Det danske magasin i Spanien

Del

Jeg blev kontaktet af en af mine meget gode kunder gennem mange år, der spurgte, om jeg ville skrive en artikel om nervebetændelse, fordi en af vedkommendes venner var meget plaget og medtaget af sygdommen og havde indskrænket sin vennekreds. Der var så megen smerte og ubehag forbundet med lidelsen, at det sociale liv var blevet uoverkommeligt. Hun ville vise ham artiklen i håb om, at det ville motivere ham til at komme videre.
 
Nervebetændelse bruges som betegnelse for en gruppe lidelser, der giver inflammation i en eller flere nerver. Lidelsen rammer det perifere nervesystem.
En nervebetændelse betyder, at mange af kroppens nerver ikke fungerer, som de skal. Lidelsen starter som regel i fødderne, kan gå højere op ad benet og siden også ramme hænderne, men kan omfatte alle dele af kroppen. Det starter ofte med en følelsesløshed, en følelse af at gå på vatpuder, der så efterhånden giver smerter og brændende fødder og evt. efterhånden nedsættelse af styrken.
Der følger ofte en umådelig træthed med lidelsen, ligesom der kan komme en rysten. Nogle reflekser kan ødelægges, med medfølgende vandladningsproblemer.
Smerten kan være meget intens, og med smerten kan der optræde en øget følsomhed i huden, der gør det vanskeligt at have tøj på de forskellige områder, f. eks at have strømper eller sko på. Med lidelsen kan også følge nedsat eller øget spyt- og tåredannelse.
 
Man regner med, at 2 – 3 % af befolkningen rammes, og hyppigheden øges med alderen. Diabetes tegner sig for en stor del af dem, der har lidelsen. Derfor er det af yderste vigtighed, at du passer din diabetes på den bedste måde, og holder dit blodsukker stabilt. Et velpasset blodsukkerniveau kan medvirke til at forebygge lidelsen.
 
Nervebetændelse er en af de mest optrædende komplikationer til diabetes.
 
Nervebetændelse kan dække en lang række af symptomer, spændende lige fra let inflammation til inflammation med alvorlige smerter. Ofte udvikles nervebetændelse over flere år, men kan også udvikles over kort tid.
 
Der er et utal af mulige årsager til nervebetændelse – her har jeg listet et par af de mest almindelige årsager.
• En af de hyppigste er diabetes både type 1 og type 2.
• Mangel på B12 eller B1.
• Alkohol.
• Dårlige madvaner giver mangel på næringsstoffer.
• Desuden autoimmune sygdomme f. eks. herpes, forskellige gigtformer.
• Forgiftning, kræft med kemo- eller strålebehandling, samt nogle forskellige mediciner.
 
Kosten
Selvom du er forpint og har ondt, må du sørge for at få noget ordentlig mad. Kosten kan gøre underværker. Du kan lindre meget gennem en sund kost. Det er vigtigt, at din kost er så ren som muligt, så den ikke belastes af flere giftstoffer.
Stop med indtagelse af alle former for alkohol, i hvert fald så længe du er medtaget af lidelsen. Alkohol skal nedbrydes i leveren, og du har brug for en stærk lever til at udskille giftstoffer fra din krop.
Mange har problemer med at optage de nødvendige næringsstoffer fra tarmen. Det kan være en god ide, at du i en periode holder dig fra glutenholdige fødevarer f.eks. brød, pasta, pizza og lignende. Af kornprodukter kan du i stedet for vælge glutenfri havregryn, der er rig på bl.a. magnesium og samtidig virker mildt beroligende.
Spis gerne godt med græskarkerner, mandler og nødder, der er også er rige på magnesium.
Jeg har talt med folk, der har haft stor glæde af at følge en kost ud fra deres blodtype. Blodtypediæten går ud fra, at ens tarme og hele system er opbygget, så du ved at følge den, kan optimere dit helbred. Der er skrevet mange bøger også kogebøger om blodtypediæter. Knud T Flytelie har skrevet en let forklarlig lille bog Mad som medicin og blodtypekost. Signe Lykke har skrevet en nem, lille kogebog Mad for alle blodtyper. Siden år 1900 er der forsket i forskelligheder i mennesker med forskellige blodtyper.
Du kan også finde en masse inspiration på nettet omkring blodtypekost.
Undgå hvidt sukker, især er fedt og sukker sammen i form af f.eks. wienerbrød meget dårligt for dit helbred. Undgå læskedrikke, slik og kager og chokolade. Skal du bruge lidt sukker, så brug lidt honning eller kokossukker. Hold dig fra alle former for kunstige sødemidler.
Sørg for at få rigelig med grøntsager, gerne i form af grøntsagsjuice, du selv forbereder. Det kan være en god ide at investere i en juiceblender af god kvalitet og så introducere nogle gode juicevaner, hvor du f.eks. starter dagen med en grøntsagsjuice. Er det for bittert med rene grøntsager så put evt. et æble i. Det mildner smagen.
 
