædrelandet ham til at benytte tekstiler, sømme og snit, som han fandt i både Goya og Velázquez’ malerier.
Om Balenciaga er der blevet sagt, at de kvinder, som bærer hans klæder, ikke behøver at være smukke, for det bliver de af netop klæderne.
 
Inspiration for eftertiden
Tiden gik sin gang. Med årene følte Cristóbal Balenciaga, at respekten for modeverdenen, som han kendte den, forsvandt. Det ville han ikke stå model til, så i 1968, efter at have designet sin sidste kollektion samt stewardesseuniformerne til Air France, lukkede han sit modehus og butikkerne i Paris, Madrid, Barcelona og San Sebastian. Han trak sig tilbage og flyttede hjem til Spanien. Senere skabte han dog endnu en robe, en brudekjole bestilt af María del Carmen Martínez-Bordiú, Francos barnebarn og nu grevinde af Cadiz. Umiddelbart efter, den 24. marts 1972, døde den store Cristóbal Balenciaga i Jaéva, Alicante, og han ligger i dag begravet i fødebyen Getaria. Balenciagas design har inspireret mange, bl.a. Oscar de la Renta og Givenchy.
 
CRISTOBAL-3
 
Modehuset Balenciaga i dag
Siden 2012 har modehuset Balenciaga været under Alexander Wangs professionelle ledelse. Inden da var det Nicolas Ghesquiéres, der ligesom Balenciaga er selvlært i faget, som stod ved roret i 15 år. Inden Nicolas Ghesquiéres forsøgte flere designere at vække varemærket af sin dvale, efter at Jacques Bogart havde krævet retten til det, og genåbnede modehuset i 1986.
I dag ejes modehuset af det franske multinationale selskab Kering, og designer bl.a.
smykker, håndtasker og tøj. Balenciaga er i dag et af de mest indflydelsesrige navne i haute couture-branchen.
Af Sara Laine / Foto: Museo Cristóbal Balenciaga, Getaria

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.