Jeg har set på Facebook, at der er nogen danskere, der vil sælge en forretning i Spanien, hvor de arrangerer cykelture for danske cykelentusiaster. Det, man kan købe, er en hjemmeside, e-mail og en leje-aftale med et hotel. Jeg har selv været på cykelferie i Spanien, og ungerne er ved at blive store, så jeg leger med tanken om at flytte til Spanien og få en bunke danskere ned og cykle. Hvad skal jeg tænke over, hvis jeg enten køber forretningen af danskerne eller selv starter noget op?
Hilsen Heidi
Kære Heidi
Det lyder spændende. Jeg hører ofte om danskere (og andre), der både har den samme drøm, og også at nogle lever den ud.
Hvis du vælger at købe forretningen, som du fortæller, du har set på Facebook, så skal du altid tænke på, at den pris, du giver for en forretning, der allerede eksisterer, måske er for høj. Tænk over, om du kan bruge pengene bedre ved selv at starte noget op i Spanien. Udgifterne til at lave en hjemmeside i Spanien er mellem 5.000 og 15.000 kr., afhængigt af hvad siden skal kunne. Og så kan du overveje at stifte et selskab, enten i Danmark eller i Spanien. Det koster fra 5-10.000 kr. Fordelen er, at hvis noget går galt med dine kunder eller leverandører, så risikerer du alene, at det er selskabets penge, der er på spil, og ikke dine egne private penge.
Du skal have en e-mail, telefon, en bil og så skal du betale spansk seguridad social, der ligger på mellem 1.000 og 3.500 euro om året, hvis du ikke har ansatte. Og så starter det hårde arbejde med at skaffe kunder i butikken og en eller flere aftaler med hoteller, du kan indlogere dine kunder på. Du kan lade dig inspirere af alle de hjemmesider fra Danmark og andre lande, der allerede driver disse forretninger.
Som du kan se, kan du komme langt for under 50.000 kr. i Spanien.
Alternativt kan du købe den forretning, du allerede har fået øje på. Du skal i så fald hyre en advokat og en revisor, der er vant til at hjælpe med sådanne køb. Det kan være mange penge værd, at købe en virksomhed der allerede kører, men du skal se dig for. Snak med det hotel, virksomheden samarbejder med og vurdér, om kan indtræde i samarbejdet. Kig på alle aftalerne, som virksomheden har med leverandører. Kig på, om firmaet skylder nogen penge, især skatterestancer er vigtige.
Hvis du ender med at drive en forretning fra Spanien, skal du sørge for at formalia er på plads. Du skal anmelde, at du er flyttet ind i Spanien og ud af Danmark. Og så har du pligt til at skrive til de spanske myndigheder, at du starter en forretning.
Og allerførst, skal du bestemme, om du skal flytte til Spanien eller drive virksomheden fra Danmark. Det kan have store skattemæssige konsekvenser, både det ene og det andet valg. Selskabsskatten er et kapitel for sig. Det skal en revisor, der har forstand på Spansk og dansk skat hjælpe dig med.
Venlig hilsen/Kind Regards/Saludos cordiales
Martin Binzer Lind
Advokat, LL.M.
Mobil +0045 53 76 27 01
Adresse: Bagsværdvej 92, 2800 Lyngby
Af Martin Binzer Lind, Advokat, LL.M.