Forleden sagde min søn, at han syntes, at jeg var begyndt at tale så højt.
Det gjorde mig lidt forskrækket, men i et splitsekund måtte jeg også indrømme, selvom jeg hidtil har undgået at være ærlig overfor mig selv, at min hørelse ikke er helt, som den har været. Min hørelse er lettere sløret.
Som lille havde jeg mange mellemørebetændelser med sprængte trommehinder til følge, sammen med andre infektioner. Her i den sene alder flyver jeg mere, end jeg har gjort tidligere. Jeg ved ikke noget om flyvning og hvilken betydning, det generelt har for mennesker. Men jeg ved, hvilke erfaringer jeg selv har gjort, nemlig at jeg har store smerter ved landinger, og at jeg har oplevet, at min trommehinde ved en landing er sprængt med blod og pus til følge.
Alt sammen noget, der virker negativt for min hørelse, og som jeg lige nu har valgt at sætte fokus på for at holde min hørelse så sund og stærk som muligt.
Hørelsen er både en kompliceret og følsom mekanisme.
Øret inddeles i det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Øret indeholder tre sanser; lydopfattelse, stillings- og accelerationssansen, hvor de to sidste, sammen med synet, har betydning for balancen.
Når ørets funktion er forstyrret, kan der opstå mange symptomer, hvor det mest almindelige er nedsat hørelse, svimmelhed, ringen, summen og susen for ørerne (tinnitus).
Med alderen falder vores evne til at høre. Årsagerne til nedsat hørelse er ofte, aldringsforandringer, virusinfektioner, bakterielle infektioner, allergi, langvarig og konstant støj, bivirkninger af medicin m.m. Kirchheiner skriver i sin bog ”Alternativ alderdom”, at hos ældre mennesker skyldes problemer med hørelsen måske aspirin og fluorforgiftning sammen med vitamin- og mineralmangler.
Det regnes for at mere end halvdelen af mennesker, der er fyldt 50 år har en eller anden form for høretab. Og det lyder rigtigt i denne del af verden, hvor vi er omgivet af stigende støjfaktorer både dag og nat. Det er efterhånden blevet mere normalt, at et høretab langsomt sætter ind i tyverne og trediverne.
Hørenedsættelsen kommer langsomt snigende, uden at det egentlig bemærkes. Bortset fra trafikstøjen, støj fra arbejdsplads m.m., har du så tænkt på de mange støjkilder fra diverse hjælpemidler i dine egne hjemmelige omgivelser f.eks. din hørtørrer, der befinder sig tæt på dine ører, og som du bare sætter på fuld knald, når håret skal tørres i en fart. Blender, kaffemaler, og andre køkkenmaskiner samt stort brug af hovedtelefoner producerer også en masse gener for hørelsen. Vær opmærksom på, hvad støj du omgiver dig med i hverdagen, og anvend høreværn, hvis du arbejder i støjende omgivelser.
Kosten
For mange af os er maden langt fra så sund, som den burde være. Den er fyldt med tilsætningsstoffer og andre belastende emner. Når vores mad gennem længere tid er fyldt med kemikalier, megen junkfood m.m. begynder vores krops sundhedstilstand at lide. Som ved andre helbredstilstande spiller en sund kost en stor rolle for din hørelse.
Ved du, at du er intolerant eller overfølsom overfor visse fødemidler, så vær standhaftig og undgå dem. De kan evt. medvirke til at give dig ubehagelige gentagne øreinfektioner og øget slimproduktion.
Undgå hvidt brød og pasta. Undgå hvedeprodukter i en periode samt hold dig langt væk fra sukker. Lad din mysli være med havre i stedet for hvede og for fibrenes skyld lad groft rugbrød evt. blandet med spelt være en del af dit daglige brød. Jeg laver selv friske velsmagende søndags-”rundstykker” uden hvede. Der findes mange opskrifter på nettet og der er også mange koge/bagebogsforfattere, du kan få inspiration fra.
I stedet for dine daglige mælkeprodukter findes der en række spændende meget velsmagende alternativer. F.eks. rismælk, mandelmælk , havremælk m.m. Skal du bruge flødeskum, får du skønne alternativer ved f.eks. ris-, kokos- og sojafløde, der piskes lige så let som almindelig fløde.
Pas på med for megen fed mad med mættede fedtstoffer.
Spis masser af ananas, der er med til at reducere inflammationer. Andre antiinflammatoriske og betændelseshæmmende fødemidler er hvidløg og ingefær, lad dem indgå som et daglig pift til din mad.
Spis også gerne fede fisk, f.eks. laks, makrel og sardiner. I din daglige madlavning er det også godt med græskarkerner, hørfrø, solsikkefrø, chia og hempfrø.
Spis godt med både frugt og grønsager og husk både linser og forskellige bønner og æg sammen med valnødder og andre nødder.
Zinkmangel kan skade hørelsen. Derfor kan du være opmærksom på at spise østers, krabber samt oksekød, der er zinkrige kilder. Iflg. kinesisk medicin er det godt at spise lam og kylling. Det regnes for varmende fødeemner og støtter nyrernes yangenergi. Der er rigtig megen inspiration om hørelsen og kosten på natural-treatments-for.com
Pas på med kolde drikke, da for meget kold mad og drikke kan være med til at sammentrække det eustakiske rør.
Lad være med at overfylde dig med mad. Alt for store mængder mad har indflydelse på din vitalitet, som igen har indflydelse på din hørelse. Det er bedre med små og hyppige måltider viser erfaringerne.
Tips
Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til kosttilskud, som hjælper på hørelsen.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001