Det danske magasin i Spanien
Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen
Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor han er omgivet af dynamik og glade mennesker dagen lang – næsten. For Kim Steen Jensen har også behov for at være alene. På hesteryg i indlandet finder han freden og sig selv. Det er her, vi finder den ægte Kim.

 
Han kommer fra en god kernefamilie nær Helsingør, og er med egne ord opvokset som ”en almindelig forkælet dansk dreng”. Men livet og de trygge rammer i Dannevang blev hurtigt for monotomt for Kim Steen Jensen. Det er nu fire årtier siden, han pakkede sit kokkegrej og rejste ud i den store verden.
”Jeg var kok på Madam Arthur i København om vinteren og på Skovly på Dyrehavsbakken om sommeren. Begge restaurationer havde samme ejer. En dag sagde en god kollega op, for hun skulle til Luxembourg. ’Får I brug for en kok, ringer du bare,’ sagde jeg til hende sidste arbejdsdag. Men det var bare noget, jeg sagde for sjov,” forsikrer Kim.
 

En joke sendte ham til Luxembourg

Men spøgen blev til alvor, for kort tid efter manglede de faktisk en kok. ”Herregud, det er jo bare tre måneder,” tænkte Kim. Men han blev så glad for udlandet, at han aldrig kom hjem igen. ”Mine ni år i Luxembourg var nogle af mine bedste år. Jeg fik prøvet en masse og mødte en masse spændende mennesker,” fortæller kokken, som i en årrække arbejdede på de danske/internationale restauranter Scandia um. Bock og Viking. Kærligheden kunne have trukket ham til Mexico. I stedet valgte han kærligheden til Spanien.
 

Afsted til hest

Her havde Kim Steen Jensen nemlig ferieret fast igennem en årrække. ”Spanien trak. Og det var bestemt ikke kun tanken om sommer og sol. Gastronomien, kulturen og naturen var jeg fascineret af,” fortæller Kim. Så det var bare med at komme afsted. Afsted til hest. For på hesteryg har den danske kok det fortrinligt. ”Det er min bedste terapi. Når jeg rider, føler jeg mig fri. Her er jeg helt mig selv,” forklarer Kim, som let tilbringer to til tre timer på ryggen af sin hest hver anden dag. Og han nyder miljøet i stalden. ”Min hest, Único, står i en god stald. Han vaskes, strigles, spiser godt, får nye sko og de rette vaccinationer for 350 euro om måneden. Andre steder er det ubetaleligt dyrt at have hest, men ikke her. Og så er naturen smuk og mulighederne for at ride er gode året rundt. Det er virkelig en gave,” fortæller den rideglade kok.
 

For frisk til pension

Kim Steen Jensen er ikke kun rideglad. Han er også madglad, rejseglad og livsglad. Derfor vil han fortsætte med at arbejde, selvom han kun er et stenkast fra pensionsalderen. ”Jeg blev for nylig mindet om, at jeg næste år kan få pension fra Danmark og Luxembourg. Rent økonomisk gør det ikke spor;” fortæller Kim med et smil, som ellers slet ikke er tiltrukket af en pensionisttilværelse.
”Der er ikke to dage, der er ens i restauranten og jeg har meget frie hænder i køkkenet. Privat er jeg ungkarl – men glad ungkarl, som på ingen måde er gået i stå. Mit liv må gerne fortsætte, som det er,” er Kims ønske. Men engang, når tiden er den rette, vil han gerne tage sig tid til at rejse lidt mere. Camino’en trækker. Det samme gør Berlin. I modsætning til København.
Faktisk har Kim ikke været i Danmark i over ti år. ”Skal jeg afsted, skal det være for at se Tivolis julemarked. Det er det eneste, det trækker,” slutter Kim Steen Jensen. Han kommer aldrig tilbage. En spøg ændrede for fire årtier siden hans liv. Men til et godt liv.
 

Ti skæve til Kim

1. Dit livs største overraskelse? – og skuffelse?
At jeg skulle få det så godt her i Casa Danesa. Det havde jeg aldrig troet. Tilsvarende bliver jeg ofte skuffet over, hvordan herboende danskere opfører sig overfor spanierne. Det kan vi ikke være bekendt.
 
2. Det dummeste du nogensinde har gjort?
Det var i 1992, da jeg afslog at rejse med min daværende ven til Mexico. Det kunne have været mit livs kærlighed, men jeg syntes Mexico var for usikkert og for langt væk.
 
3. Din mærkeligste vane eller ritual?
Jeg tæller alting. Det spiller ingen rolle, hvor jeg er, og hvad jeg har at gøre med. Alting bliver tællet. Det kan jeg ikke komme af med.
 
4. Det bedste og værste ved at bo på Costa del Sol?
Det er let at falde til her og solen er rene vitaminer for krop og sjæl. Jeg har ikke noget at beklage mig over. Nogle brokker sig over de mange turister, men det rør ikke mig.
 
5. Din stærkeste og svageste side?
Mit humør og min evne til at tænke fremad. Min svage side er min tendens til at stresse.
 
6. Dit yndlingssted på Costa del Sol?
Det er Tarifa – selvom det ligger i Cádiz-provinsen lidt uden for Costa del Sol. På Tarifa er der luft og et dejligt afslappet miljø.
 
7. Hvis du kunne trylle dig til et andet årti, hvilket skulle det så være?
Det skulle være midt 80’erne i Luxembourg. Jeg arbejdede på den danske restaurant Scandia Umbuck og lærte en masse. Mine horisonter blev åbnet og det var en gylden tid for mig.
 
8. Hvad er det værste ved spanske mænd?
Nogle af dem ser forfærdeligt godt ud
 
9. Din yndlingsret?
Det er oksebryst med peberrodssauce.
 
10. Det bedste ved det danske og spanske køkken?
Det spanske køkken er generelt let og sund mad. Og det er et stort plus. Fra det danske køkken hæfter jeg mig ved de gode gammeldags retter – men med et moderne touch.
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.