Naturharpiks består af forskellige slags safter, der løber ud af træet, og tørrer til en blød eller fast masse. Harpiksens opgave er altså at beskytte et skadet træ mod mikroorganismer, svamp og skadedyr, og harpiksen løber ud, der hvor skaden er sket.
Det har længe været kendt indenfor folkemedicin, at harpiks virker på sårheling, men lægemiddelstyrelsen har ikke godkendt anvendelsen – eftersom der ikke findes nogen videnskabelig dokumentation på, at harpiksbaseret salve faktisk virker rigtig godt.
Nu er den moderne lægemiddelindustri også begyndt at forske i, hvilken effekt harpiks har som sårbehandling, og konstateret, at harpiks har en fantastisk antibakteriel og antiinflammatorisk egenskab. Den har formået at forhindre så godt som alle mikroorganismer og svampe i at overleve og bygge resistente mikrostammer. Den trænger ind i mikroorganismens cellevæg, hvorved den ødelægger mikroorganismen, og fungerer derfor på en helt anden måde end traditionelle antibiotikasalver.
Et sår heler normalt ca. 1 mm. pr. dag. Et tryksår kan være 40-50 mm stort, altså er helingstiden minimum 40-50 dage. Hvad sker der, hvis du anvender antibiotika på et tryksår over så lang tid? Det bygger mængder af super resistente bakterier, som medvirker til, at såret ikke heler. Med harpikssalve bygges ingen resistens, hvorved såret kan hele, og til og med mindskes ardannelsen. Ved laboratorieundersøgelser har det også vist sig, at harpiksens inflammationshæmmende effekt modsvarer kortisonets. I almindelige termer vil det sige, at den smerte, som såret forårsager, minimeres.
Harpiksens antimikrobielle og inflammationshæmmende effekt er utrolig, og den mindsker smerten, som såret forårsager. Den kan anvendes til alle typer af sår – selv på brandskadet hud. En doktorafhandling fra Helsingfors Universitet viste, at alle kroniske liggesår helede på højst 200 dage ved behandling med harpikssalve. Et kronisk liggesår heler ikke med konventionel behandling – antibiotikasalver mm. – på grund af, at de mikroorganismer, som fortsat er i live, når såret bliver kronisk, er blevet multiresistente.
Indenfor veterinærmedicin anbefaler jeg harpikssalve ved behandling af blandt andet ”hot spots”, efterbehandling af operationssår, og almen behandling af de fleste sår. Ved disse tilfælde giver jeg dyret harpikssalve – og resultaterne har været helt fantastiske.
Endvidere er der indenfor veterinærmedicin blevet udviklet et øreskyllemiddel, der også er harpiksbaseret, som anvendes til at kontrollere og kurere kroniske øreinflammationer. Når hunden behandles med dette, får vi også en udmærket antibakteriel, antisvamp og antiinflammatorisk egenskab. Og det bedste er – vi slipper for at anvende konventionelle behandlingsmetoder – antibiotika og kortison – og at når vi anvender harpiksbaserede produkter til sårheling, kan der ikke bygges multiresistente stammer af bakterier eller svamp!
Multiresistente bakterier er en stor trussel mod vores velbefindende, og disse formeres kun af overbehandling med antibiotika.
EU har vældig skrappe krav på sårbehandlingsprodukter, og de kræver streng kvalitetssikring, sikkerhedsrapporter, information om produktets sammensætning og objektivt bevis på effekten. Sikkerheden for medicinske produkter er en vigtig hjørnesten i EU direktivet. Det eneste kendte forbehold for harpiksprodukter er overfølsomhed. Dette berører i gennemsnit 2-3% af befolkningen. Indenfor veterinærmedicin findes der i skrivende stund ingen rapporter om overfølsomhed.
Den finske lægemiddelsvirksomhed Repolar Pharmaceuticals Ltd. har fokuseret på forskning, udvikling og markedsføring af harpiksbaserede produkter for såvel mennesker som husdyr. Virksomheden laver forskning, produktudvikling og markedsføring af produkter i overensstemmelse med kravene i EU-direktivet.
Smådyrsklinikken Pet Vet Kamu har lavet en samarbejdsaftale med Repolar Pharmaceuticals, og kan tilbyde disse harpiksbaserede præparater til behandling af hudproblemer hos såvel dyr som mennesker. Formålet med samarbejdet er at udbrede anvendelsen af produkterne, og tilbyde eksperthjælp for sikker anvendelse af disse.
For mere information: www.repolar.com
Susanne Kamu, DVM, autoriseret dyrlæge
Pet Vet Kamu, Fuengirola, Spanien
Pentti Sipponen, MD, PhD, Professor
Repolar Pharmaceuticals, Espoo, Finland
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001