Det danske magasin i Spanien
Flere hoteller i Málaga
Du kom akkurat for sent. Vores sidste værelse blev udsolgt i går. Sådan skriver booking.com ved flere hoteller, når man søger på hotelværelser i Málaga denne sommer. Málaga er blevet en populær destination, efter at byen har genopfundet sig selv og er blevet et hedt emne. Og det er ikke kun feriegæsterne, der har forelsket sig i byen. Investorernes tanker kredser om Málaga, og det er der god grund til. Der er kamp om sengepladserne på hotellerne, og udbuddet er for småt. Det er sød musik i en investors ører, og så meget desto mere årsag til at holde skarpt øje med byen.
 

Det er ikke overdådige hoteller med kæmpe investeringer i ryggen, Málaga præges af. For tiden popper der en række små hoteller frem i Málagas centrum. Boutique-hoteller kaldes disse indlogeringer, hvor man finder en høj grad af detaljer som design og originalitet og et begrænset antal værelser – gerne med en hjemlig følelse.

 

De tørre tal

Den gennemsnitlige belægning for hotellerne i Málaga var sidste år 76%, hvilket bringer Málaga op på en andenplads kun overgået af Barcelona med få procentpoint.
Man måler rentabiliteten på indtægt pr. disponibel sengeplads. På det sidste år er rentabiliteten steget med 12,5% til 60,98€. Det er 13,5€ højere end Andalusiens gennemsnit og 9,6€ højere end det nationale gennemsnit.
Og bookingsiderne arbejder på højtryk. Hotelejerforeningen på Costa del Sol kunne sidste år fortælle, at 85 % af de gæster, der lagde hovederne på puderne på kædens hotelværelser i august, havde foretaget bookingen i god tid i forvejen. Og det er jo guf for enhver hotelejer.
Det er primært det store kulturelle og gastronomiske udbud kombineret med direkte forbindelse til en lang række punkter i Europa via fly, samt til Madrid og andre byer via AVE toget, der har gjort Málaga til en populær turistattraktion. Men vi må ikke glemme, at en del af årsagen til Málagas succes som ferieby også bunder i de urolige tilstande, andre populære ferielande som Tunesien, Egypten og Tyrkiet befinder sig i.

Flere senge at rede

Der er i dag 5000 flere sengepladser på Málagas hoteller, end der var i 2010 – på seks år er antallet steget fra 9.140 til 14.156, det er en stigning på 55%. Det er uden at medregne de boliger, der bliver brugt til udlejning til turister, og dem som opererer i dølgsmål.
Sidste år havde hotellerne i Málaga besøg af 1,1 million turister, som foretog 2,3 millioner overnatninger. Det er en stigning på hhv. 23 og 22%, og det er noget, der kalder på investorernes opmærksomhed. Og der sker da også en del på den front – sidste år blev der investeret 184 millioner euro i hotelprojekter i Málaga-provinsen, hvoraf en stor del af dem befinder sig i hovedstaden. Men det er ikke nok – der mangler stadig sengepladser i byen.

Sengemangel koster

Julio Andrade, byrådsmedlemmet med ansvar for turisme, har gentagne gange påpeget, at der fortsat mangler hotelværelser i Málaga, og at byen endda er gået glip af store events pga. manglende hotelkapacitet eller i bedste fald har man været nødt til at indlogere gæster til store events i andre byer.
Málaga er således ved at vokse ud over sine grænser, og det ser man specielt i den østlige del af Torremolinos, der vokser og vokser. Ikke fordi Torremolinos vækster, men fordi Málaga gør. Derfor har man været i gang med flere renoveringer i Torremolinos’ østlige ende. F.eks. har hotelkæden Riu Hotels & Resorts for nylig investeret 25 millioner euro i en totalrenovering af hotellerne Belplaya og Costa Lago, begge beliggende på strandpromenaden i Torremolinos, få minutters kørsel fra Málaga centrum. Hotellet består efter renoveringen af 631 værelser fordelt på to bygninger, samt tre restauranter, fem barer, fire pools og en vandpark.

Nyeste investeringer

I foråret købte den spanske investeringsfond Hispania hotellet NH Málaga for 41 millioner euro. NH er en af de mest kendte hoteller i Málaga og skal nu gennemgå en større ombygning, hvor der bliver tilføjet 112 værelser til de i forvejen 135 værelser. Og så er der Málagas nyeste skud på hotelstammen, Gran Hotel Miramar med 200 værelser.
Et af de største fremtidige projekter på hotel-fronten er det femstjernede hotel Puerto Málaga, der i folkemunde kaldes ”skyskraberen” pga. af sine planlagte 135 meters højde, og som har været og fortsat er genstand for megen debat pga. højden kombineret med en placering ved den moderniserede Málaga havn. Efter de første beregninger vil det koste 106 millioner euro i konstruktion alene. Det er investor-gruppen fra Quatar, Al Bidda Group, der står bag, og de forventer, at hotellet kan tage imod de første gæster i 2020, men der er fortsat megen usikkerhed, og desuden er der endnu ikke givet tilladelse til byggeriet.
Det bliver spændende at se, om Quatar-gruppen får lov at opføre skyskraberen på Málaga havn, og om de må gå på kompromis med højdemeterne. Meget kan nå at ske i den sammenhæng. Foreløbig har repræsentanter fra ICOMOS, der er en organisation relateret til UNESCO, været i Málaga for at give deres uafhængige mening om projektet.

Pensionerne og hostales har fordoblet deres kapacitet – og der findes nu 24 gange så mange turistlejligheder som i 2010. Det skyldes, at turisterne, især familierne, i højere grad foretrækker denne form for indlogering, hvor de selv kan lave mad og vaske tøj etc.

Af Louise Mercedes Frank

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.