Det danske magasin i Spanien
Sjæl og charme i Málaga – Tetería i Málaga forener Andalusiens historie

Sjæl og charme i Málaga - Tetería i Málaga forener Andalusiens historie

IMG 8876
 
Januar står for døren, og et nyt år skydes i gang. En kølig vind blæser ind over den sydspanske kyst, hvor mørket sænker sig over bjergene og de hvide landsbyer. Butiksvinduerne bugner af udsalgstilbud, og tiden er inde til te og tyrkiske delikatesser.

 
En sødlig duft snor sig ind i næseborene, da den lille glasdisk fyldt med arabiske kager passeres. Et gyldent lys inviterer indenfor i varmen, væk fra gadens mørke og trængsel. Stedet hedder Tetería Palacio Nazarí og er et af flere arabiske tehuse, som ligger i Málaga. Dette tehus skiller sig dog lidt ud. For her har man bevidst forsøgt at forene tre kulturer under ét tag.
“Væggene er en kopi af Generalife i Alhambra. Mosaikbordene er typisk andalusiske, og de små metalborde er marokkanske ligesom lamperne og udsmykningen. Vi har søde tyrkiske delikatesser og et bredt udvalg af te, hvor jeg vil anbefale den tyrkiske med mælk,” fortæller dagens tjener.
 
IMG 8862
 
Minder fra Marokko
Teens krydrede, søde aroma af kanel og vanilje skaber i fusion med mælken en cremet delikatesse, som varmer helt ind til knoglerne.
Fire små tyrkiske kager; en med hasselnødder, en med dadler, en med blandede nødder og en med mandler serveres på en håndmalet blå/hvid marokkansk tallerken. Nøddefyldet afbalancerer, hvad der ellers godt kunne blive en lidt for sød dessert. Kagerne er milde og afrundede. Teens krydrede undertoner og duften i teteríaet bringer for en stund minder fra de marokkanske markeder frem på nethinden. Tætpakket står de små krydderiboder, hvis stærke røde, gule og brune farver springer i øjnene, og de mange skarpe dufte river i næsen. Kardemomme, kommen og kanel blandes i luften, når den varme tørre vind glider hen over bodernes borde, og bringer råbene fra gadesælgerne med sig.
Smagen af kolonisering
Teteríaerne i Málaga er et levn fra den arabiske kolonisering i det 8. århundrede. Maurerne bragte krydderier, couscous, dadler og nødder med sig, og en sammensmeltning af det spanske og arabiske køkken tog sin begyndelse. Lidt efter lidt blev Mellemøstens smage en integreret del af det sydspanske køkken. De arabiske råvarer vandt stadig større indpas, hvor retter som de spanske pucheros (gryderetter) eller de stærkt udbredte albóndigas (kødboller) er et godt eksempel på kombinationen af de to køkkener. Også i flere spanske brød og kager kan man finde små arabiske spor i form af nødder, ingefær, rosiner og kommen. Inden maurerne holdt deres indtog, var den Iberiske Halvø ellers stærkt præget af det Romerske Riges spisevaner, hvis hovedbestanddel bestod af hvedeprodukter som brød og pasta samt forskellige supper og kød tilsat hvidløg og krydderurter. Tekulturen, som har bredt sig fra Marokko og op til det sydlige Spanien, bunder således i en lang tradition. Serveringen af te anses i Mellemøsten for værende en måde at vise gæstfrihed og hilse sine gæster velkommen, hvor den mest almindelige er grøn te, som man drikker siddende rundt om det lille bord.
 
IMG 8856
 
Fra fortid til nutid
Mange har sikkert allerede besøgt de små tehuse i Málaga, men næste gang besøget går forbi en af de lune stuer, er det værd at nærstudere detaljerne. Kør hånden over udskæringerne i væggene, tag nærbilleder af de mange farvestrålende lamper og læg mærke til loftet, hvor hvert lille kvadrat er lagt med håndkraft og nøje tilpasset og tilskåret, så det passer perfekt ind i det mønstrede puslespil. Bestil forskellige tetyper, og lad dig inspirere til at lave din egnen af indkøbte krydderier fra gademarkederne rundt om i byen. Tilbage på Tetería Palacio Nazarí er teen drukket. Gaderne er endnu mørkere, men den kølige vind holdes nu lidt på afstand af varmen fra teen, som stadig ligger lunt i maven.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com (foto og tekst)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.