Jeg besøgte en gang en velkendt clairvoyant, der fortalte, at min hjerne altid ville forblive knivskarp.
Det blev jeg selvfølgelig glad for at høre, men da min søn for nylig ville repetere nogle procentregnings – analyser for mig, måtte jeg er erkende, at det med knivskarpheden trængte til at blive slebet ganske overordentligt.
En hjerne, der fungerer godt er særdeles afgørende for et rigt og vellykket liv. En hjerne er opbygget af ca. 20 milliarder nerveceller og vejer 1 – 2 kg.
I Jyllandsposten d. 10.3 2018 blev der refereret fra en artikel i Videnskab.dk at efter teenageårene nærmere bestemt 13 års alderen, blev der ikke dannet flere hjerneceller.
Det er et amerikansk studie på menneskeligt hjernevæv fra 59 personer, der viser ovenstående.
Der har været debatteret blandt hjerneforskere om mennesker fortsætter med at danne nerveceller gennem livet, men nu viser nyeste ovenstående undersøgelse, at vi stopper med at danne nerveceller i en ung alder.
Andre professorer og forskere mener imidlertid, at der skal flere undersøgelser til, før ovenstående er bevist, idet der er mange opfattelse hos forskere at dannelse af nerveceller også finder sted hos voksne mennesker.
Uanset, hvad der er sandt eller ej, kan hjernen betragtes som vores databank, som det gælder om at passe på, så den holder sig godt og frisk gennem hele livet.
Vi må værne om vores og vores børns hjerner. Hjernen er vores vigtigste styringssystem. En artikel i Jyllandsposten for nylig gengav fra en professor, der udtalte, at 12 stoffer kan påvirke børns indlæringsevne, uddannelse og jobmuligheder negativt. Professoren advarede endvidere, at det kun var toppen af isbjerget.
Han sagde, at vi måske om 30 år ville tale med vores børn om, hvorfor det ikke helt var gået så godt for dem, som det kunne have gjort. Vi måtte forklare dem, at de har mistet nogle hjerneceller og fået problemer med opmærksomhed og hukommelse. Vi måtte forklare dem, at det var omkostningen ved en effektiv fødevareproduktion.
Så, der er nok af skræmmende udtalelser, der råber agt i gevær i forhold til vores livsstil, og det at passe godt på vores hjerner.
Udover en god, sund og ren kost med de rette kost tilskud er der en masse, du kan være bevidst om, for at holde din hjerne klar i hverdagen
Det virker godt, hvis du visualiserer og fortæller dig selv, at du har en god hukommelse. Jeg oplever alt for mange siger ”Jeg husker som en si”. Din underbevidsthed hører alt, hvad du siger, og du sætter med sådanne ord en kædereaktion i gang. Tro på din hukommelse og bestem dig i stedet for at hjælpe den alt, hvad du kan.
Kosten
For at få din hjerne til at arbejde bedst muligt, så den ikke forfalder, må du give den en god og frem for alt ren næring. Det gælder, alt hvad du putter i munden selv din tandpasta, der kan indeholde flere skadelige stoffer.
Sørg for at spise godt, sundt og rigtigt med en masse antioxidanter f.eks. spinat og broccoli. Din hjerne vil elske dig for at spise mange grønsager hver dag. Det ilter din hjerne og giver dig en masse både fibre, vitaminer og mineraler. Spis også bær især blåbær. Allerbedst med de rigtig vilde blåbær. Også andre bær er sunde for hjernen f.eks. økologiske gojibær, brombær og hindbær. De gavner både hukommelse og indlæringsevne og beskytter mod åreforkalkning.
Sørg også at få godt med omega-3 fedtsyrer, som fede fisk, olie fra alger, hørfrø eller andre former for mad med omega-3 f.eks. valnødder. Fisk indeholder en masse omega-3 fedtsyrer, som er nødvendig for hjertefunktionen. I fisk er der både D-vitaminer, selen og jod. Mange tør ikke spise fisk, fordi de er bange for kviksølvsforgiftning, men nyere forskning viser, at den selen, der er i fisken langt hen ad vejen neutraliserer og binder den kviksølv, der måtte være i fisken.
Sørg for så stabilt et blodsukker som muligt. Det fås bedst, hvis der spises 5 – 6 små måltider igennem dagen.
Ny forskning oplyser, at kakao er rigtig god for hjernen. Et amerikansk studie viste, at kakaobønner modvirker aldring i menneskets hjerne, således kan det hjælpe til at bevare hukommelsen op i årene,
Pas på med alkohol. Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, som transporteres ind i hjernecellerne. De sarteste og mest aktive hjerneceller dør først. Ved større indtagelse af alkohol påvirkes hukommelsen, så nye oplevelser ikke huskes. Mange ældre synes at have det godt med et enkelt glas vin. Der har været undersøgelser, der viste, at et glas vin 4 gange om ugen støttede evnen til at tænke, mens de, der drak mere end 10 genstande ugentlig, klarede sig dårligere i diverse test end dem, der ikke drak.
