Økologi er på samme tid mainstream og in. Men alligevel er det langt fra ligegyldigt, hvilket af de to ord man bruger, når man omtaler økologi. I denne artikel ser vi nærmere på økologi og bæredygtighed med såvel norske og svenske som danske øjne.
Verdensmestre i økologi
Den danske købelyst er stor, når det kommer til økologi. Faktisk er den så stor, at vi danskere fortsat er verdensmestre i økologi målt på andelen af økologiske køb i supermarkeder. Mange sætter lighedstegn mellem det røde øko-symbol og kvalitet, og den seneste tid er øko-trenden kun blevet større. En trend der i 2018 ser ud til at fortsætte.
Men er økologi virkelig så essentielt, og hvordan lever man egentlig bæredygtigt?
Efter min overbevisning handler det hele om vaner. For en forklaring herpå skal vi tilbage til det sted, jeg voksede op.
I min barndom fik vi mange grøntsager fra køkkenhaven. Ærterne var min favorit, da jeg fra en ung alder selv kunne åbne bælgen, men også kartofler, persille og icebergsalat står stærkt i min hukommelse. Økologi var aldrig et ord, jeg hørte blive omtalt, og trods det var måltiderne i mit barndomshjem ordentlige, som man ville sige på godt dansk. Senere begyndte mine forældre at købe tomater og gulerødder økologiske med den simple begrundelse, at der var mere smag i. I dag køber jeg selv gulerødder økologiske, og jeg holder af det meste grønt. Vanens magt er stor.
Ambitiøs uden økofanatisme
Tænk dig om hver dag og bestræb dig på at være en lille smule bedre end den forrige. Økologi er efter min mening en god ting, men der er ingen grund til at gå helt i selvsving. Vær derimod bevist om, hvad du giver videre – såvel dine forbrugsvaner som dit tankesæt omkring dem.
Bæredygtighed og økologi er ikke det samme. Desværre kommunikeres det ikke altid lige skarpt. Økologi er én måde at leve bæredygtigt på, og bæredygtighed er noget mere generelt betegnet ved hensynstagen til miljøet og klodens ressourcer. Vi har mødt fire af Fuengirolas skandinaviske indbyggere for at finde ud af, hvad de mener om sagen. Den første vi møder er Lis Faarup, der er sekretær i Club Danés.
Er det til at få sine varer økologiske i Spanien?
”Ja, det er det. Jeg har længe undgået buræg, men derudover prøver jeg så vidt muligt at købe frugt og grønt økologisk og også gerne pasta. Jeg synes, LIDL og ALDI især er kommet godt med mht. økologien.
Jeg har en datter, der lever helt økologisk. Hun dyrker grøntsagerne selv, og det er sådan set hende, der har lært mig at leve mere økologisk.”
Midt i et petanquespil møder en anden dansker, Iben, der er forhenværende overfysioterapeut. Storsmilende, og med solbriller mod den skarpe forårssol, flytter hun i et øjeblik fokus fra petanqueturneringen til det spørgsmål, min kollega og jeg har til hende.
Hvilke varer køber du økologisk?
”Altså avokado har vi i haven, så vi ved jo, at de ikke er sprøjtede. Men derudover handler jeg ikke så meget økologisk køb hernede, men jeg kan godt finde på at købe for eksempel bananer økologisk. ”
Snart er det Ibens tur igen, hvilket hendes medspillere i en kærligt drillende tone minder hende om. Under den spanske forårssol forlader vi Club Danés og bevæger os videre mod Norsk Forening i Fuengirola. De to danske kvinder er positive over for økologiens muligheder, men det er ikke just tilfældet for den næste vi møder: norske Åge Henriksen. Denne mandag formiddag finder vi den åndsfriske 93-årige, der sidder ved et bord i skyggen i venner og bekendtes selskab.
Økologi – er det noget, du går op i?
”Nej, jeg er jo ingeniør. Så jeg går op i teknik og udvikling. Det er konkrete ting, ikke fantasi og eventyr. Nej, jeg køber mine vanlige varer.”
Trods den høje alder er Åge frisk af sind, og inden vi går, giver han os et råd med på vejen:
”Det vigtigste når man lever er at trives, og at man har det godt. Det er den bedste medicin – Ikke økologi og alt hvad man finder på.”
Åges lange liv har bl.a. budt på en årrække med bopæl i Japan. Han fortæller, at han altid har spist hvad han vil og fremhæver sit store indtag af mælk. Vores visit hos danske og norske repræsentanter på Costa del Sol bringer os videre til AHN, Asociación Hispano Nordica. Der dufter af friskbrygget kaffe og stemningen mellem de tilstedeværende kvinder virker afslappet og hyggelig. Vi træffer svenske Vivi-Ann Malmquist og spørger også hende til økologien.
Hvordan mener du, økologi kan hjælpe os?
”For at leve i en bedre verden skal vi nok alle tænke over det, og vi skal hjælpes ad. Men frem for alt skal ’hjælpen’ og informationen om økologiens muligheder ud til os, der handler, så vi ved, hvad der er hvad. Hvad betyder ”økologisk” egentlig? Det er der mange, der ikke ved. Jeg ved det faktisk heller ikke. Hvad betyder det?”
Kan man gøre noget for at udbrede kendskabet til økologi?
”Ja, man må forsøge sig med oplysninger til forbrugeren. Hvad ordet virkelig betyder. Det er så let at sige, at det er økologisk. Men hvad betyder det egentligt? Det kræver så lidt.”
Hvornår er noget økologisk?
Økologi indebærer som regel produktion uden sprøjtemidler og på anden vis naturlig produktion. Slår man ordet økologi op i den danske ordbog, får man definitionen:
”Økologiske varer og den måde de produceres på” og ”Videnskab der beskæftiger sig med den biologiske afhængighed mellem forskellige levende organismer i naturen og hensynet til naturens balance.”
Økologi er definitivt populært i Skandinavien, og det vinder også frem på Costa del Sol. Alligevel pointerer Vivi-Ann økologiens diffuse betydning, og hun har en pointe. Så hvad kan man gøre – og endnu vigtigere: Hvem har ansvaret?
Af Kristina Havbo Kongsgaard