Det danske magasin i Spanien
10 år med superjumboen A380

Airbus kan i år fejre 10 års jubilæum for kommerciel flyvning med A380’eren. Verdens største fly, det eneste med to etager i flyets fulde længde. Da superjumboen kom til verden, blev den modtaget med skepsis: ’det bliver urentabelt, og lufthavnene kan ikke håndtere den. Og det blev modtaget med jubel: der er to etager om bord, og hvor er det fascinerende.
Både kritikere og tilhængere fik ret.

Allerede i 1988 startede ingeniører i Airbus-selskabet EADS’s hovedkvarter i Toulouse i hemmelighed med at arbejde på et kæmpefly, der skulle fuldende sortimentet på det europæiske flyproducents hylder. Det skulle desuden blive en konkurrent til den amerikanske Boeing 747.
I 2005 blev flyet præsenteret i forbindelse med en første prøveflyvning i Toulouse.
Dernæst fulgte videreudvikling og testflyvninger, 20 måneders forsinkelse og en overskridelse af budgettet på 5 mia. EUR. Men i oktober 2007 blev det første fly overdraget, hvilket var til Singapore Airlines, som indsatte det på ruten mellem Singapore og Sydney.
Senere har foreløbig 13 selskaber modtaget flyene. Blandt dem er Air France/KLM, Lufthansa og British Airways samt Emirates, der er den største operatør af A380.
Mens de fire millioner dele, som et fly består af, blev samlet, leverancerne gik i gang, byggede lufthavne med udsigt til de snarlige ankomster nye terminaler og gates for at kunne få gangbroerne ud til maskinernes første etage.
Det var nødvendigt, for at op til 853 passagerer kan presses ind, hvis alle sæder er i økonomiklassen med 11 sæder i hver række, kan komme om bord. Intet luftfartsselskab har dog endnu valgt den konfiguration. Normen hos de fleste flyselskaber er to eller tre klasser og omkring 600 sæder.
Det har et kabineareal på 550 m2, hvilket er 40 procent mere end verdens næststørste fly, Boeings 747-8.

10-årig i trængt økonomi

Prisen for en maskine er officielt på 432,6 mio. USD, mens flyselskaberne dog forhandler og prutter sig til bedre priser. F.eks. kostede Singapore Airlines første maskine via en leasingaftale 197 mio. USD.
I midten af 2017 var i alt 210 blevet leveret, mens Airbus arbejder på endnu 107. Emirates er den største kunde, og det Dubai-baserede selskab har i øjeblikket 94 maskiner, mens man har ordrer på yderligere 48.
Det er langt fra de 1.500 maskiner, som selskabet satsede på at have solgt her ved flyets 10 års fødselsdag. Dermed fortsætter spekulationer om, hvorvidt Airbus vil stoppe produktionen, hvilket selskabets salgschef, John Leahy, dog afviste i juni. Man er parat til at give projektet kunstigt åndedræt, indtil stadig mere overfyldte start- og landingsbaner får flere selskaber over i superjumboen.
Hvor ville det dog også være synd, hvis A380 skulle lide samme skæbne som Concorden.

Passager-yndling

De fleste passagerer elsker ganske enkelt dette fly. Første gang man er med, får man den samme beundring for flyvningens mirakel, som den allerførste gang, man fløj. Får man fornøjelsen af at blive kørt ud til flyet, ser man, hvor hårrejsende stor den er.
Der er jo de passagerer, som kan sætte sig på første etages business- og førsteklasse med private suiter, lounge, spa og gulvvarme på badeværelset. Ikke at forglemme den fantastiske trappe, hvis man altså skulle komme til at boarde via stueetagen.
Men selvom man sidder i økonomiklassen og måske længst bagude af de i alt 89 rækker, er det en fornøjelse og en oplevelse.
Ved hvert sæde er der en skærm med ICE-underholdningssystem. Det inkluderer et program med udsigt over flyet og turen set via kameraer sat i hale og næse. Man kan følge med i det hele og glemme alt om anden underholdning.
Støjen er begrænset i forhold til andre flytyper, men sidder man midt i flyet, høres en del skramlen, når hjulene skal ind og ud. I øvrigt udleder flyet en lavere CO2-emission per passagerkilometer end noget andet passagerfly.
Lysene i loftet ligner en stjernehimmel, og efter en natflyvning tændes de ganske langsomt for at simulere starten på dagen – og forhåbentlig et nyt årti med flyet.

Store fakta

Længde: 72,72 m.
Vingefang: 79,75 m.
Højde ved haleroret: 24,09 m.
Rækkevidde: Op til 15.200 km.
Tomvægt: 280 tons.
Makismal startvægt: 560 tons.

Verdens længste flyvning

Det var en A380 fra Emirates, som i 2016 indviede verdens længste rute, som er på 14.200 km. Den går mellem Dubai og Auckland. Turen er beregnet til at tage 17 timer og 15 min, men jomfruturen varede blot 16 timer og 24 min.
Ruten slog den hidtidige rekord mellem Dallas og Sydney på 13.800 km, fløjet af Quantas.
Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.