Det danske magasin i Spanien
Tag tyren ved hornene, spaniensdansker!
La Danesa har mødt ’tyrens mor’ – Birgit Tengberg, der er forfatter til en række undervisnings- og grammatikbøger i spansk, bl.a. ’Tag tyren ved hornene’, ’Vild med tyren’ og ’Lommetyren’, til en snak om spaniere og danskere samt hvordan man lettest får lært sig spansk.
Birgit er i Málaga i forbindelse med en invitation til et program, Encuentro de Centros de Enseñanza de Español, som sprogskolerne i Málaga afholder i samarbejde med de spanske myndigheder. Formålet er at udenlandske spanskundervisere lærer en række spanske sprogskoler at kende, så de kan anbefale dem til deres danske elever.

One women – one camera. 

Foruden sine undervisningsbøger har Birgit sin egen medievirksomhed, Tengberg Media, hvor hun producerer videoer til spanskundervisning. Hun står selv for optagelse, klip og lyd i det koncept, hun selv kalder ’One women – one camera’.
”Da jeg selv underviste, oplevede jeg, at der i høj grad var behov for undervisningsfilm til spanskundervisningen, men hvis jeg skulle have fat i et produktionsselskab, ville det blive svimlende dyrt. Derfor tog jeg nogle kurser og lærte kameraføring, redigering, lydteknik og dramaturgi. Jeg tog også et kursus i videojournalistik, så jeg kunne det hele selv.” Og så tog Birgit til Madrid, hvor hun plantede sig i en fiskebutik i tre dage og filmede det, der skulle blive den første i rækken af Birgits populære undervisningsfilm, La pescadería. El alma del barrio.
Det seneste projekt kalder Birgit ’tegnefilm’, men det yder ikke filmene retfærdighed. Det drejer sig nemlig om filmklip af en hånd, der i bedste Jørgen Clevin-stil tegner forskellige situationer, hvor spansk grammatik adskiller sig fra dansk og hvor man skal holde tungen lige i munden. Det hjælper de muntre streger og den tilhørende speak til.
Hvis man ligesom jeg har haft spansk i gymnasiet eller som voksenundervisning i de sidste par årtier, er der en god chance for, at det er Birgits grammatik, der har ledet en ind på det smalle spor, der er spansk grammatik. Og så har man måske ligesom mig, godt kunne have haft brug for en forklaring, der var mere end et foto eller et tekstafsnit i en bog – det er her, Birgits tegnede film kommer ind i billedet.
”Jeg blev faktisk inspireret til denne måde at visualisere grammatikken på af en installation på Picasso museet i Málaga, hvor Picasso maler på en glasplade, som filmes fra bagsiden, så man ser, hvordan tegningen bliver til,” fortæller Birgit, der interesserer sig meget for netop processen at følge stregen.

’Un café con leche, por favor’

Hvad skal man som dansker gøre for at lære sig spansk?
Man skal selvfølgelig få talt en masse og lært en masse gloser – spanierne er så taknemmelige, blot man kan en lille smule spansk. Men derudover er det vigtigt, at man får fat i en god dansk grammatik. Det behøver ikke være min egen, selvom jeg selvfølgelig anbefaler den,” smiler Birgit og fortsætter: ”Grunden til, at man skal få fat i en dansk grammatik, er, at danskere laver lærebøger på en helt anden måde end spaniere. Mere systematiske og mindre forvirrende – det er en helt anden måde at formidle på, der ligger bag. En anden årsag til, at det er vigtigt at følge en grammatikbog, er at du har brug for, at nogen har ’gået vejen’ før dig og har plukket det ud, som du behøver at vide – samt at det bliver formidlet det i den rigtige rækkefølge. Det kan virke uoverskueligt at lære et nyt sprog som spansk, så der er ingen grund til at lære noget i starten, som du først har brug for, når du har nået et højere niveau. Så bliver forvirringen total,” fortæller Birgit og tilføjer, at hendes bøger er baseret på ’el español de la calle’, altså gadespansk, som det bliver talt i supermarkedet, i kiosken, på gadehjørnet, blandt vennerne, ved middagsbordet osv.. Et mundret og levende sprog.
 
”Både mine bøger og mine film tager udgangspunkt i den spanske ’horario’ – altså dagens inddeling, som hele den spanske dagligdag jo er indrettet efter. Det er i høj grad dén, der former det spanske system, hvorfor det også er noget af det første, man bør stifte bekendtskab med,” slutter Birgit.
Tag tyren ved hornene er stadig en af de mest populære spanske grammatikbøger i Danmark, såvel på ungdomsuddannelserne som i voksenundervisningen.
For mere information og bestilling af bøger, se www.tengbergmedia.com Her kan du også se Birgits tegnefilmserie ’Spansk grammatik i bevægelse’ gratis.
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.