Bland gerne lidt ingefærpulver og/eller gurkemejepulver i, når du juicer. Gurkemeje har en fremragende evne til modvirke alle former for inflammationer. Smag dig frem til, hvad der bekommer dig bedst. Mangler du inspiration til dine grøntsagsjuicer, findes der også mange gode bøger f. eks. af Mads Bo med forskellige forslag, ligesom du også kan finde en masse på nettet.
For at forbedre dit helbred optimalt er du nødt til at lære at tænke ”ud af boksen” fra det vi tror, vi kender. Start stille og roligt og vær ikke bange for at eksperimentere.
Kosttilskud
• Sørg først og fremmest at få et stærkt B-vitamin tilskud.
• Dertil gerne ekstra B1 500 mg.
• Tag B12 også selvom blodprøverne ikke viste for lidt B12, fordi blodprøver ikke viser cellernes indhold af B12. Sørg for at tage B12 således at de optages af mundslimhinden under tungen.
• Suppler ovenstående med et multivitamin/mineralprodukt af god kvalitet, så du er godt dækket ind.
• Tag godt med essentielle fedtsyrer, meget gerne en kombination af omega 3 – 6 – 7 – 9. Det hjælper til at forbedre blodgennemstrømningen til kredsløbet.
• Alpha lipon-syre ca. 600 mg daglig. Det er en kraftig antioxidant og et vigtigt hjælpeenzym, der hjælper de andre næringsstoffer, så de ikke ødelægges. Har vist sig at støtte nerveceller. Kan med god effekt tages sammen med Acetyl L Carnithine.
• Acetyl L Carnithine er en aminosyre, der leverer energi til musklerne og kan desuden hjælpe til at nedbringe triglycerider og kolesterol.
• Det har også vist sig, at mange diabetespatienter mangler D-vitaminer. D-vitamin har bl.a. stor betydning for nervesystemet. Det har vist sig, at der ofte er en sammenhæng mellem nervesmerter hos diabetikere og lavt indhold af D-vitamin. En undersøgelse fra 2008 viste, at hos diabetikere med lavt indhold af D-vitamin blev smerterne forbedret med tilskud af D-vitamin. Dosis 100 mcg. dagligt.
• Sørg for et tilskud på 1-2 gram C-vitamin dagligt. Alle har gavn af C-vitamin. Det optimerer nervernes funktion. Tag gerne en C-vitamin med bioflavonoider. De beskytter C-vitaminet mod iltning og forstærker virkningen af C-vitaminet med op til 20 gange.
• Suppler gerne C-vitaminer med E-vitaminer. De to vitaminer arbejder godt sammen.
• Tag tilskud af Q10. Find en god kvalitet og tag 100 mg x 2 daglig. Selvom vi selv danner Q10 begynder kroppens egenproduktion allerede at falde ved 20-års alderen. Så det er ikke ualmindeligt at have mangel på Q10 ved 50-års alderen. Q10 er en kraftig antioxidant. Nedsat Q10 medfører nedsat energi og muskelsvækkelse.
• Zink som tilskud kan også være en god hjælp. Husk at hvis du tager zink i høje doser gennem længere tid, må du også tage ekstra tilskud af kobber. De to mineraler er antagonister.
• Sørg for at være dækket ind med magnesium. Tag gerne 600 mg daglig. Magnesium har bl.a stor betydning for immunsystemet. Har du diabetes, kan der være en øget udskillelse af magnesium. Er du en stor kaffedrikker, drænes kroppen også for magnesium. Det er vigtigt at du samtidig med magnesium får noget B6. Det styrker optagelsen.
• Suppler gerne med tilskud af organisk selen. Jorden i de fleste nordiske lande er selenfattige.
 
Tips
• Er du ryger så stop! Det kan forværre tilbøjeligheden til kredsløbs- og andre komplikationer.
• Lyt til musik. Det har vist sig, at en let og behagelig New-Age musik kan have en betydelig dæmpende virkning på smerter.
• Der har været en undersøgelse, der viste, at skosåler med magneter kan have en positiv virkning ved neuropati og dårligt kredsløb i fødderne.
• Find evt. en creme eller salve, der kan lindre den følsomme hud. Det kan gøres samtidig med, at du masserer eller tørbørster huden forsigtigt.
• Der er også visse beretninger, der fortæller, at akupunktur har hjulpet nogle mennesker med nervebetændelse. Det har givet en form for lindring af smerterne.
• Jeg har også hørt fra et par personer, der har fundet hjælp i yoga som smertelindring. Har du lyst at prøve, så forhør dig hos en yogalærer med stor erfaring og kunnen.
• Det kan evt. være godt at kombinere forskellige behandlingsmetoder.
• Louise Hay skriver i sin bog Sund i sind, sund i krop som mulig årsag til nervebetændelse at det kan være straf for skyldfølelse og samkvemskvaler og at det nye tankemønster bør være ”Jeg tilgiver mig selv. Jeg elsker og værdsætter mig selv. Jeg omgås andre med kærlighed”. Det er en stor mundfuld, især hvis du er fuld af smerter, men nok værd at tage med i din hverdag.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.