Det danske magasin i Spanien

Efter alle disse dejlige helligdage er hverdagen atter tilbage. De fleste af os trænger helt sikkert til at give vores lever en kærlig overhaling.

Inspirationen til denne måneds artikel kom, da jeg for nylig besøgte én af de mange restauranter, der ligger på Yucatan halvøen i Mexico . Vi valgte en restaurant i Chuburna, fordi den lille landsby var den første, vi boede i for et par år siden.
Alkohol og triglycerider kædet sammen med en medtaget lever ser ud til at være et verdensomspændene problem.
Restauranten lignede alle de andre, der ligger i området. Stor med lerstampet gulv, plastikborde og plastikstole i en skøn, tilfældig farveblanding af rødt og hvidt.
Valget af lige netop den restaurant var fordi den, til afveksling for alle de andre, var omgivet af et frodigt hav af blomster og grønne planter.
Vi var de eneste i den store restaurant, fordi vi kom udenfor de almindelige serveringstider.
Maden var helt vidunderlig. Den kunne, efter min mening, konkurrere med en 5 stjernet restaurant, både hvad angik anretning og kvaliteten af råvarer, og så var der rigeligt af den. Min guacomole og min vens fiskeanretning fik os til at komme med mange beundrende udbrud. Jeg kaldte på tjeneren, eller hvad man kunne kalde den unge mand, der venligt serverede for os iført et par godt udslidte jeans og en T shirt, der havde set bedre dage
Jeg spurgte: ”Hvem har dog lavet denne vidunderlige mad?”
Med et glad smil svarede han, at det var hans mor, der elskede at lave mad, hvorefter jeg bad om at tale med hende. Beskedent kom hun frem. Jeg beundrede maden og de smukke planter, og hun fortalt, at hun elskede planter, og elskede at fremtrylle dejlig mad.
På den måde kom vi i god snak med hinanden. Hun ville vide, hvorfra sådan en rødhåret kvinde kom fra, og hvad jeg lavede.
Jeg fortalte hende lidt om mit liv i Spanien og at jeg var uddannet som naturopat og havde forretninger der.
Hun gik tilbage til sit arbejde, men kom efter kort tid ud igen med blyant og papir. Satte sig for bordenden og spurgte, om jeg ville hjælpe hende.
”Selvfølgelig” hvis jeg kan, var mit svar.
Problemet var, at hun havde meget dårlige levertal og forhøjede triglycerider. Hun ville ikke have medicin fra lægen.
Jeg skønnede, at jeg skulle holde mig til et enkelt produkt, dels p.g.a. økonomi, og dels fordi jeg ikke tror, at hun er parat til mere lige nu og foreskrev, at hun skulle tage Marietidsel i dråbeform. Hun skrev det hele omhyggeligt ned, hvornår og hvordan det skulle tages. Hun gav mig et stort knus og forlod os meget taknemmelig og fuld af håb.

Triglycerider og alkohol

Det ser ud til, at selv små mængder alkohol kan medvirke til forhøjede triglycerider. Triglycerider er et fedtstof, der findes i blodet. Næsten alle fedtstoffer har triglycerider i sig. Hvis mængden af triglycerider måles til at være for højt i blodet, er der en større risiko for hjerte-karsygdomme og slagtilfælde.
Forhøjede triglycerider forekommer ofte, når leveren ikke arbejder, som den skal og kan være et symptom på diabetes – som ”madmor benægtede at have.”
Udover at anbefale hende marietidsel talte vi lidt om kosten og livsstil.
Hun var ikke overvægtig. Selvom hun går og står meget i køkkenet, anbefalede jeg hende alligevel, at hun skulle gå en tur til havet, der ligger lige rundt om hjørnet, dyppe fødderne i vandet og gå en halv time hver dag i den dejlige natur, hun var omkranset. Hun burde udelukke alkohol totalt i mindst tre måneder. Jeg bad hende ligeledes holde sig fra cola, der er en særdeles yndet drik, blandt de mexicanere jeg kender. Der har været forsøg på mus, der har vist leverskader efter indtagelse af cola i 4 uger. Jeg tror at udelukkelse af cola, var et større problem for hende end udelukkelse af alkohol. Jeg anbefalede hende at drikke 7 – 8 glas vand om dagen af den bedste kvalitet hun kan finde.
Alle de mennesker, jeg har mødt i Mexico spiser enorme mængder af sukker. Selv kunne jeg også mærke at min sukkertrang meldte sig i varmen. Men jeg bad hende undvære sukkeret, de søde drikke og spiser og kun få sukker fra den skønne friske frugt og også dette i begrænset mængde
Samtidig må hun undgå alle former for brød enten det var almindeligt brød eller, tacos og tortilla som er en stor del af deres hverdags spise. Du kommer ikke på nogen restaurant uden at der bliver serveret en skål med tortilla.
Hendes mand var fisker, så jeg bad hende spise masser af den friske fisk.
Hun lyttede interesseret, men om hun har overskud til at følge mine råd, vil tiden vise.
 
Apropos ovenstående fortalte en god ven, at i Mexico, i det område vi befinder os i, er der 3 vigtige dage om ugen nemlig
Fredag, lørdag og søndag.
Fredag er det den sociale dag, hvor mændene mødes og drikker kaquama, der er store flasker øl, der går på omgang. Hvis du ikke ønsker at drikke, kan du ikke være med i det sociale liv, heller ikke hvis du køber øl og deler ud, men bare ikke ønsker at drikke.
Lørdag er sex dag. Mange mexicanske mænd har elskerinder og måske børn udenfor ægteskabet.
Søndag er familiedag. En dag alle går meget op i. Man samles i familier, spiser og ser måske fodbold og nyder samværet med hinanden. De går virkelig meget op i deres søndag, hvilket min ven og jeg mærkede rigtig meget en søndag, hvor vi gerne ville købe en tur ud i en lille sejlbåd i det flade vand og se flamingoer. Vi tilbød dobbelt pris, men trods stor fattigdom var svaret nej.
Min ven provokerede lidt og spurgte, om han ikke gerne ville bringe penge til familien. Vores mand svarede: ”Jo, men jeg må ikke for min kone.” (Der var en vigtig fodboldkamp i fjernsynet)
Jeg synes, det var en skøn og eftertænksom oplevelse at erfare, at ikke alt er til salg for penge.

Kosttilskud til omsorg for din lever

Du skal selvfølgelig ikke tage alle de kosttilskud jeg nævner på en gang. Dette er et udpluk af forslag til at hjælpe og støtte din lever.
• Omega 3 fedtsyrer, findes i forskellige former både fra fisk og nu også i vegetabilsk form fra tang. Desuden findes der rigeligt af omega 3 i hørfrøolie. Hørfrøolie harsker let, sørg for at købe den i mørke flasker, put den i køleskabet og brug den rimelig hurtigt. Smager den harskt må den kasserers. Omega 3 olier er gode til at modvirke forhøjede triglycerider og tager samtidig en stor del af trangen til sødt.
• E vitaminer modvirker også dannelse af fedtceller
• Af andre vigtige vitaminer til behandling af leveren er alle B vitaminer inklusive cholin. Cholinmangel kan resultere i fedtaflejringer i leveren.
• Lecitin må ikke overses, da produktet kan medvirke til at fjerne fedtaflejringer i leveren.
• Det er godt med en daglig dosis af C vitaminer.
• Af mineraler er det især vigtigt med zink og selen.
• Marietidsel indtager en særlig rolle, når vi beskæftiger os med urtemedicin og lever. Silymarin, er et af stofferne i Marietidsel. Det er et stærkt leverbeskyttende stof og kan medvirke til at regenerere en fedtlever.
• Artiskok indeholder nogle specielle fedtaktive stoffer, der understøtter lever og galde systemet og stimulerer fedtfordøjelsen.
• Virksom urtemedicin er også mælkebøtte. Den er vanddrivende og har et stort indhold af kalium samtidig med, at den stimulerer lever og galde.

Tips

Næsten overalt i verden er alkoholisme et af vores største problemer, ikke bare til lidelse og sorg for alkoholikeren, men ofte også lidelse og sorg og ulykker for ægtefæller, børn og nære slægtninge.
I den nærliggende landsby Chelem købte jeg en avis kaldet ”la Verdad.” Der i læste jeg en artikel der omhandlede en undersøgelse om Antidepressiv medicin og kvinder. I artiklen stod at 47% af kvinder, der var udsat for vold, købte antidepressiv medicin uden recept, og at mange af disse udsatte kvinder senere begik selvmord.
Jeg konfirmerede artiklen med min rengøringshjælp, der sagde, at det var rigtigt og hun havde en nær veninde, der havde begået selvmord efter gentagen vold når manden havde drukket. Veninden var også på antidepressiv medicin.
I forbindelse med alkohol hører vi over hele verden om lignende sørgelige tilfælde.
Heldigvis findes der efterhånden også mange gode afvænningsklinikker, hvor der er hjælp at hente.
I min research af muligheder for afvænning fandt jeg en meget smuk bøn, der efter pålydende bliver brugt i mange AA foreninger.
 
Bønnen kaldes for en ”serenity” bøn.
Serenity betyder fred i sindet, ro og harmoni.
 
Som afslutning af denne artikel vil jeg ønske alle et rigtigt smukt og glædeligt nytår og referere bønnen, som jeg tror vi alle, uanset alder, køn og udfordringer, kan nyde godt af:
 
God grant me serenity
To accept the things I can not change
and courage to change the things I can
and wisdom to know the difference.
 
Gud giv mig ro
til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre
og mod til at ændre de ting jeg kan
og visdom til at kende forskellen.
Af Anni Dahms, Syge- og Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.