Omgivet af gamle murer og tårne rejser Ávila sig i det spanske landskab. Den 2,5 km lange bymur blev påbegyndt allerede i romertiden. Byen har været præget af mange flotte bygninger, noget som afspejles i byens fulde navn, Ávila de los Caballeros – herremændenes Ávila.
I ly af Sierra de Gredos, delvist omgivet af Rio Ebro, ligger Ávila, hovedstad i provinsen med samme navn, i regionen Castilla y León. Byen, som har godt 60.000 indbyggere, ligger ca. en times kørsel nordvest for Madrid, 1.132 meter over havet, og er Spaniens højest beliggende provinshovedstad. Den er også kendt for at være en af Europas bedst bevarede middelalderbyer, og kom på UNESCOs verdensarvsliste i 1982.
I og rundt om Ávila er der fundet spor efter keltiberiske bosætninger helt tilbage til år 700 f.Kr. Det var romerne, som kom i det 3. århundrede f.Kr., der byggede den første mur rundt om byen og gjorde Ávila til et vigtigt forsvarspunkt. Efter mange hundrede år med forfald og fraflyting fik byen en ny opblomstring i det 11. århundrede. Byens virkelige storhedstid begyndte i det 16. århundrede, og i de kommende år blev der rejst både religiøse og civile bygninger, som står der den dag i dag.
Den 2,5 km lange bymur har seks buede porte, 88 tårne og cirka 2500 brystværn. Bag de 12 meter høje og 3 meter tykke mure skjuler der sig en værdifuld samling af kirker og paladser fra renæssancen, som fortæller meget om byens storhedstid.
Her løses verdens problemer
På ydersiden findes en promenade, som går rundt om den gamle middelalderby. Promenaden er tydeligvis et populært udflugtssted både for turister og Ávilas egne indbyggere. Bænke er sat op langs dele af vejen; her kan man sidde og beundre udsigten, mens man løser verdens problemer.
Vi starter byvandringen ved Puerta de Carnicerias, hvor der ligger et godt bemandet turistkontor. Her får vi et kort med diverse information, som ’guider’ os gennem den gamle by.
På den venstre side af Puerta de Carnicerias ligger La Catedral. Den udgør en del af selve bymuren, fra indersiden ser vi, at den ligesom står og ’støtter sig’ mod et af tårnene. Den blev påbegyndt i det 12. århundrede, i romersk stil, og stod færdig i det 16. århundrede, da hovedsageligt i gotisk stil. Kirken er smukt udsmykket, størst indtryk gør det overdådige gravkammer til præst og biskop Alonso Fernández de Madrigal, bedre kendt som El Tostado, som døde i 1455.
På verdens tag
Vi vandrer langs muren og kommer til næste port; Puerta del Alcázar. Her ligger en trappe, som fører op til toppen af muren. Ingen burde forlade Avila uden at have stået på det, som føles som verdens tag! På den ene siden ligger mange hundrede år med spansk historie, på den anden side Plaza de Santa Teresa o El Grande, som er en langt mere moderne del af Ávila med biltrafik og fancy restauranter, som snart vil blive fyldt op af frokosthungrende spaniere – og turister. På modsatte side af pladsen ligger Iglesia San Pedro, som blev påbegyndt i 1100-tallet, den er mest kendt for sit smukke rose-vindue.
Ønskede at blive halshugget – som martyr
Højt oppe på vores ’must-see-liste’ står Museo de Santa Teresa. Ávilas største helgen blev født i en velstående og stor familie i 1515. Hun begyndte tidligt at læse om helgen-legender, noget som var den tids populær-litteratur. Hun blev svært grebet af disse fortællinger, specielt fortællinger om dem som led martyrdøden. Da hun var syv år gammel, tog hun sin lillebror med sig og ville rejse til Marokko som missionær, med et intenst ønske om at blive halshugget af muslimerne. I udkanten af Àvila står der en udsigtsplatform, hvor de to blev fundet af deres onkel samme aften…
Da Teresa var 20 år bestemte hun sig for at gå i kloster. Da hun var 47 år gammel, dannede hun det første nonnekloster for De Barfodede Karmelitter, i stærk opposition fra sin egen kirke
I tillæg til brugsgenstande fra 1500-tallet indeholder museet mange smukke træsnitningsarbejder samt en urtehave. Her findes også en nonnecelle, som skal være en kopi af det lille rum, hun havde i klosteret. Mange pilgrimme på vej til Santiago de Compostela lægger vejen forbi museet for at hædre Ávilas mest kendte person.
Solen nærmer sig zenit, og vi trænger både til noget at sidde på – og noget at styrke os på. På Plaza Mayor, også kaldt Plaza del Mercado Chico, begynder cafébordene at fyldes. Vi finder en plads i skyggen og beder om en lokal specialitet. Vi får anbefalet en Tortilla de Monda de Mombeltrán, en omelet med bl.a. svinekød, skinke, chorizos og pommes frittes. Omeletten er fantastisk velsmagende, øllet herligt og koldt, og livet føles godt…
Fakta
Ávila, som ligger godt en times bilkørsel nordvest for Madrid, er en af Europas bedst bevarede middelalderbyer. Indenfor de gamle bymure findes en unik samling af gamle monumenter og bygninger. Byen har godt 60.000 indbyggere.
http://www.avilaturismo.com/en/