Nyd dit økologiske æg. Det er god hjernemad med en masse gode proteiner, der giver god næring og mæthedsfornemmelse, samtidig med at æg stabiliserer blodsukkeret. Æg indeholder bl.a. også cholin, der virker på hukommelse, evnen til at kunne koncentrere sig og selve hjernens ydeevne.
Spis også gerne nødder, især para- og valnødder samt brug hvidløg i din daglige madlavning
Sørg for også for at spise mad med mælkesyrebakterier, f.eks. økologisk yoghurt, kefir, surkål
Drik gerne et par kopper grøn te dagligt, selvfølgelig den økologiske uden diverse pesticider. Teen skærper din opmærksomhed og menes at modvirke demens og alzheimer.
Kosttilskud
- Efter hvad jeg har erfaret og læst mig til gennem mange år, synes jeg, det er utroligt, at alle ikke sørger for at indtage vitaminer, mineraler og forskellige antioxidanter for at holde hjernen så funktionsdygtig som muligt og bevare og forbedre dens mentale funktionsevne.
- Der er mange forskellige kosttilskud, der kan hjælpe din hjernefunktion, uanset om du er ung, midaldrende eller gammel.
- Sørg for en base af et godt multivitamin/mineralprodukt. Tilskud af rette mængde styrker både børne og voksne hjerner.
- Omega 3-fedtsyrer hjælper også din hjerne, dels så du føler større velvære, dels hjælpes hjernens funktionsevne.
- Ekstra tilskud af et kompleks af B- vitaminer har hjernestyrkende egenskaber. Sørg for at tilskuddet indeholder tilstrækkeligt med folsyre. Det er vigtigt for, at hjernen kan fungere optimalt. Især er det vigtigt for ældre. Nogle forskere bekendtgjorde i slutningen af 90 erne, at folsyre kunne hjælpe til at genoprette hukommelsesevne i gamle hjerner. Det er bedst at tage folsyre sammen med B12 vitamin. Dosis på 400 mikrogram folsyre dagligt er almindeligvis tilstrækkeligt. Sørg for at dit B-vitamin kompleks også indeholder Colin, der hjælper hukommelsen.
- E-vitamin er en kraftig antioxidant, der har mange kælenavne som ”ungdomsvitaminet” eller ”superhjernepillen” Blandt mange egenskaber neutraliserer E vitamin frie radikaler.
- Det kan være klogt at tage ekstra C-vitamin. C-vitamin kan passere blod-hjerne barrieren og regnes mere og mere for at kunne beskytte mod mental svækkelse.
- Du kan måske øge dit velvære med Selen. Især arbejder E-vitamin godt sammen med Selen.
- Professor Lester Parker har i sin bog ”The Antioxidant Miracle skrevet om alfa-lipol-syre, hvordan det er den mest virkningsfulde antioxidant, vi har kendskab til. Det menes at lipolsyren styrker hukommelsen ved at forynge funktionen af særlige receptorer, der styrer overførslen af signaler overalt i hjernen.
- Q10 har tallige funktioner. Den er især kendt for at aktivere dit hjerte og din hjerne og arbejder især godt sammen med E-vitaminerne. Føler du dine hjerneceller er lidt træge så giv dem Q10.
- En af de mest grundigt testede produkter til hjælp til koncentrationsevne og hukommelse er Ginkgo Biloba, der er ekstrakt fra bladene fra Tempeltræet. Det har vist sig at være et fantastisk produkt til vores hjernevirksomhed på mange planer. Tager du blodfortyndende medicin så tal først med din læge om ginkgo Biloba, før du starter en kur.
- Fosfoserin, der er udvundet af lecithin, går let igennem blodhjernebarrieren og er min personlige favorit, indenfor hukommelsesstyrkende midler.
- Huperzine A er et planteudtræk fra kinesisk ulvefod. Midlet er gennem flere hundrede år brugt i den kinesiske folkemedicin til at forynge hukommelsen hos ældre mennesker. Midlet er stadig under forskning. Visse forskere mener, at den ikke skal bruges til styrkelse af normal hukommelse, men at den kun bør bruges i behandling af Alzheimers sygdom.
Tips
- Der er mange små ting, du kan gøre til daglig for bevidst at bruge din hjerne.
Tag en gåtur eller dans fridans til god musik du kan lide, så aktiverer du hjernen og frigør en masse af lykkehormonerne dopamin og serotonin. Samtidig reducerer du dit stress hormon kortisol.
- Meditation kan også bidrage til at øge din psykiske robusthed.
- Overvægt er ikke godt for din hjerne. Er du overvægtig – så kig på mængden og kvaliteten af din mad. Og ret ind, der hvor det er tiltrængt.
- Det allervigtigste er, at du holder din hjerne aktiv, og aldrig tænker, at du for gammel til noget. Jeg læste for nylig om en mand, der som 101 årig startede med at lære at spille violin. Jeg lyttede til lidt af hans spil, og det lød, af en nybegynder at være, rigtig godt.
- Sørg for at din hjerne stimuleres, at du spiser ren og lødig mad, får god motion og en god latter, sammen med glade mennesker i alle aldre, unge som gamle.
Af Anni Dahms. Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop